Ideoita kesälle 2016

Nyt kun talvikausi on saatu pakettiin, niin ei malttaisi odottaa melonta- ja kalastuskauden aloitusta.  Me vietämme kesän pääosin Nuorgamissa ja kutsumme muitakin ihastumaan pohjoisimman Suomen kesään. Nuorgamissa aurinko pysyy horisontinyläpuolella aina heinäkuun loppuun saakka. Tenolle tullaan yleensä lohen perässä, mutta täällä pystyy tekemään myös paljon muutakin! Kokosimme muutaman vinkin:

 

Vaeltamaan uusiin paikkoihin

Utsjoen alue soveltuu vaeltamiseen erinomaisesti ja täällä maasto poikkeaa aivan erityisellä tavalla muihin perinteisiin reitteihin verrattuna. Erämaita halkovat kalaisat joet ja järvet ovat kuin pieniä keitaita karussa maisemassa. Kevon luonnonpuisto on näkemisen arvoinen paikka. 40km pitkä kanjoni on Euroopan suurin kanjoni. Kevolla kulkeminen muualla kuin merkityillä reiteillä on kielletty, samoin majoittuminen on sallittua ainoastaan merkityillä telttapaikoilla. Kevon voisi kuvitella vetävän paljon vaeltajia puoleensa, mutta tosiasiassa siellä tapaa vain harvoin toisia kulkijoita. Minä kävin siellä ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, josta kirjoitimme juttu blogiin.

Kaldoaivin erämaassa maisema avautuu eteen silmän kantamattomiin ja luo erityisen vapauden tunteen. Kaldoaivin tunnettu ja merkitty reitti kulkee väliä Sevettijärvi- Pulmankijärvi.  Reitin pituus on 60 – 70 km reittivalinnasta riippuen. Reitin voi kulkea yhtä hyvin niin etelästä pohjoiseen kuin päinvastoinkin. Reitti on vaativa ja  ensikertalaisen ei kannata aloittaa retkeilyharrastusta täältä.

Jos mietityttää, miten siirtää auto vaelluksen lähtöpaikasta paluupaikkaan, niin me autamme mielellämme.

 
 

Maastopyöräilyn mekka

Tenon sivujoki, Utsjoki,  jakaa suomen päälaen kahtia. Länsipuolelta löytyy Paistunturin erämää ja itäpuolelta Kaldoaivin erämaa. Kun polkee traktorin jälkiä pitkin, niin liikkuminen on todella ketterää ja matkaa taittuu tunnissa jopa yli 15 kilometriä. Helppojen maastojen etuna on myös se, että pyörän kyydissä kulkee vaivatta kalastusvälineet, teltta ym. yöpymiseen tarvittava. Myös vaikeampia ja teknisempiä reittejä löytyy. Utsjoella on satoja kilometrejä merkkaamattomia maastopyöräreittejä, joihin voit tutustua tarkemmin harrastajan sivustossa ja Utsjoen matkailusivustossa. Reiteistä löytyy ajettavaa kaikentasoisille pyöräilijöille ja mikä parasta - upeissa maisemissa!  Jos historia kiinnostaa, niin pyöräily Junkersin hylylle käynti on yksi vaihtoehto ja siitä löytyy juttu blogistamme.

Kauttamme voit vuokrata laadukkaita maastopyöriä ja saat ajankohtaisimmat tiedot reiteistä. Järjestämme myös päiväretkiä sekä pidempiä maastopyörävaelluksia.


Poljettavaa riittää kaikentasoisille.

Melontaa leppoisasti alavirtaan

Utsjoen alueen joet soveltuvat erinomaisesti melomiseen. Esimerkiksi Utsjoki monine järvilaajentumineen sopii melontaan Mierasjärven eteläpäästä Tenolle asti. Karigasniemestä alkava Teno on melottavissa aina Tenovuonoon saakka. Teno on sorapohjainen joki ja se virtaa rauhallisesti sopivasti matkantekoa jouduttaen. Ainoastaan Alakönkään kohdalla voi tarvitsee miettiä virtausten kiertämistä, mikäli ei ole kokemusta kosken laskemisesta kajakilla.

Utsjoessa ja sen sivujoissa on vähävetisenä aikana muutamia matalia ja kivikkoisia koskia, joiden kohdalla on kuljetettava maitse tai uitettava alas rannalta ohjaten.

Meiltä voit myös vuokrata kajakkeja ja varusteet. Tuomme ne tarvittaessa lähtöpaikkaan ja haemme paluupaikasta. Kanssamme voi lähteä myös ohjatulle melontaretkelle. Syksyllä melomme parhaaseen ruskan aikaan 200 km Karigasniemeltä Jäämerelle.

Tenojoki virtaa rauahallisesti kohti Jäämerta.
 

Kalastamaan omille ottipaikoille

Teno sivujokineen on Euroopan parhaita Atlantin lohen kalastusalueita. Lohta kalastettaessa huomaa melko pian että lohi ei nappaa syödäkseen viehettä vaan ärsykkeestä. Tämä tekee kalastuksesta vaikeaa ja ennalta arvaamatonta, tunneskaala menee äärimmäisestä epätoivosta hillittömään riemuun.  Rannalta kalastaessa perhokalastajalla on käytössään sekä Suomen että Norjan puoleiset rannat, jolloin kalastuksenhoitomaksut tulee suorittaa kumpaankin maahan. Alakönkään alapuolella Boratbokcássa on erityinen perhokalastusalue. Lohensoutu on perinteisin ja haastavin lohenkalastustapa.

Helpoiten pääset alkuun paikallisen soutajan seurassa. Meiltä saat täyden palvelun: kalastusvälineet, veneen ja soutajan asiantuntemuksen. Ensimmäisen reissun jälkeen voit halutessasi jatkaa soutukalastusta vuokraveneellämme ja omilla kalastusvälineilläsi.

Omaa rauhaa etsivälle Tenon sivujoet ovat erinomainen paikka kalastukseen ja paikalliset suosivat näitä paikkoja. Parhaat kalapaikat löytyvät alueen tuntevan oppaan kanssa. Yhdistämme retkiimme usein kalastusta ja esimerkiksi leijahiihtovaelluksella pysähdymme pilkkimään kalaisille tunturijärville.

Jos haluaa omaa rauhaa, kannattaa suunnata Tenon sivujoille rantakalastamaan. Kalastuskauden lopussa on mahdollisuus osallistua kalastusviikkoon, jonka aikana pääsee kalastamaan monipuolisesti.

Jokaisen suomalaisen pitäisi edes kerran elämässä käydä katsomassa miltä maailma näyttää täältä kaukaa pohjoisesta. Nuorgam, onnellisten ihmisten kylä on Suomen pohjoisin kunta ja samalla myös EU:n pohjoisin kohta. Me suosittelemme ja tarjoamme erilaisia aktiviteetteja, mutta monet ovat löytäneet Nuorgamista (ja Karetörmän mökistä) paikan vain olla ja nauttia rauhallisuudesta. Kiireettömyys ja hiljaisuus täällä onkin parasta. Täältä on lyhyt matka Jäämerelle ja päiväretki Norjan puolelle vain katselemaan ja ihmettelemään on leppoisaa lomanviettoa.

Tervetuloa Nuorgamiin!

Alma Arktika