Utsjoen melontakesä 2016

Nuorgamissa odotellaan ensi lunta ja vaikka vielä tarkenisi meloa hyvillä neopreenihanskoilla, niin laitoimme kajakkimme jo talviteloille. Haikeana, mutta hyvillä mielin. Tämä kesä oli melonnan puolesta hyvin monipuolinen. Utsjoen alueen joet soveltuvat erinomaisesti melomiseen. Esimerkiksi Utsjoki monine järvilaajentumineen sopii melontaan Mierasjärven eteläpäästä aina Tenolle asti (kartassa oranssilla). Tenojoki on puolestaan melottavissa Angelista aina Tenovuonoon saakka (kartassa violetilla). Lisäksi Tenon sivujoet tarjoavat varsinaisia seikkailuja, sillä niitä ei ole kukaan melonut aikaisemmin (näitä reittejä emme toistaiseksi julkaise karttaan). Etsimme mönkijän kanssa parasta reittiä saada kajakit tunturiin. Tästä voisi kirjoittaa oman tarinansa.

Pohdimme keväällä uudelleen millaisia kajakkeja meidän kannattaisi hankkia, jotta niistä olisi mahdollisimman paljon iloa ja nyt voimme iloisina todeta, että Pyranhan Fusion jokikajakkimme osuivat nappiin, vaikkei ne olekaan nopeimmat mahdolliset pitkien matkojen melontaan. Kajakit ovat leveitä, joten ne on todella vakaita ensikertalaisille. Peräevä antoi niille kuitenkin suuntavakautta, joten niillä tehtiin lähes 300km vaelluksia. Sisääntaittuva evä ja matala profiili mahdollisti vähävetisten koskien laskun läpi kesän.  

Kesän nuorin melojamme oli kahdeksan vuotias Atte-poika, joka meloi perheensä kanssa 10 km retken opastamanani. Atella oli tyynyt penkin päällä ja koska nämä kajakit eivät varsinaisesti ole suunniteltu ihan näin pienille, niin olin varautunut ottamaan pojan hinaukseen oman kajakkini perään. Reipas poika Atte-meloi sujuvasti koko matkan!

Toimin melontaoppaana lähes 70-vuotiaalle pariskunnalle, joilla ei ollut juurikaan kokemusta liikkumisesta vedessä. He olivat testanneet melontaa noin 40 vuotta takaperin ja kokeneet turhautumista kajakin kaatuessa. Nyt he kokivat  onnistuvansa ja tunsivat itsensä nuoriksi meloessaan pitkän päivämatkan.
 
Klikkaa kartan reittejä niin saat niistä kuvauksen. Alla muutama melontakertomus kuluneelta kesältä

 

Melontatekniikkaopetusta ja pelastautumisharjoituksia

Toukokuussa aloittelimme melontakauden ja tuo onkin ainoa ajankohta, jolloin Nuorgamissa ei ole matkailijoita. Emme malttaneet kuitenkaan odotella kesävierailijoita, vaan aloitimme melontatekniikkakurssit ja onneksemme monet paikalliset löysivät melonnasta uuden lajin itselleen. Vaikka toukokuussa pääsi jo melomaan t-paita päällä niin kurssipäiviksi sattui erittäin viileät kelit. Laitoimme saunan ja paljun kuumaksi ja teimme pelastautumisharjoituksen +8 asteisessa Tenojoessa, johon parhaillaan valui alueen sulamisvedet tunturipuroista. Vaikka koskimelonnassa olen tottunut lukuisiin pelastatutumistilanteisiin, niin tämä harjoitus muistutti itseänikin  siitä, miten kylmä vesi saattaa lamauttaa veden varaan joutuneen. Vaikka meloimme kesän aikana monet koskialueet läpi niin pelastautumisharjoitusta lukuun ottamatta toistaiseksi kukaan ei ole vielä onnistunut näillä kajakeilla kaatumaan. Turvallisuusasiat ovat meille erittäin tärkeä osa yritystä ja teemme pelastautumisharjoituksia muissakin lajeissa säännöllisesti.

Onneksi heti kesäkuussa ilmat lämpenivät niin, että tarkeni jo meloa ilman neopreenihanskoja ja heinäkuun helteissä voitiin harjoitella eskimokäännöksiä, kun Tenon pintavesi lämpesi uimalämpöiseksi.

Päiväretkiä ja tulistelua

Kesän aikana järjestimme kaikille avoimia 4-8 tunnin päiväretkiä sekä yritys- ja kaveriporukoille toteutettuja omia melontaretkiä. Päivämatkat vaihtelivat 10 - 40km väliltä. Kesän suosituin reitti oli meloa Suomen puolelta karun kauniin Pulmankijärven poikki ja jatkaa Norjan puolella oleva Alapulmankijoki Tenojoelle. Oppaana meloin tämän matkan kuluneen kesän aikana yli 20 kertaa ja ihme kyllä kertaakaan tämä reitti ei pitkästyttänyt. Joki mutkittelee koko ajan ja se pitää hyvin mielenkiintoa yllä. Tällä reitillä ei näe mitään rakennuksia tai muutakaan ihmisen rakentamaa, mutta luonnon elämää sitäkin enemmän. Muita suosittuja päiväretkikohteita oli meloa Kirkkotuvilta Utsjokea pitkin Tenolle ja tietysti myös Tenojoen eri pätkät.

 

Opastettu perhemelontavaellus

Suomen Lappiin ihastunut englantilainen nelihenkinen perhe halusi kokea erityisen vaelluskokemuksen pohjoisimmassa Suomessa. Heillä oli aiempaa melontakokemusta merimelonnasta mm Turun saaristossa. Perheeseen kuului nykyisiä ja entisiä kilpaurheilijoita ja he toivoivat haastetta retkelleen. Suunnittelimme kunnianhimoisesti neljän päivän melonnan Mieralompolosta Jäämerelle, mikä tiesi 30-50 km päivämatkoja ja vaikka alavirtaan edetäänkin, niin ei ne melontakilometrit aivan helpolla tule. Elokuinen aurinko houkutteli pitämään pitkiä evästaukoja, kalastamaan ja ottamaan muutenkin rennommin, joten tiukasta tavoitteesta päätettiin luopua ja päädyimme melomaan Taanaan kylään Norjaan. Melontaa tuli tästä huolimatta yli 100km.  Reitillä oli myös monia koskiosuuksia, jotka koko perhe laski sujuvasti alas.

Perhe yöpyi teltoissa matkan varrella ja toimin oppaana ainoastaan melontaosuuksilla.  


 
Melontavaellus Angelista Jäämerelle

Enrico, Matteo ja Stefania eivät olleet ikinä meloneet, mutta halusivat silti tehdä melontavaelluksen ilman opasta. He kävivät kotimaassaan Italiassa viikonlopun kestäneen melontakurssin ennen kuin varmistivat. Me huolehdimme seikkailijoille varustuksen, kartat ja logistiikan. , joten ryhmä ilmoitti aina iltailisin, mihin saakka olivat meloneet.
 
Italialaiskolmikko meloi Angelista Jäämerelle Tenoa pitkin alavirtaan yhteensä 280km. Heille oli muutamana päivänä kova vastatuuli, mutta muuten matka sujui mukavasti pääosin poutaisessa säässä. Reitille osuu yksi isompi koski, jossa heillä olin heillä oppaana näyttämässä laskulinjan.  Kolmikko kertoi yöpyneensä rajajoen molemmin puolin vuoron perään eli viisi yötä Suomen puolella ja neljä yötä Norjan puolella.

Kiitos kaikille kesän aikana melontaretkillemme osallistuneille sekä kajakkejamme vuokranneille. Ensi kesänä jatkamme päiväretkien vetämistä ja järjestämme kaksi kaikille avointa melontavaellusta. Millaisen melontakokemuksen sinä haluaisit?

Nyt odotamme innolla lumentuloa. Talvelle on luvassa paljon hienoja seikkailuja! Leijavaelluksia Kaldoaivissa vedämme kaksi ryhmää: Kokeneille sekä aloittelijoille. Huhtikuun alussa vedämme ensimmäisen läskipyörävaelluksen.
 

Alma Arktika