Vapaalaskua Suomen huipulla

Kun muutin reilut puolitoista vuotta sitten Nuorgamiin, niin ajattelin, että täältä olisi lyhyt matka hienoille vapaalaskupaikoille Norjaan. Totuus on kuitenkin se, ettemme ole kahteen talveen käyneet laskemassa yhtäkään laskua Norjan puolella. Randosuksille on ollut silti paljon käyttöä ja ilman, että autolla olisi ajettu kilometriäkään. Huomasin, että minulla oli jonkin sortin asenneongelma, kun kuvittelin, että laskemaan kuuluu lähteä paikkoihin, joissa kaikki käy laskemassa ja paikkoihin joissa paljon korkeutta ja jonne matkustaminen vaatii paljon kilometrejä.
 

Kun nousukarvat suksien pohjassa lähtee takapihalta kiipeämään saa mukavasti saunahien päälle. Toisinaan on mukava lähteä porukalla tutkimaan paikkoja ja kokea iloa hyvän laskupätkän löytymisestä, sieltä missä muut eivät ole aiemmin laskeneet. Kaikkein mukavinta on kuitenkin mennä leijojen  (tai moottorikelkan) vetämänä syvälle Kaldoaivin erämaahan ja laskea siellä, missä ei taatusti ole muita näkyvillä.

Takapihalta suoraan mäkeä ylös.

Jos mielii Suomessa vapaalaskemaan, niin rehellisesti sanottuna Nuorgamia tai Utsjoen aluetta ei silti kannata nostaa ykkösvaihtoehdoksi laskukohteiden listalla. Jos viettää lumisia päiviä täällä Suomen huipulla, niin näissä maisemissa saa kyllä ihan hyviä laskupätkiä, joten mukaan kannattaa pakata laskuvälineet ja nousukarvat.

Vaikka Suomen kaikkien aikojen toinen lumivyöryuhri menehtyi 10 vuotta sitten täällä Utsjoella, niin piipparia ja vyörykamoja ei tarvita - ellei ole suuntaamassa Nuvvuksen Ailikkaalle, jossa onnettomuus tapahtui.  Utsjoen alueen tiheästä risukosta on se etu, että puuterilumi pysyy paikallaan.  Mäet täällä ovat noin 300 metrin korkuisia, Nuvvuksessa Ailikkaalla yli 500 metrisiä. Puuterilumilla, metsäisiä kuruja laskettaessa, kannattaa suosia mahdollisimman suuria lumilautoja tai leveitä suksia.

Pulmankijärveltä

Utsjoen Ailikasta alas

Laiskan miehen noususukset

Laiskan laskijan noususukset.

 

Ailigas on saamen kieltä ja tarkoittaa pyhää. Suomen Lapissa on kolme Ailigas-nimistä tunturia ja kaikki ne ovat Utsjoen kunnassa

Jos leijavallukselle sattuu täysin tuulettomia päiviä, niin tuntureiden laskemisesta voi saada mukavaa ajanvietettä päiväksi. Viemme asiakkaamme mielellämme myös laskemaan mäkiä joko moottorikelkalla tai ilman. Meillä on kuitenkin vain rajattu määärä kokoja monoissa, joten omat välineet olisi hyvä olla mukana.

Olemme suunnittelleet myös päiväretkeä erämaahan, jossa ison mäen voisi laskea alas pulkalla.

P. S. Lisää kuvia myös Facebookissa & Instagramissa

Alma Arktika

jeppe jääkarhu
Re: Vapaalaskua Suomen huipulla

Pitäsin nuo vyörykamat mukana loivemmassakin mäessä, koska ei tarvita kuin maastoansa ja pienikin lumimäärä voi haudata syvälle. Silti mukava stoori ja hyviä kuvia olitte laittaneet :)