1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Stargazers
Typeriä kysymyksiä trangian käytöstä

Tässä olen aikani miettinyt ja koettanut haullakin etsiä, mutta en ole löytänyt vastauksia mieltäni askaruttaviin (typeriin, kenties) trangian käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Mitenkä on, voidaanko trangialla laitella sapuskaa ns. "tavallisissa kotioloissa". Tietenkin tiedän että sen kun vain lykkää tulille, mutta toki tarkoitan sitä, että onko "sisäkäytössä" jotain eksoottista mitä pitäisi tietää? Siis, tuleeko polttoöljystä/vastaavasta jotain myrkkyjä joita sisällä ei ole terveellistä hengittää joka ei ole ongelma ulkona tjsp? Tai entä kaasun kanssa? Toki tietenkin terve järki sanoo että ei mennä sytyttelemään minkään helposti syttyvän tekstiilin vieressä yms., mutta näitä muita haittoja mitä aiheesta voi olla?

Toinen mikä mieltä mietityttää on se, että voiko trangian kattilat läkätä normaalille liedelle vai meneekö ne rikki/irtoaako niistä pinnoite/syntyykö universumiin musta aukko vai mitenkä ne kestävät tai voiko siitä olla minkälaista haittaa?

Entä yleisesti ottaen, jos trangian hommaa ja tarkoitus olisi sillä korvata nykyiset paistinpannut (helpompi muutossa, omassa käytössä koko riittäisi, vähenisi romun määrä yms) ja mahdollisesti kattilatkin "normaalissa ruoanlaitossa" niin onnistuukohan tämä, vai irtoaako siitä aina pinnoitetta enemmän kuin hyvä on terveydelle tai muuta vastaavaa mitä pitäisi tietää?

Toivon mukaan voitte antaa asiallisia vastauksia, kuten kysymyksistä voi päätellä, aika pihalla ollaan näistä Smile

Sarekretkeilijä

Voi että. Kuiolenkohan mä kun olen leitellyt kotona kahvia ja matkoilla myös ruokaa hellalla rangian kattilalla ja pannulla?

Hyde

Älä ainakaan polttele tulilla meidän talossa. Palovakuutuksen, tulityökortin, sammutuspeitteen ja vaahtosammuttimen hinnalla saat kirpparilla teräskattilat ja valurautapannut. Toivottavasti viesti meni perille.

Korpijaakko

No, tuota... Eihän Trangia kovin paljon poikkea spriillä toimivista fondue-padoista,  mutta todetaan, että en nyt lähtökohtaisesti suosittele sisällä keittelyä. Korkeintaan omalla vastuulla.

Kattilat toimivat ihan hyvin myös tavallisella liedellä, mutta paksupohjaiset kattilat toimivat kyllä paremmin. Ja jos kattilasi ovat alumiinia, on runsaalla käytöllä epäilty oelvan haitallisia vaikutuksia terveyteen. Arkikäyttöön soveltunee siis paremmin teräskattilat (tai vanha duossal, jos löydät). Mutta kyllä ne Trangian kattilat toimivat sähköliedelläkin...

Ihme Hiihtiö
Käyttäjän Ihme Hiihtiö kuva

Joopa

En ryhtyisi sillä spriimallilla sisällä keittelemään yleisen soppaamisen välttämiseksi ja loiskeiden yleisyyden vuoksi, mutta kaasuversio toimii, kunhan alusta ei ole herkkä lämpenemiselle.

Sähköliedellä nuo kattilat toimivat jotenkuten, jos ovat uusia, eivätkä ole kulkeneet repussa. Pohjat on  noissa niin ohuet, että menevät äkkiä hieman mutkalle kuljetellessa. Tällöin toimivat yhä toki ongelmitta liekin päällä, mutta sähkölevystä lämpö ei oikein enää kulje kattilaan.

-- <br />p. tunkki

Timoa

Kaasun palokaasuissa ei juurikaan ole mitään vaarallista, pienessä tilassa tosin happi saattaa alkaa loppumaan esim. todella pienessä asuntovaunussa jos kaikki tuuletukset on kiinni. Itse en näe mitään vaaraa kaasun käytössä asunnossa tai teltassa poislukien paloturvallisuus tai vakuutus. Spriillä alkaa ongelmaa tulemaan jos vahingossa kaadat keittimen. Palava sprii valuu ja sytyttää herkästi kaiken muunkin. Sammuttaminen voi olla vaikeaa ilman sammutinta. Sprii myös tuoksuu palaessaan, mutta harvaa se häiritsee.

Miksi pitäisi käyttää trangiaa kotioloissa? Siihen on parempiakin ja siihen tarkoitettuja laitteita. Hinnat eivät ole kovinkaan isoja.

Avotuli/liekki asunnossa, asuntovaunussa, veneessä yms. katon alla on aina iso riski. Hanki jauhesammutin. Palon syttyessä ei jää montaa sekuntia aikaa lähteä pois ja pelastaa muut.

Hamsteri

[quote author=Taikuri link=topic=32213.msg179879#msg179879 date=1285770656]Spriillä alkaa ongelmaa tulemaan jos vahingossa kaadat keittimen.Mihinkäs tukeva Trangia kaatuisi, jos sitä ei kaada?

Tavallisessa ruoanlaitossa riskit ovat suuremmat kuin huolellisessa Trangialla keittelyssä. Levy voi jäädä ja on jäänyt päälle. Rasva voi syttyä ja on syttynyt palamaan. Hiha voi napata liekin kaasuliedestä ja on napannut (ammattilaisilla eli kokeilla on palamattomat hihat). Mitenkään tavattomia eivät myöskään ole kodin sähkölaitteiden aiheuttamat palot. Suurin riski taitaa olla jääkaappi.

Kun väsäilin sprii-keittimiä, yksi niistä kaatui saunan lauteilla. Liekki levisi laajalle alueelle, mutta ehdin hyvin hakea keittiön maton ja levittää sen palon päälle. Lauteisiin ei jäänyt edes jälkeä.

En näe turvallisuusmielessä perustetta olla keittämättä sprii-Trangialla sisällä. Muut syyt ovat sitten muita syitä, esimerkiksi haju ja mahdollinen noki. 

Retkikaasukeitin ei kai eroa mitenkään oleellisesti tavallisesta kodeissa käytettävästä kaasuliedestä.

Stargazers

Kiitoksia kaikille vastauksista, toki lisävastauksiakin saa laittaa!

[quote author=Taikuri link=topic=32213.msg179879#msg179879 date=1285770656]
Miksi pitäisi käyttää trangiaa kotioloissa? Siihen on parempiakin ja siihen tarkoitettuja laitteita. Hinnat eivät ole kovinkaan isoja.Toki parempia laitteita on, normaali iso paistinpannu ja kattilat ja ne tavallisella liedellä. Ei kyse ole kuitenkaan hinnasta, koska omistan jo useamman paistinpannun ja useammankin kattilan mutta en yhtään trangiaa tai vastaavaa.

Kuitenkin haluaisin päästä mahdollisimman vähällä romulla kotonani, joten trangia voisi olla mahdollisesti itselleni sopiva paistinpannujen ja kattiloiden korvaaja, koska asun yksin ja teen yhdelle ihmiselle ruokaa vain kerrallaan, joten muutot olisivat aina paljon mukavampia mitä vähemmän kaikkea turhaa romua on kertynyt. Samoin myös kaapeissa ei olisi niin paljoa turhaa roinaa kun voisi korvata useamman tuotteen yhdellä trangialla jossa toki on monta osaa, mutta jotka menevät näppärästi läjään.

pointxp

Takavuosina Tallinnassa majoituspaikkani neuvostovalmisteinen sähköliesi vaati viisivuotissuunnitelman pottujen keittämiseen. (Puolen tunnin keittämisen jälkeen meni sitten jo hermot...)

Jostain syystä mukanani oli Trangian kaasua tohottava versio: ei muuta kuin retkikeittiö hellan päälle ja kaikki meni hyvin - ei loppunut ilmakaan kämpästä. Varovaisuutta tietysti tarvitaan.

Korpijaakko

[quote author=Stargazers link=topic=32213.msg179884#msg179884 date=1285780745]
- -
Kuitenkin haluaisin päästä mahdollisimman vähällä romulla kotonani, joten trangia voisi olla mahdollisesti itselleni sopiva paistinpannujen ja kattiloiden korvaaja, koska asun yksin ja teen yhdelle ihmiselle ruokaa vain kerrallaan, joten muutot olisivat aina paljon mukavampia mitä vähemmän kaikkea turhaa romua on kertynyt. Samoin myös kaapeissa ei olisi niin paljoa turhaa roinaa kun voisi korvata useamman tuotteen yhdellä trangialla jossa toki on monta osaa, mutta jotka menevät näppärästi läjään.Eikö liesi ole useimmiten asunnossa jo valmiina? Ellet sitten muuta useasti vaikkapa uudesta omakotitalosta toiseen... Vähäisen roinan määrän kyllä ymmärrän, mutta jos se liesi on jo ennestään, niin miksi ei käyttäisi sitä? Eipähän tarvitse ruokaostoksilla käydessään sitten ostaa sinol-pulloa tai kaasupurkkiakaan. Ja jos mahdollisimman vähillä tavaroilal haluat päästä, suosittelisin rosterikattiloita (ja mahd. valurautaista pannua). Ruostumaton teräs on ainakin turvallista ja kestävää. Trangiaankin sopivia rosterikattiloita on saatavilla.

Stargazers

[quote author=Bound link=topic=32213.msg179888#msg179888 date=1285786750]
Eikö liesi ole useimmiten asunnossa jo valmiina? Ellet sitten muuta useasti vaikkapa uudesta omakotitalosta toiseen... Vähäisen roinan määrän kyllä ymmärrän, mutta jos se liesi on jo ennestään, niin miksi ei käyttäisi sitä? Eipähän tarvitse ruokaostoksilla käydessään sitten ostaa sinol-pulloa tai kaasupurkkiakaan. Ja jos mahdollisimman vähillä tavaroilal haluat päästä, suosittelisin rosterikattiloita (ja mahd. valurautaista pannua). Ruostumaton teräs on ainakin turvallista ja kestävää. Trangiaankin sopivia rosterikattiloita on saatavilla.Juu siis, toki tarkoitus olikin että jos trangian kattiloita voisi käyttää liedellä niin se olisi ideaalitilanne. Tällöin voisi myydä/antaa vanhat kattilat + paistinpannut pois ja korvata yhdellä trangialla, jos voisi sen kattilaa ja paistinpannua käyttää liedellä. Ja toki reissuissa sitten ihan sillä trangialla muutoin. Tällä hetkellä siis on kaksi tavallista paistinpannua ja kaksi kattilaa, enkä oikeastaan käytä kuin yhtä kattilaa ja yhtä paistinpannua, joten enempi on turhaa.

lipsanen21

Hmm. Miten olisi jos hommaisit vain erillisen retkeilykattilasarjan teräksestä. Voisi toimia paremmin liedellä ja myös keittimessä. Esim. Joku kattila paistinpannu combo: http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=547829&nav=80020010&q=y&s=20505

Mr C

[quote author=lipsanen21 link=topic=32213.msg180242#msg180242 date=1286975585]
Hmm. Miten olisi jos hommaisit vain erillisen retkeilykattilasarjan teräksestä. Voisi toimia paremmin liedellä ja myös keittimessä. Esim. Joku kattila paistinpannu combo: http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=547829&nav=80020010&q=y&s=20505Ei toimi teräksinenkään paremmin kotiliedellä, jos on tehty retkikeittimiin.
Retkikattilat on materiaalista riippumatta tehty ohuella pohjalla, ettei mene polttoainetta hukkaan kattilaa lämmittäessä.
Sähköliedelle tehdyt kattilat (hyvät) on tehty paksulla (lämpöä hyvin johtavalla välikerroksella varustetulla) pohjalla.

Ohuella retkikattilalla menee pohja lommoille nopeasti jos käyttää sähköliedellä.