1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
hiihtäjävaeltaja
Tunturisuksien saatavuus Suomessa

Teräskantillisten tunturisuksien saatavuus tuntuu olevan ainakin pääkaupunkiseudulla melko rajoittunutta. Madshusin Glittertindiä saa monestakin paikasta ja joitain Sportenin malleja on saatavilla, mutta näihin tarjonta tuntuu jäävän.

Saako esim. Åsnesin tunturisuksia mistään Suomessa?

Mikko P.

Hei! Ainakin täällä pohjoisessa Rovaniemen City-sport myy aika hyvin tunturisuksia. Ja sitten Ruotsista, Norjasta ja nettikaupoista saa...

[url=http://www.dumps.in|][b]sale a lot bins[/b][/url] [b] - CONTACT (my support) icq 666914[/b]

Berg Baron

Ei näitä oikein saa suomesta. Laji ei tunnu iskevän: ainakaan väline puolella, mikä on todella outoa, jos ottaa huomioon suomen lukuisat pienet mäet. Leveetä ja painavaa lankkua kyllä myydään. Sitten on se Pertsa porukka, joka vetää lapissa tyylillä: 'järviset' pitkin tuntureiden kupeita, tietämättä että hyviä jalkavia teräskantti suksia on tähän hommaan edes olemassa.


Esim. kemijärven ympäriltä löytyy kymmeniä!! pieniä tuntureita ja vaaroja. Se oli itsellenikin pieni yllätys. Olen käynyt telluttelemassa muutamia. Siellä sai uskomattoman hyviä kevät laskuja. Juuri passelia hommaa esim. Fischer Rebound suksille tai lyhyille Glittertindeille. (Olisi vähän outo ympäristö leveälle vapaalaskusukselle.)

Mielestäni sama koskee myös pyhän takamaita. Siellä oikea väline olisi kapeahko, mutta uuden tyyppinen XCD kalusto. (Ei se mikään extreme skiing mountaineer vuori ainakaan ole), motto: välineet paikan mukaan.

Itse olin myös kiinnostunut Åsnes suksista, mutta norjan hinnat ovat kamalia. Suomesta Åsnesia ei taida saada.


Suomen Fischer edustajalta kyselin kerran heidän BC suksita. Tämä tais olla mäkimessuilla Pasilassa, kaveri katsoi kuin jotain muukalaista. Ei ollut kuullutkaan heidän S-bound sarjan suksista, mitkä ainakin silloin myi todella hyvin ameriikassa (joskus 2002-2006).


Jos nyt pitäisi oikein hiihtämään lähteä ja muutama käännös olisi matkan varrella tiedossa, niin kokeilisin Fischer 109 suksia. Sopivan leveä ja saa myös ilman suomupohjaa, mikä todella ratkaisee. Mikään ei ole v-mäisempää, kuin suomupohjat. Kuvittele loputonta hankikantoa lapin tuntureilla, vauhdikasta luistelua kevyt reppu selässä. Siinä on todella taikaa. Sitten sulla on ’pito’ p-hjalliset sukset, mitkä ei luista , ei vaikka mikä tulis.


Ongelma kiteytyy suurin piirtein näin:
XCD suksia ei suomesta juuri saa
Ulkomailta saa esim. Madshus uusia (ex. Karhu) suksia, MUTTA vain suomupohjalla!
Norjasta saa joitain Åsnes ja Fischer suksia ilman suomuja, mutta hinnat ovat tähtitieteelliset+tullit ja verot

No mitä valittamaan, harrastukset maksaa joskus maltaita.


Vinkki:  Jos tellukäännöksiä halajaa, niin sukset esim. Glittertind, pitää ostaa paljon heidän taulukkoa lyhyempinä. Esim 190, 205 sijaan. Kärjet ja perän kantit pitänee viilata pyöreiksi, ettei suksi haukkaa.


P.S. Tämän mantran olen kokeneelta pitkänmatkan erähiihtäjältä kuullut ja oppinut: Jos haluat todella hiihtää; ei suomupohjia, ei ahkiota. Suomen ja norjan lapin kylistä saa riittävän hyvin täydennystä. Jos hanki kantaa ja suksi luistaa, niin nuo kaksia em. asiaa on se, mitä kaikkein vähiten juuri silloin kaipaat. Ukko ei osaa lontoon murretta, mutta sanonta: Less is more pätee tähän todella hyvin.