1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Anonyymi
Antakaa vinkkejä ivalojoelle

Hei!

Onko Ivalojoki liian vaativa reitti aloittelijoille(ei koskaan meloneille)?Olemme ajatelleet lähteä kajakilla ja kanootilla kokemaan erämaatunnelmaa mutta heräsi epäilys koskien vaarallisuudesta jne. Onko jotain erityistä jota kannattaa ottaa huomioon?

kiitos!!!

Anonyymi

Mitä järkeä on mennä kauas aloittelemaan (ellet asu ivalossa siis)?Tarkoitan sitä, että olis varmasti järkevää harjoitella melomista kotipaikkakunnalla jonkun kokeneemman tyypin opastuksella, niin saisi enemmän irti tuollaisesta matkasta. Jos pidätte kiinni alkup. suunnitelmasta niin kannattaa varmaan aloittaa harjoituset heti ja jatkaa vaikka 2 krt viikossa ennen reissua...Toinen aspekti on se, että noita jokia löytyy varmaan lähempääkin ja niistäkin voi löytää ihan hyvää erämaatunnelmaa.Pohjoisen joilla olette aika pitkälle oman avun varassa jos jotain sattuu.

Edes pienestä melontakokemuksesta on useita hyötyjä:

-Osaat pakata kun tiedät mitä tarvitset.

-Kädet eivät kipeydy jos on vähän treeniä alla, kun jos äkkiseltää lähtee viikoksi tms

-Osaat lukea virtaa eli huomaat kivet ja virtaukset paremmin harjoittelemalla asiaa

-Pelastushommat pitäisi myös harjoitella, eli miettiä mitä siellä voi sattua ja suunnitella sitten kuinka toimitaan. Vaikkei ihmisille vahinkoja kävisikään, on aika iso takaisku jos olette keskellä erämaata ja kanootti lähtee kaikkien varusteiden kanssa kohti alavirtaa ja katoaa...Jos teillä on suunnitelmana lähteä ivalojoelle vaikka elokuussa, niin onhan tässä hyvin aikaa harjoitella melomista ennen sitä. Siitähän saa kesätekemisille hyvän motivaation. Jos ei inkkaria löydy niin jokien melominen kajakillakin auttaa siihen virranlukutaitoon ja reitin löytämiseen virtapaikoista. Ilmeisestikin inkkareitä löytyy parhaiten näiltä safariyrityksiltä vuokralle, kajakkeja taas parhaiten melontaseuroista. Elikkä ihan hyvä idea jos saatte aikaiseksi harjoitella ennen lähtöä!

niilo

Jos varaat tarpeeksi aikaa(n. vko), pidät terveen järjen mukana eli katsot koskipaikkoja vähän etukäteen, tarpeen mukaan vaikka uitat(siis köydet mukaan) niin ongelmia ei pitäisi tulla. Ivalojoki sopii erinomaisesti aloittelijoille, suosittelen. Melonnan perustekniikka pitäisi kuitenkin hallita.

Anonyymi

Kannattaa ehdottomasti miettiä mitä teette jos kanootti kaatuu. Kaatuminen voi sattua kelle vaan eikä sinällään ole ogelma, jos osaatte toimia oikein. Mutta jos ette osaa toimia niin siitä voi tulla suurikin ongelma.Terveellä järjellä pärjää mutta asia pitää olla mietittynä kaverin kanssa _etukäteen_. Terveen järjen käyttö ei välttämässä onnistu enää sitten kun olette jo veden varassa, silloin valmiiksi mietityllä ja harjoitellulla toiminnalla pääsee nopeiten kuiville.

Anonyymi

Ei tässä nyt kuule mietinnät auta, kun kerran koko porukka on aloittelijoita. Tarvitaan tarkempia ohjeita - onko melat sidottava kanoottin/äijiin etteivät karkaa kun mennään nurin, milläs sen kanootin karkaamisen estät kun miehet ui koskessa jne.

Anonyymi

En kehottaisi sitomaan meloja kanoottiin eikä ainakaan missään nimessä melojiin (naru voi olla hengenvaarallinen jos joutuu uimaan). Suosittelen tutustumista melontareittioppaaseen, sieltä löytyy melontaohjeiden lisäksi Ivalojoen reittiselostus.

Anonyymi

Kun vettä on vähän, niin Ivalojoki on aika helppo ja soveltuu aloittelijoillekin. Olisi kuitenkin hyvä jos mukana olisi edes yksi, jolla on jonkinlaista kokemusta melonnasta. Erämaasta on pitkä matka, jos sattuu jotakin ikävää. Ensiharjoitteluun suosittelen lyhyitä reissuja ja opastusta. Kun homma on jotenkuten hanskassa, niin sitten vasta pitkille vaelluksille.Ps. jos kanootti kaatuu, niin kaikki rojut saa takaisin seuraavassa suvannossa - joka voi olla kaukana.

Anonyymi

Lasti kannattaa sitoa kanoottiin kiinni huolellisesti. Siksikin että sitten kanoottiin ei mahdu niin paljon vettä. Täydessä vesilastissa oleva kanootti voi hajota, jos jää kiinni kiviin esimerkiksi.Mutta meloja ei sidota. Jos tulee uimareissu niin uimarin pitää pitää kiinni melastaan refleksinomaisesti.Uima-asento koskessa on jalat alavirtaan kellutellen. Vaikka olis matalaa niin kovassa virrassa ei kannata alkaa kävelemään, siinä kaatussa jalat voi jäädä nalkkiin. Pelastusliivit ja kypärä koko ajan päällä ja kiinnitettyinä. Kanootista voi pitää yläpäästä kiinni, jos saa otteen.Heittoköyden voisi ehkä ottaa mukaan, mutta sen heittämistäkin pitää harjoitella etukäteen. Varamelankin voisitte ottaa ja kanootin korjaamisvälineitä. Lasikuituiselle lasikuitumattoa ja muoviselle ilmastointiteippiä tai jotain muuta, kysykää vuokraajalta mitä se suosittelee.Lastin voisi jakaa kanootteihin niin, ettei tapahdu katastrofia jos yksi häviää.. elikkä jakakaa ruuat tasaisesti kaikkiin, samoin lämpimät vaatteet ja jokaisesta pitäisi löytyä tulitikkuja jne.Eikun harjoittelemaan kanoottihommeleita ennen lähtöä. Esimerkiksi joen lukeminen vaatii jonkunverran treenausta. Kun huomaat kivet ja mahtuuko niiden yli aikaisessa vaiheessa niin ei tule ongelmia. Jos huomaat kivet vasta kun kolahtaa niin voi helpossakin paikassa tulla ongelmia.