Tuotekokemus: Osprey Xena 70, 2013 mallisto

Testi: Pohjois-Ruotsin vaellukset, 5 pv ja 7 pv. Sateinen sää. Varustemäärä 20 kg paikkeella, vesijärjestelmän kanssa enemmän. 

Osperyn Xena houkutteli monestakin syystä: hyvät esittelyt, videoita, tuotearvioita edellisen vuoden mallistosta saatavilla ja kohtuuhyvät kotisivut. Hankin kuvan mukaisen 70 l rinkan. Sovitin myös 85- litraista, mutta se osui yläosasta pahasti päähän. Xenaahan voi säätää, mutta 85 l rinkka näytti ylisuurelta. Paino M-koossa on ilmoitettu 2,28 (vahtelee myyjien kotisivuilla), mutta omani on kuitenkin 2,6 kg sadesuojan kanssa, oman vaelluistarvikevaan mukaan. Rinkan M-koko on tarkoitettu yli 170 cm kantajalle. Olen tasan 170, mutta valitsin isomman M-vaihtoehdon.

Tuotekuvaus vastaa sitä, mitä myyjät kertovat. Kaikki taskut ja rimpsutrepmsut löytyy.

Punnitsin tavarat ja suunnittelin niille paikat rinkassa. Testasin 15 kg painolla, kävin lenkilläkin. Suuri osa ajasta kului selän pituuden säätämiseen. En oikein tiennyt, mihin suuntaan täytyy virittää, kun rinkan yläosa osui päähän ja pompulalla olevaan tukkaan. Avaintekijä oli myös rinkan läpän erittäin iso tasku. Se piti täyttää siten, että sisältö ei kurkota pään suuntaan enemmän kuin tarve vaatii. Käytönnön kokeilulla opin tuntemaan, miten rinkka täytyy pakata. 

Telttoja oli valittavissa kaksi, 1,3 kg Ferrino kevyt versio ja 2,2 kg Hilleberg Unna. Ensimmäinen niistä menee sujuvasti kahtena kappaleena Xenan sivutaskuihin. Pieni teltta oli 5 pv retkellä. Mutta silloin ei jää sadevaatteille tilaa. Unna taas tuli kiinnitettyä rinkan ulkopuolelle puolen välin paikkeille, läpän päättymispaikkaan. Näin sain läpän auki ilman teltan poistamistakin. Minulle ehdotettiin teltan laittamista rinkan päälle. Kuitenkin painopistettä testaamalla huomasin, miten hyvin teltta istuu kuvassa näkyvään syvennykseen rinkassa. Pakettini oli tosi tiivis, vaikka Unnan pussi oli äärettömän liukas. Siksi käytänkin teltan kiinnittämiseen kumirenksuja eli mustekaloja. 

Mainoksessa kehutaan rinkan sivuvetoketjuja, joista tavaraa saa hop on ja hop off. Käytännössä kuitenkin asia toimii toisin. Rinkka täytyy pakata tukevasti, ette tavarat tipu eikä kokonaisuus hölsky vesien ylityksissä ja kiipeilyosuuksilla. Lisäksi ulkopuolelle kiiniteyn tavaran kiinnikkeet löystyvät, kun rinkan sisältöä penkoo. En havainnut, että kannattaa mennä ottamaan tavaraa kesken kävelyn kiinteäksi pakatun rinkan sivuvetoketjujen kautta. Esineitä kun ei saa enää takaisin samalle paikalle. Lounaalla kadehdin hieman savottalaisia, jotka ottivat jouhevasti rinkan alataskun läpän auki ja siitä avautui minikeittiö. Mutta olihan minun menopeli tiiviimpi ilman metalliputkiulokkeita. Siitä kiitti, kun vei rinkan yöksi telttaan. Ei vaaraa, että teltan pohja repeää.  

Rinkan erillinen juomajärjestelmätasku toimii. Käytin 2 l järjestelmää. 

Ylhäältä auki verkkotaskut: innovaatio vai katastrofi? Verkkotaskuissa on helppo pitää märkiä sadevaatteita ja kuivattaa tavaraa. Mutta hukkasin verkkotaskuista myös kaikenlaista pientä, kuten liukkaita esineitä. Käsidesi ja voiteet, heihei! Nimenomaan sivuverkkotaskuilla on kaksi sisäänmenoaukkoa. Voikin sanoa, että tavarat päältä sisään ja sivulta hukkaan. Millään kotitekoisella konstilla en saanut sivutaskujen sivuaukkoja suljettua. 

Kantojärjestelmä oli mukava. Se tuntui aluksi kovalta ja jäykältä. Asialla on varmasti tarkoituksensa. Lantiovyön pieniin taskuihin mahtui kaikenlaista tarpeellista. Käden taivuttaminen taskun avamista varten ei ollut aina helppoa. Rinkan läpästä sai todella hyvän lantiovyölaukun, johon mahtui päiväretken kamppeet. Läpällä on kaksi taskua, iso ja pieni. Ei hiostanut, istui tukevasti. Menisi varmaan valjaidenkin kanssa. 

 

 

Xena pelkää sadetta! Kyllästin rinkkaa kuten teen kaikille varusteille. Asialla ei kuitenkaan ollut merkitystä, kun sade alkoi. Siis oikea vuoriston sade. Oltiin kuin autopesulassa. Läppä oli vettä täynnä, oikein piti tyhjentää erikseen. Lantiovyön taskut eivät ulotu sadesuojan alle, vaikka minulla on erikoissuuri malli. Olisiko Ospreyllä oma täsmäsadesuoja, sellaista en vielä löytänyt. Rinkka kastuu todella nopeasti, joten sadesuoja kannattaa laittaa aamulla valmiiksi päälle, jos sää näyttää epävarmalta. Suoja kannattaa kiertää myös pohjan alle, koska rinkkaa ei voi laskea märälle alustalle. 

Xena ei pysy pystyssä. Kun runkorinkan omistajat jättivät rinkkansa rennosti yhden vaellussauvan varaan, Xena oli kuin pyörivä pallo. Xenan pohja ei ole niin vedenpitävä, että rinkan voisi heittää mihin tahansa kuraan. Kivi on paras lepopaikka rinkalle. Putkirinkan omistajat nauroivat, että ovat kouluttaneet rinkkansa hyvin. Minulla on vielä kehittymistä asiassa... 

Kun läppätaskuun pakkaa pari kiloa, rinkka avatulla läpällä on omaperäinen otus. Kehitin vaelluksen aikana omat tapauskohtaiset viritykset, miten saan rinkan pysymään pystyssä. Keinot on vielä hakusalla. 

Yhteenveto: soveltuu hyvin vaellukselle, ei kiipeilyosuuksia sisältävälle retkelle. Siihen tarvittaisiin suljettavat taskut ja lumilukot. Erittäin hyvä kantaa, kaikki mitä ihminen tarvii, sopii mukaan. Vaikka materiaali ei näytä erityisen vahvalta, mikään ei revennyt ainakaan vielä. Näyttää ehkä sivusta katsottuna omituiselta, mutta uskokaa, vaeltajalla oli hyvä olla. Haussa täsmäsadesuoja, joka peittää lannevyön taskut. 

Käyttäjän Vuorinymfi kuva

Vuorinymfi

PeeTee
Re: Tuotekokemus: Ospray Xena 70, 2013 mallisto

"Suoja kannattaa kiertää myös pohjan alle, koska rinkkaa ei voi laskea märälle alustalle.

Xenan pohja ei ole niin vedenpitävä, että rinkan voisi heittää mihin tahansa kuraan."

Onko ton osalta kenelläkään hyviä kokemuksia jostakin uudesta rinkkamallista tai merkistä? Pohjan ja alaosan hyvän vedenpitävyys olisi tärkeä.

Vuorinymfi
Käyttäjän Vuorinymfi kuva
Re: Tuotekokemus: Ospray Xena 70, 2013 mallisto

Sepä siinä onkin! Vedenpitävyys meille viikkokaupalla soisilla vuorilla vaeltaville tarkoittaa hieman eri asiaa kuin Alpeilla patikoivalle. Kun katsoo rinkkojen/telttojen mainosvideoita, niin ympäristönä on joko kaunis niitty tai sitten hanget. Minua paremmin pohjoisessa pärjäsivät ne, joilla oli rungollinen rinkka, esim. jokin Savotta. Mutta taas lentokoneessa ja myös helikopeterissa/junassa menee paremmin anatomiset.

En ole vielä löytänyt vuortani.