1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Tada
Hämeen ilvesreitti - kokemuksia

Kävimme Ilvesreitillä vaeltamassa, joten ajattelin laittaa tänne uudempia tietoja reitin kunnosta kiinnostuneille luettavaksi. Reittihän uusittiin kokonaan pari vuotta sitten. Kävimme juuri noihin aikoihin vaelluksella Ilvesreitillä ja silloin maastosta löytyi sekä uusia että vanhoja reittimerkintöjä ja hakkuuaukeat kadottivat sekä uuden että vanhan reitin täydellisesti. Nyt tilanne on jo muuttunut paljon parempaan suuntaan, vaikka parannettavaa vielä löytyykin:

Kävelimme 13.12. - 15.12. Hämeenlinnan rautatieasemalta Räyskälään.

Reitin alku Hattelmalassa oli mainiosti merkitty ja löytyi pimeälläkin. Reitti Katiskoskelle asti oli kunnossa, mutta siellä emme löytäneet reitin jatkopistettä. Parin kilometrin tiekoukkauksen jälkeen löysimme Heinisuonnummen pitkän suoran alun, mutta sitten reitti katosi valtavalle hakkuuaukealle ja rämmimme lopulta metsän läpi tielle. Ohitimme Heinisuon tietä pitkin ja vietimme yön Suvipielisellä. Kauniilla leiripaikalla oli pöytä ja huussi.

Suvipielisen jälkeen Ilvesreitti oli taas parin kilometrin ajan kunnossa, kunnes polku pieneni ja katosi lopulta täysin. Ainoastaan teiden ylityskohdissa olleet kyltit kertoivat, missä Ilvesreitti kulki. Rengossa pääsimme jälleen joksikin aikaa reitille, mutta noin kilometrin päässä kylästä reitti hävisi jälleen. Kuljimme Arabianmäelle asti teitä pitkin, mistä Ruokojärvelle reitti oli näkyvissä. Lounastauon jälkeen yritimme taas seurata Ilvesreittiä, mutta se hävisi jatkuvasti, joten Pursunjärven kohdalla luovutimme. Otimme pikataipaleen tietä pitkin Pääjärven virkistysalueelle asti, missä yövyimme hyväkuntoisessa laavussa.

Virkistysalueelta lähtien reitti oli suorastaan loistavassa kunnossa, vaikka ylittikin tasaisin välein hakkuuaukeita. Polku oli kapea, mutta selvästi erottuva, ja hyvät merkit löytyivät kaikista käännöskohdista. Matka taittui mukavasti Räyskälän lähellä Kaartjärven rannalla sijaitseville nuotiopaikoille asti, missä päätimme vaelluksen ja hyppäsimme autoon.

Reitin itäpää oli siis selvästi huonommassa jamassa kuin hyväkuntoinen länsipää. Ongelmina olivat sekä hakkuuaukeat että polun puuttuminen. Koko reitin ajan tienylityskohdat olivat pääsääntöisesti hyvin merkityt, mutta pahimmillaan viitta osoitti umpimetsään ja metsästäkään ei löytynyt merkkinauhoja tai -viittoja kuin ensimmäisten muutamankymmenen metrin ajan. Merkkinauhoja voisikin lisätä reitille, jotta polun syntyminen mahdollistuisi kulkijoiden lakatessa hajaantumasta ympäri metsää.

Kiteyttäen voisi sanoa, että Räyskälän tienoilla reitti sopii tällä hetkellä kaikille ja lähempänä Hämeenlinnaa niille, jotka haluavat harjoitella kompassinkäyttötaitojaan ja joille ei ole niin väliä nuotiopaikalle asti iltaan mennessä pääsemisessä. Maisemat olivat vaihtelevaa eteläsuomalaista maalaismaisemaa, joskus hakkuuaukeaa ja joskus hyvinkin kaunista.

Hamalainen

Kävelin samaa reittiä alkukesästä Katiskoskelle ja loppupäässä merkinnät  olivat hävinneet. Lähetin viestiä kaupungian palautepostiin ja sain viime viikolla viestin että kaupunki korjaa merkinnät lähiaikoina. Jos vastauksen saaminen kesti puolivuotta niin korjaus varmaan tapahtuu ensi kesänä*smile*

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Alustavasti tiedoksi:

Ilvesreitillä on huonosti erottuvia (ja ehkä puutteellisesti merkittyjäkin) polkuja. Relaan joukot ovatkin auttamassa esim. Lopen kuntaa, Riihimäen kaupunkia ja Hämeen virkistysalueyhdistystä Ilvesreitin parantamisessa.

Yksi ratkaisu tulee olemaan polkujuoksu eli trailrunning. Tulemme järjestämään Ilvesreitillä apua tarvitsevilla polkuosuuksilla polkujuoksukisoja. Niiden avulla katoamassa olevia polkuja saadaan mahdollisesti uudestaan paremmin näkyviin. Kun sadat lenkkarit tamppaavat katoamassa olleen uran niin se näkyy taas pitkän aikaa paljon paremmin.

Pistäkää alustavasti kalenteriinne päivämäärä la 17.5.2014. Ja pitäkää peruskunto sellaisena että jaksatte silloin ainakin hölkätä 21 km.

Alustavien suunnitelmian mukaan tuolloin olisi ensimmäinen mahdollisuus kauniisiin Ilvesreitin maisemiin tehtyä reittiä polkujuoksemalla olla mukana parantamassa polkuja. Lisätietoa ja ilmoittautuminen la 17.5. juoksutapahtumaan saadaan vuodenvaihteen jälkeen.

Polkujuoksuterveisin Relaa.comin porukka

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Tada

Kisathan ovat loistava idea reitin avaamiseen! On tosi kiva, että Etelä-Suomessakin on pidempiä vaellusreittejä, ettei aina mene vaelluksesta aikaa paikan päälle pääsemiseen. Pidetään siis toukokuun juoksu mielessä. Smile

 

Sademaa
Käyttäjän Sademaa kuva

Hieno homma, tulen ehdottomasti mukaan talkoisiin omien lenkkitossujeni kanssa.

VIKA ON HARVOIN VÄLINEISSÄ

heppusiella

Tämä Hämeen järviylänkö on hieno alue, ja toivottavasti tuokin väli tulee kuntoon! Samaa polunparannuksen ideaa voisi käyttää muillakin häviävillä poluilla. Joku innokas nörtti voisi rakentaa sivuston tällaisista huonoon kuntoon päässeistä polustoista, tietysti nyttemmin ilmaisen maastokartan päälle. Tietysti sen pitäisi toimia myös suoraan kännyssä paikan päällä jne. Multakin löytyisi joitakin ehdoituksia... 

nimim.
juoksukengät odottaa

 

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Ilvesreitin pelastamista Ilvesjuoksulla suunnitellaan edelleen lauantaille 17.5.

Tätä samaa konseptia voisi tosiaan käyttää muuallakin missä polut ovat katoamassa näkyvistä. Varsinaisen juoksutamppaamisen lisäksi tärkeää on polkujen lisämerkitseminen. Pelkät risteysopasteet ja kilometriviitat eivät riitä jos niiden välistä on polku jo hävinnyt näkyvistä. Koko polkureitin idea katoaa jos siellä pitääkin turvautua maastokarttaan ja kompassiin tai gps:ään.

Hävinneelle osuudelle tarvitaan siis aina alkuun lisämerkkejä. Reitin lisämerkitsemistä taas ei kenenkään kannata tehdä pientä kesäkauden retkeilijäjoukkoa varten. Mutta lisämerkinnät kannattaakin tehdä, jos niiden avulla saadaan myös hieno juoksutapahtuma toteutettua. Lisäksi juoksutapahtuman osallistumismaksuilla saadaa jopa kerättyä rahaakin tarvittavan lisämerkinnän materiaali- ja työkuluihin.

Voisi tosiaan kerätä jonnekin listaa kadonneista poluista joille kaivattaisiin a) väliaikaista lisämerkintää huonosti näkyville osuuksille ja sen jälkeen b) polkutamppausta. Kun ollaan saatu Ilvesjuoksulla konsepti testattua niin varmasti muiden olisi helppoa käyttää samaa muuallakin.

Tamppaamisen osalta tarvitaan useita satoja juoksijoita. Edes sadan juoksijan jalanjälki ei valitettavasti vielä auttaisi vaan tossunpainalluksia tarvitaan kunnon massajuoksutapahtuman määrä.

Kadonneiden vanhojen polkujen lisäksi sama toimisi myös täysin uusille poluille. Jos jossakin olisi paikka uudelle unelmapolulle, niin tällä juoksutapahtumakonseptilla sellaisen voisi saada alulle. Juoksutapahtuman lisäksi samaan päästään myös maastopyörätapahtumalla jos maasto vain olisi sopivaa maastopyörillekin. Tai järjestämällä sekä maastojuoksu että maastopyörätapahtuman saa polun synnyttämistä tai palauttamista nopeutettua entisestään.

Laitamme Ilvesjuoksusta lisätietoa tammikuun lopulla!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Leo-setä

Onko kellään tuoreita kokemuksia reitin kunnosta tältä keväältä (2015)?

Meitsi

Kuljin tänään reitin Sotkanlinnasta Hattelmalaan. Alkuosuus Renkoon saakka on oikeastaan kelvottomassa kunnossa. Alueella on tehty paljon harvennuksia ja keltaiset merkkinauhat puista ovat kadonneet. Polku on aika olematon ja lopulta tulin pätkän kompassisuunnalla kun en jaksanut etsiä merkkejä. Laitoin kartan, joka havainnollistaa kuinka vaikeaa reitillä pysyminen oli. Vihreällä oletettu Ilvesreitti ja punaisella trackerin tallentama reitti.

Ainakin reitin tuo osuus kaipaisi pikaista kunnostamista ja oma ehdotukseni olisi, että reitti siirrettäisiin kulkemaan osin metsäautoteitä. Kulkijoita on vähän ja polut ja merkit katoavat nopeasti.

Suvipielisen ympäristö on paljon kuljettua ja reitti näkyy hyvin, vaikkei merkkejä näkyisikään. Polku on selkeä ja paljon kuljettu. Sama oli reitin loppuosuudella Katiskosken ja Pitkämäen kautta Hattelmalaan. Sai keskittyä kulkemiseen eikä suunnistamiseen.

Matkan varrella olleet laavut ja kodat olivat kiitettävässä kunnossa. Kuvissa näkyvässä Ruokojärven kodassa oli jopa sähkövalot. Monin paikoin tuikitarpeelliset sillat olivat niin ikään hienossa kunnossa.

Kuvat: 
Mava

Kun reitti siirretään kulkemaan metsäautotietä, retkeilyn mielekkyys katoaa. Tienpohjia, hiekkateitä ja vastaavia uria voi kävellä kotonakin. Meillä on täällä kotopuolessa aivan liikaa "retkeilyreittejä" jotka kulkevat autolla ajettavia teitä pitkin. Sillä ei ole mitään tekemistä retkeilyn kanssa, vaikka reittiä sellaisena mainostettaisiinkin. Ennemmin kunnostetaan polku kuin siirretään se tielle.. Joku muu toki maksaa Wink

Meitsi

[quote=Mava]Kun reitti siirretään kulkemaan metsäautotietä, retkeilyn mielekkyys katoaa. Tienpohjia, hiekkateitä ja vastaavia uria voi kävellä kotonakin. Meillä on täällä kotopuolessa aivan liikaa "retkeilyreittejä" jotka kulkevat autolla ajettavia teitä pitkin. Sillä ei ole mitään tekemistä retkeilyn kanssa, vaikka reittiä sellaisena mainostettaisiinkin. Ennemmin kunnostetaan polku kuin siirretään se tielle.. Joku muu toki maksaa ;)[/quote]
Joo sori. Aivan urpo idea. Laitetaan vaan jengi vetämään siksakkia metsään kuin tehdään siirtymätaival vähän kuljetulle pätkälle. Siinäpähän oppivat olemaan poissa retkeilyreiteiltä.

Kyllä. Olen metsiä kulkenut yli 30 vuotta ja tiedän kyllä, missä on ideaa ja missä ei. Mutta jos tuota osa ilvesreitiltä ei pystytä pitämään kunnossa, niin huonokin vaihtoehto on parempi kuin se, että jengi turhautuu reitillä. Kait sinne halutaan muitakin kuin "ammattilaisia" kulkemaan?