Puuterikoira Shilan kanssa Alpeilla

Vapaalaskijapariskunta Niklas ja Nives Hollstenin kanssa reissaa Alpeilla tänä talvena yksi pienehkö kyytiläinen. Kun pariskunta sai parikuukautisen alaskanhuskyn kotiinsa viime syksynä, oli selvää, että Shila lähtee talveksi mukaan matkaan. Shila (inuiittien kielellä "liekki") viihtyykin mainiosti Niklaksen remontoiman asuntoauton kyydissä ja juoksee mielellään myös mäessä. Ja on luotettava ystävä, tietysti.
"Hankimme tarkoituksella sellaisen koiran, joka liikkuu meidän mukana melkein joka paikassa," Niklas Hollsten kertoo.

Tavallinen laskupäivä ja arki muutenkin on koiran vuoksi eri tavalla tauotettua ja rytmitettyä kuin elämä aiempina talvina.
"Koiran kanssa matkustaessa pitää mennä tietysti koiran ehdoilla. Se on vielä niin nuori, ettemme jätä sitä yli kolmeksi tunniksi itsekseen. Ennen sellaista aikaa käydään yleensä pitkällä kävelyllä, koska huskyt tarvitsevat paljon toimintaa ja liikuntaa. Samoin pitkillä ajomatkoilla pitää pysähtyä usein ulkoiluttamaan Shilaa, mutta se kyllä muistuttaa ja näyttää milloin pitää pysähtyä. Sinänsä Shila viihtyy autossa, joten ajomatkoilla se pääosin vain nukkuu."


Niklas Hollsten käy läpi kypäräkameramateriaaleja, Shila omia reittejään. Kuva: Nives Hollsten.

 


Kuskin paikalla. Kuva: Nives HollstenValmiina alamäkeen. Kuva: Nives Hollsten 


Shila matkimassa vuoristokauriiden liikkeitä. (Kuva: Niklas Hollsten) 


Kuten omistajapariskuntakin, myös kahdeksankuukautinen Shila on hulluna lumesta.
"Jos on satanut uutta lunta, on sitä melkein mahdotonta saada takaisin autoon. Samoin kun lähdemme randolle, hyvä että Shila jaksaa odottaa että lähdetään, se on niin innoissaan.

Hollstenin mukaan Itävalta on ollut hyvä paikka pyöriä koiran kanssa. Ihmiset pitävät koirista ja niiden kanssa voi liikkua hyvin myös kaupungilla. Shilasta on tulossa myös hyvää vauhtia kunnon laskukoira.
"Melkein kaikissa hiihtokeskuksissa saa ottaa koiran mukaan hissin, joten nykyään Shila tulee meidän kanssa ehkä kerran päivässä ylös ja juoksee kanssamme loivaa rinnettä alas. Se tykkää siitä tosi paljon. Gondolihissit ovat perusjuttuja ja nykyään myös tuolihissit menevät hienosti." 

 Vaikka Shila on vielä nuori, se pystyy vaeltamaan pitkiäkin matkoja - tosin randot tehdään aina koiran kuntoa silmällä pitäen.
"Vähän aikaa sitten olimme randolla, ja kun tulimme huipulle huomasin, että Shilan jalka on vähän kipeä. Niinpä laskin alas Shila sylissäni. Verttiä tuli noin 450 metriä. Hyvää treeniä sinänsä, Shila kun painaa noin 23 kiloa..."

Sylikyytiin Shila pääsee myös aina, kun lunta on liikaa tai mäki on liian jyrkkä. Onko koiran kanssa tullut mitään yllätyksiä?
"Eipä juuri. Ennen reissuun lähtöä piti vaan hoitaa kaikki vakuutukset, rokotukset ja koiran paperit kuntoon, samoin koiranruokaa pitää olla aina mukana. Sinänsä Shilalle riittää että me olemme sen lähellä, koska olemme sen "heimo". Ja autossa on hyvä olla Shilalle oma paikka, jossa se saa rentoutua ja olla omassa rauhassaan, vaikka muuten se onkin tosi energinen."
 


Nives ja Shila huipulla. Kuva: Niklas Hollsten


Randolla. Kuva: Nives Hollsten 
 


Shila ja Nives tauolla. Kuva: Niklas Hollsten 

 


Lähtökuopissa. Kuva: Nives Hollsten 


Kaksi kovakuntoista randoilijaa rinnakkain. (Kuva: Nives Hollsten) 

 

Asuntoautoilu on ollut hyvä tapa viettää talvi

Hollstenit ovat reissanneet tänä talvena asuntoautolla kierrellen vapaalaskukisoja ja eri hiihtokeskuksia lumen perässä. Kaikki on sujunut hyvin, viimeisimpänä Andorran neljän tähden FWQ-kisasta Niklakselle irtosi toinen sija.
"Tänä talvena aika on mennyt nopeasti, on tullut lasketuksi helkkarin paljon hyvää ja syvää puuteria, melkein liikaa - puurajan yläpuolella kun on ollut aika vaarallista. Aika paljon vapaalaskukisoja on myös peruttu Tirolin huonon lumitilanteen takia, mutta ei se ole haitannut. Laskeminen on aina siistiä."


Niklas Hollsten maaliskuisen puuterin päällä. Kuva: Nives Hollsten


Katso hieno video Hollstenien autokunnan matkasta Andorran kisoihin:

Arttu Muukkonen

Sinttu

Heippa! Voisiko tätä juttua saada meidän Siperianhusky -lehteen? Toisi kivaa vaihtelua. Voin antaa lisätietoja yksityisviestillä.

b3

Mullakin on skinnaileva koira Jack Russel, se on aika pieni mutta juoksee sinnikkäästä lasku uraa perässä umpihangessakin. En nyt osaa tähän lisätä kuvaa.

Arttu Muukkonen

Moi Sinttu, eiköhän tuo onnistu, olen yhteyksissä!

B3, näitä laskukoiria taitaa olla enemmänkin. Hmm, onkohan tämä kommenttikenttä artikkelin perässä erilainen kuin tavan keskustelujen puolella, tsekataan! Kuva olisi kiva!

frostig
Käyttäjän frostig kuva

Jep, laskukoiria on enemmänkin. Minulla alaskanmalamuutti laskureissuilla, tasaisilla vetää takaisin autolle! Tänä talvena lämmitti mua mäessä kopteria odottaessa kun jalka meni poikki. Seuraavana pitää ostaa sille oma piippari!

huitelua.wordpress.com

Arttu Muukkonen

Sillä(kin) rodulla taitaa olla veto-ominaisuudet kohdillaan tosiaan, helppoa kyytiä tarjolla!

Olisi hienoa nähdä kun joku pistäisi koiran niskaan kypäräkameran, että millaiseen kyytiin silloin päästäisiin. Relaa kyllä julkaisee jos tällainen video jostain saadaan!  

M L

Saat Muukkonen videoa viimeistään Tamokista 3 viikon päästä. Meidän karkkarilla on oma kamera. Sama karvanaama joka oli viime keväänä mukana siellä Signaldalenin keikalla, jossa ei päästy kelin vuoksi toppiin randobowlissa...

frostig
Käyttäjän frostig kuva

Voitko M L laittaa tulevaan videoon tms kuvaa miten kamera on kiinnitetty rekkuun? Karkkarilla vaan taitaa olla vähän vähemmän karvaa tiellä kun omalla turjakkeella. Video koiran silmin laskureissusta olis kyllä huippu!

huitelua.wordpress.com

M L

Kameravaljailla kiinni koiraan. Tulee sivulle se kamera. Googlaamalla löytyy videoita ja valjasmalleja. Ovat enemmän metsästyskäyttöön suunniteltuja, mut toimii kaikissa aktiviteeteissa.

Jos frostigilla oli joulukuussa farmarivolkkari ni taisin nähdä teidät tamokissa. Iso sesse, mut kyllä sillekin valjaat varmaan löytyis ku niitä käyttävät isoilla laikoillakin.

frostig
Käyttäjän frostig kuva

Kiitoksia, minäpä guugeloin! Ja kyllä, sama tyyppi oon, olit vissiin Apen porukoissa? Saas nähdä josko huhtikuussa pääsis sinne uudestaan vai pitääkö oottaa seuraavaan kauteen. Hyviä kuvia ja laskuja kaikille!

huitelua.wordpress.com

Arttu Muukkonen

Kiitti Miikka, kuulostaa hyvältä! Ja ottakaa ihmiset muutkin videota koiran kanssa jos sellainen mahdollisuus tulee, ois hienoa rakentaa galleria niistä!

M L

Joo siinä seiskan parkkiksella oltiin ku tulitte alas.