Hyi hemmetti, kenen monot täällä haisee?

Hiihtopiireissä niitä ei voi välttää – haisevia monoja. Jokainen joskus hiihtopummikämpillä tai vaikkapa hiihtokoulun välinevarastossa vieraillut tietää sen pistävän tuoksun, mikä joidenkin monoista leijailee. Siinä yhdistyy hiki ja kosteus. Eikä sitä siedä kukaan.

Haisevia jalkoja ja monoja voi estää huolehtimalla jalkojen puhtaudesta, käyttämällä puhtaita laskusukkia ja kuivattamalla monot käytön jälkeen. Itsekin teen näin. 

Mutta jostain syystä se ei enää auta. Omille randomonoilleni on tapahtunut jotain kummallista. Niistä on alkanut tänä talvena nousta pistävä katku, jota en siedä itsekään. Niinpä riisun monot yleensä jo oven ulkopuolella ja jätän ne sinne pakkaseen tuulettumaan hetkeksi ennen kuin ujutan ne jonnekin sivummalle kuivumaan.

Ilmaa kierrättävä Therm-ic-mononkuivaimeni vain pahentaa tilannetta. Se puhaltaa pahat hajut ulos monoista. Eikä tuoksu lopu edes monojen kuivumiseen, jos puhallin on päällä.

Jotain oli siis aivan välttämätöntä tehdä. Minun piti joko luopua kyseisistä sisäkengistä tai yrittää jollakin keinolla elvyttää niitä.

Elvytysyritys ensi kertaa

Päädyin elvytysyritykseen. En viitsinyt edes kokeilla pelkkiä hajusuihkeita, vaan otin heti järeät keinot käyttöön ja pesin sisäkengät. En tiedä, mitä monovalmistajat vesipesusta sanovat, mutta se ei minua nyt kiinnostanut: tämä oli todellinen tulos tai ulos -tilanne.

Pesuaineeksi valitsin Holmenkol Textile Wash -pesuaineen, jota olen käyttänyt myös esimerkiksi kuorivaatteiden pesuun. Uitin sisäkenkiä kädenlämpöisessä pesuvedessä, huljuttelin niitä ja puristelin sekä hieman käsin hankasinkin. Annoin myös sisäkenkien liota hetken.

Sitten huuhtelin sisäkengät huolellisesti moneen kertaan ja asetin ilmavasti kuivumaan. Ensin sisäkengät olivat ylösalaisin, jotta ylimääräinen vesi valuisi niistä ulos, ja sitten käänsin ne oikein päin kuivumaan. Kun enin kosteus oli poissa, otin puhaltavan mononkuivaimeni käyttöön.

Ja vielä lopullinen viimeistely

Kun kengät olivat kuivat, ei hajua enää ollut. Silti suihkautin monoihin vielä varmuuden vuoksi Holmenkol Sport Hygienic -suihketta. Kyseisestä tuotteesta minulla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta myyjän kertomus siitä että tämä ei vain peitä hajua vaan tappaa hajunaiheuttajat, sai minut vakuuttuneeksi tästä pienestä spraypullosta.

Sisäkengät näyttävät selvinneen pesusta erinomaisesti. Ainakaan ennen käyttöä ne eivät enää haise, eivätkä ne ole kärsineet käsittelystä mitenkään. 

Sisäkenkiä pestessä minua hieman mietitytti, voisiko kyseisen sisäkengän vuorikangas venyä tai mennä jostain ryppyyn, kun se tuntui märkänä jotenkin löysältä. Mutta pelko oli turha, sillä pesun jälkeenkin sisäkengän toiminta oli aivan entisenveroinen. 

Pesu siis kannatti. En voi luvata, että sama käsittely tuo avun kaikkien haisevista monoista kärsivien elämään, mutta yrittää ainakin kannattaa: niitä löyhkääviä monoja ei kyllä halua kukaan haistella.

 

Kärsitkö sinä omista tai ystäväsi löyhkäävistä monoista? Mitä muita keinoja hajuhaittojen eliminointiin olette löytäneet?

Antti Laiho

f-setä

Kuulehan.
Minun mononi eivät tuoksahda, eivät.
Eihän ;)
Kaikki tappotuomiot kyseisille jalkineille, ovat ainoastaan kateellisten kanssamatkustajien mielikuvituksen tuotetta, ni !

mtb-lohja.com

jaakko

crispin evojen sisäkengät ei myöskään ole kärsineet vesipesusta.
kysyin aikoinaan ihan tehtaaltakin ja sieltä daniela ystävällisesti vastaili että siitä vaan

JM

Salomonin Malamuteissa on ihan pesuohjeet sisäkengälle, 30 astetta konepesu ja rumpukuivaus matalassa lämpötilassa.

Stadiumista saa lenkkareiden vierestä sneaker balls nimisiä hajunpoistopalloja, mut olennaisintahan on sisäkenkien kuivaus. Ebaysta saa aika halvalla ionisoivia kengänkuivaimia, noiden valmistushan on kiinalaisten vahvinta osaamisalaa, eli vähän sinnepäin tehtyä elektroniikkaa missä sähkö purkautuu vähän mistä sattuu ja muodostuu otsonia :)

Henkka

30 astetta pesukoneessa jä päälle kuivausrumpu pelitti mullakin ja tais olla Intuition sisäkenkä.

Kaitsu

Ja se superpesu ongelmatapauksille: ensin parvekkeelle pakkaseen muutamaks päiväks, sitte puol pulloa etikkaa saaviin, vettä päälle ja tossut sinne vuorokaudeksi, sitte vielä koneeseen johonkii 30 asteen ohjelmaan, ni ei muuten haise. Omat sisäkengät oon pessy kerran vuodessa, esim. Malamuuttien sisäkengät nyt siis öööö ainakin yli viisi kertaa, ja ei ne oo miksikään menneet.

psokolni

Itse tein aikalailla saman käsittelyn kuin artikkelissa, mutta käytin ihan normaalia kirjopesuainetta. Lisäksi pakastin monot pesun ja huolellisen kuivauksen jälkeen pakastimessa (-18 C). Hyvä tuli.

JK71

Pesin sisäkengät ihan pyykinpesuaineella käsipesuohjeen mukaisella liuksella, huuhtelin ja sen jälkeen liotin niitä etikkaliuoksessa yön yli. Liotuksen jälkeen huuhtelin, valutin ja kuivasin puhaltimella. Etikka tappoi hajua aiheuttavat pöpöt ja sisäkengät lakkasivat haisemasta. Ennen etikan käyttöä pesut ja kuivaukset olivat yhtä tyhjän kanssa.

Kaitsu

[quote=JK71]Pesin sisäkengät ihan pyykinpesuaineella käsipesuohjeen mukaisella liuksella, huuhtelin ja sen jälkeen liotin niitä etikkaliuoksessa yön yli. Liotuksen jälkeen huuhtelin, valutin ja kuivasin puhaltimella. Etikka tappoi hajua aiheuttavat pöpöt ja sisäkengät lakkasivat haisemasta. Ennen etikan käyttöä pesut ja kuivaukset olivat yhtä tyhjän kanssa.[/quote]

Mieluummin ensin etikkakylvyt ja sitten koneeseen. Ei sekään meinaan oo kivaa, kun monot ja jalat haisee suolakurkuille, nimim. kokemusta on.