Huipputermos on simppeli teknologiaihme

Termospullo on simppeli tuote. Ensisilmäyksellä niissä vaikuttaa olevan eroja vain väreissä ja koissa, mutta teknisesti termosastiat vaikuttavat yhdenmukaisilta. Totuus on kuitenkin monipuolisempi. Esimerkiksi Partioaitan testeissä termareiden eristävyyksissä on mitattu huomattavia eroja kun juoman säilytysajat venyvät reilusti yli 10 tuntiin.

Haastattelimme termosastioiden asiantuntijoita selvittääksemme mihin termoksissa pitäisi kiinnittää huomiota.
 

Sydämenä tyhjiö ja metalli

Lämpöä karkaa paikasta toiseen kolmea reittiä. Nopeimmin se kulkee ilmassa konvenktion avulla. Pakkasella ikkunan tai oven avaamalla lämmön karkaamisen tällä tavalla huomaa nopeasti ja selvästi.

Ilmavirtojen tiellä olevat esteet pysäyttävät virtaavan ilman. Kun konvenktio ei onnistu, niin lämpö alkaakin siirtyä välissä olevaa ainetta pitkin johtumalla. Kun pakkasella sulkee oven ja ikkunan, niin suurin lämmön karkaaminen loppuu. Mutta esimerkiksi esimerkiksi ikkunoiden ja ovien metalliosat tuntuvat kylmiltä. Lämpö johtuu niitä pitkin.

Näiden kahden perusreitin lisäksi lämpö siirtyy ilmassa vielä säteilemälläkin. Lämpösäteilyä on vaikea itse huomata, mutta siihen perustuu esimerkiksi ensiapupakkauksissa olevien avaruushuopien vaikutus.

Termospulloissa huomioidaan nämä kaikki kolme lämmön siirtymistapaa. Niiden keskeisin elementti on sisäpinnan ja ulkopinnan välillä oleva konvenktion estävä tyhjiö. Tyhjiö on termospullon lämpöeristyksen kriittisin osa, termarin sydän tai aivot.

Johtumista termospulloissa ehkäistään käyttämällä mahdollisimman ohutta ja hyvää terästä. Säteilyn estämiseksi taas jokin termospullon pinnoista tehdään mahdollisimman kiiltäväksi heijastavaksi metallipinnaksi. Heijastava pinta on yleensä termarin sisäosissa jolloin se ei pääse naarmuuntumaan.

Nämä keinot ovat jossain muodossa käytössä kaikissa termosastioissa. Perustekniikalta termospullot ovat siis melko yksinkertaisia ja yhdenmukaisia. Termospullot ovatkin pysyneet jo pitkään ennallaan ilman mullistavia innovaatioita.

Lasia korvanneiden metallipullojen tuleminen oli aikoinaan valtava muutos. Mitään vastaavaa ei olekaan metallipullojen tulemisen jälkeen tapahtunut”, kertoo Partioaitalla termoksiin perehtynyt myymäläpäällikkö Ville Norppa.
 

Pieniä mutta tärkeitä eroja

Yhdenmukainen perustekniikka ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö termospullojen lämpöeristävyydessä olisi eroja. Eristävyyden maksimoimiseksi valmistajat ovat hioneet perustekniikan toteutustapoja ja yksityiskohtia.

Esimerkiksi tyhjiöitä tehdään kahdella eri menetelmällä. Yleisesti tyhjiö tehdään tyhjiäpumpulla. Thermos taas valmistaa parhaisiin termospulloihinsa tyhjiön erityisen yli 1000 asteen lämpötilaa hyödyntävän tyhjiöuunin avulla.

Thermoksen parhaiden sarjojen termospullot ovat todella laadukkaita. Omissa testeissämme ne säilyttivät lämpöä pitkiä aikoja kaikken parhaiten”, Norppa kertoo.

Tyhjiön tekotavan lisäksi eroja löytyy käytetyistä metalleista. “Ruostumattomista teräksistä kaikkein parhaita käyttämällä voidaan parantaa myös lämpöeristävyyttä”, täydentää ruotsalaisella Primuksella termostuotteiden kehityksestä vastaava tuotekehitysjohtaja Eric Svanström.

Paras mahdollinen eristävyys syntyy kuulemma yksinkertaista perusreseptiä noudattamalla. “Mahdollisimman tilava termospullo jossa on mahdollisimman pieni suuaukko.
 

Pieniä edistysaskeleita

Suuria kehitysloikkia ei Svanströminkään mukaan ole termoksissa odotettavissa. Mutta kehityskohteita on kuitenkin jatkuvasti. “Esimerkiksi tyhjiön vaatimaa tilaa yritetään saada entistä pienemmäksi.

Täydellinen tyhjiö on aina täydellinen tyhjiö. Teoriassa se estäisi konvenktion vain mikrometrienkin paksuisena. Jos tyhjiöt saadaan nykyistä kapeammiksi, niin termosastiat tulevat taas entistäkin pienemmiksi ja kevyemmiksi.

Termoksien selvimmät eristävyyteen vaikuttavat erot löytyvät Svanströmin mukaan helposti havaittavien pullon koon ja pullon muodon lisäksi siitä, kuinka lähellä pullon sisäpintaa tyhjiö on. Tyhjiön etäisyyttä pullon sisäpinnasta ei voi pullon ostaja huomata ja asia vaikuttaakin melko pieneltä detaljilta. Sillä on kuitenkin selvä merkitys pullon eristävyyteen. “Paremmat tuotantomenetelmät ja tuotantolaitteet mahdollistavat kehityksen tässä asiassa.


Käytettävyyden ja hygienian ratkaisee termospullon korkki. Kuva Arttu Muukkonen.
 

Eristävyyden lisäksi tarvitaan käytettävyyttä

Eristävyys on termoksen tärkein ominaisuus. Mutta käytettävyydelläkin on paljon merkitystä. Kuumastakaan nesteestä ei ole iloa jos sitä ei saada halutulla tavalla ulos pullosta. Ja vieläpä haluttuun paikkaan eikä esimerkiksi syliin.

Korkin pitää olla käytettävissä sekä hanskat kädessä että ilman hansoja”, sanoo Ville Norppa.

Korkin kaatamiseen liittyvän käytettävyyden lisäksi on mietittävä myös pullon hygieniaa. Korkkikappale on saatava purettua ja pestyä helposti. “Termospulloonkin voi hyvin laittaa esimerkiksi keittoja jos pullon peseminen on riittävän helppoa”, sanoo Svanström.

Ulkoilijat korostavat usein myös tuotteiden kestävyyttä. Svanström lohduttaa kuitenkin termarien ostajia. “Termospullon pinnassa voi olla suojaava lisämaalikerros tai jonkinlainen pehmentävä pinnoite.  Mutta kaikki metallitermarit ovat kuitenkin suunnilleen yhtä kestäviä.

Näillä vinkeillä pystyy varmistamaan lämpimät ruoat ja juomat omilla retkillä. Riittävän laadukas termari voi mahdollistaa uudentyyppisiä retkiä, joilla keittovälineet voi jättää vaikka kokonaan pois.
 

Lue myös termarien käyttövinkit ja ohjeet termarikokonaisuuden toisesta artikkelista 'Termari mahdollistaa tehokkaan retkipäivän'.

Markku Jussila

Korpijaakko

"Näiden kahden perusreitin lisäksi lämpö siirtyy ilmassa vielä säteilemälläkin. Lämpösäteilyä on vaikea itse huomata, mutta siihen perustuu esimerkiksi ensiapupakkauksissa olevien avaruushuopien vaikutus."

Hyvään juttuun lipsahtanut mielestäni pieni virhe, sanoisin itse että avaruushuovan ensisijaisen vaikutuksen olevan konvektion rajoittaminen. Kuten jutussakin sanotaan, lämpö siirtyy ilmassa nopeimmin konvektion avulla ja säteilyn merkitys on pienempi. Esimerkin voisi hakea vaikkapa kaasulla täytetyistä kaksikerroksista lämpölaseista verrattuna tavalliseen ikkunalasiin?

PeeTee

[quote=Bound]"Näiden kahden perusreitin lisäksi lämpö siirtyy ilmassa vielä säteilemälläkin. Lämpösäteilyä on vaikea itse huomata, mutta siihen perustuu esimerkiksi ensiapupakkauksissa olevien avaruushuopien vaikutus."

Hyvään juttuun lipsahtanut mielestäni pieni virhe, sanoisin itse että avaruushuovan ensisijaisen vaikutuksen olevan konvektion rajoittaminen. Kuten jutussakin sanotaan, lämpö siirtyy ilmassa nopeimmin konvektion avulla ja säteilyn merkitys on pienempi.[/quote]

Onko avaruudessa konvektiota? Kun ei siellä ole ilmaakaan.

Siinä mielessä avaruudessa säteilyn merkitys lämpöhävikissä vois olla merkittäväkin. En tiiä mutta ehkä joku tietää...

akallio

Avaruushuovan se "avaruusosuus", siis heijastava pinnoite, perustuu lämmön heijastumiseen. Toki suurin osa tehosta tulee konvektion hidastamisesta, mutta ilman kiiltävää pinnoitetta kyseessä on maanpäällishuopa, eikä avaruushuopa. Siksi tuo ei minusta ole varsinaisesti virhe. :)

Jotta avaruushuovan heijastumista vähentävä vaikutus toimii ihmisen ympärille kiedottuna, niin kiiltävän puolen pitää olla ulospäin. Samaa periaatetta käytetään termoksissa, joissa sisäpullo on kiiltävä tyhjiöön päin. Airamin perinteisessä termoksessa se on helppo nähdä, varsinkin sitten kun rikkoo sen sisäpullon...

Korpijaakko

Hyväksytään. Avaruudellisten juttujen pitää kiiltää ja kimallella. Maanpäällisessä käytössä lähes samaan tulokseen pääsee maanpäällishuovalla eli esimerkiksi jätesäkilläkin. ;)

akallio

Näin on. Avaruushuovasta on enemmän hyötyä vasta silloin, jos eksyy ulkoavaruuteen. :)

b3

Laiskana ihmisenä olen tehnyt retkimuonia "taskulämmin" periaatteella. Kuivamuona pussiin kylmää vettä ja tunniksi taskuun keittymään. Riisitkin pehmenee siinä ajassa eikä polta suuta.

b3

[quote=akallio]Näin on. Avaruushuovasta on enemmän hyötyä vasta silloin, jos eksyy ulkoavaruuteen. :)[/quote]
Avatuushuovassa on paino/hyöty suhde kuitenkin vilttiin verrattuna kohtalaisen hyvä. Sen mitä joskus sohvalla kokeilin niin kyllä se lämmittääkin.

Markku Jussila

[quote=akallio]Näin on. Avaruushuovasta on enemmän hyötyä vasta silloin, jos eksyy ulkoavaruuteen. :)[/quote]

Damn, mulla ei ole avaruushuopaa joten pitääkin yrittää välttää tuollaista tilannetta!

akallio

[quote=b3]Avatuushuovassa on paino/hyöty suhde kuitenkin vilttiin verrattuna kohtalaisen hyvä. Sen mitä joskus sohvalla kokeilin niin kyllä se lämmittääkin.[/quote]

Eipä taida tosiaan vastaavaa ohutta matskua ilman foliointia kovin helposti löytyä.

Elmukelmu voittaisi varmaan avaruushuovan painosuhteessa (jos kartonkirulla unohdetaan), varsinkin kun sillä saisi tiukemman paketin aikaiseksi. Olisi myös SAR-henkilöstölle hauska yllätys, kun uhri on paketoitu kuin eväspatonki konsanaan.

Vuorinymfi
Käyttäjän Vuorinymfi kuva

Luin aikaisemmin yhestä lehdestä termaritestin tuloksia. Testin innovoimana menin ostamaan arvelluttavan edullisen termarin Clas Ohlosnilta. Se osoittautuikin erinomaiseksi hankinnaksi. Lisäksi tuote on kevyt. Sattuikohan minulle nyt onnistunut kappale tai yksinkertaisesti normituotteissakin voi olla helmiä.

En ole vielä löytänyt vuortani.

Markku Jussila

[quote=rotwaileri]Luin aikaisemmin yhestä lehdestä termaritestin tuloksia. Testin innovoimana menin ostamaan arvelluttavan edullisen termarin Clas Ohlosnilta. Se osoittautuikin erinomaiseksi hankinnaksi. Lisäksi tuote on kevyt. Sattuikohan minulle nyt onnistunut kappale tai yksinkertaisesti normituotteissakin voi olla helmiä.[/quote]

Mulle jäi asiantuntijoita haastatellessa sellainen fiilis, että laatueroja on. Mutta ne erot ovat kuitenkin niin pieniä että tulevat esiin vasta erikoistilanteissa. Esim. sisällön lämpimänä pysymisessä alkaa isompia eroja olla vasta kun säilytysaika on yli 10 tuntia. Tosi usein termaria taas käyttää niin että säilytysaika jää jonnekin 8 tuntiin.

Ja tuolla noin 10 tunnin säilytyksessäkin erot vielä sitä luokkaa että lämpömittari voisi olla tarpeen niiden huomaamiseen. Vasta jossain 12 tunnin kohdalla alkaa olla varmemmin sellaisia ilman lämpömittariakin havaittavia eroja.

Oletko Rotwaileri kokeillut omaasi tuollaisille yli 12 tunnin säilytyskeikoilla?

akallio

Normitermareissa ei ehkä ole niin isoja eroja. Erikoismalleissa sen sijaan kyllä on tullut vastaan. Retki-ruokatermari on ainakin melko susi, koska siinä jo se päällimmäinen korkki hehkuu kuumana koko ajan. On selvä, että tuollainen termari ei lämpöä kauan pidä. Samoin Primuksen värikkäät suoraan juotavat termarit ovat melkoisen turhia, niissä ei pysy juoma lämpimänä paljon tuntia pidempään.

Timoa

Nuo primuksen värikkäät termosmukit ei ole tarkoitettukkaan eristämään useita tunteja. Pidentävät vain kahvihetkeä. Vastaavalla idealla eli termari josta voi juoda suoraan on thermos jvm-500. Siinä on tyhjiö ja pitää kuumana huomattavasti pidempään. Kiva hörppiä 90 asteita kahvia kun ei meinaa jäähtyä :)