Suomalaisnainen Everestin pohjoispuolen reitille

Maailman korkeimman vuoren pohjoispuolta sinnittelee tänä keväänä ylös suomalaisnainen. Mia Graeffe matkaa parhaillaan Nepalin pääkaupungista Katmandusta ja kohti Everestin (8848 m) Tiibetin puoleista perusleiriä. Pomppuisen matkan määränpää on Graeffen majapaikka toukokuun lopulle saakka.

"Se, että päädyin yrittämään Everestiä ja vieläpä pohjoispuolelta, oli vähän sattumaa. Halusin keväällä kiivetä jotain kiinnostavaa ja kun avautui mahdollisuus lähteä Everestille, tartuin siihen. Kieltämättä huippuharjanne näytti kiinnostavalta Lhotsen huipulta käsin, mutta mitään Everest-pakkomiellettä minulla ei ole koskaan ollut", kertoo Graeffe Relaalle.


Mia Graeffe ulkoilemassa reitillä, joka johtaa Nepalin puolelta sekä Everestin että Lhotsen huipulle. (Kuva: MG:n arkisto)

Graeffe ei ole keltanokka kasitonnisilla. Aiemmin hän on kiivennyt niin ikään Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitsevan Lhotsen (8516 m), sekä Cho Oyua (8188 m) 7700 m korkeuteen saakka. Mutta miksi Graeffe haluaa tavoitella Everestin huippua vaikeimman kautta? Pohjoisreittiä pidetään työläämpänä, vaarallisempanakin.

"Minua kiehtoo pohjoispuolen brittinousut 20-ja 30-uvuilla. Olen käynyt keskusteluja useiden kokeneiden Everest-kiipeilijöiden kanssa ja he olivat sitä mieltä, että pohjoinen on kiipeilyllisesti kiinnostavampi ja kokemuksena suurempi seikkailu", Graeffe perustelee.


Baruntse Nepalissa. Yksi Graeffen kiipeämistä vuorista, seiskatonninen. (Kuva: MG:n arkisto)

Relaa julkaisee lähiaikoina Graffen laajemman haastattelun, jossa hän kertoo hankkeen taustoista enemmän. Jutussa kerrotaan myös valmistautumisesta reissuun, treenaamisineen, sekä Everest-ponkaisun kustannuksista.

Pohdimme myös sitä, millaisia seurauksia viime kevään Everest-väkivaltaisuuksilla vuorella oli. Aiheesta käytiin keskustelua myös Relaan foorumilla.

Relaa toivottaa Mialle turvallista ja menestyksellistä reissua!

Artturi Kröger

Artturi Kröger

Yllekirjoittaneen tietojen mukaan Mia on ensimmäinen suomalaisnainen pohjoispuolella. Tietääkö joku jotain muuta?

PeeTee

Toteutuuko tämä vaikka sherpat pitävätkin Everestillä taukoa tämän kevään?

hardman

Onnea Mialle! Nyt olisi hieno tilaisuus tehdä ensimmäinen Tiibetin puolen suomalaisnousu ilman dopingia (=lisähappea). Suurin suomalaisen saavuttama korkeus Tiibetin puolen reitillä ilman lisähappea taitaa edelleen olla Valanteen Mikon n. 8700 m (1995), mutta Mikkokin joutui muistaakseni turvautumaan lisähappeen ylimmässä leirissä matkalla alas.

kukko

Viimeisimmät retkikunnan tiedot:

EVEREST TIBET, 22 APRIL. ENTIRE TEAM IS AT ABC. ALL ARE DOING WELL! TOMORROW IS A WELL DESERVED REST DAY!

EVEREST TIBET, APRIL 21. ANOTHER ACCLIMATIZE DAY AT INTERIM. WENT FOR HIKE DOWN TO ICE PINNICLES AND EXPLORE THEIR BEAUTY. TEAM IS ALL WELL.

http://www.summitclimb.com/new/default.asp?linktype=r&nid=254

Onnea matkaan!

Markku Jussila

Ilmeisesti siis pohjoispuolelta Tiibetin suunnasta Everestille kiivetään nyt ihan normaalisti vaikka Nepalin puolelta homma on menossa tai mennyt tältä kaudelta jäihin kantajien lakkoillessa tai pitäessä taukoa menehtyneiden kollegojen muistoksi? Tosi hyvä säkä Graeffella että päätyi siis tälle keväälle juuri pohjoispuolelle. Pidetään peukkuja että kiipeäminen jatkuu hyvin!

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Mia Graeffe topitti Everestin pohjoisesta! Aiheesta myöhemmin tällä viikolla lisää juttua Relaan Artikkeleissa!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

JuhoK

Onnittelut!

Kiinalaisnainen huiputti Everestin 5 sherpansa kanssa pari päivää sitten Nepalin puolelta ennen ensimmäisiä pohjoispuolen huiputuksia. Lensivät tosin kopterilla ykkösleiriin Khumbun jäävirran yli. Tarkennetaan siis, että Nepalin puoli ei ole ollut suljettuna missään vaiheessa.

Jos muut omatoimiset retkikunnat olisivat jääneet Nepalin puolelle kaupallisten lähdettyä, oltaisiin nähty OIKEITA Everestin huiputuksia moniin vuosiin. Pohjoispuolelta E:n huiputti 13v. Intialaistyttö pari päivää sitten. Everestille nouseminen kaupallisessa retkikunnassa on pelleilyä, ja kaukana kiipeilystä. Piste. En arvosta tippaakaan.

zorro

Nepalin puolen Everestin tilanne on huomattavasti monimutkaisempi kuin miltä näyttää. Viranomaisethan kauden todellisuudessa katkaisivat ja sherpauhreista on Katmandussa tullut maolaisten ja ammattiyhdistysten poliittinen ase. Ruumiita mm. kierrätettiin väkijoukossa mielenilmauksessa.

Operaattorit luonnollisesti vaativat luparahoista hyvitystä. Rahoja tosin on turha toivoa takaisin, sillä kyseisen huiputuksen myötä "kausi on validi" lupaviranomaisten silmissä ja "operaattorit tekivät päätöksen yhdessä työntekijöidensä kanssa". Viranomaisten puolelta lausuntoja on vitkuteltu odottaen, että länsimaiset operaattorien omistajat poistuvat maasta. Samalla on annettu ymmärtää maahanpääsyn jatkossa vaikeutuvan, jos heittäytyvät poikkiteloin.

Kyseinen kiinalaisnainen puolestaan oletettavasti on "sijoittanut" osan tsiljardiomaisuudestaan lupaviranomaisten taskuun ja nämä ovat näin ummistaneet silmänsä samalla ymmärtäen, että tämän avulla kauden tuottamat lupamaksut voidaan pitää sisällä kauden validiuteen vedoten.

Everest on bisnestä ja politiikkaa.

Hawley ei huiputusta kuitenkaan tunnusta kopterin käytön vuoksi.

JuhoK

No jotain tän tapasta olinkin ymmärtänyt. Tosin tuo lupien "hyvityshomma" on täysin uusi tieto. Monet kun luulevat lupiensa jatketun seuraavalla 5 vuodella.

Kiinalainen lahjoitti eilen Namchen sairaalalle 30 000 dollaria, joten olettaa saattaa, että viranomaiset on ostettu hiljaisiksi. Naisella oli menossa 7 summits + poles- ennätysyritys, joten ilmeisesti pakon edestä huipulle oli päästävä, vaikka tämä olikin jo hänen 3 Everestin topituksensa.

Voiko tilanne sun mielestä eskaloitua muilla kasitonnisille? Näkyikö muutoksia suhtautumisessa jo Kangchella/Kathmandussa?

jeppe jääkarhu

[quote=Relaa]

Mia Graeffe topitti Everestin pohjoisesta! Aiheesta myöhemmin tällä viikolla lisää juttua Relaan Artikkeleissa!

[/quote]

Onnittelut!

Mikko Piironen

[quote=JuhoK]Everestille nouseminen kaupallisessa retkikunnassa on pelleilyä, ja kaukana kiipeilystä. Piste. En arvosta tippaakaan.[/quote]

Vapaassa maassa saa muodostaa vapaasti mielipiteitä, mutta eikö suurin osa toppaajista just nouse kaupallisessa retkikunnassa? Mukaan lukien topikin suomalaisnainen.

JuhoK

Mikko, suurin osa nousee kaupallisissa retkikunnissa, mutta halusinkin just yleistää, enkä kohdentaa Mian suoritukseen. Oon seurannu menoa aika tiiviisti, ja mulla on syyni mielipiteeseeni. Propsit lähtee tosin romanialaisille, ja Ralf Djumovitsille ilman lisähappea/apua tehdyille yrityksille. Mä en voi vain ymmärtää miksi sinne Everestille pitää tunkea. Tietty suurimmalla osalla kaupallisten asiakkaista ei olisi mitään mahdollisuutta topitukseen yksin. Niinku Samuli sanoi, se on bisnestä. Ei muuta.

Ja sanottakoon, että oon lähdössä Nepalin jäteille varsin pian. Eikä mun yrityksessä tulla käyttämään lisähappea/apua BCn yläpuolella.

Mikko Piironen

Niin. Et halunnut kohdentaa Mian suoritukseen, mutta mun mielestä toi mun edelliseen viestiin lainaama pätkän sun viestistä puhuu toista. Ensin onnittelet ja sitten sanot, että et arvosta pätkääkään. Jopa samassa viestissä.

Herra Dujmovits vaimoineen on tietysti Himalajan kiipeilyn eliittiä ja ammattilainen. Tavallista kuolevaista ei sellaiseen voi verrata, mutta sama pätee eturivin ammattilaisiin myös muissa lajeissa. Vuoria, erityisesti maailman korkeimpia on kuitenkin aika vähän, joten amatöörien aiheuttama ruuhka saattaa kismittää. Pääseehän sitä rahalla myös hienoille golf-kentille. Sellaisille, mihin rivikansalaisella ei ole mitään asiaa.

Olen toki samaa mieltä kanssasi siitä, että en laske näitä oppaan kanssa tehtyjä suorituksia yhtä arvokkaiksi, kuin omatoimisia suorituksia.

Onnea yritykseen vaan, mihin sitten menetkin.

JuhoK

Älä takerru siihen. Mia on varmasti kokeneimmasta päästä, ja suorituksena varmasti hyvinkin raskas, joten miksi en onnittelisi?? Kaupallisen retkikunnan asiakkaana kuitenkin. Ja mun mielestä alpinismiin ei kuulu kantajat, lisähapet yms. Jos ite en pysty kiipeämään kasitonnia ilman happea ja apua, pysyn matalemmilla vuorilla. Yksinkertaista.

Ja viimevuotiset raportit Himalajan menosta huolestuttaa todella.

Tosin on ehkä turha rinnastaa alpinismia ja turismia(kaupalliset).

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Jos joltain meni ohi, niin tässä vielä toinen juttu Mian reissusta. Toppiin meni, että heilahti! Relaa onnittelee.

http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/mia-graeffe-teki-suomalaista-eve...

Jututamme Miaa hänen palattuaan. Mielenkiintoista paitsi kuulla, millainen topituspäivä oli, myös kysyä, että millaisia ajatuksia hänessä herätti 13-vuotiaan intialaistytön huiputtaminen samalla reitillä. Oi aikoja, oi tapoja. Juttua siis luvassa.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------