1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Kaksi suomalaista kuollut kiipeilyonnettomuudessa Chamonixissa

Valitettava kiipeilytapaturma Ranskan Alpeilla on vaatinut suomalaisia kuolonuhreja:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288718483680.html

Osanotot omaisille, läheisille ja ystäville!
 

Lue myös Relaan läpikäyntiartikkeli tästä valitettavasta onnettomuudesta: Suomalaiskiipeilijät kuolivat lähestyessään reittiä

Aleksi Mehtonen
Mariann86

Syvä osanottoni menehtyneiden läheisille.

Artturi Kröger

Olivat taitavia ja vahvoja kiipeilijöitä molemmat. Typerryttävä onnettomuus. Osanotot.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Relaan Facebookista:

"Perjantaiaamun sää oli paras neljään päivään. Pilvetön ja aurinkoinen keli, edelliset päivät olivat sateisia ja puolipilvisiä. Itse Aiquille du Midin hissiasemalla onnettomuuden sattuessa. Osanotot."

 

 

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

niilo

Onko käsitystä mistä moinen kohtalokas lipsahdus lähestymisreitillä?

kiravuo

Rankka kesä ja ikäviä uutisia. Ensin kaksi melojaa, sitten kaksi kiipeilijää. Toivottavasti ei tule lisää samanlaisia uutisia.

kiravuo

jaakko33

[quote=niilo]Onko käsitystä mistä moinen kohtalokas lipsahdus lähestymisreitillä?[/quote]

Clint Eastwoodin filmissä The Eiger Sanction (1975) on aika hyvä liukastumiskohtaus. Itse en noilla jäätiköillä liiku. Osanottoni omaisille.

jeppe jääkarhu

Sloupin uutisisssa mainintaa onnettomuudesta.
http://www.slouppi.net/contents/news/moreNews.phtml?typeId=2

Oma osanottoni omaisille!

Mikko Piironen

[quote=niilo]

Onko käsitystä mistä moinen kohtalokas lipsahdus lähestymisreitillä?

[/quote]

No jos ne kaksi perässä kulkevaa eivät nähneet, niin eipä silloin kellään ole mitään käsitystä. Ja jos näkivät, niin siltikin voi olla niin, että mitään tavallisesta liukastumisesta poikkeavaa syytä pystytään määrittämään. Ehkä he kertovat sitten aikanaan, jos on jotain kerrottavaa. Ainakaan kokemuksen puutteen tai väsymyksen piikkiin tätä ei voi laittaa. Ainahan sitä voi kaikenlaisia syitä arvailla, mutta se on melko turhaa puuhaa näin nojatuolista käsin kun ei edes tiedä millaiset olosuhteet siellä oli. Paitsi tietysti, että todennäköisesti oli liukasta.

Voimia omaisille, tutuille ja erityisesti niille kahdelle, jotka joutuivat todistamaan tätä ikävää onnettomuutta.  

punni

Kahden henkilön liukastuessa samaan aikaan voisi helposti jälkimmäisen henkilön liukastumiseen olla jo muukin syy kuin pelkkä liukastuminen? Yhteentörmäys, väistämisyritys, auttamisyritys,... Aika harvinaista että kaksi henkilöä vain liukastuisi lähes samalla hetkellä.

Jaksamista kaikille asianomaisille!

Toivottavasti tästäkin kuitenkin joskus selviää jotain mikä opettaa muita kiipeilijöitä tai ainakin muistuttaisi muita tietynlaisten vaarojen konkreettisuudesta.

Dr.Snuggles

Voimia kaikille asianomaisille!

Kun kyse oli ns. vetomiehistä, niin kiinnostaisihan se tietää oliko kyseessä ensimmäinen aurinkoinen päivä lumisateen jälkeen, pyydaressi, tuttu mäki ja hilpeä mieli?

hahaa

?

Vuorinymfi
Käyttäjän Vuorinymfi kuva

Aloitin retkeni myöskin Chamonixista, mutta olin onnettomuuspäivänä jo kaukana. Jonossa kolmannen kertomuksen mukaan, mikä on kuultu suusta suuhun tarinana, asiassa oli seuraavanlaisia piirteitä: heillä ei ollut hakkua mukana, mahdoton edes yrittää pysähtymistä, ja ekalla oli neljäpiikkiset jääraudat, jotka ovat niihin olosuhteisiin aivan liian huterat. Kaveripiireissä kun mennään, köysivarmistusta ei käytetä. Kun eka horjahti ja lähti liukuun, toka ehti huutaa, että soittakaa apua. Jostain syystä hän itsekin horjahti perään. Turvallisuusvirheitä tehtiin useita tuolla matkalla jo tämän tiedon pohjalta. Matkalla nähtiin kantohankea ja jääkuorta, liukasta oli. Omasta retkikunnastammekin lähti rotkoon... onneksi vaan tavaroita. Vaarat vaanivat myös konkareita, olkaa varovaisia, jos ei itsenne niin perheiden takia!

En ole vielä löytänyt vuortani.

niilo

^OK, tekee tapahtumasta ymmärrettävämmän, tiedot onnettomuuden syistä pistävät varmasti monen miettimään ratkaisujaan, arvokasta tietoa.

PeeTee

Kantohankea ja jääkuorta, muttei hakkua. Kannattaisi kääntyä ympäri mutta tullut itsekin laskureissuilla jatkettua vastaavissa olosuhteissa ylöspäin skinnaamista ja kiipeämistä joten ymmärrän etteivät kääntyneet. Ehkä käännyn ensi kerralla! Osanotot omaisille ja frendeille!

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Ihan järkyttävä juttu Sad Kaksi todella iloista, auttavaista ja taitavaa kiipeilijää... Osanottoni kaikille läheisille ja ystäville.

Tämä on mahdollisesti se lähestymisreitti jolla olivat: http://www.camptocamp.org/images/285728/fr/approche.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

plehti
Käyttäjän plehti kuva

[quote=rotwaileri]Jonossa kolmannen kertomuksen mukaan, mikä on kuultu suusta suuhun tarinana, asiassa oli seuraavanlaisia piirteitä[/quote]

Kuten vanhassa lasten leikissä tieto muuttuu matkan varrella, joskus kovastikin... Itse en luottaisi kolmannen käden tietoon kovinkaan paljoa. 

/ Panu.

Gravity Fabulous - Sleep well, Climb more! (http://www.facebook.com/gravityfabulous / http://www.gravityfabulous.com)

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Osanotot poikien läheisille. Relaan toimitus summailee lähiaikoina vähän yhteenvetoa haverista, niin jokainen voi osaltaan sitten pohtia, onko siinä jotain, mistä ottaa opiksi.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

hardman

Kun kiipeilyharrastus on nykyään Suomessakin aiempaa organisoidumpaa kursseineen, eri järjestöineen jne., olisi ehkä paikallaan pyrkiä selvittämään vähän virallisemmin mitä tapahtui ja minkä takia. Tällainen yhteenveto faktoista olisi sitten kiipeilijöiden luettavissa ja voisimme kaikki oppia jotakin tapahtuneesta. Ainahan ei pystytä selvittämään tarkkaa tapahtumien kulkua, mutta nyt se kai olisi mahdollista kun 2 kiipeilijää selvisi hengissä. AAC on jo vuosia julkaissut pienen vihkosen sattuneista onnettomuuksista, mutta kiipeilijämäärät ovat tietysti eri suuruusluokkaa siellä.

Onkohan tämä ensimmäinen suomalaisia kohdannut fataali onnettomuus Mont Blanc-massiivissa sitten vuoden 1986? Tuolloin hyvät ystäväni Markku Mäki ja Kim Pennanen putosivat Courtes'lla kun valtava kivenlohkare irtosi ja syöksi heidät kuolemaan. Se oli onnettomuus, jonka sattumiseen ei olisi etukäteen voinut varautua millään tavalla. Siinä vain realisoitui jäännösriski.

rakka

ei ole.

Mikael

Aholan Anttiin tuli törmättyä säännöllisen epäsäännöllisesti etenkin Salmisaaressa

Erittäin mukava ja rauhallinen tyyppi, ihminen johon ei mitenkään voinut ärsyyntyä. Hirveän monella ei voi olla hänestä pahaa sanottavaa.

Rest in peace, Antti *sad*

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Menehtyneet olivat siis Antti Ahola ja Juha Hirvonen. Paitsi sympaattisia hemmoja, myös taitavia ja vahvoja kiipeilijöitä molemmat, pääkaupunkiseudulta.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

mökkis

relaalaiset voivat varmasti yhtyä ymmärtämään tehtyjä elämänvalintoja laajemmaltikin. vastaavanlaisten onnettomuuksien jälkeen näkee liian usein ajattelemattomia kommentteja, jotka eivät auta kenenkään surutyötä millään tavalla. siksipä kirjoitus: http://moecki.wordpress.com/2014/07/31/in-memory-of/

surunvalitteluni ja myötätuntoni omaisille ja läheisille. takaisin emme heitä saa, muttemme olisi halunneet heitä tiellään pysäyttääkään.

niilo

Harrastepalstan funktio on käsitellä ao. harrastukseen liittyviä riskejä, hyvää makua toki aina hyvä noudattaa.

punni

Voimia ja osanotot edelleen omaisille ja ystäville!

Omalle tiedustelullani halusin lähinnä hieman lisätietoa ja toivoin sellaisen palvelevat muiden kiipeilijöiden lisäksi myös ystäviä ja omaisia valitettavan tapahtuman käsittelyssä. Tahdikkuus tärkeää mutta minusta tämä ketju on onneksi sellainen vaikka hieman lisätietoja kyselläänkin ja tapahtuneesta keskustellaankin.

Mikko Piironen

[quote]olisi ehkä paikallaan pyrkiä selvittämään vähän virallisemmin mitä tapahtui ja minkä takia.[/quote]

Ehkä, mutta lopputulos voi olla sellainen että se ei hirveästi lämmitä. Ainahan sitä voidaan jossitella, että jos olosuhteita ei olisi arvioitu väärin, niin kaverit olisivat ottaneet niin paljon gearia matkaan, että olisivat päässeet 100% turvallisesti reitin juurelle, mutta eivät olisi jaksaneet nousta valittua reittiä ja menneet jonnekin muualle. Itse luin jostain ranskalaisesta aviisista aikaisemmin, että putosivat jään ja kallion väliin ja kun en ymmärtänyt että miten se voi tapahtua, niin ajattelin että parempi odotella lisää tietoja jos niitä tulee. No tuosta Annen linkkaamasta kuvasta ymmärtää hyvin, että jos tuolta ylempää tippuu, niin tippuu kiven ja jään väliin. No edelleen mulle on tietysti epäselvää se, että oliko ranskalaisessa lehdessä faktat oikein ja jos oli, niin ymmärsinkö mä ne oikein. Boulangerie-ranska kun ei ihan kaikkeen riitä.

Oisko hakku pelastanut? No jos on kokeillut kovalla jäällä self-arrestia joskus niin tietää että se on kyllä oikeastaan aika helvetin vaikeata. Kerran jouduin katselemaan sellaista kun kaveri yritti paniikissa, mutta ei onnistunut. Meidän välissä oli kuitenkin köysi ja säikähdyksellä selvittiin. No kun tuota lähestymisreitin kuvaa katsoo, mun mielestä ymmärtää hakuttomuuden ihan hyvin. Tosin taas pitänee pitää mielessä se, että ko. kuva ei ole onnettomuuspäivältä.

No, yksi lopputulema voisi siis olla, että pitäisi olla köysi ja varmistukset aina kun liikkuu kaltevalla pinnalla. Kaikki vähänkin alppikiipeilyä tuntevat kuitenkin tietävät, että se ei likimainkaan aina ole niin järkevä vaihtoehto kuin mitä maallikon korvaan saattaisi kuulostaa.

Jotkut varmaan muistavat, että esiinnyin omalla nimelläni Rjukanin 2009 onnettomuuden jälkiselvittelyissä. Silloinkin pohdittiin, että voitaisiin tehdä virallinen selvitys esim. liiton kanssa, mutta eipä siitä mitään virallista sitten viitsittykään tehdä. Paitsi Norjan poliisi. Mikään tutkimus ei kuitenkaan olisi muuttanut sitä tosiasiaa, että yksi pieni inhimillinen virhe laskeutumisankkurilla lopetti elämän. Tutkimuksen tulos olisi voinut olla, että näin ei saa tehdä, mutta kaikki tiesivät sen jo entuudestaan.

Tietysti jos aletaan jossittelemaan, niin voihan sitä jossitella, että olisi pitänyt kääntyä aikaisemmin pois. Jos olisi kääntynyt, niin ei olisi tapahtunut onnettomuutta. Jos olisi mennyt toiselle reitille, niin ei olisi tapahtunut onnettomuutta. Jos olisi mennyt sinä päivänä uimahalliin, niin ei olisi tapahtunut onnettomuutta. Jos ei olisi menty edellisenä iltana pitsalle Rjukanin mökkikylässä, niin minä en olisi saanut ruokamyrkytystä. Jos minä en olisi saanut ruokamyrkytystä, niin mun kiipeilypari olisi ollut jossain muualla kuin onnettomuuspaikalla. Jos mun kiipeilypari olisi ollut jossain muualla, niin ehkä onnettomuuteen joutuneet kiipeilijät olisivat olleet muualla. Vaikka siellä uimahallissa. Jos.

No joskus joku tästä kuitenkin tekee ihan oikean selvityksen, mistä saa tietää 100% varmuudella sen, mitä oikeasti on tiedettävissä, niin luen sen kyllä mielenkiinnolla. Olipa sen lopputulema mikä tahansa, esimerkiksi selkeä virhe, niin enpä silti aio lähteä moralisoimaan, koska ei siitä ole mitään hyötyä. En myöskään ajattele, että kuuluu lajiin, koska vaikka onnettomuuksia sattuu, niin menehtyminen ei ole mielestäni mikään automaattinen osa vastuullista kiipeilyharrastusta.

Niin se vaan on, kiipeily on vaarallinen laji ja onnettomuuksia tapahtuu. Virheistä pitää ottaa oppia, mutta niinkuin hardman tuolla sanoi, onnettomuuksia voi sattua niinkin, että itse ei tee edes sitä virhettä, että voitaisiin syyttää huolimattomuudesta.

En usko, että kaikista onnettomuuksista voi siis ottaa oppia, enkä mä usko, että tässäkään keississä olisi pelattu venäläistärulettia ottamalla tarpeettomia riskejä tai tehty joku sellainen virhe, josta voisi ottaa oppia. Varsinkin, jos puhutaan koko kiipeilyskenestä Suomessa. Reitti ja olosuhteet ovat kuitenkin olleet sellaiset, että niissä liikkuu vain pieni vähemmistö suomalaisista kiipeilyn harrastajista.

Keskustelua minun mielestäni kuuluu käydä, ihan vaan siksi, että uudet lajin pariin tulevat ymmärtäisivät mihin ryhtyvät. Ei kuitenkaan kannata liioitella. Tehtyjen nousujen määrään suhteutettuna vakavia onnettomuuksia sattuu kuitenkin aika harvoin.

hardman

Niin, ainahan on mahdollista ettei selvityksistä mitään irtoa, mutta en minä pidättäytyisi niiden tekemisestä sen takia. Ja eihän näitä kai ole tarkoitus tehdä jotta ketään voidaan syyttää jostakin, paitsi jos joku/jotkut omaa huolimattomuuttaan tai välinpitämättömyyttään aiheuttaa toisten henkilöiden kuoleman tai loukkaantumisen. Tulee mieleen muutaman vuoden takainen lumirännitunarointi Kebnekaisella. Siinä olisi pitänyt päiden pudota. En tosin tarkalleen tiedä seurasiko siitä mitään, vai jatkuuko kurssittaminen entiseen malliin.

Kenneth Nordström

 

jaakko33

 

Eiköhän poliisi ole jo arvioinut asiaa ja todennut sen onnettomuudeksi todistajalausuntojen perusteella. Nämä asiakirjat eivät aina ole julkisia varsinkin jos ne liittyvät rikostutkimukseen.

 

Artturi Kröger

Tässä vähän onnettomuusraportin tynkää liittyen heinäkuun onnettomuuteen Chamonix'ssa.

http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/suomalaiskiipeilij%C3%A4t-kuoliv...

Herättääkö ajatuksia?

PeeTee

Näköjään puun takaa yllättäen ja ihan perusmeiningissä tapahtuu pahoja kaikkialla. Chamonixissa, keittiöjakkaralla ja muissa pahoissa kotivahingoissa. Pitää muistaa olla skarppina arkisissakin jutuissa.

Sivut