1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Plo
Nimetkää tälle GPS-laitteelle kilpailijoita

Nimetkää tälle kokonaisuudelle kilpailijoita, perustelkaa. Voi olla kännyjä, tableteja jne. Kestävyys ja käyttökelpoisuus märissä ja kylmissä olosuhteissa ehdotonta plussaa. 

http://varuste.net/Garmin+GPSMAP%AE+64+ja+Maanmittauslaitoksen+koko+Suom...

mcnen

Mulla on tosta vanhempi versio. Muuten hyvä, mutta pienestä näytöstä on hankala katella. Ainakin laajempaa aluetta.

PeeTee

Noita toisessa ketjussa (http://www.relaa.com/keskustelut/v%C3%A4lineet/41305) mainittuja Caterpillarin älypuhelimia ajattelin itelle. Android-puhelimiin saa helposti ja edullisesti ainakin Suomen maastokartat (esim. http://www.karttaselain.fi/ mutta varmaan jossain ketjussa enemmänkin vaihtoehtoja).

Smuuti

Minulla on vuoden ollut Garmin Oregon 600. Suhteellisen näppärän kokoinen. Käyttänyt sitä akkuilla, plussaa vaihdettavuudesta. Toimii sykemittarina ja navigaattorina. Suomen maastokartta ilmainen, netistä löytyy garminin omat kartat. Kosketus näyttö toimii ok, tosin hanskat kädessä vähän niin ja näin. Suuria alueita vaikea katsella, mutta ei se parista lisä tuumasta paljon helpotu.

Mielestäni puhelimen suurin ongelma on akku, iPhone on aika nopeasti tyhjä, jos on joku GPSää käyttävä sovellus päällä. Samoin ei kestä pakkasta.

Hercules

Jep, jep. GPS:n valinnassa kannattaa käyttää harkintaa. Halvalla saa käytettynä vanhemman sukupolven vehkeitä, jotka on ihan jees, mutta signaali löytyy huomattavasti hitaammin. Puhelimet ja Ambitit ja muut toimii, jos saa ladattua vaikka autossa. Noita on tullut käytettyä kartan rinnalla sillain, että käyttää vain pikaisesti päällä ja varmistaa sijainnin.

Muutenkin kun noilla on värkkäillyt, niin huomannut, että kartta ja kompassi on aika loistava paketti. Pääsee perille suoremmin ja parempaa reittiä. GPS on kyllä usein mukana ja siitä saa tsekattua sitten tarkkaa paikkaa, jos joutuu miettimään, että mihin sitä tulikaan.

Mutta tuo on kyllä hyvä gps, jos hinta ei kirpaise (vrt. vanhempi malli käytettynä alle 100e). Näyttö on pieni verrattuna oregoneihin, coloradoihin yms., mutta samalla akun ja laitteen kesto on parempi.

Porcus se movet

Samulijp

Mulla on Garmin Fenix ranteessa, lisäksi kartta ja kompassi. Garminista näkee sijainnin sekä korkeuden ja sitten voi suunnistaa kartalla. Toiminut hyvin ja lumipyryssäkin pääsee hyvin eteenpäin Fenixillä, kun on waypointit asetettu etukäteen. Kun GPS on ranteessa, tulee sitä helpommin käytettyä. Iso mötikkä on sitten mieluummin repussa.

Plo

Laitetta ei ole tarkoitus käyttää suunnistamiseen, vaan suunnistamisen tukena tai pimeässä kulkemiseen. Riittää siis, että näytöstä näkee riittävän hyvin kulloisenkin sijaintinsa, kun ensin tietää kartalta, missä suunnilleen on. Onnistuuko tämä?

Kuinka waypointtien luominen tehdään (onkohan oikea nimitys?) Voiko ne tehdä suoraan kartalle? Nuo waypointit kuitenkin lienevät kätevin keino pimeässä etenemiseen. Kai tuohonkin sellaisen nuolen saa, joka näyttää, missä seuraava piste on?

Hercules

Toimii hyvin juuri tuollaiseen. Samalla tallentaa kokoajan trackia, että voi ihmetellä jälkikäteen missä on harhaillut. Waypointit voi laittaa etukäteen tai niitä voi kulkiessa lisätä parilla napin painalluksella kulloisestakin paikasta, jossa on. Kaiken tämän tekee myös vanhemmat versiot, mutta kuten todettua signaalin löytyminen on hitaampaa. Näyttää tosiaan nuolella suuntaa, mutta kompassi pitää muistaa kalibroida, jotta toimii oikein.

 

Yks tärkeä pointti on sitten opetella käyttämään laitetta ennenkuin on siellä lumimyrskyssä, onnistuu hyvin vaikka geokätköilyn avulla...

Porcus se movet

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Siis pimeässä, metsässä ja hitaasti kulkien -tuossa laitteessa ei taida olla sähköistä kompassia? Jos itse tarvitsisin laitetta ohjaamaan hitaasti kulkiessa, niin uskoisin vaativani sähköisen kompassin.

Valitsisin siis mallin GPSMAP 64S, vaikka se onkin kalliimpi.

Korpijaakko

Eli perus-GPS suunnistamisen tueksi ja pimeässä kulkemiseen. Lisäksi pitäisi olla kartta.

Tietysti ns. lippulaivamalli (GPSMAP 64) on varma valinta, mutta vähemmälläkin pärjää mainiosti ja rahaa säästyy. Garminin 62-sarjalaiset ovat oikein mainioita laitteita, tosin GLONASS-tuki puuttuu, mutta sitä aloittaja ei kaipaakaan. Esim. eTrex 30 olisi myös ihan toimiva peli (eTrex 20 ei ole sähköistä kompassia, mutta muuten sekin on kelpo laite). Nuo mukana tulevat kartat saa ladattua myös itse ilmaiseksi netistä ja on suhteellisen helppo ladat ja asentaa. Niille ei siis kannata laskea juurikaan lisäarvoa.

Itse valitsisin mallin, jonka käyttöliittymänä on selkeät näppäimet (eli 62- tai 64-sarjalaisen), mutta syynä tähän on, että käytän laitetta pääasiassa talvella. Kesällä menee tuollainen eTrexin joystick-ohjauskin, tai vaikka kosketusnäyttö.

Ja kannattaa tosiaan katsoa sellainen malli, jossa on sähköinen kompassi. Tietysti kaikki laitteet osaavat orientoitua oikein liikkeessä, mutta esim. pimeässä metsässä on vaikea pitää yllä tasaista liikettä samaan suuntaan. Silloin sähköinen kompassi on kiva lisä. DIgikameralle en laittaisi arvoa, mutta microSD-muistikorttipaikka on kiva jos tahtoo laitteen muistiin enemmänkin karttoja.

Plo

[quote=Bound]Tietysti ns. lippulaivamalli (GPSMAP 64) on varma valinta, mutta vähemmälläkin pärjää mainiosti ja rahaa säästyy. Garminin 62-sarjalaiset ovat oikein mainioita laitteita[/quote]

Tuo on hyvä huomio, samoin sähköisen kompassin tarve. Minulla on tosin perus etrex (kartaton), joka melko pienestäkin liikkeestä sujauttaa nuolen oikeaan suuntaan. Se vaatii eteen kuitenkin ladun/uran.

 

Manaatti

Itelläni Magellan eXPLORIST 100. Siis vanhanaikainen vehje missä ei oo mitään karttoja mutta riittävän tarkka jos epäilee pudonneensa kartalta. 
En halua saarnata mutta kun kartta pitää kuitenkin olla niin ei kai kukaan taysjärkinen lähde tuntemattomaan maastoon pelkän elektroniikan turvin? 

Kuitenkin halvimmatkin mallit on nykyään hienompia ja tarkempia kuin tuo mun explorist 100. Ei vaan ymmärrä mihin näitä tarvii. Oikeesti en oo koskaan tarvinnu kyseistä laitetta. Ainoastaan tsekaillu, että on se kova. Oikeen toimii.

 

 

 

Korpijaakko

[quote=Manaatti]

Itelläni Magellan eXPLORIST 100. Siis vanhanaikainen vehje missä ei oo mitään karttoja mutta riittävän tarkka jos epäilee pudonneensa kartalta. 
En halua saarnata mutta kun kartta pitää kuitenkin olla niin ei kai kukaan taysjärkinen lähde tuntemattomaan maastoon pelkän elektroniikan turvin? 

Kuitenkin halvimmatkin mallit on nykyään hienompia ja tarkempia kuin tuo mun explorist 100. Ei vaan ymmärrä mihin näitä tarvii. Oikeesti en oo koskaan tarvinnu kyseistä laitetta. Ainoastaan tsekaillu, että on se kova. Oikeen toimii.

[/quote]

Joskus tulee lähdettyä ilman karttaa, mutta ne on kaikki jollain tapaa "poikkeustapauksia". Tosin esimerkiksi Grönlannissa oli mukana myös printit 1:250000 kartoista, mutta ilman maamerkkejä ne on aika hyödyttömät ja perussuunnistus tapahtui GPS:llä ja suunnassa pysyminen tarvittaessa kompassilla. Samoin joillain jokimelontareissuilla olen ollut pelkän GPS:n ja kompassin varassa. Tällöin on aina mukana ainakin yksi varalaite (yleensä puhelin) ja ainakin toinen laite on myös GLONASS-yhteensopiva jotta ei olla yhden järjestelmän varassa. *biggrin* Elektroniikan varassa tietysti ollaan, mutta jos EMP iskee, niin lienee pahempiakin ongelmia kuin toimimaton suunnistuslaite...

Ja tutuissa paikoissa päivä-/sieni-/jne. retkeillessä kännykkä on usein ainoa suunnistusväline, mutta hyvin harvoin sitäkään tarvitsee.

Plo

[quote=Manaatti]En halua saarnata mutta kun kartta pitää kuitenkin olla niin ei kai kukaan taysjärkinen lähde tuntemattomaan maastoon pelkän elektroniikan turvin?[/quote]

Kartta täytyy olla, samoin kompassi ja taito osata suunnistaa edes suurpiirteisesti. Kartta on myös ainoa tapa hahmottaa alue kokonaisvaltaisesti.

Silti tunnustan, että oma suunnistustaitoni retkeilykartoilla on sen verran heikko, että gepsistä on talvella suuri apu. Kesällä pärjään ilmankin, koska vesistöt ja muut maastonmuodot näkyvät selvemmin.

Tämäntapaiset maastot (Ilpon hienot jutut kokonaisuudessaan) ovat sellaisia, etten pysty etenkään ilman vesistöjä hahmottamaan tarkasti, missä olen. Kompassisuunnalla voinhiihtää, mutta tarkkaa suunnistamista en edes yritä.

Melonnan turvallisuuteen liittyvässä keskustelussa viittasin erään valmistajan välineisiin, jotka helpottavat pelastautumista. Samalla tavalla kuin hyväksyn ne, hyväksyn myös luontoa häiritsemättömän tekniikan, kunhan turvallisuutta ei rakenneta sen varaan. Talvireissussa on osattava pitää itsensä lämpimänä, pystyttävä yöpymään ulkona ja pystyttävä löytämään takaisin tekniikan pettäessä, mutta satelliittiapujen periaatteelliseen vastustamiseen en ryhdy.

Purjehduspiireissä näyttää olevan edelleen jengiä, joka vannoo kartan, harpin ja kompassin nimeen, mutta suurin osa purjehtii näytöltä. Ja miksei purjehtisi, se on helppoa.