1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Roninmäki
Tunturisääennusteet Suomessa

Onko tosiaan niin, että Suomessa ei ole tarjolla tunturisääennusteita kuten esim. Ruotsissa

http://www.smhi.se/vadret/fjall/fjallvader

Tai ovatko tunturisääennusteet rahalla ostettavia lisäpalveluita?

Hiihtokeskuksista löytyy tietoa vallitsevista olosuhteista tunturissa/huipulla, mutta ennusteita en löytänyt.

 

Plo

Saana: http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/enonteki%C3%B6/kilpisj%C3%A4rvi?forecast...

Kaunispää: http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/inari/ivalo?forecast=mid&map=weathernow&...

Niin pieniä ja matalia ovat Suomen tunturialueet, että lieneekö niistä ennustettaviksi? Paikallisennusteiden tarkkuus on muutenkin heikko, vaikka varsin hyvin nykyään sään yleiskuva pystytään ennustamaan. Kun katsoo lähimmän paikkakunnan ennusteen, niin siitä se tunturinkin keli suunnilleen selviää. 

 

 

 

Roninmäki

Suomen tunturit eivät ole kovin korkeita, mutta viime päivinä on hyvin nähnyt mitä 200m korkeusero vaikuttaa lumitilanteeseen. Ja tunturissa vallitsevat tuuliolosuhteiden ennusteet olisivat varmasti monen laskettelijan, hiihtäjän ja vaeltajan arvostamia tietoja.

Luonnollisesti asioita oppii "Siperia opettaa" metodilla vuosien kuluessa matalanmaan sääasemien säätiloja tunturisääksi itse arvioimalla ennustukset tekemällä.

Uskoisin, että nykyisillä sääasemaverkostolla ja tietokoneohjelmilla pystyisi laskennallisesti tekemään tunturisääennusteet esim. Länsi-Lapissa 600m, Käsivarressa 1000m ja Itä-Lapissa 400m korkeudelle avotunturissa.

 

 

Plo

[quote=Roninmäki]Uskoisin, että nykyisillä sääasemaverkostolla ja tietokoneohjelmilla pystyisi laskennallisesti tekemään tunturisääennusteet esim. Länsi-Lapissa 600m, Käsivarressa 1000m ja Itä-Lapissa 400m korkeudelle avotunturissa.[/quote]

On kuitenkin huomattava, että Suomen alavillakin mailla paikallisten ennusteiden osumatarkkuus on varsin heikko. Yleissäätyyppi pystytään ennustamaan lähiajalle tarkasti, mutta ei sitä, kuinka se toteutuu kullakin alueella.

Siksi minusta tunturialueille riittävä ennuste on tuulta/sumua/kylmää/lämmintä-tyyppinen. Jos tuosta aletaan tarkentaa, tulee ennusteesta niin epäluotettava, ettei sillä ole arvoa.

Korpijaakko

Yr.no löytää hakemalla monta suomalaistakin tunturia, vaikkapa Koarvikods. Yr.no pitää myös hyvin kutinsa Pohjois-Suomessa, oman näppituntumani mukaan jopa paremmin kuin kotimaiset vaihtoehdot. Mutta en tiedä kuinka tarkka norjalaistenkaan sääennuste on "pistetasolla", ainakaan muutamaa tuntia pidemmälle...

Pitäisin hyödyllisempänä yleissäätyypin seuraamista ja toisaalta sään ja maaston yhteispelin ymmärtämistä. Tiettyihin paikkoihin sen voi oppia kantapään kautta, mutta kyllä perussäännöt voi opetella vaikka kirjoista teoriassa ja sitten esim. seurata kotona harrastuksena sääkarttoja ja sopivien mittausasemien dataa ja seurata ovatko omat johtopäätökset kohdallaan.

HannuV.

Parikymmentä vuotta pohjoisessa aikoinaan asuuneena pitäisin yrriä yliarvostettuna. En toki sitä pitkiä aikoja säännöllisesti seuraillut, mutta viimeisinä vuosina kuitenkin suht säännöllisesti. Viimeksi reilu vuosi sitten kuukauden työkeikalla, jolla säätiedot olivat todella tärkeitä, tarkkailin sekä suomalaisten että norskien ennustetta. Kotimaiset vetivät kyllä selkeän voiton.

Kunnollinen tunturisää olisi kuitenkin tarpeen. Vaikkei korkeuseroja paljoa olekaan, sääolot voivat vaihdella ratkaisevasti. Kylmillä pakkaskeleillä lämpötila alavien alueden ja tunturin välillä on helpostikin 15-20 asteen luokkaa. Samoin tuulierot voivat olla rajut: alhaalla lähes tyyntä, 2-3 m/s ja puurajan yläpuolella 12-15 m/s.