Haibike Xduro on sähkömaastopyörä uuden ajan aktiiviharrastajalle

Suomessa myydään vain muutamaa aktiivimaastopyöräilijöille suunniteltua täysjousitettua sähkömaastopyörämallia. Maailmallakin vaihtoehtoja on tarjolla vielä yllättävän vähän.

Saksalainen Haibike on tunnetuin sporttisten erikoissähköpyörien valmistaja ja sen Xduro-pyörät ovat keränneet kehuja ja suunnittelupalkintoja. Tutustuimmekin Suomeen ensimmäisenä saatuun täysjousitettuun 26-tuumaiseen Haibike Xduro AMT 26 -sähkömaasturiin. Sen jälleenmyyntihinta on Suomessa noin 3800 euroa.

Täysjousitetut Haibike Xdurot ovat pääosin endurotyyppiseen maastopyöräilyyn suunniteltuja. Käytännössä tämä tarkoittaa vauhdikkaiden alamäkipainotteisten polkujen ajelua. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia alamäkipyöriä eivätkä kestä nykyaikaisen dh-alamäkipyöräilyn isoja hyppyjä. Enduroajelun lisäksi ne on sopivat ennemmin perinteisille tasaisemman maaston poluille eli xc-maastopyöräilyyn.
 

Sähkö maksaa

Xduron perussuunnittelu on onnistunut. Pyörän geometria ja ajettavuus ovat kunnossa. Sähkömaastopyörän kohdalla vertailukohtana on pidettävä vastaavaa tavallista sähkötöntä maastopyörää. Sähkömaastopyörä ei saisi missään tilanteessa olla perinteistä verrokkiaan huonompi.

Haibiken Xdurot ovat kallita pyöriä. 26-tuumainen koeajopyörä on Haibiken täysjoustomalliston keskikastia. Suomeen on tilattavissa myös voimakkaammalla 350 watin moottorilla varustettu 27,5-tuumainen huippumalli. Se maksaakin täällä jo yli 5000 euroa. Ensi kaudelle on Suomeen tulossa myös 29er-versio.

Sähköisiä Haibike Xduroja ei pidä verrata saman hintaisiin sähköttömiin maastopyöriin. Sähkömoottori, erikoisratkaisut ja kalliit akut nostavat huomattavasti sähkömaastopyörien valmistuskustannuksia. Haibike Xdurot ovatkin sähköttömiin maastopyöriin vertailtaessa osasarjoiltaan ja peruslaadultaan vastaavia kuin noin 1500 euroa halvemmat maastopyörät. Sähkön tuomalla lisävauhdilla ja aivan uudentyyppisen harrastamisen mahdollisuudella on hintansa.


Haibike Xduro AMT 26 on kunnon täysjoustopyörä aktiiviseen sähkömaastopyöräilyyn.
 

Kelvollinen täysjoustomaasturi sähkömoottorista huolimatta

Yritimme verrata Xduron maastoajo-ominaisuuksia edellämainitulla tavalla vertailukelpoisen edullisemman sähköttömän maastopyörän kanssa. Ajoimme vuorotellen Xduroa ja noin 2500 euron arvoista täysjousitettua xc-maastopyörää. Tavoitteena oli selvittää mahdolliset Xduron heikkoudet maastoajo-ominaisuuksissa ja hallittavuudessa. Tässä vertailussa Haibike Xduro pärjäsi kuitenkin oikein hyvin.

Haibiken ajettavuus oli ilman sähköäkin varsin hyvä. Boschin Performance-sarjan sähkömoottori ei syönyt vertailuajon keinotekoisessa tyhjäkäytössäkään tehoa tai tuntumaa polkemiselta. Haibiken sähkömoottorin voikin tarvittaessa kytkeä kokonaan pois päältä ja jopa unohtaa silloin pyörän tarjoaman kelvollisen polkutuntuman ansiosta.

Ilman sähköjä ajettaessa akunkin voisi jättää kokonaan pois Xdurosta, jolloin se kevenisikin muutaman kilon. Akun irroittamisella kevennettynä Xduro AMT:n ero vertailukelpoisiin noin 1500 euroa halvempiin maastopyöriin kapenee entisestään.  Xduro on siis pohjimmiltaan hyvä ja vertailuja kestävä täysjoustomaastopyörä.
 

Hyvä moottori on sähkömaastopyörän perusta

Sähkömaastopyörän ostava haluaa kuitenkin juuri sähkömaastopyöräillä. Tarjoaahan sähkömaastopyöräily aivan uudenlaista vauhdikasta pyöräilyä perinteiseen maastopyöräilyyn verrattuna. Keskityimmekin koejossamme pääasiassa juuti Xduron sähköpyöräominaisuuksiin ja niiden soveltuvuuteen maastoon.

Bochin Performance –sarjan keskiösähkömoottori osoittautui toimivaksi ja tehokkaaksi. Lain rajoissa oleva 250 watin teho tuntui Xdurolla poljettaessa reilusti suuremmalta kuin paperilta luettuna.
 


Bochin Performance -sarjan moottori toimii Xdurossa erinomaisesti.
 

Osassa sähkömaastopyöriä käytetään erilaisia renkaisiin sijoitettuja suoravetomoottoreita. Perinteisesti monet sähköpyöräharrastajat ovat pitäneet renkaissa olevia suoravetomoottoreita Haibiken käyttämiä pojinkampien yhteydessä olevia keskiömoottoreita parempina. Syyksi sanotaan usein parempi reagointi polkemiseen ja mahdollisuus ladata akkua alamäissä. Boschin Performance-sarja ja muut uusimmat keskimoottorit nostavat kuitenkin riman kilpaileville suoravetomoottoreille korkealle.

“Boschin Performance-sarjan moottori eroaa selvästi saman valmistajan aikaisemmista perusmalleista. Uusissa Performanceissa on todella hyvä tuntuma ja ne reagoivat nopeasti polkemiseen ja muutoksiin”, kertoo Haibikeä maahantuovan Electrobiken Jani Jokinen.

Moottorin ja akun sijoittelu on Haibikessä onnistunut. Keskelle ja alas tuleva painopiste tekee pyörästä tasapainoisen ja hallittavan. Ajettavuuden ja hallittavuuden osalta ero tavallisiin hyviin maastopyöriin on maastossakin olematon.

Moottorin ja akun sijoittelun kääntöpuolena on perinteisen juomapullotelineen paikan menettäminen. Toisaalta juomareput ovat nykyään suosittuja ja toimivia vaihtoehtoja. Juomisen tarvekin saattaa sähkömaastopyörälenkillä olla perinteistä vähäisempi.
 

Sporttia ja Turboa ruutuun

Xduron käyttämä Bosch tarjoaa neljä ajo-ohjelmaa: Eco, Tour, Sport ja Turbo. Eco-ohjelma osoittautui jykevän ja täysjousitetun pyörän kanssa turhaksi. Se ei helpota polkemista juuri lainkaan joten sen jättää mieluiten käyttämättä.

Myös Tour-asetus osoittautui maastopyöräillessä vaatimattomaksi. Ilmeisesti täysjousitus, maastopyörän raskaus, maastorenkaat ja vaihteleva maasto vaativat veronsa polkemisesta. Silloin vain suuri ja selvästi havaittava lisävoima tarjoaa konkreettiseta hyötyä ja muutosta. Tour-asetus sopiikin Haibike Xdurolla vain esimerkiksi siirtymäosuuksille tai tiellä ajamiseen, kun halutaan säästää akkua kotiin asti pääsemisen varmistamiseksi.

Boschin Sport-asetuksella alkaa maastopyöräillessä  onneksi tapahtua. Sen avulla selviää mukavan kevyesti ylämäistä ja se tarjoaa tuntuvan lisävauhdin muualla. Haibike Xdurossa siis Sport-asetus alkaa muuttaa maastopyöräilyn vauhdikkaammaksi sähkömaastopyöräilyksi ja hymy nousee vauhtinälkäisenkin kuskin huulille.

Erityinen Turbo-asetuskin osoittautuu tarpeelliseksi. Sen joutuu nimittäin kytkemään usein päälle kaikkein jyrkimpiin ylämäkiin. Turbo-asetuksella jyrkimmistä ja pisimmistäkin ylämäistä selviää leppoisasti.


Ajo-ohjelman ja muut perustiedot näkee keskellä olevasta näytöstä.
 

Ajotietokone kertoo perusasiat

Xdurossa oleva Boschin ajotietokone näyttää normaalit perusasiat kuten nopeuden ja ajetut matkat. Lisäksi se kertoo jälkellä olevan akkukapasiteetin perinteisenä paristopalkkikuvana sekä arviolla jäljellä olevista ajokilometreistä. Arvio vaihtuu luonnollisesti kun vaihtaa ajomoodia.

Maastossa arvio jäljellä olevista ajokilometreistä osoittautui aina melko epätarkaksi. Maastopyöräilyyn kuuluva jyrkkien ylämäkien polkeminen Turbo- tai Sport-asetuksilla söi kilometrejä huomattavasti ajotietokoneen ennustamaa nopeammin. Akun riittävyyttä kotimatkalle onkin opittava arvioimaan perinteisestä paristopalkkikuvasta. Omissa vakiomaastoissa oppii onneksi nopeasti sen mistä pääsee vielä palaamaan kotiin vielä yhdellä palkilla.
 

Akku irti ja lataukseen

Xduro AMT:n 400 Wh akku on sijoitettu runkokolmion alaviistoputkeen. Akun kiinnitystapa on vakio muiden Haibiken mallien kanssa. Akut ovatkin vaihdettavia Haibikesta toiseen. Harva tosin omistaa kahta erilaista kallista sähköfillaria.

Haibiken edullisimmissa sähkömaasturimalleissa on vakiovarusteena vain 300 Wh:n akku. Maastopyöräilyssä ajomatkat ja ajoajat ovat usein melko pieniä esimerkiksi retkipyöräilyyn verrattuna. Pienempi 300 Wh:n akku voisikin riittää perusmaastolenkeillä, mutta osoittautuisi mahdollisesti turhan pieneksi vaativammilla ja pidemmillä maastopyöräretkillä.

Haibike valitsema akun sijoituspaikka tuntuu hyvin suunnitellulta. Akun ja aivan sen vieressä olevan moottorin tuoma paino ei häiritse lainkaan maastossa tärkeää tasapainoa ja hallittavuutta.

Haibiken akun kiinnitys ei kuitenkaan vaikuta erityisen jykevältä maastokäyttöön. Sama kiinnitys on käytössä kaikissa Haibikeissä, mutta maastokäytössä kaatumiset ovat kuitenkin todennäköisempiä ja kivien tai kantojen iskut keskelle runkokolmiota yleisempiä. Testaajia pelottikin mahdollisuus akun irtoamiseen ja akun kiinnityksen tai pinnien hajoaminen kunnon kivisellä polulla kaatumisen yhteydessä.

Emme kuitenkaan havainneet mitään selvää puutetta, vaan akku ja kiinnitys pysyivät jykevinä testivääntelyssä ja naputtelussa. Akku ei edes rämissyt tai kolissut häiritsevästi epätasaisilla poluilla hurjasteltaessa. Akkukiinnitykseen liittyvä pelko saattoikin olla vain varovaisten lainapyöräkuskien korvien välissä.
 

Kytkimet kohdillaan

Sähkömaastopyörän ohjaamo eroaa hieman perinteisestä maastopyöräohjaamosta. Jarruja ja takavaihtajaa hallitaan samoilla ratkaisuilla kuin tavallisissakin maastopyörissä. Monien nykymaastopyörien tavoin myös Xduron etujousituskin on ajettaessa säädettävä. Etujousituksen säätö on sijoitettu oikean käden peukalolle.
 


Xduron ohjaamo on selkeä ja helppokäyttöinen.
 

Näiden tavallisistakin maastopyöristä tuttujen säätimien lisäksi sähkömaastopyörissä on aina sormien ulottuvilla kytkimet sähkömoottorille. Xdurossa Boschin ohjainlaatikko on vasemmalla puolella vastaavassa paikassa kun vaihteet ja etuhaarukan säätö oikealla puolella.

Boschin ohjaimessa on selkeät plus- ja miinus-painikkeet ajo-ohjelman vaihtamiselle. Painikkeiden käyttö oli helppoa ja Bosch reagoi vaihtoihin ripeästi. Ylämäen jyrkentyessä oli melkein nopeampaa ja helpompaa vaihtaa Sport-ajoohjelma Turboon kuin vaihdetta pienemmälle. Boschin ohjaimessa on lisäksi i-painike, jonka avulla saa vaihdettua ajotietokoneen ruudulla näkyviä tietoja.


Ajo-ohjelma vaihtaminen selkeällä kytkimellä on nopeampaa kuin vaihteiden vaihtaminen.
 

Perusosia maastoon

Xduro AMT 26 on varustettu yleisillä keskitason täysjoutopyörien perusosilla. 10-vaihteinen takavaihde on Shimanon SLX ja vaihtajat hieman edullisempaa Shimanon Deore-sarjaa. Edessä on 120-150 mm jouston tarjoava säädettävä Rock Shox Revelation. Takana puolestaan palvelee 140 mm joustava Rock Shox Monarch. Jarrut ovat paremman keskitason hydrauliset Magura MT 2:t.

Enduropyörissä käytetään nykyään joskus vielä jykevämpiä joustoja ja kalliimpia jarruja. Haibike Xduro AMTn rahkeet loppuvat jousien ja jarrujen osalta kuitenkin vasta kaikkein rajuimmassa alamäkikurvailussa tai isoja hyppyreitä sisältävillä reiteillä.

Haibiken osat olisivat siis hyväksyttäviä valintoja tuhansienkin eurojen täysjoustopyörillekin. Rahalle saa siis Haibikessäkin vastinetta. Perusosat ovat myös vakiotavaraa jolloin niiden päivittäminen myöhemmin entistäkin paremmiksi on mahdollista.

Vaihteiston osalta sähköavustus vähentää testin perusteella huomattavastikin vaihtamisen tarvetta ja vaihteiden käyttöä. Vakiovarusteena olevaan Shimanon SLX:ään Deoren vaihtajalla kannattaa siis tyytyä.

Enduropyörissä käytetään muutenkin usein vain takavaihtajaa vaikka etuvaihtajallakin varustettuja enduropyöriä on valikoimissa. Sähköavustuksen kanssa etuvaihtaja olisi kuitenkin endurossa ja yleisemminkin maastopyöräilyssä aika turha.

Xduron alumiinirunko on vakiotavaraa. Vastava alumiinirunko löytyy kaikista keskitasonkin täysjoustopyöristä ja Haibike käyttää todennäköisesti standardivalmistajia. Samat valmistajat tekevät vastaavia alumiinirunkoja muillekin merkeille.

Rungon merkittävin yksityiskohta on alaosan tukeva moottorirunko Bochin moottorille. Pyörän alimpana kohtana se osuu helposti ylitettäviin kiviin ja muihin esteisiin. Moottorikaari vaikuttaa onneksi kestävältä eikä kivi- tai puukontakteja tarvitse pelätä sähköisellä Haibikellä muita maastopyöriä enempää.
 

Hyvä perusratkaisu oikealle sähkömaastopyöräilijälle

Testattu Haibike Xduro AMT vaikuttaa kelvolliselta sähkömaastopyörältä vauhdikkaan sähkömaastopyöräilyn aktiiviharrastamiseen. Itse asiassa kyseessä taitaa olla yksi ensimmäisistä ja ainoista kunnon maastopyöräilyn harrastajille suunnatuista sähkömaastopyöristä. Xduro AMT ei ole mikään lelu vaan kunnon laadukas sähkömaasturi aktiiviseen käyttöön.

AMT–mallikin jättää kuitenkin muutamia toiveita ja kysymysmerkkejä. Sähkömoottorin ansiosta 26-tuumaisten renkaiden rullaavuudesta ei tarvitse murehtia. Sähköhän puskee kyllä eteenpäin silloinkin kun rengaskoko ei muuten optimisti rullaisikaan. Monille voisi kuitenkin sopia vielä paremmin hieman hintavampi 27,5 tuumainen versio.

Myös kelvollisiksi osoittautuneet jarrut ja jousitus voisivat toki olla vieläkin jykevämmät ja tehokkaammat. Xduro AMT:llä pääsee nimittäin helposti sellaistakin kyytiä etteivät kaikkein jykevimmät ja laadukkaimmatkin komponentit tuntuisi ylimitoitetuilta.

Testipyörä jättää siis hyvän maun, mutta samalla herää kysymys muista laadukkaista vaihtoehdoista. Kiinnostavaa nähdä millaiseksi sähkömaastopyörien valikoima lähivuosina muodostuu. Aika näyttää myös sen miten sähkömaastopyörien kauppa lähtee Suomessa käyntiin. Nyt peli on vasta Haibike Xdurojen avulla avattu.
 

Lue myös Relaan esittelyartikkeli tulevaisuuden sähkömaastopyöräilystä.

Markku Jussila

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Tulossa ensi kaudella myös uusi Haibike SDURO -mallisto Yamahan moottoreilla.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Haibiken uudet 2015 sähkömaasturimallit ovat nyt testattavissa maahantuojan koeajoradalla!

Torpanmäki 21, 02740 Espoo

21.-25.10.2014 ark. 10-18 ja La 10-16.

4.11 alkaen Ti, Ke, Pe klo 10-18 ja La 10-16.

Hienoa että uudenlaisille harrastusvälineille järjestetään kunnon testausmahdollisuuksia!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------