1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
VL.
Kansallinen outdoor seminaari, tarpeeton vai tarpeellinen?

Pistetäänpä tännekin keskusteltavaksi. Kesällä vuoristomajassa Dolomiiteilla lueskelin paikallista kiipeilylehteä ja huomasin, että heillä on vuotuinen seminaari, jossa pohditaan alpinismin ja Alpeilla liikkumisen tilaa ja tulevaisuutta. Siinä illallista odotellessa tuli heti mieleen, että tällainen tarvitaan Suomeen! Tässä hieman enemmän ajatuksia:

http://kiipeilysohlot.blogspot.fi/2014/10/kansallinen-outdoor-seminaari.html

Suomalaisen seminaarin tavoite voisi olla toisaalta suomalaisessa luonnossa vaikuttavien toimijoiden yhteen kerääminen ja keskustelu yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä ja toisaalta keskustelu tulevaisuuden haasteista ja siitä miten entistä useampi suomalainen saataisiin aktiiviseksi luontoharrastajaksi. Lopputuloksena voisi syntyä yhteinen "roadmap" ja parhaimmassa tapauksessa tapahtumasta voisi tehdä vuosittain toistuvan...

Kuulostaako tämä ajatus yhtään järkevältä vai täysin turhalta? Kommentit ovat tervetulleita. Kommentteja ja ajatuksia voi myös halutessaan twiittailla: #OutdoorSeminaariSuomi

Outdoors Finland

Ehdottomasti mielenkiintoinen ja kehittämisen arvoinen idea!

Korpijaakko

Ajatus on hyvä, mutta kun naapuriketjussa keskustellaan siitä onko pienilmailu outdooria, niin pitäisi varmaankin kohdentaa tarkemmin: mitä ja kenelle.

Tietysti olisi kiva, että mukana olisi mahdollisimman laaja kirjo, mutta toennäköisesti se johtaa hajanaiseen sisältöön ja merkityksettömään lopputulokseen. Jos ajatellaan, että mukaan otettaisiin vaikkapa kalastajat, metsästäjät, ultrakevyt ilmailu, kalliokiipeilijät, vapaalaskijat, maastopyöräilijät, retkiluistelijat, päiväretkeilevät perheet ja vähintään viikon reissuja tekevät "erävaeltajat", niin voisi olla aikamoinen sillisalaatti. Hyvillä osallistujilla ja hyvällä ohjelmalla ymmärrys muiden harrasteista ja tarpeista voisi kyllä lisääntyä, mutta epäilen, että lopputulos ei silti hyödyttäisi yhtään osapuolta.

Voi olla, että vika on vaan minussa ja en ymmärrä outdoor-käsitettä ja sen rajoja kunnolla, mutta silti kaipaisin kohdentamista ja täsmentämistä.

Kaitsu

Ulkoilu?

Markku_M

Hyvin pitkälle Korpijaakon linjoilla. Kun aikanaan alettiin sunnittelemaan viimeviikonloppuna pidetyn Vuoripäivä -seminaarin sisältöä niin pohdiskeltiin sopivaa laajuutta ja rajausta aika paljonkin. Todella hyviä sisältöideoita oli vaikka kuinka, mutta jotekin tuntui että herkästi meinasi tulla "ihan-kaikkea ei-kenellekkään ". Meidän rajauksen punainen lanka oli lopulta "vuorillaliikkujat", ja se tuntui näin jälkikäteen sekä oman fiiliksen että yleisön palautteen perusteella hyvin toimivalta. Riittävän tiukka että sisältö osuu mutta tarpeeksi väljä että porukkaa riittää. Ohjelma oli jotakuinkin tämmöinen; https://www.adventurepartners.fi/vuoripaiva.aspx

Seuraavaa Vuoripäivän osalta pohdiskellaan paraikaa että voisiko sitä kuitenkin ihan aavistuksen laajentaa, esim. muuttamalla formaattia siten että on kaikille yhteisiä osuuksia ja sitten pari eri träkkiä. Mm. polkujuoksuporukoiden kanssa on keskusteltu että löytyisikö yhteisiä aihealueita jotka kiinnostavat molempia harrastajaryhmiä, joiden jälkeen lajispesifisemmät jutut...

VL.

Varmasti juuri laajuuden hallinta on kynnyskysymys laaja-alaisen seminaarin onnistumiselle. Jos haluaa lajien ja toimijoiden välistä keskustelua, niin mukaan pitää saada laajasti erilaisia harrastajia ja myös heitä jotka saavat elantonsa luonnosta. Mutta miten välttää sekasotku? Ehkä seminaari voisi perustua enemmän jonkin yhteisen teeman pohtimisen ympärille kuin harrastajakohtaisten esitysten? Jos esimerkiksi saataisiin aikaan pintapuolinenkin ajatelma ongelmista ja kehityskohteista niin tulevina vuosina joko tämä seminaari voisi kohdentua tarkemmin jonkin tietyn kysymyksen ympärille tai seminaarin tuloksia voitaisiin hyödyntää lajikohtaisissa tapahtumissa.

Vuoripäivä vaikutti erittäin mielenkiintoiselta tapahtumalta! Tarkoitus oli itsekin osallistua, mutta lopulta ajankohta ei valitettavasti tänä vuonna sopinut. Täytyy yrittää ensi vuonna uudestaan.

jariarkko

[quote=Bound]

Ajatus on hyvä, mutta kun naapuriketjussa keskustellaan siitä onko pienilmailu outdooria, niin pitäisi varmaankin kohdentaa tarkemmin: mitä ja kenelle.

[/quote]

On se, jos ei ole kuomua.

Vuoripäivä, Vapaalaskuiltamat, ja (ilmeisesti) HAN ovat hyviä esimerkkejä onnistuneista, hieman tarkemmin kohdennetuista tapahtumista.

(Ja lisää näitä, kiitos!)

Laajemman alueen tapahtuma olisi toki mahdollinen, mutta pitäisi miettiä sen luonnetta. Se voisi olla esimerkiksi sellainen, jossa puhuttaisiin yleisemmällä tasolla lajien kehittämisestä, tai sitten enemmän tavaratalo-mallilla tarjota useammalla träkillä eri harrastajille jotain. Äärimmillään voisi kai ajatella tapahtumaa jossain messukeskuksessa jossa olisi esitysohjelmaa usealla eri träkillä ja gore-tex yms kauppiaat esittelemässä messuhalleissa. Mutta sellainenkin tapahtuma taitaa jo löytyä, joskaan en ole varma onko siellä tuota esityspuolta yhtään.

Useamman träkin tapahtumaan voisin ehkä tullakin, ja ehkä jopa vieralisin eri jutuissa eri aikaan päivästä. Yleiseen kehityskeskusteluun tai kaupalliseen messuhommaan tuskin jaksaisin tulla.

jariarkko

Vielä sellainen juttu, että jos saataisiin muutamakin laji kokoontumaan samaan aikaan, niin toki sponsorit, kauppiaat, tilat yms. tulisivat hieman helpommalla.

Kaitsu

Tässä outdooraajille, trailrunnereille ja leiksvimmaajille: http://www.hs.fi/tiede/a1412475699289

Tämän päivän Hesarissa oli myös mainio Saarikiven kolumni, sitä vaan ei vielä löydy nettilehdestä.

P.S. No nyt.tuli jo nettiin: http://www.hs.fi/tiede/a1414898884905

VL.

Vaikka ei liitykään itse ketjuun, niin kielet on mielenkiintoisia... Eri kielissä eri ilmaisut on kuvaavampia, sääli ettei hirveän montaa osaa.

Mutta itse seminaari-idealle ei ainakaan täystyrmäystä ole tullut, joten pitääpä jatkaa idean kehittelyä...

KAP

Varmaan myös haikkaus ja bikinki kuuluisi aiheisiin? Jos seminaari olisi kaikille suomalaisille, niin paikkana esim. Jyväskylä voisi olla sopiva vai onko tarkoitus vain puuhata Helsinkiläisten ou-door seminaaria.