1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Korpijaakko

[quote=Spede10] Tuo pulkka on paperia ja tuskin kestää kovassa käytössä. Varustelin viime talvena yhden vetokuntoon ja piti raudoittaa kuin vanha reki että uskalsi antaa kaverin käyttöön. Tuolta löytyy järkihintaan ja varmasti paras vetosydeemi. Ei nyi eikä rynkytä. http://sarasoft.nettisivu.org/[/quote]

Kyllähän omaa saa kehua ja monen mielestä oma on juuri se paras, ainakin jos niitä itse tekee ja myy. Mutta ei kannata perusteettomasti muita vaihtoehtoja lytätä ja huutaa oman puolesta, voi kääntyä itseään vastaan sellainen markkinointi.

Paris-pulkkia on vedetty mm. leijahiihtäen noin 5000km Antarktiksen "itä"osien sastrugien läpi, joten se on kaukana paperista. Muovi on yllättävän hyvää materiaalia ahkioon. Tämä on asia, jota kuituahkioiden tekijöiden on vaikea hyväksyä, koska muovi on myös isojen sarjojen bisnestä ja siten poissa heidän ulottuviltaan. Esim. yksi mielenkiintoisimmista oikeasti kestävistä ahkioista on muovia ja paino on kilpailukykyinen kuidun kanssa ja hinta vain murto-osa.

Toisaalta, kyllä kuidustakin saa erinomaisia ahkioita ja siinä etuna on pienemmät muottikustannukset ja käsityönä tehtävän hienosäädön mahdollisuudet, jolloin saa paremmin tiettyyn käyttöön hienosäädetyn ahkion ja jos erityisen paljon kestävyyttä ei vaadita, niin lopputuloksesta saa myös tosi kevyen.

Vetosysteemikin on pitkälle makuasia. Toiset tykkää välyksestä (en oikein ymmärrä tätä), toiset ei. Välyksettömiä vetosysteemejä on muissakin kuin Somas-ahkioissa, esim. HIT-ahkioissa. Jos maasto sallii, niin miellyttävin veto, omasta mielestäni, on naruveto, jossa on hyvä jousto. Tulee perässä todella tasaisesti, ei todellakaan nyi ja liikkumisen vapaus on hyvä. Usein maasto ei kuitenkaan tätä salli, joten on syytä laittaa aisat. Esteiden kiertelyyn ja muuhun tarkkaa ohjattavuuta vaativaan touhuun välyksetön ristiaisa on oman kokemukseni mukaan paras. Tuntureille, joilla esteitä on vähemmän ja sivurinteitä paljon on jäykkä kehikkoveto omasta kokemuksestani paljon parempi. Mutta kuten sanottu, makuasioita.

Somas-ahkioiden osalta täytyy harmikseni todeta, etten ole niitä vetänyt. Olen kyllä tutustunut livenä, mutta kunnon käyttökokemuksen puutteessa en pysty vertaamaan. Ehkä ne sitten ovat maailman parhaita ahkioita kaikkeen käyttöön?

Kasperi

Juu ei mitään mainittua Somaspulkaa vastaan, mutta mielestäni lähinnä tökeröä markkinointia yo. toiminta. Eri asia jos olisi jo alun perin maininnut taustansa. Itse olen vetänyt JR27 tyylistä pe-pohjaista ahkiota (välyksettömällä vedolla Wink ja ristikkäisaisoilla) yliperän ja sarekin maastoissa, enkä ole osannut kummoisempaa kaivata. Tälle kaudelle on sitten parispulka työn alla, sittenhän tuon näkee.

Spede10

En ole koskaan salannut taustaani, ei kuulu tapoihini. Jotenkin olen saanut sen käsityksen että ihan surutta täällä markkinoivat muutkin valmistajat. Eikö olisi aika ihmeellistä, jos en pitäisi omaa tuotettani hyvänä? Kokemusta valmistuksesta tulee ensi keväänä olemaan 30 -vuoden ajalta. Sekä itse vedettynä että muiden kokemuksia. Vuoden 2013 leijahiihdon MM kisojen Suomen joukkue testasi pulkkiani kahden kuukauden ajan Vesijärvellä, eivätkä saaneet mitään hajalle vaikka oli kuormaa ja nopeudet parhaimmillaan 60 km/h muhkuraisella lumella.

akallio

No sepä selittää Speden näkemyksiä. Aika hyvin unohdit muotoilla kommenttisi niin, että tuo tärkeä taustajuttu olisi käynyt ilmi. Nyt sitten selitellään.

Kasperi

[quote=Spede10]En ole koskaan salannut taustaani, ei kuulu tapoihini. Jotenkin olen saanut sen käsityksen että ihan surutta täällä markkinoivat muutkin valmistajat.[/quote]

Oletankin että kaikki omia tuotteitaan markkinoivat kertovat asiasta ennen eikä jäläkeen. Ahkioissasi ei varmasti ole mitään vikaa, jos ostaisin uuden ahkion niin somaspulka olisi finalisteissa, mutta toistaiseksi väsäilen itse. Tämä riittää osaltani tästä *smile*

Spede10

Niin, toki ymmärrän että saitilla on muitakin valmistajia ja heitä, jotka käyttäjinä hyötyvät sponsoroinnista. Minulle on käytännössä sama saanko mainosta vai en, sillä teen pulkkia vuosittain äärimmäisen vähän. Homma on minulle puhtaasti harrastus ja mukava ajanviete.
Pyydän nöyrimmästi anteeksi jos olen loukannut etikettiä tai yksittäistä henkilöä.

Korpijaakko

Ihan mielenkiinnosta, onko tässä ketjussa ollut muita, jotka

a) Valmistavat mainitsemiaan tuotteita?
b) Hyötyvät taloudellisesti niiden mainitsemisesta?

Itse en kuulu kumpaankaan ryhmään. Kaikista vetämistäni ahkioista olen maksanut pyyntihinnan. Yhtä olen kyllä testannut ilmaiseksi viikon reissun (sain käyttää ahkiota ja annoin sitten palautetta tekijälle), mutta sitä en ole täällä maininnut. Palautetta olen kyllä antanut pyytämättäkin joillekin tekijöille.

Kari Kossila
Käyttäjän Kari Kossila kuva

Olen vetänyt kohtuu paljon fjellpulkenin ski patrol ahkiota sekä paria eri versiota lieksassa valmistettua pien tuotantoa. Jälkimmäisellä on vedetty mm grönlannin poikki 2009. Pituutta noin 180 ja leveys 50. Korkeutta jos on paljon yli 60 cm niin ahkiosta alkaa tulla kiikkerämpi. Tällöin kyydissä on tavaraa 540 l edestä.  Viimeisin oma lieksassa tehty ahkio painaa 6.9 kg ja siinä on noin 1 kg turhaa painoa keskiosan suksenpohjamuovista. Tuo toki vähän loistoa pehmeässä lumessa, mutta turha omasta mielestäni. Jalaksissa suksenpohjamuovi on loistava. Kangas on kohtuu kevyttä, mutta pitää 2000 mm vesipatsaan verran vettä ja se on ollut riittävä myös vetisimmissä olosuhteissa. Ahkioni sisältö on ollut kuiva, vaikka saumat ovat teippaamatta.

Paris pulkassani olen vetänyt vain puita/pieniä ropseja mökillä. Toimii kyllä kovalla hangella ok.

Koska itse en tykkää vetää pulkkaa metsässä ja reissut olleet kohtuu pitkiä niin olen tyytynyt isoihin ahkiohin. Riippuen reissusta joko fjellpulkenin aisoilla tai naru/köysi vedolla. Valjaina on ollut ja on acapulka, fjellpulkan normi tai expedition mallia. Painavalla kuormallakin yli 100kg valjaiden oma rankin  on edellä oleva. Eli en ole kaivannut missään niin järeitä toppauksia kuin mitä fjellpulkenin expedition malli tarjoaa.

Myös erittäin hyvä asia jos hiihdetään porukassa niin ahkiot olisivat suht saman levyistet erityisesti jos tiedossa on että pehmeää lunta on paljon. Muuten leveän ahkioden omistajat eivät hyödy peesistä.

Mutta itse suosin viikon reissuilla isompaa pulkkaa sekä min 50 cm leveää, koska se erittäin helppo pakata ja ei kaadu jos totaalisesti hölmöile reitin valinnassa. Leveys tuo vakautta.

 

 

 

Kuvat: 
Highlander

Sangen valitettavasti kaikki omat ahkiot on pitänyt maksaa itse :( 

Spede10

Siistin ja asiallisen näköinen tuo Kossu-ahkio. Laminoitu ilmeisesti epoksilla ja kudotulla kankaalla? Peite corduraa, vai?

kitejsh
Käyttäjän kitejsh kuva

Hei!
Itse olen käyttänyt kapeaa ahkiota leijaretkuilla ja kironnut useasti ahkion kun se pyllähtää ympäri tai raahautuu perässä kyljellään, eli tuo leveä halpa Paris-pulkka voisi olla seuraava kukeiltavan arvoinen kapistus, mutta mistä moisia voi ostaa/tilata?
terv.johannes

kitejsh

Kasperi

täältä ostin omani : https://varuste.net/ERAPro+60%22+PRO+960+Expedition+Sled?_tu=47995

Väittäisin kyllä ettei ole mikään kaikista tukevin pulkka ainakaan "vakiona"... Tee siihen sivutuet mallia Fjellpulkenin lastenvetoahkio, niin ei kippaa? 

Sivut