Ensisijaiset välilehdet

Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Suomen Luonnossa julkaistussa jutussa kerrotaan, että maastopyöräilyä kansallispuistoissa tullaan jatkossa sallimaan nykyistä enemmän.

”Erilaisten liikuntamuotojen salliminen puistoissa on nykypäivää,” sanoo Suomen Luonnon jutussa Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluiden luonnonsuojelun aluepäällikkö Harri Karjalainen.

”On unohdettu periaate, jonka mukaan suojelualueet ovat olemassa luonnonsuojelua ja luonnon ehdoilla tapahtuvaa virkistyskäyttöä varten. Nyt puistot ollaan muutamassa vain jonkinlaisiksi alustoiksi kaikille mahdollisille extreme- ja liikuntaharrastuksille,” sanoo Suomen Luonnon jutussa eläkkeellä oleva Metsähallituksen entinen puistonjohtaja, erikoissuunnittelija ja aluejohtaja Hannu Ormio.

Mitä sinä sanot?

PeeTee
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Plo]Tässä taas muistutus pyöräilijöiden kuohuvasta verestä.

http://www.hs.fi/kaupunki/Bussikuskilla+ja+py%C3%B6r%C3%A4l%C3%A4hetill%...

[/quote]

Seuraava ketju Sopiiko fiksipyöräily kaupunkiliikenteeseen?

f-setä
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

->PLO

Ajoiko, perhana, kansallispuistossa ?

mtb-lohja.com

Plo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=f-setä]->PLO

Ajoiko, perhana, kansallispuistossa ?[/quote]

Ei, mutta eilen taas sattui, kun keskustaan päin kävelin.

Nuorisolauma purkaantui koulusta ja alkoi juosta kohti bussipysäkkiä, jolle bussi oli saapumassa. Samaan aikaan vastaan tuli mummo mummopyörällä. Ja eikös lapsiseinämän ja mummon välistä sujahtanut takaapäin hyökännyt succispyöräilijä kippurasarvisellaan niin että mummo joutui hätäisesti väistämään nurmikolle. Ilman mummon väistöliikettä olisi kolahtanut joko lapsiin tai mummoon.

Tämän äkseerauksen jälkeen succistelija vielä pyrähti suojatielle ja vinhasti kilautteli kelloaan, jotta sai räimittyä ihmisten lomitse kiivaasti polkien.

En kertakaikkiaan ymmärrä tätä pyöräilijätyyppiä, joka pitää pyörätietä kuntoratanaan muuta liikennettä huomioimatta. Vastaan tuli lukuisia keski-ikäisiä, jotka ajoivat sievästi, hiljensivät tarvittaessa ja antoivat muille tietä, mutta nämä sporttiset paskiaiset ajavat kuin maailman omistajat.

Tampere on käpykylä. Montaa minuuttia ei tarvitse polkea, kun edessä avautuu maantietä, jossa voi polkea sen minkä sielu sietää. Onko siis aivan mahdotonta ajaa kaupunkialuetta sopuisasti? Siinä ei pitkälläkään matkalla montaa minuuttia häviä, vaikka vähän ennakoisi.

Miksi nämä pyöräilyn ammattilaiset ja aktiiviharrastajat sössivät toistuvasti? Mikä teitä vaivaa? Miksi pyörälaukkusetä jaksaa tössytellä hiljakseen pyörälaukkuineen suojatietä ylittävän lapsilauman perässä, mutta succistelijan on painettava härskisti sekaan?

Shrek
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Kukaan meistä ei tiedä mitkä intressit ohjaavat metsähallituksen työntekijöitä.
Jutussa esitetään myös täysin eriävä mielipide asiasta jonka esittää metsähallituksen entinen puistonjohtaja,erikoissuunnittelia ja aluejohtaja Hannu Ornio.

Plo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

"Fiksipyörät ja raketinnopeudella kulkevat maantiepyörät ovat elegantteja, mutta etenkin kaupungin ruuhka-alueilla hyvätapainen pyöräilijä sovittaa vauhtinsa liikenteen mukaan. Eihän urheiluautollakaan ole sopivaa kaahailla keskustassa."

"Lunki kuski ei huuda tai heristä nyrkkiä, vaikka pyörätielle sattuisi este. Mikäli tilaa on, keskellä pyörätietä valokuvaa ottava turisti kierretään rauhallisesti. Mikäli tilaa ei ole, rento pyöräilijä hidastaa vauhtiaan ja soittaa ystävällisesti kelloa (kerran): anteeksi, voitteko väistyä, olette pyörätiellä."

"MALTILLISESTI OHI
Ohitus suoritetaan aina vasemmalta, ei koskaan oikealta. Mikäli ohitettava poukkoilee hajamielisen oloisesti, saattaa kohtelias rimpautus olla paikallaan."

http://nyt.fi/a1305805937272

f-setä
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Kiitos, tuo oli rakentavaa.
Kertoisitko, kiitos, miten Sinä ajelet polkupyörällä ?
(anteeksi nimitys; tulee tieliikennelainsäädännöstä)
Kuinka säännöllisesti törmäät (taas, sorry) piittaamattomiin kanssapyöräilijöihin - itse ?
Kuikna usein ajat- kesällä, ympäri vuoden?
Aiheuttavatko kanssapyöräilijät Sinulle jatkuvaa mielipahaa/tieraivoa ?
Minkä vuoksi polkupyöräilijöille pitäisi edes järjestää mahdollisuutta liikuttaa kehoansa - paitsi autolla tahi kävellen ?
Ensimmäinen pyöräkilpailu senaikaisessa Suomessa (olen Fennofili) järjestettiin muistaakseni; 1897.
Tutustuhan seuraavaan linkkiin, edellyttäen, että osaan laittaa
http://personal.inet.fi/private/ari.kiviaho/entisajan.htm

Toivottavasti onnistui. Kevyen liikenteen sääntöihin ei tarvitse puuttua, oletan, että Sinä tiedät ja hallitset ne kiitettävästi.
Mitä tulee ennakointiin; laki kaiketi olettaa, että jokainen hallitsee ne kuten sinä.
Uskon, että pyöräilevä henkilö - ken ymmärtää liikennnekulttuurin yhtä selkeästi sekä ennakoivasti kuin Sinä.
Suojatiellä hortoilevat, kevyen liikenteen väylällä harhailevat ja varsinkin keski-ikäiset kelloa kilkuttavat sukkahousukilpatyömatkapyöräilijät (tuli aika hyvä)yhdyssana....
Miten Sinä hoitaisit pyöräilyn urbaanissa eliympäristössä ? Uskoakseni Sinulla on kokemukseen perustuva, empiirinen näkemys asiasta.
Puhumattakaan seuduista, missä kaupunkilaisreppanan(oma määritelmä)sukkahousukoukkusarvitykittäjä(ei huono) joutuu poistumaan ajoalustalta.
Ole ystävällinen ja sivistä minua,
tv. nimim yhdyssanatovataikavekkulikeksintö - tai jotain

mtb-lohja.com

vesa
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Maastopyöräily ja kansallispuisto on sellainen asia jossa on enemmän vaihtoehtoja kuin kyllä/ei. Itse harrastan sekä maastopyöräilyä että luontokuvausta, helppo nähdä asiat molemmilta sivuilta.

Itse pyöräily ei kuluta sen enempää luontoa kuin muukaan satunnainen liikkuja. Sen voi todeta esimerkiksi talousmetsässä jossa kahdenkymmenen tonnin kuormattu metsäkone on ajanut, vain pari puuta on kuollut uran varrella, verrataan parin tuuman rengasta koneen väylään...

Yksittäinen pyörämies metsässä on luonnolle merkityksetön, mutta entäs sitten kun reitti saa suosiota ja sinne tulee isompia porukoita? Jää nähtäväksi osaavatko pyöräilijät käyttää tilaisuutta "oikein" vai aletaanko joitain (helpoimmin päästäviä) puistoja käyttää kuten ne olisi pyöräilyreittejä. Tämä koskee vain helpoimmin tavoitettavia paikkoja joihin jalkamiehet ja pyörämiehet eniten tulevat.

Itse kallistuisin sille kannalle, että kävelijä ensin ja sitten pyöräilijä, itse annan aina tietä jos joku tulee polulla kävellen vastaan.
Yksi tekijä on taas se luonnon rauha, kyllä sekin on otettava huomioon niillä muutamilla alueilla jotka vielä ovat Suomessa talouskäytön ulkopuolella. Möykkäävä joukko (toivottavasti ei koske pyöräilijöitä) karkottaa kyllä isommat eläimet ja ihmisetkin jotka haluaisivat esimerkiksi bongailla lintuja.

Olisiko asiallista antaa koetilaisuus muutamiin puistoihin myös maastopyöräilyyn? Vanha totuus toimintaan eli jos vapautta ei käytetä oikein niin se otetaan pois, siis pyöräillään paikan ehdoilla.

Markku Jussila
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Monimutkainen juttu tosiaan.

Kaupunkiympäristössä pyöräilijöillä on nykyään yksi tavoite: Pyörät pois jalankulkijoiden seasta autojen sekaan.

Perustelujen mukaan pyörä on lähempänä kaupunkinopeuksia menevää autoa kuin jalankulkijoita. Tuo näkemys on nyt aika yleisesti hyväksytty kaikkialla missä pyöräilyä tosissaan kehitetään. Ja samaan suuntaan onneksi ollaan menossa Suomenkin kaupungeissa vaikkakin aika hitaasti.

Kansallispuistoissa osin samalla porukalla on sitten päinvastainen tavoite: Pyörät pois autoteiltä jalankulkijoiden sekaan kansallispuistojen pääpoluille.

Minusta tuossa on pieni ristiriita.

Tätä asiaa ei välttämättä voi ratkaista luonnon näkökulmasta. Kansallispuistojen luonto kestäisi maastopyöräilyn ja retkipyöräilyn.

Eikä oikein luonnonsuojelunkaan näkökulmasta. Wikipedian mukaan kansallispuistojen luonnonsuojelun lähtökohtana oli jo 1800-luvulla varata alueet "huviksi ja nautinnoksi kaikille vapaan luonnon ystäville". Maastopyöräily on takuuvarmasti huvia ja hyötyä sekä pyöräilijät luonnon ystäviä siinä missä kävelyn tai juoksunkin kohdalla.

Minusta tuo kävelijät vs pyöräilijät vs autoilijat on siksi ihan relevantti näkökulma. Jos ajatellaan pyöräilyä kansallispuistojen ympäristössä niin pyöräilyä voisi periaatteessa tukea sielläkin autoreittien yhteydessä. Varmistettaisiin että kaikki kansallispuistojen ympärillä menevät autotiet ovat miellyttäviä myös pyöräilijöille. Jokaisen kansallispuiston kiertämisen tietä pitkin fillarilla pitäisi olla mukavaa. Jokaisen kansallispuiston päärakennuksen yhteydessä pitäisi olla autoparkin lisäksi hyvä pyöräparkki, ja jotain peruspalveluja kuten pumppuja ja vastaavaa pyöräilijöille. Eikö se palvelisi pyöräilijöitä melkein paremmin kuin sen varsinaisen kävelijöille suunnatun kansallispuiston avaaminen pyöräilijöille?

Plo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Markku Jussila]

Monimutkainen juttu tosiaan.

Kaupunkiympäristössä pyöräilijöillä on nykyään yksi tavoite: Pyörät pois jalankulkijoiden seasta autojen sekaan.

[/quote]

Älä nyt hulluja puhu. Hyötyliikkumispolkunopeuteni pyörällä on 15-20 km/h niin kuin se näyttää olevan useimmilla muillakin. Tällä nopeudella ei autovirtaan mahdu.

Sen sijaan jalankulkijoiden sekaan tuolla nopeudella mahdun oikein mainiosti. Ongelmahan ei ole se, etteikö tilaa olisi. Sitä on yllin kyllin. Ongelma on se, että aktiivipyöräilijät luulevat omistavansa kulkuväylän. Ennakointi ja muiden huomioon ottaminen on heille täysin vierasta.

Tämä nillittämisvideo (ihan tavallisia liikennetilanteita) kertoo kaiken oleellisen aktiivipyöräilijöiden asenteesta. He kai oikeasti kuvittelevat, että heille pitäisi rakentaa miljardeilla täysin vapaat väylät, joilla ei tarvitsisi muita huomioida.

http://yle.fi/uutiset/pyorailija_kuvasi_tyomatkansa_-_lahes_paivittain_l...

Purre
Käyttäjän Purre kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Plo]Tämä nillittämisvideo (ihan tavallisia liikennetilanteita) kertoo kaiken oleellisen aktiivipyöräilijöiden asenteesta. He kai oikeasti kuvittelevat, että heille pitäisi rakentaa miljardeilla täysin vapaat väylät, joilla ei tarvitsisi muita huomioida.

http://yle.fi/uutiset/pyorailija_kuvasi_tyomatkansa_-_lahes_paivittain_l...
[/quote]

Niin, ihan tavallisia liikennetilanteita, niinkuin videossakin todetaan. Valitettavasti.
Itellekkin on ikävä kyllä lähes päivittäistä se, että auto meinaa tulla kylkeen risteyksissä väistämisvelvollisuudestaan piittaamatta.
Yleensä niin, että ajoneuvo on kääntymässä oikealle ja kuski toljottaa pelkästään vasemmalle ajoradalle. Sittenkun rullataan siihen kelvin jatkeen päälle vielä jarruttamatta, niin naps.
En ole vielä, kuin kerran löytänyt itseni auton konepelliltä, mutta sekin on mielestäni liikaa (auto kylkeen jatkeen eteen pysähtyneen toisen auton takaa).

Katsos Plo, kun siellä liikenteessä on sellanen ohjaava elementti, kuin LIIKENNESÄÄNNÖT. Ja nehän ovat säännöt, joiden mukaan siellä liikutaan. Jos olet väistämisvelvollinen, niin sinähän väistät.
Se ei ole mitenkään itsekästä, jos etuajo-oikeutettu ajaa sääntöjen mukaan.
Joustaminen aina silloin tällöin on ihan ok ja vaatii vähän pelisilmää.
Mutta jos siitä joustamisesta tulee ennemmin sääntö, kuin poikkeus, ollaan tilanteessa missä liikennesääntöjä ei enää tarvittaisi. Eli isomman oikeudella jne.
Nillitykset siitä, että pyöräilijöitä ei voi havaita ratin takaa, ovat aivan paskoja selityksiä omalle välinpitämättömyydelle. Sitä päätä voi tosiaan kääntää, kkun on tarvetta ja risteysalueelle tullessa voi kaasun sijaan kokeilla jarrua, se toimii!

Ite aktiivipyöräilijänä ja myös autoilijana pystyn käsittämään noiden risteysalueiden riskit ehkä normi-Audi-Anttia paremmin. Osaan ennakoida, koska tiedän (JA VÄLITÄN) liikennesäännöt ja eritoten kärkikolmion merkityksen.
Kyllä osa toilailevista pyöräilijöistäkin herättää itellä ragea silloin tällöin, esim. ajoran ylittävän normaalin suojatien polkeminen luullen, että on etuajo-oikeutettu.
Punaisia päin pyöräilevät sen sijaan saavat puolestani jatkaa, koska he vaarantavat yleensä vain oman henkänsä tätä tehdessään.

Ja mitä tulee jalankulkijoihin, hekin voisivat myös vähän huomioida ympäristöään. Pyörätiellä kävely ei myöskän sappea kiehauta, mutta kun perään huudellaan ohituksen jälkeen se perinteinen: KÄYTÄ KELLOA SAATANA, niin silloin nään punasta. Ite siis tolloilaan ja siitä pyritään sitten vielä syy pistää muille. Aijaijai.
Miksette mene sinne ajoradalle kävelemään, hä?! Siellä on yleensä parempi tienpintakin, kuin pyörätiellä.
Ja monesti oon miettiny, kun parkissa oleva ajoneuvo on tukkinu pyörätien, että vois joskus parkkeerata pari vanhaa pyörää keskelle ajorataa. Oisko silloin enää niin pieni juttu, mitä hä?

Hieman nyt lähettiin aiheesta rönsyämään, sori siitä. Mutta nuo Plo:n kirjotukset on sellasta pullamössöä, että oli pakko vähän avautua.

Tosiasiahan on, että pyöräilijät ovat vielä nykyäänkin vähän väliinputoajia tuon liikennesuunnittelun kannalta. Autoilijat ei tykkää eikä tykkää jalankulkijatkaan. Mitähän tässä nyt voi muuta tehä, kuin pitää kiinni omista oikeuksistaan tienkäyttäjänä.

Kevät on jo pitkällä, menkäähän pyöräilemään. Aamen.

e. Quotet kuntoon

-jaakko-
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

@purre: todellakin täysin normaaleja liikennetilanteita. Pitäisikö rakentaa varoitusjärjestelmä jolla estetään bussin ajo risteykseen (jotta kuski voisi nähdä risteävän liikenteen) jos velo-ohjus on alle 500m kantaman päässä? Pitäisikö rakentaa risteyksiin takaa lähestyvien velo-ohjusten varoitusjärjestelmä, koska oikealle kääntyvää autoa 30 km/h nopeammin lähestyvien pienten asioiden havaitseminen muun liikenteen huomioinnin lisäksi ei ole mahdollista?
Vai pitäisikö lähestyä ongelmaa yhtenäisen vastuun kautta eli määrätä pyöräilijöille pakollinen huomioliivi havaitsemisen helpottamiseksi, päiväajoajovalot, yleinen 20km/h nopeusrajoitus, liikennevakuutus sekä vuotuinen 500€ käyttömaksu infran rakentamiseen?
Joudun ajamaan suhteellisen paljon autolla kaupunkiympäristössä, mutta saan myös aika usein ajaa pyörällä. Molemmissa näistä, samoin kuin kävellessäkin, joutuu monesti todistamaan kanssaihmisten valitettavan huonoja suorituksia. Silti en ole koskaan joutunut niin valtavan ahdistuksen syövereihin että olisin alkanut videoida työmatkojani..

Plo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=-jaakko-]Vai pitäisikö lähestyä ongelmaa yhtenäisen vastuun kautta[/quote]

En kannata pyöräilijöille lisää velvollisuuksia, mutta sen sijaan yhteisen vastuun ja keskinäisen huomioinnin takana seison lujasti.

Mielestäni tilanne onkin mennyt autoilijoiden ja jalankulkijoiden osalta parempaan suuntaan. Nykyään kuljettajat Tampereella antavat monesti jalankulkijalle auliisti tietä niissäkin tapauksissa, kun he eivät ehdi seuraavista valoista.

Olen yrittänyt huomioida nämä liikennevirran katkaisijat kiirehtimällä suojatiellä askeleitani tai jopa ottamalla muutaman juoksuaskeleen. En siksi, että muutamalla sekunnilla olisi jotain merkitystä, vaan siksi, että tahdon sillä tavalla viestiä autoilijoille kiitokseni huomioinnista.

Niin ikään olen huomannut, että hidaspyöräilijät ovat oppineet ajamaan yhdistetyillä pyörä- ja kävelyteillä (niillä parin kolmen metrin levyisillä) omaa kaistaansa. Se on suuri etu takana tuleville, koska tällöin ohittamisen voi tehdä hallitusti tarvitsematta puikkelehtia.

Suurin ongelma ovat aktiivipyöräilijät (varusteista päätellen), jotka ajavat sekunneista eivätkä minuuteista. Heille hidastaminen tai ajoasennon nosto risteävissä ja ahtaissa paikoissa näyttää olevan toisinaan ylivoimaista. Koko huomio kiinnittyy siihen, "mistämämahdun, mistämämahdun, mistämämahdun?" Mitenköhän näille saisi menemään jakeluun, että pakko ei ole mahtua. Voi näet löysätä ja odottaa selvän raon syntymistä.

Autoilijoilla on velvollisuutensa pyöräilijöitä kohtaan, mutta näissäkin tilanteissa pitäisi ymmärtää psykologiset lainalaisuudet. Risteykseen tulevan autoilijan huomio nyt vain ensisijaisesti kiinnittyy autovirtaan, ei sivusta tuleviin pyöräilijöihin. Vaikka olisikin suotavaa, että autoilijat huomioisivat paremmin pyöräilijät, niin toisaalta pyöräilijöiden on huomattavasti autoilijoita helpompi hahmottaa risteysalue sille tullessaan. Polkeminen seis, katse ylös, eri suuntiin katsominen ja tilanteen mukainen toiminta. Risteykseen ja suojatielle ei ole pakko syöksyä. Sekunti sinne tai tänne.

Vertaisin tätä tilannetta yhdistelmien ja henkilöautojen keskinäisiin suhteisiin. Vaikka oikeudet olisivat samat, niin henkilöautoilijoiden nyt vain on yksinkertaisesti järkevää huomioida yhdistelmien liikkumiseen liittyvät rajoitteet ja erityispiirteet.

Suomi on erittäin harvaan asuttu maa. Kaikesta valituksesta huolimatta täällä on myös huomioitu varsin hyvin kevyt liikenne poikkeusalueita lukuun ottamatta. Onkin selvää, että pyöräilyyn liittyvät ongelmat kaupungeissa ovat pääosin itse kehitettyjä. Niitä on turha ryhtyä korjaamaan pistämällä miljardeja uusiin väyliin, koska monet entisetkin ovat nykykäyttäjämäärillä täysin kelvollisia. Kysymys on ainoastaan siitä, ajetaanko niillä niin kuin liikenteessä ajetaan (vertaa autoruuhkat) vai yritetäänkö ne omia omaan kuntoilukäyttöön.

Minä olen ollut aktiivinen lihashyötyliikkuja koko elämäni ja toivon, että tulen olemaan jatkossakin. Toivon myös, että lihasvoimaisen hyötyliikunnan löytävät yhä useammat suomalaiset esimerkiksi sähköpyörien myötä. Tämän vuoksi minusta on tärkeää, että kevyiden väylien kulttuuria kehitetään.

Kulttuurin kehittämisessä ensisijaista ei ole omista oikeuksista metelöinti vaan myönteisen ilmapiirin luominen. Esimerkiksi julkisuutta saavat yhteispyöräilyt, joilla opetellaan ajamaan kaupungin eri osissa, ovat paljon parempaa mainosta pyöräilijöille kuin autoilijoiden syyttely. Joskus näitä on ollutkin, mutta valitettavasti joukko koostui tällöin pääosin hipahtavista humanistitytöistä mummopyörineen. Kiiturijengiä ei näkynyt.

tuhir
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Plo]Autoilijoilla on velvollisuutensa pyöräilijöitä kohtaan, mutta näissäkin tilanteissa pitäisi ymmärtää psykologiset lainalaisuudet. Risteykseen tulevan autoilijan huomio nyt vain ensisijaisesti kiinnittyy autovirtaan, ei sivusta tuleviin pyöräilijöihin. Vaikka olisikin suotavaa, että autoilijat huomioisivat paremmin pyöräilijät, niin toisaalta pyöräilijöiden on huomattavasti autoilijoita helpompi hahmottaa risteysalue sille tullessaan. Polkeminen seis, katse ylös, eri suuntiin katsominen ja tilanteen mukainen toiminta. Risteykseen ja suojatielle ei ole pakko syöksyä. Sekunti sinne tai tänne.[/quote]
Tarkoitatko siis että autoilijoiden ei tarvitse noudattaa risteyssääntöjä ja huomoida kevyttä liikennettä koska autosta on huonompi näkyvyys risteykseen kuin klv:tä pitkin risteystä lähestyvällä pyöräilijällä tai jalankulkijalla? Etenkin tuo lause "Risteykseen tulevan autoilijan huomio nyt vain ensisijaisesti kiinnittyy autovirtaan, ei sivusta tuleviin pyöräilijöihin." kuulostaa pelottavalta. Vaikutat vaaralliselta kuskilta kevyen liikenteen näkökulmasta...

Itse kävin autokoulun hiljattain vähän myöhemmällä iällä ja siellä ainakin painotettiin risteyksissä ensisijaisesti huomoimaan kevyt liikenne. Ehkä opit ovat vuosien varrella sitten muuttuneet. Kun katsoo peileihin jo hyvissä ajoin ennen risteystä niin se sivusta tuleva pyöräilijä ei pääse yllättämään. Helppoa.

Markku Jussila
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Plo][quote=Markku Jussila]

Monimutkainen juttu tosiaan.

Kaupunkiympäristössä pyöräilijöillä on nykyään yksi tavoite: Pyörät pois jalankulkijoiden seasta autojen sekaan.

[/quote] Älä nyt hulluja puhu. Hyötyliikkumispolkunopeuteni pyörällä on 15-20 km/h niin kuin se näyttää olevan useimmilla muillakin. Tällä nopeudella ei autovirtaan mahdu. Sen sijaan jalankulkijoiden sekaan tuolla nopeudella mahdun oikein mainiosti. ...[/quote]

Kyllä tuo pyörien laittaminen jalankulkijoiden kanssa samalta tasolta autojen kanssa samaan on nyt ihan Helsingin virallista linjaa. Ja Helsingin lisäksi aika monen muunkin kaupungin.

En muista tarkkoja lukemia, mutta autojen keskinopeus ihan kaupunkien keskustoissa tippuu yllättävän alas. Muistaakseni alle 40 km/tuntiin. Auto menee siis keskikaupungilla 2 x pyöräilynopeus. Mutta pyörä taas menee yli 3 x kävelyvauhti. Siinä se.

Mutta varsinainen pointti oli kuitenkin siinä että tuo 3 x kävelyvauhti toteutuu pyörille myös kansallispuistossa. Siinä on omat haasteensa ruuhka-aikoina vaikka kuinka kääntelisi.

Yksi näkökulma tästä keskustelusta on puuttunut. Kukaan ei ole kysynyt aktiivisilta maastopyöräilijöiltä että:

Haluatteko maastopyöräilemään poluille joissa on tosi paljon kävelijöitä?

Minusta tuokin olisi relevantti pointti. Ja veikkaan että moni maastopyöräilijä toteaisi ettei tuollaiset polut koskaan ole kaikkein kivoimpia polkea.

Kansallispuistothan ovat suosittuja. Niiden peruspoluilla on siksi paljon enemmän kulkijoita kuin oikeastaan millään muilla metsäpoluilla. Ymmärtäisin siksi hyvin jos kaikki maastopyöräilijät eivät niille kaipaisikaan. Minä itse en tykkää maastopyöräillä ruuhkaisilla poluilla ollenkaan.

Purre
Käyttäjän Purre kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=-jaakko-]@purre: todellakin täysin normaaleja liikennetilanteita. Pitäisikö rakentaa varoitusjärjestelmä jolla estetään bussin ajo risteykseen (jotta kuski voisi nähdä risteävän liikenteen) jos velo-ohjus on alle 500m kantaman päässä? Pitäisikö rakentaa risteyksiin takaa lähestyvien velo-ohjusten varoitusjärjestelmä, koska oikealle kääntyvää autoa 30 km/h nopeammin lähestyvien pienten asioiden havaitseminen muun liikenteen huomioinnin lisäksi ei ole mahdollista? ...
[/quote]

Ei tarvitse muuttaa mitään. Kaikki tarvittava on jo olemassa:
liikennesäännöt merkkeineen, jarrupoljin ja silmät. Nämä kun höystetään vielä omien oikeuksien ja valvollisuuksien tiedostamisella sekä niitä noudattamalla, niin kaikki pitäisi toimia varsin sujuvasti.
Koskee siis ihan kaikkia tienkäyttäjiä.

Mitään kelviä tukkivaa bussia/rekkaa nyt on ihan turha kiukutella, ymmärtäähän sen kaikki (paitsi videon tekijä), että pitkä ajoneuvo vaatii sen ison tilan.
Videolla oli muutenkin suurin osa melkosen laimeita tilanteita. Ainoastaan lopussa jokunen autoilijan välinpitämättömyydestä seurannut vaarallinen tilanne.
Eli väännetääs teille mussuttajille nyt rautalangasta: jos olet väistämisvelvollinen siihen ajorataan ja suojatiehen nähden, niin silloin väistät ensin kevyenliikenteen ja seuraavaksi ajoradan liikenteen. Lähestyt hitaasti sitä kelviä ja katsot vasemmalle ja oikealle havaitaksesi mahdollisen pyöräilijän/jalankulkijan. Tee tämä siis ennen kuin pysäytät sen audis siihen keskelle jatketta, silloin on yleensä liian myöhäistä ja olet todistanut sen, että olet joko välinpitämätön, pihalla liikennesäännöistä tai urpo.

Yleensä suojatien ja viereisen ajoradan välissä on n. henkilöauton kokoinen alue, jossa voi risteävää ajorataa tuleva odottaa kääntymistä. Usein myös kuskit sitä käyttävät tai pysähtyvät niin, että auton pääsee helposti kiertämään etu- tai takakautta. Tämä on itselleni ihan OK.
Toisinaan taas pysäytetään siihen aivan suojatien päälle ja toljotetaan tyhmänä, kun lähestyvä pyöräilijä/jalankulkija yrittää siitä yli. Miksei voida ottaa sitä muutamaa metriä eteenpäin tai taakke?

"Pitäisikö rakentaa risteyksiin takaa lähestyvien velo-ohjusten varoitusjärjestelmä, koska oikealle kääntyvää autoa 30 km/h nopeammin lähestyvien pienten asioiden havaitseminen muun liikenteen huomioinnin lisäksi ei ole mahdollista?"
Meinaatko tässä siis, että samansuuntasta kelviä polkevaa pyöräilijää on vaikea havaita, jos olet kääntymässä oikealle?
Siis miksi? Silloinhan kevytliikenne on ainoa jota joudut väistämään. Jos se on sulle täysi mahdottomuus, niin tule nyt äkkiä pois sieltä ratin takaa. Valtaosa pyöräilijöistä ei kuitenkaan mitään Robert Föstermanneja ole, vaan ihan inhimillisellä nopeudella liikkuvia havaittavissa olevia pyöräilijöitä.
On se pyörällä tarkoituksella kiihdyttäminen risteysalueelle toki tyhmää ja vaarallista. Mutta jos joutuu vartavasten hidastamaan vauhtinsa pieneksi vaikka on etuajo-oikeutettu on taas toinen juttu. Ei ole kivaa ylittää jokaista risteystä miettien, että joutuukohan sitä taas yliajetuksi vai ei.
Nopeusrajoituksista sen varran, että nehän ovat kelvillä samat kuin viereisellä ajoradalla. Mutta harvapa siihen risteykseen kelviä pitkin kiitää yli neljääkymppiä. Ja jos kiitää niin kova jätkä. Ajoradalla pyöräillessä toki eri asia.

Mikähän homma taa edes on, että ajoradalla pyöräiltäessä kiilataan, tööttäillään yms. seurauksena liian hitaasta vauhdista ja kelviä pyöräiltäessä mussutetaan, ettei pyöräilijöitä voi nähdä, kun ne kiitää niin lujaa. Valitettavasti nyt muita paikkoja pyöräilemiseen ole, joten koittakaa kestää.

Jaetaas nyt oma mielipide ihan aiheeseen liittyen eli pyöräily kansallispuistoissa.
Mulle tulee tuosta mielikuva lepposasti liikkuvasta fatbikestä tarakat täyteen lastattuina.
Toinen mielikuva on tunturin rinnettä alaspäin täysillä päästelevä dh-kuski adrenaliinipäissään.
Molemmat "lajit" varmasti tosi jees ja näin, mutta harrastuspaikat tosiaan voisivat olla erit. Ihan retkeilyä retkeilynä harrastava pyöräilijä sopinee kansallispuistoon, exstreme-eki Kalpalinnaan.
Näiden ääripäiden välimaastossa voisi olla päivä/viikonloppureissulla oleva xc-kuski, joka hakee teknistä ajettavaa, mutta myös luonnon rauhaa ja retkeilyn rentouttavuutta. Sanoisin, että kansallispuistoon vaan, kyllä sinne mahtuu.

Jos perus työssäkäyvällä Virtasella on vuodessa x-määrä vapaata ja intohimona pyöräily sekä luonnossa liikkuminen, niin annettakoon hänen nämä kaksi asiaa saada kokea yhdessä.

Tuli mieleen, että jonkinlainen haettava lupa pyöräilyyn kansallispuistoissa voisi toimia ja karsia sellaisen porukan pois, joka ei sinne kansallispuistoon lähde sen luonnon takia vaan ihan muista syistä. Toisaalta luvanvarainen pyöräretkeily taas nostattaisi varmasti tunteita pintaan sen harrastajien keskuudessa ei-toivotulla tavalla.
Kansallispuistoissa pyöräilevä porukka on kuitenkin sen verran marginaalinen, ainakin toistaiseksi, että mielestäni pyöräily tulisi sallia ilman lupia, kunhan mennään luonnon ehdoilla ja sen rauhaa häiritsemättä.

kiravuo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Tulipa tästä sota. Eikö kukaan ole huolissaan siitä, että esim. Saaristomeren kansallispuistossa saa myös meloa? Kuvitelkaa miltä tuntuu, kun on juuri uinut saareen ja saanut leirin pystyyn, ja niemen takaa tulee parvi kajakkeja. Merikajakit ovat vielä usein törkeän kirkkaan värisiä.

Ja talvella ei vain hiihdetä, vaan roikutaan suksilla leijan perässä, pulkka jatkeena. Kuka ottaa vastuun, jos leijailija törmää fatbikeen keväthangella?

Entä eikö kukaan ole huolissaan siitä, että jos useampi ihminen katselee maisemaa kansallispuistossa, se varmaan kuluu ja jälkipolvet saavat haljun, värittömän ja pilalle katsellun maiseman ihailtavakseen?

kiravuo

Samu Koski
Käyttäjän Samu Koski kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Noiden pyörälle sallimisten ongelma on vähän se, että jos tässä maassa sallitaan jotain, se pitää aina tehdä siten että se viho viimenenkin idiootti voi tehdä sen turvallisesti. Eli siis jos pyöräily haluttaisiin sallia kansallispuistoissa, polut tulisi muuttaa hiekkateiksi ja puut pehmustaa 2m korkeuteen asti niiden varsilta.
Itse poljen mieluummin luvatta..

Plo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Miksi on näin?

"Osa ilmeisesti pyöräilyn harrastajista pitää sitä kelloa ja keskinopeusmittaria jonkinlaisena itsetarkoituksena treenatessa. "

http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/1002286-mika-arsyttaa-pyorai...

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Kansallispuiston lisäksi keskustelua herättää jopa maastopyöräily muillakin yleisillä ulkoilualueilla:

http://www.hs.fi/paivanlehti/14052014/mielipide/Maastopy%C3%B6r%C3%A4ily...

Mitä mieltä olette tuosta HS:n mielipidekirjoituksesta?

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Eräpolku
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=Relaa]

Mitä mieltä olette tuosta HS:n mielipidekirjoituksesta

[/quote]

No, siinä ilmeisesti hieman vanhempi rouva hieman ylireagoi maastopyöräilijöiden aiheuttamiin vaikutuksiin Keskuspuistossa.

Mutta vain hieman. Olen itse juossut Keskuspuiston pikkupoluilla ja kallioilla 20 vuoden ajan ja fillareiden aiheuttamat jäljet ovat kasvaneet selvästi viimeisen kahden vuoden aikana. Useat polut ovat hieman leventyneet (varsinkin märissä kohdissa ja kallioilla) ja märkänä aikana polut ovat myös mutaisempia.

Mielestäni Keskuspuistoon kannattaisi tehdä reitti maastopyöräilijöille. Se vähentäisi muiden alueiden kulumista ja tekisi maastofillaroinnista mielekkäämpää, kun tarjolla olisi enemmän singleträkkiä ja pahimmista paikoista löytyisi silta tai pitkospuut.

Tein tästä jopa aloitteen kaupungille ja lupasin organisoida talkoita, jos kaupunki myöntää hankkeelle resursseja. Pekka Sauri lupasi palata asiaan.

Raid
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Mä oon myös ymmärtänyt, että kaupungin puolella tiedostetaan asia ja Keskuspuiston reitin rakentamisesta kestävämmäksi on ollut puhetta.
Onhan se reitti todellakin kulunut, ja melkoinen baana nykyään monesta kohtaa. Uusia polkuja on syntynyt aikanaan merkityn reitin lisäksi rinnalle.

Mitään rajoituksiahan yhtä käyttäjäryhmää kohtaan ei ole oikein perusteltua asettaa, mutta ymmärrän kyllä jotenkin myös pyöräilynvihaajien ja luontoihmisten kannan. Se reitti näyttää rumalta. Ehkä yhteiselon turvaamisen kannalta järkevää olis just kunnostaa tuo merkattu reitti kestäväksi ja ohjeistaa maastopyöräily sille reitille. Samalla reitistä voisi tehdä hauskan ja kiinnostavan ajettavan, jottei tarvitsisi jatkuvasti etsiä uusia polkuja. Onkohan Suomessa vielä missään tuollaista brittilän "trail centre" tyyppistä rakennettua polkua?

vanha_poika
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Tuommoisissa rakennetuissa reiteissä on sellaista ongelman alkua että sitten helposti halutaan sitten pakottaa kaikki ko. lajin toiminta pelkästään näille reiteille. Rakennetut reitit ovat sitten jonkun vastuulla (kaupunki?) ja se johtaa siihen että niistä tulee helposti vain kapeampia ulkoiluteitä ("sinisiä rinteitä" lasketteluun verratessa).

Kyllä Keskuspuistossa olisi kuitenkin tilausta reittien kunnostamiselle, parhaimmillaan se varmaankin ohjaisi niin suuren osan liikkumisesta valikoiduille perusreiteille että kuluminen muualla olisi varmasti vähäisempää. Uskoisin että olennaista olisi keskittyä korjaustöissä muutamiin märkiin kohtiin joissa polut ovat levinneet hallitsemattomasti. Toivottavasti liikkumista muuten ei sitten kielletä kuin erityisen painavilla perusteilla.
Seudulla toimivilla seuroilla löytyy kyllä yhteishenkeä ja henkilöitä suunnittelun avuksi ja lapioimaankin tarvittaessa.

Trail centre-tyyppisissä kuvioissa on kai yleensä muutama vaikeustasoltaan erilainen tasoinen reitti jota sitten ajellaan keskuksena toimivalta kahvilalta tms. ja se poikkeaa merkittävästi siitä miten on totuttu maastossa liikkumaan. Trail centre -kulttuuri on peräisin maista joissa ei ole jokamiehenoikeuksia ja on siellä paikallisista tarpeista lähtenyt. Suomessa maastopyöräilyssä on vähän sellaista ongelmaa että jokamiehenoikeudella saamme ajaa valmista polkua mutta emme saa (tai uskalla) korjata polun kulumia.
Korson Kaiku on tehnyt on tehnyt oman reitin maastoon pk-seudulle ja siellä on tiedossa mitä homma vaatii. Lisäksi Amerikan pyöräjärjestöiltä löytyy reitinrakennusoppaita joissa opastetaan kestävien reittien rakentamiseen.

nilakka
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Mielestäni ei sovi jos polut muuttuu kynnöspelloiksi.
Kuivalla kelillähän se ei ole luonnolle niin haitallista,mutta kostealla kelillä polut voivat muutaman pyöräilijän jäljiltä olla tosi kurjassa kunnossa.

Jos maastopyöräilyyn on ihan omat reitit ja se sallitaan niin sitten siitä vaan!
Vähemmän se saastuttaa kuin mönkijäajelu tai kevarikruisailu.

jaakko
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

nosto sähköpyöräkeskusteluun liittyen.. ja oma kantani on että lihasvoimalla liikkuva pyörä sopii kyllä.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Sittnikowin bongaama ja postaama - kiitos - uutinen myös tähän säikeeseen, ytimeen.

Propsit Metsähallitukselle, nyt on suunta oikea?

Metsähallitus etsii maastopyöräilijöitä vapaaehtoisiksi haamuretkeilijöiksi 

 

Metsähallituksen luontopalvelut kehittää maastopyöräilyreittejään hallinnoimissaan luontokohteissa valtion mailla. Avukseen Metsähallitus hakee nyt noin kymmentä vapaaehtoista antamaan palautetta reiteistä ja palveluista ja näin kehittämään niitä vuorovaikutteisesti.

Haamuretkeilyn avulla tavoitteena oli saada arvokkaita ideoita retkikohteiden ja -kokemuksen kehittämiseksi. Haamuretkeilijöiden palautteiden avulla pyritään myös saamaan tietoa maastopyöräilyyn välillä liitetyistä haitoista, kuten maaston kulumisesta ja vauhdikkaista kohtaamisista jalan kulkevien kanssa ja näin takaamaan laadukas luontoretkikokemus kaikille kävijäryhmille. Metsähallitus on aiemmin rekrytoinut jalan kulkevia haamuretkeilijöitä (mystery shopper, quality hunter) Suomen Ladun jäsenistöstä.

Maastopyöräilijöitä peräänkuulutetaan nyt rekrytointi-ilmoituksella

Metsähallituksen luontopalvelut etsii vapaaehtoisia maastopyöräilijöitä. Ilmoittaudu nyt haamuretkeilijäksi (ns. mystery shoppaaja) ja tule mukaan kehittämään maastopyöräilyreittejä valtion mailla!

Haamuretkeilijän tehtävänä on tutustua nimettömänä ja tavallista maastopyöräilijää esittäen valitsemaansa reittiin tai maastopyöräilykohteeseen, sen palveluihin ja palvelurakenteisiin sekä tehdä niistä havaintoja. Retken jälkeen haamut antavat palautetta palvelujen toimivuudesta ja kertovat vapaasti mieleen tulleista kehittämisideoista Metsähallitukselle. Haamuretkeilyn kohdevaihtoehtoja on useita, ja haamu saa itse valita retkikohteensa. Reitti voi siis olla kohde, johon suuntaat joka tapauksessa. Retken ajankohdan päätät itse. Haamuretkeily alkaa vuonna 2014, mutta tavoitteena on jatkaa sitä myös vuonna 2015.

Mitä toivomme sinulta?  

  • Kiinnostusta maastopyöräillä Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla sijaitsevilla maastopyöräreiteillä.
  • Näkemystä arvioida retkeilypalveluja maastopyöräilijän näkökulmasta.
  • Innokkuutta laatia kokemuksistasi lyhyt raportti ohjeistuksen mukaan.  

Mitä tarjoamme sinulle? 

  • Mahdollisuuden kehittää uudentyyppistä toimintamallia Metsähallituksen kanssa.
  • Vuorovaikutteisen tavan kehittää maastopyöräilyreittejä.
  • Perehdytyksen vapaaehtoiseen kehittämistehtävään ja vakuutuksen tehtävässä toimiessasi.
  • Mahdollisuuden syventää tietouttasi ja osaamistasi retkeilypalvelujen kehittämisessä.

Haamuretkeilyn alustavat kohde-alueet (kohteesta sovitaan erikseen kunkin haamun kanssa):

Kiinnostuitko? Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi haamuretkeilijäksi 18.8.–29.8.2014 tällä lomakkeella: https://www.webropolsurveys.com/S/3719BEE1CE8C2E5E.par 

Vastauksena saat heti ohjeet haamuretkeilyyn ja voi lähteä retkelle vaikka jo ensi viikonloppuna.

Ilmoittamalla kiinnostuksestasi et vielä sitoudu tehtävään. Olemme yhteydessä sinuun erikseen, ja kuulet lisää haamuretkeilijän tehtävästä. Lisätietoja saat Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Nygreniltä, eveliina.nygren(at)metsa.fi ja 040 759 6057.

Haamuretkeilyn kehittäminen on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa Metsähallituksen luontopalvelut kehittää vapaaehtoistoimintaansa ja järjestöyhteistyötänsä. Hyviksi havaitut vapaaehtoistoiminnan muodot jatkuvat edelleen, mutta samalla Metsähallituksen luontopalvelut kehittää rinnalle uusia ideoita. Lisätietoja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista.   

http://www.luontoon.fi/Ajankohtaista/uutiset/Sivut/Mhetsiimaastopyoraili...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Tare76
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?
nilakka
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Mielestäni ei sovi jos polut menee pilalle sen takia.
Näille pitäisi olla sitten ihat omat reittinsä jos kerran on pakko.
Nuuksiossakaan en tykkää polkuja sotkevista maastopyöräilijöistä.

Eli omille reiteilleen jos oikeasti on ihan pakko.

pala
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Seitsemisessä on jo varattuna polkuja pyörille. Osin reitit kulkevat vanhoja tienpohjia, osin polkuja. Ja mikä hienointa, polut ovat alunperin syntyneet pyörille, kun tukkijätkät ym. ovat ajelleet töihin ja tukkikämpille. :-)

Kohtaamiset vaeltajien kanssa ovat olleet poikkeuksetta positiivisia, tilaa on annettu ja toinen huomioitu puolin ja toisin. Tietenkin. Usein on jääty vaihtamaan sana tai pari.

Pyöräily sopii hyvin kansallispuistoon, perusteita kieltämiselle ei oikein ole. Molemminpuolista väistämistä ja toisen huomioimista voisi tässä edustaa se, että varattaisiin tietyt reitit yhteiskäyttöön.

pala

pultti
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

[quote=pala]
Kohtaamiset vaeltajien kanssa ovat olleet poikkeuksetta positiivisia, tilaa on annettu ja toinen huomioitu puolin ja toisin. Tietenkin. Usein on jääty vaihtamaan sana tai pari.
[/quote]
Pala kirjoittaa todella asiaa! Hiljentäminen/pysähtyminen ja parin sanan vaihto jättää patikkalaiselle ihan toisen kuvan kuin hikipäässä ohitse teutaroiminen.

Ne vastaantulijoiden kommentit ovat sitten ratkaisevassa osassa kun maastopyöräilyn periaatteita lyödaan lukkoon puistojen sääntöihin.

Eric Mahoney
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Muistetaan kuitenkin se, että pidetään polut polkuina. Ei maastopyöristä mitään jälkiä jää sen kummemmin kuin kumisaappailla tallustavista ihmisistäkään. Ei tietenkään poluilta saa mennä sinne synkän metsän puolelle, kuten ei jalankulkijakaan saa. Itse ajelen paljon esim. keskuspuistossa läskipyörällä (Hki-Vantaa) ja kun rauhallisesti ajaa, niin ei ole mitään ongelmia. Yhdelle pyöräilijälle kyllä kommentoin, kun tuli polulle >25kmh vauhdissa, ja polku täynnä lapsia, koiran omistajia ja muuta. Otti herneet ja suuttui...:)

Shrek
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Pyörä = kiire
Pyörä ei ole tehty kiireettömään kulkemiseen, kun maasto (polku) vielä on kivikkoinen/juurakkoinen ei polkeminen onnistu ihan vauhdittomasti.
Kansallispuistot ovat luonnon säästämiseksi säästettyjä saarekkeita ja kaikki lisä harrastustoiminnan tuominen niihin on yritystoimijoiden keino yrittää lisätä toimintansa tuottavuutta. kansallispuistojen toiminnan kannalta harrastustoimien tuominen puistoihin on pelkästrään kielteistä.
Jokaisen pyöräilyä puistoihin haluavan tulsi nähdä minkälaista jälkeä polkujen parantaminen esim. Pallaksen vuontisjärven suunnalla aiheuttaa, kaivinkoneella kun polkua uudistetaan pyöräilyn tarpeisiin, se jälki ei poistu tunturinkupeessta ihan heti.

Ruoskaaja
Käyttäjän Ruoskaaja kuva
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Shrekki-mies on nyt himpun verran ulapalla - tai muuten vain ei tuo maastopyöräily ole ihan tutuin laji. Enempää en tähä lähde julistamaan mitään, mutta käsitääkseni valtaosa maastopyöräilijöistä kulkee meiluiten aiva samoja ja luonnontilaisia polkuja pitkin kuin "te" jalkamiehetkin. Käsittääksen mm. Sipoonkorvessa sepelillä päällystetty polku uudistettiin sen vuoksi, ettei metsä kuluisi vanhan ja kuluneen polun ympäriltä enempää ja laajemmalta alueelta juurikin jalkapatikassa - maastopyöriäilijä ei poikkea polulta niin herkästi kuin jalkamies ja näin ollen joku voisi sanoa, että kuluttaa vähemmän sitä maastoa kuin jalankulkija...

Mutta kuten keskusteluista on jo ilmennyt, pohjoisessa tuo pyöräilyyn suhtautuminen kansallispuistoissa on jostain kumman syystä varsin kielteistä - en tiedä miks.

wibzu
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Itse pyöräilen kansallispuistoissa oli se kiellettyä tai ei. Yleensäkin polut on nin tallattuja, että ei ne muutamasta renkaan jäljestä kulu suuntaan tai toiseen. Huihai

niilo
Re: Sopiiko maastopyöräily kansallispuistoon?

Nyt olis tunturikeskuksilla todellinen momentum kehittää kesäsesonkia, e-mtb-pyöriä vuokralle ja latupohjat näin tuottavaan kesäkäyttöön, toimikaa!

Sivut