1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
markus.thomenius
Käyttäjän markus.thomenius kuva
Kiipeilystä Uudessa-Seelannissa

Terve!

Tammikuussa olisi suuntana Uusi-Seelanti ja kivaahan se olisi käydä siellä joku mäki kapuamassa eli onkohan kenelläkään mitään kokemusta vuorikiipeilystä ja reiteistä siellä? Jos, niin olisi kivaa kuulla mitä olette kiivenneet, mitkä oli fiilikset ja mitä suosittelisitte? Tai jos joku sattuisi olemaan samoilla suunnilla, niin vielä hienompaa!

Yritän löytää myös hieman paikallista seuraa ja tietämystä, jos joku paikallinen olisi vaikka menossa kiipeämään ja/tai osaisi suositella jotain, opasta kun en ole halukas ottamaan.

Syksyn jatkoja ja hyviä kiipeilyjä,
t. Markus

jariarkko

Pohjoissaari:

Mount Ruapehu on hyvä hiihtovaelluskohde. Vähän erilaista kiipeilyä, kraaterista löytyy 30 asteinen järvi jossa ei kuitenkaan kannata uida kun ei noi myrkyt tee hyvää iholle. Muistaakseni 500-1000m ylöspäin hiihtokeskuksesta, josta löytyy sekä varusteet että oppaat jotka voivat olla tarpeen huiput whiteoutissa. Jos on huono sää, siellä ei näe mitään. Jos on hyvä sää, on myös kylmä ja järvestä tulee sumut ja jälleenkään ei näe mitään. https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Ruapehu

Lähellä sijaitsee Mount Doomina elokuvissa toimiva Mount Ngauruhoe (https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Ngauruhoe), jolle kiipeäminen olisi varmaan myös mielekiintoista. Tuosta vierestä menee myös hyviä kesähaikkausreittejä. Talvella toi on kai kiinni/hankala.

Eteläsaari: tuosta tiedän vähemmän, mutta nyt tietysti Mount Cook ja paljon paljon enemmän vuoristoa kuin pohjoissaarella.

 

markus.thomenius
Käyttäjän markus.thomenius kuva

Kiitos paljon Jari tiedoista, laitan noi heti tutkintaan=)

beisik

Moi,

oliko siis tässä kyse vuorikiipeilystä, kallio vai mistä kiipeilystä? Noh, pari kommenttia patikointinäkökulmalla enemmänkin: Oltiin viime tammi-helmikuussa pohjois ja eteläsaarella koko perheen voimin niin ei mitään hurjempia tehty.

Käytiin tuon Mount Ngauruhoe vieressä, (tongariro crossingin alkua). Huttella oli pari jenkki tms jannua jotka olivat käyneet huipulla samalla kun menivät koko crossingin+vähän päälle. Käsittääkseni ihan kävelyreitti se on, lunta oli kuulemma vielä suojaisissa kohdissa kraaterin sisällä. Hieno paikka jokatapauksessa, uskoisin että kannattaa mennä se crossing jos olet siellä suunnalla. (Siinä tarvii kyydin sitten loppupäästä pois)

Jos siis oikeaa kiipeilyä haet niin eteläsaari on oikea paikka, sieltä varmasti löytyy vaikka mitä. Me emme ehtineet käydä kuin pohjoisosan eteläsaaresta. Kuitenkin käytiin arthurs passissa josta etelään (queenstownin suuntaan) vuoret vain kasvavat. Christchurchista arthurs passin suuntaan ajettaessa on matkalla sellaisia kivipilareita jotka ovat kai suosittu kalliokiipeilypaikka. Arthurs passissa taas voi tehdä erilaisia patikointeja. Itse jouduttiin ottamaan lyhimpiä. Siellä on Avalanche peak joka on kai uuden seelannin hienoimpia yhden päivän reittejä ja sporttinen patikointi/scrämbläys jos menet yksin. (nousua taisi olla 1100m, kannattaa kysellä reitistä turisti-infosta). Hauskana luontodetailina mainittakoon että siellä on uteliaita kea-vuoripapukaijoja, joita ei hirveämmin löydy muualta.

Mukavaa matkaa, olen varma että sulla enemmänkin kuin tarpeeksi vaihtoehtoja siellä! Smile

markus.thomenius
Käyttäjän markus.thomenius kuva

Terve!

Kiitos taas kaikista uusista vinkeistä ja vuorikiipeilyä siis tarkoitin, kalliokiipeily jääköön nyt tällä kertaa väliin=)