Viileä tervehdys ummikoilta!

Väliaikainen arktinen talvi vaikutti Etelä-Suomessa juuri sinä viikonloppuna, kun ummikot olivat suunnitelleet toteuttavansa tammikuisen laavuyöpymisretken. Vaikka sääennusteet lupasivat johdonmukaisesti viikonlopulle kipakoita pakkasasteita, ummikot pitivät suunnitelmastaan kiinni, sillä retkeilylle pyhitettävien viikonloppujen määrä ei ole paljoudella pilattu. Ellei nyt mentäisi, niin seuraava mahdollisuus saattaisi olla vasta viikkojen päässä.

Kaksi ihmistä ja kolme makuupussia

Vaikka ummikkoja olemmekin, tajusimme kuitenkin, että pakkaskelissä ulkona on kylmä. Kahden ihmisen yöpymistä varten mukaan pakattiin kolme makuupussia (yksi kohtuullinen, kaksi huonoa), kolme makuualustaa (kaikki vanhoja solumuovisia), lämpimimmät kaapeista löytyvät pukineet, kuumavesipullot sekä aikamoinen kasa muuta mielestämme hyödyllistä tarpeistoa. Pakkasen napakkuudesta ja omien talviretkeilytaitojemme puutteellisuudesta johtuen päätimme ottaa määränpääksemme laavun, joka sijaitsee vain kilometrin päässä parkkipaikalta. Realistisena riskinä pidimme nimittäin, että huumori loppuu jommaltakummalta ummikolta yön kylminä ja pimeinä tunteina, ja koti-ikävä äityy kohtuuttomaksi.

Saavuimme retkipaikallemme alkuillasta, ja ilmeisesti talvilaavuilu ei ole erityisen suosittua edes parkkipaikan lähimaastossa, sillä niin laavu kuin koko retkeilyaluekin vaikutti ammottavan tyhjyyttään. Hiljaisuus, luminen metsämaisema, jäässä oleva järvi ja kirkas yötaivas tarjosivat meille kuitenkin seuraansa. Olosuhteet olivat upeat.

Nuotio saatiin sytytettyä laavuun eteen ongelmitta, mutta yllätykseksemme nuotion lämpöarvo on parikymmenen asteen pakkasella varsin vähäinen. Naama hohkasi kyllä kuumuuttaan, ja paleltuneet sormet sai nuotion loimussa lämpimiksi, mutta kokonaisvaltaiseksi lämmittäjäksi ei nuotiosta ollut. Illan edetessä toinen ummikko kehitti selviytymisstrategiakseen hitaan kävelyn laavun edessä. Edestakainen laahustaminen piti kropan varpaita myöden lämpimänä, mutta homman mielekkyyden taso oli matala. Toinen ummikko parkkeerasi itsensä tiiviisti makuupussiin, ja pysyi siellä varsin hyvin lämpimänä. Kovin mielekästä sielläkään möllöttäminen ei ollut, sillä mieleen ei ollut tullut pakata mukaan esimerkiksi mitään lukemista.

Yöllä nukuttiin

Yön lähestyessä pakkanen kiristyi entisestään, ja mietimme hartaasti turvaudummeko kilometrin päässä jemmassa olevaan autoon, ja hurautamme takaisin kotiin. Sisu ei kuitenkaan antanut periksi, ja sovimme, että kokeilemme nukkumista. Toinen ummikko sammui makuupussiinsa (kolmen vuoden ajan untuvapussi) melkolailla heti ja nukkui muutamia lyhyitä havahduksia lukuun ottamatta aamun asti. Oman makuupussin päällä oli peittona toinen (huonompi) makuupussi ja jalkopäätä lämmitti kuumavesipullo. Toinen ummikko ei päässyt nauttimaan ihan yhtä makoisista unista, vaan hän valvoi yöllä jonkin verran erityisesti varpaiden palelun takia. Tästä syytämme isosti käytetyn makuupussin heikkolaatuisuutta.

Yhtä kaikki selvisimme laavuyöstä kovassa pakkasessa, ja heräsimme aamulla hyväntuulisina. Termoksista löytyi sen verran sulaa vettä vielä, että aamukahvit ja -puurot saatiin keitettyä. Puuro nautittiin jäätyneen tyrnikiisselin kera. Kamat keräiltyämme marssimme järvenjäätä pitkin autolle, ja yllätyimme siitä, että vieläkään emme törmänneet yhteenkään muuhun luonnossa liikkujaan. Ilmeisesti muiden itsesuojeluvaisto toimii paremmin kuin omamme, ja pitää heidät sisätiloissa tällaisilla keleillä.

Ihmeteltävääkin jäi

Meillä oli onnistunut ja opettavainen reissu, mikä ei takuulla jää viimeiseksi talviseikkailuksemme. Muutamia asioita jäimme kuitenkin pohtimaan:

  • miten itsensä saa pidettyä leirissä lämpimänä?
  • mitä ruokaa ja juomaa kannattaa varata mukaan, jottei sapuskat olisi umpijäässä? Entä onko lumen sulattaminen ainut toimiva vesipoliittinen ratkaisu?
  • miten sormet saa pidettyä lämpimänä? Hanskojen sisässä sormilla oli hyvät oltavat kyllä, mutta vähän väliä hanskat piti ottaa pois erilaisten tekemisten mahdollistamiseksi, ja sitten olivat sormet saman tien umpijäässä.

Ummikko

akallio
Re: Kylmällä paleltaa

Helposti se on niin, että leirissä saa itsensä pidettyä lämpimänä joko kömpimällä makuupussin sisään tai sitten keittimellä/kamiinalla lämmitettyyn telttaan. Tai hyvin nuotion kanssa toimivaan avomajoitteeseen, tai tietysti lämmitettyyn tupaan. Muussa tapauksessa vaatetusta saa olla todella reilusti, että pysyy lämpimänä liikkumatta, jos on siis kylmä ilma.

Vettä saa joko jään alta, joskus vapaanakin virtaavasta uomasta tai sitten lunta sulattamalla. Kannattaa olla paljon hyviä termospulloja mukana. Kuivamuonat toimii kylmälläkin.

Sormien lämpimänä pitämiseen yksi ratkaisu ovat ohuehkot hanskat ja niiden päälle kuorirukkaset (tai oikein isot hanskat). Vielä lämpimämpi vaihtoehto ovat paksut rukkaset, joilla vaan opettelee tekemään useimmat askareet joten kuten.

Kylmiä sormia voi lämmitellä pyörittämällä käsiä voimakkaasti, jolloin tulee toisaalta liikettä lihaksiin ja toisaalta veret linkoutuu sormenpäihin. Toinen niksi on avata nyrkkiä "yliauki", jonka pitäisi pumpata verta sormiin. Rukkasten sisällä pystyy yksittäisiä kylmiä kohtia hyvin lämmittämään, jos ei ole hanskoja alla, siksi itse suosin rukkasia ilman alushanskoja.

Jotta on kivaa illalla leirissä, niin silloin melkein kannattaa olla sellainen majoite tai majoitus, jossa tarkenee kohtuudella ilman kikkailua. Jos näin ei ole, niin sitten kannattaa ehkä varautua minimoimaan leirissä oleilu. Erittäin helppoa ruokaa, erittäin tehokasta veden keittoa / lumen sulatusta, jne. Eli illalla tehdään tankkaus nopeasti ja kömmitään pussiin nukkumaan.

Kennola
Re: Kylmällä paleltaa

Leirissä kannattaa pukea päälleen paksu untuvainen taukotakki tai muu lämmin vaate, toppahousut ja leirikengät. Mulla itselläni on leirikenkinä T-tossun valmistama päälikuori, jonka sisällä on noin 2-3 senttiä paksut pörröstä villaa olevat töppöset. Ei paina ihan hirveitä ja kun päivällä hiihdossa tai kävelyssä kostuneet kengät vaihtaa kuiviin on jaloissa lämmin. Toppahousuissa on tosi hyvä, jos on avattavat sivuvetoketjut, jolloin ne voi pukea päälleen vaikka sukset jalassa. Mun toppatakki on aika lämmin, mutta toppahousut ei ole ihan hirveän paksut. Tietenkin päivällä kostuneet vaatteet on hyvä vaihtaa kuiviin. Toki jos kosteutta ei ol eihan hirveästi niin silloin voi antaa vaatteiden kuivua päälle. Jos vaihtaa vain kuivat sukat tai muuta pientä, voi märkiä sukkia, huopavuoria ja pohjallisia tms. kuivata laittamalla ne kuivumaan rinnan päälle vaatteiden alle. Yhdessä illassa tuollaiset varsin kosteatkin hupavuoret saa siinä yllättävänkin kuivaksi. Kun kroppa on kunnolla lämmin, niin yleensä ääreisetkin ovat lämpimät.

Noiden valmiiden laavujen ongelma on juuri tuo, nuotiopaikka on liian kaukana ja liian pieni, sen lisäksi puinen laavu ei paljoa lämpöä heijasta. Mutta, jos nuotio olisi tarpeeksi lähellä niin, joku kuitenkin vahingossa polttaisi koko laavun. Siksi oma laavukangas takaa usein paremman lämmön. Riittävän lämmin makuupussi on avain mukaaviin talviöihin, valitettavasti hintaa sillä pakkaa olemaan useamman hotelliyön verran.

Ruoka tarvii olla sellaista, että se toimii pakastettuna. Jos paino ei ole ongelma, niin kauppojen pakastealtaat tarjoaa paljon vaihtoehtoja, joita kesäretkeilijä jää kaipaamaan: esim. pakastemarjat ja poronkäristys. Muuten komppaan edellistä kirjoittajaa, kuivamuonat toimii kylmässäkin.

Ummikko
Re: Kylmällä paleltaa

Kiitos tämän blogin ensimmäisestä kommentista! Upea huomata, että ihmiset todella lukevat näitä ja jaksavat vielä noin kattavasti kommentoidakin.

Tätä reissua suunnitellessamme pohdimme pitkään, otammeko mukaan teltan vai majoitummeko laavuun. Maasta hohkaava kylmyys sai meidät päätymään laavuun, mutta en tiedä, oliko se järkevä päätös. Meillä ei ole käytössä kuin tavallinen vaellusteltta (ei siis mikään talviteltta), ja hurjalta tuntuisi alkaa sitä keittimellä lämmittämään. Millaisissa teltoissa ihmiset yleensä uskaltaa käyttää keitintä sisällä? Entä millainen teltta olisi hinta-laatusuhteeltaan paras ympärivuotiseen retkeilyyn?

Hanskavinkit pistämme ehdottomasti korvan taakse. Jotain ohuita alushanskoja partiokaupassa katselimmekin jo, mutta ehkä sellaiset kannattaisi ihan ostaa. Sormien lämmittelyvinkit tulevat ainakin ääreisverenkierroltaan rajoittuneemmalle ummikolle isoksi hyödyksi :)

Ummikko
Re: Kylmällä paleltaa

Ja samaan syssyyn kiitos myös blogihistorian toisesta kommentista Kennolalle!

Tossuvinkki on mielenkiintoinen ja kuulostaa toimivalta. Täytyy pistää tutkintaan, jos tuollaisen setin saisi itselleenkin hankittua. Untuvainen taukotakki ja talvimakuupussi untuvatäyteellä houkuttelevat myös kovasti, mutta ovat hintapoliittisista syistä yhä hankintalistalla. Molempia hypistelen kyllä aina kun partiokauppaan eksyn :) Vaikka meillä ei tällä laavuretkellä parhaita mahdollisia vaatteita varmasti ollutkaan, en usko, että vaatteet olivat heikoin lenkki, vaan isoimmat ongelmat olivat majoitteessa ja makuupussissa. Täytyy miettiä, miten niitä saisi kohtuullisella rahalla upgradettua.

Pakastealtaan ruuat eivät juolahtaneet pieneen mieleenikään, joten kiitos tästä vinkistä myös. Etelä-Suomen talvi ei juuri nyt näytä kovin vakuuttavalta, mutta josko tästä joku talvi vielä saadaan, niin pakasteruuat pistetään varmasti retkiruokalistalle.

akallio
Re: Kylmällä paleltaa

Keittimiä käytetään varmasti hyvin monenlaisissa teltoissa, mutta yleisesti ottaen ehkä paras on, jos teltta on yhden hengen verran isompi kuin majoittujia on. Siten on riittävästi tilaa keittimen ympärille. Meillä on neljän hengen korkeaseinäinen geodeetti, jossa majoittuu kaksi. Tilaa on reilusti. Myöskin on ovet molemmissa päissä, jos tulee tarve päästä karkuun.

Talvitelttailu (lämmitettynä) on siinä mielessä oma lajinsa, että kompromissin tekeminen ei ole niin helppoa. Yhden ja kolmen vuodenajan teltan yhdistäminen on helpompaa. Skandinaavista tyyliä oleva kohtuullisen tukeva teltta yhtä henkeä isompana, joko tunneli tai geodeetti, lienee hyvä ympärivuotinen malli. Tuuletusten pitää olla hyvät, siis ainakin kaksi oikeaa tuuletusaukkoa, koska liepeiden alta ei lumessa välttämättä ilma liiku. Kattoaukko on hyvä, jos käyttää keitintä, niin painovoimainen tuuletus pelaa myös tehokkaasti. Lumiliepeet on makuasia - puhtaaseen talvitelttaan ottaisin, ympärivuotiseen en välttämättä.

Tuplamakuupussi on hyvä vaihtoehto erilliselle makuupussille ja nykyään paljon käytetty. Eli kolmen vuodenajan untuvapussin päälle mahdollisimman väljä erillinen kuitupussi. Itselläkin käytössä. Hintaerolla saa myös jo sen erillisen talviteltan (kahdelle hengelle), joka mielestäni on parempaa eurojen käyttöä.

Kennola
Re: Kylmällä paleltaa

Joo, kalliin talvipussin voi tietysti korvata edellä esitetyllä tavalla, kahden makuupussin systeemillä, jonka hyviin puoliin kuluu myös hyvä lämmönsäätelymahdollisuus sisemmän pussin vetoketjua avaamalla ja sulkemalla. Ja sitten kun tuon päälipussin lisää kunnon talvimakuupussin päälle voi käydä kuten mulla viimetalvena, että herää yöllä 25 asteen pakkasessa hiestä märkänä ja täytyy käydä kalsareilla teltasta ulkona vähän vilvoittelemassa.

Telttapuoli on hieman hankalampi. Talvella kun usein on ahkio käytössä, on järkevää monestakin syystä käyttää varsin suurta ja tilavaa telttaa. Kesäkäyttöön taas tuollainen on aivan liian painava. Oma talvitelttani painaa enemmän kuin koko kesävaellusreppuni ilman muonia.

Ehkä hyvää makupussiakin tärkeämpi on kuitenkin riittävä makuualusta. Solumuovisia vähintään kaksi, monelle itsestään täyttyvällekin kai on syytä olla solumuovinen parina. Yksi hyvä vinkki on käydä ostamassa toiseksi makuualustaksi koko teltan kokoinen solumuovinen routaeristematto. Lisää mukavuutta, kun oman makuualustan vieressä ei olekaan heti kylmä maa. Esim. Etrasta tuota saa pieninä palasina, jolloin hinta ei ole mikään ihan älytön.

Pienessä teltassa voi keitellä myös apsidissa, jos se tuntuu turvallisemmalta. Tällöin voi jalkoja varten kaivaa pienen kuopan ja samalla myös keittimelle ja keitinlaatikolle, jolloin keittimen liekki on taas vähän kauempana katosta.

Ps. Tälläkin palstalla paljon kirjoitteleva Korpijaakko järjestää ummikoille sopivia yhdenyön talvivaelluskursseja, missä pääsee turvallisesti testaamaan näitä talvitelttailun saloja. Saattaa maksaa itsensä takaisin, jos kurssin jälkeen osaa paremmin valita omiin tarpeisiinsa sopivat talviretkeilyvälineet ilman virhehankintoja.

Ummikko
Re: Kylmällä paleltaa

Akalliolle ja Kennolalle yhteisvastauksena:

Ostoslistalle siis seuraavaksi vähintään kolmen hengen talvikelpoinen teltta. Nykyisillä makuupusseilla ehkä pärjäillään tuolla ehdottamallanne tuplasysteemillä. Makuualustoja tajuttiin jo viimeeksikin ottaa mukaan kaksin kappalein, ja samalla tiellä lienee hyvä jatkaa. Aikamoinen tavarakuorma tästä toki kertyy, joten seuraavalle reissulle lienee pakko pohtia ahkion hankkimista tai lainaamista...

Korpijaakon ja kumppaneiden kurssi kuulostaa loistavalta, ja itse asiassa mietimme jo aikaisemminkin sinne menemistä. Jotenkin nämä surkeat talvikelit kuitenkin masensi, ja jätimme ilmoittautumatta. Laitetaan uuteen harkintaan ensi talvena, ja koitetaan selvitä tästä meneillään olevasta kotikonstein :)

jariarkko
Re: Kylmällä paleltaa

Se ei liene yllätys, että kolmen vuodenajan pussi ei toimii talvella :-) mutta onneksi tiimi on ollut kaukaa viisas, ja testaa varusteita niin, että tarvittaessa pääsee helposti takaisin sivistyksen pariin.

Itselläni on talveenkin tarkoitetut makuupussit aika viileitä vaikka missään hirmupakkasissa ei edes ole oltu. Tai vaikka oltaisiin nollan tietymilläkin. No, ihmiset ovat erilaisia.

Ummikko
Re: Kylmällä paleltaa

Jariarkko: Juu, näillä taidoilla täytyy koittaa pitää sentään järki päässä :) Haluaisin uskoa, että sellaisissa supermuhkeissa talvipusseissa pysyisi lämpimänä hurjimmallakin pakkasella, mutta eipä tosiaan ole sellaisesta kokemusta, joten mene ja tiedä.