Kamppailu Hainevälle

Kolme ammattikiipeilijää lähti valloittamaan Himalajan Merua. Syntyi palkintovoittaja-dokumentti vuorten kutsusta ja vaikeuksista matkalla.

Vuonna 2008 kaksi huippuluokan ammattikiipeilijää, Jimmy Chin ja Conrad Anker päättivät, että oli aika valloittaa Himalajan vuoriston Garwhalin Hainevä, yhtenä maailman vaikeimmista pidetty kiipeilyreitti.

 

6 310 metriin nousevalle seinämälle otettiin mukaan Renan Ozturk, nuorempi, mutta Ankerin taitavaksi ja luotettavaksi vakuuttama kiipeilijä.

 

Selässään 90 kiloa varusteita miehet aloittivat matkansa.

 

Kolmenlaisia taitoja

 

Meru sijaitsee Intiassa Himalajan Garwhalissa. Se koostuu kolmesta huipusta, joista keskimmäisen kylkeä pitkin kohoaa Haineväksi kutsuttu reitti. Kaikki huiput on kiivetty onnistuneesti ensimmäistä kertaa 2000-luvulla, mutta Hainevällä ei ollut kukaan onnistunut.

 

Merun koillista puolta nousevan reitin valloittaminen vaatii teknisesti paljon. Vaikka Hainevä ei ole maailman korkein, sen seinämät ovat haastavia. Kiipeilijän on pärjättävä niin jäällä kuin kivelläkin.

 

1 700 metrin matkasta ensimmäiset 1 200 metriä ovat teknistä kiipeämistä ja viimeiset 500 metriä lähes täysin sileää graniittia. Seinämä kaartuu kapeana kivi- ja jääharjana alas varjoihin ja on houkutellut vuosien mittaan lukuisia yrittäjiä.

 

Unelma ja painajainen

 

Chinin dokumentti Meru alkaa tiimin ensimmäisestä matkasta kohti huippua. Joukon johtaja ja kokenein kiipeilijä Conrad Anker on yrittänyt Hainevää kerran aiemminkin, mutta muu tiimi nousee seinämälle ensimmäistä kertaa.

 

Vaikka Chin ei vielä vuonna 2008 suunnittele elokuvaa, kuvausvälineet otetaan mukaan. Niiden takia ruokatarvikkeista pitää tinkiä.

 

Ensimmäiset päivät sujuvat hyvin, mutta sitten iskee myrsky. Matkanteko pysähtyy. 19 päivän jälkeen miesten on pakko kääntyä takaisin vain 150 metriä ennen huippua.

 

Epäonnistuminen on alku

 

Merun, Chinin, Ankerin ja Ozturkin tarina ei pääty epäonnistumiseen vaan oikeastaan alkaa siitä. Ensimmäisestä nousuyrityksestä otetut videot luovat taustatarinan draamantäyteiselle kertomukselle tiimityöstä ja sinnikkyydestä, mutta ennen kaikkea tunteista.

 

Sundance Film Festivalilla yleisön suosikkidokumenttina palkitussa filmissä nousuista otettuja huimaavia videopätkiä rytmittävät haastattelut, joista välittyy niin vuorten houkutus kuin niiden painokin. Päähenkilöistä ei tehdä sankareita, muttei hulttioitakaan.

 

Dokumentissa vastuu ja riskit heiluvat jatkuvasti köyden päissä ja koko ajan mietitään, mihin asti voi jatkaa. Vuorille menetetyt ystävät, omat läheltä piti -tilanteet ja perhe eivät unohdu.

 

Elokuvasalin pimeydessä sydän pamppailee jännityksestä ja huikeista maisemista, mutta myös kyyneliä pidätellessä. Kolmen miehen unelma tulee värisyttävän lähelle eikä päästä katsojaakaan huipulle noin vain.

 

Dokumentti näytetään Suomessa 31.3.-3.4. pidettävällä Season Film Festivalilla perjantaina 1.4. klo 21:15 ja sunnuntaina 3.4 klo 14:15. Lipunmyynti alkaa 18.3 Finnkinolla, mutta näytöksiin voi voittaa lipun itselle ja kaverille jättämällä terveiset tämän artikkelin kommenttikenttään 29.3. mennessä. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin keväisen pikkusiskon koko ohjelmisto on nähtävissä osoitteessa www.seasonfilmfestival.fi.

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Luchs

Tätä on odotettu

tub

Kuulostaa huikealta pätkältä!

lhietaja

Joo, tätä on odotettu.

d-tour

Kiipeilyleffat aina kiinnostaa!

Jaaartsa

Huh, kuulostaa makeelta!

mtj

Leffaan!

-mtj-

teesaa

Wannabe mies monessa lajissa!

Nulli

Kuulostaa kyllä siltä että tää on nähtävä!

JattaM

Kiinnostavalta vaikuttaa! :)

Marsiini

Jes pääsispä leffaan!