1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
kantsiantsi
?Talvimakuupussi? ensimmäistä kunnon pussia ostamassa...

On kesä ja kuuma, mutta ajatukset on jo talvimakuupussissa.Olen elämäni (vain reilut pari vuosikymmentä elämää takana) tähän astiset retkeilyreissut syksyllä, kevättalvella ja kesällä pärjänny jollain makuupussinreuhkalla, jonka comfort-extreme lämpötiloista ole ollu tietoa tai edes kysymystä. Useimmiten on ollu lämmin eräkämppä missä yöpyä, mutta sentään jonku yön olen viluissani valvonu teltassa tai taivasalla, joten vähän on käsitystä siitä, mitä lämmin makuupussi voi vaikuttaa väsymyksen määrän vähenemiseen.Nyt olen lähdössä vuoden mittaselle retkelle eräopaskouluun Lapin läänin perukoille ja mietin kuumeisesti, että mille firmalle ja mistä makkarista eurot maksan.Luettuani ja kuunneltuani ihmisiä alan olla vähän kärryillä tästä ammattislangista ja ymmärtää kuitu kuiva kivi, untuva märkä kevyt höyhen kotelossa ynnä muuta läppää. Päässä vilisee termejä ja merkkejä ja pakkaslukemia ja päätöstä tuntuu olevan vaikea tehdä. Olen kallistumassa tällä hetkellä Joutsenen pussiin, jonka extreme lukema olis -35 tai jottain semmosta. Liian raskaan sarjan pussi pussi kolmelle vuoden ajalle, kesä poisluettuna siis? Pärjäis jollain Lafuman -25 extreme, kuitua ja untuvaa sekasin 200 euroo pussilla?Mielellään ostas jonkun edullisen, mutta silti riittävän ratkaisun.. joku kesäpussi kai se pitää silti olla? Olisko järkevää esmes semmonen, että talven retkille edullinen, mutta hirveen painava ja iso kuitusäkki -40 asteen extreme lämpötiloihin asti. Ja sitte joku vähän kevyempi paketti syksy-kevät-kesä -asioihin...Kiva kiitos, jos tähän avunhuutoon joku ystävällisyys vastaa Smile

Anonyymi

Jos eräopaskoulussa on tarkoitus olla oikeasti metsässä ja paljon, ja Lapin talvessa, niin ihan oikea talvipussi kuten harkitsemasi Joutsenen 2000 EXT (?) saattaisi olla ihan oikea ratkaisu. Itselläni on vastaava pussi ja se on käyttökelpoinen noin -5 asteen pakkasista eteenpäin, jokin mukava vasta kun pakkasta on -10 tai enemmän. Kepulimman pussin kanssa joutuisit osan ajasta kuitenkin ottamaan mukaan jotain lisälämmikettä.Toinen mahdollisuus on ostaa kaksi pussia, vaikkapa ne 600 ja 1200 grammaiset superkevyet uutuudet ja panna ne päälekkäin kovalla kelillä. tulee kalliimmaksi.Jos ryhdyt ammattioppaaksi, tarvitset joka tapauksessa jonkun kiloisen syksypussin ja oikean talvipussin.

Anonyymi

Hei!

Itse kävin menneenä lukuvuonna eräopaskoulutuksen, en tosin Lapin perukoilla vaan Itä-Suomessa. Meidän kurssilta lähes kaikki hankkivat syksyllä talvimakuupussia (itsekin vaihdoin "ison ja painavan" Haglöfsini) ja kaikki hankkijat ostivat Joutsenen Tunturisusi (muistaakseni se oli susi eikä haukka) 2000:n. Tähän kyllä saattoi vaikuttaa sekin, että paikallisessa partiokaupassa joka oli hovihankkijamme, kyseistä pussia suositeltiin. Mutta hyväksi se jokatapauksessa osoittautui. Lämmin oli eikä pussi ole kovin iso eikä painavakaan. Pienikokoisella kurssikaverilla oli tosin ongelmana pussin suuruus, eli ei pystynyt lämmittämään pussia ja vähän paleli talven mittaan (ei kai tiennyt että erikokoisia pusseja saa. Saako Joutsenelta?).Jos haluat halvemmalla pussin, etkä välitä koosta ja painosta niin hirveästi, vastaa viestiin niin voin myydä sinulle sen vanhan Haglöfsin. Ei se siis kovin montaa vuotta vanha ole, malliltaan on Ultra Pro 35, ei hirveästi käytetty mutta hyvin tarkenin sen kanssa. Yhdellä kurssikaverillani oli käytössä samanlainen pussi koko vuoden, eikä hänkään kylmyyttä valittanut. Haglöfs keräsi jostain syystä ulkopintaansa kosteutta yön aikana enemmän kuin Joutsen, eli oli aamuisin ulkoa melko märkä, mutta ei se käsittääkseni läpi tullut se kosteus.Mutta hei, nauti koulusta ostit sitten minkä pussin tahansa, se on luultavasti sinullekin melkoinen elämys. Ainakin meidän kurssilla tehtiin käsittämätön määrä käsittämättömän hienoja juttuja niinkin lyhyessä ajassa kuin vuosi. Olisimme melkein kaikki halunneet jäädä luokallemme, mutta olisi kuulemma pitänyt kuitenkin maksaa kaikki kurssimaksut uudestaan ja asiatkin olisivat olleet samoja vanhoja (silti yhtä hauskoja). :lol:

Janne K

Veikkauksena voisi heittää, että kuitupussi kastui ulkopinnaltaan enemmän sen takia, etteivät kuidut imeneet kropasta haihtuvaa kosteutta, vaan se tuli pussin läpiulkopintaan saakka, kunnes lämpötilan alenemisen vuoksi tiivistyi/jäätyi siihen. Untuvahan tunnetusti imee kosteutta enemmän kuin kuitu.Joutsenelta saa eri kokoisia pusseja. Tosin ainakaan vanhaa Ruka EXT:tä ei saanut kuin M ja L -kokoina. S-koossa oli tarjolla ainoastaan 3-vuodenajanpusseja, kuten Hallaa. Tilanne saattaa olla jo muuttunut samalla kuin valikoimakin.

Mika K

Juu Jannen mainitsemasta ilmiöstä tässä lienee kysymys. Hagiksen tapauksessa ilmiötä auttaa se pintakangas eli se paksumpi pertexi joka sietää esim. ulkona nukkuessa jonkinverran kosteutta ja tuultakin..Itse olen tuommoiselle aultrapro35 pussilla tarennut joka kelissä missä on loltu reissussa, jopa ukona nukkuessa. Toisaalta jos pussilla olisi enemmän käyttöä kuin 2-3 viikkoa talvessa niin voisin investoida esim. joutsenen untsikan kunnon päälykankaalla.

Läskikymppi Freeride Team

kantsiantsi

kiitti kommenteista.pari juttua mitä vielä mietin tuon joutsenen pussin vaikkapa 2000ext kanssa:- miten se pussukka sietää ulkoa päin tulevaa kosteutta?

- olen käsittänyt, että untuvapussia pitää huoltaa tarkemmin kuin jotain kuitua. Millaisella käytöllä sen saa varmasti huonoon kuntoon?

- voisiko joku kertoa mahdollisista huonoista kokemuksista untuvapussien kanssa?ps. makuualusta olis seuraava asia...

Anonyymi

Joutsenen 2000 EXT:n pitäis kestää erinomaisesti ulkoapäin tulevaa kosteutta, koska se on tehty lähes vedenpitävästä Pertex EC kankaasta. Vesipalkki arvo on jotain 2000mm, kun se yleensä makuupussi kankailla on noin 250-400mm.Untuva kestää pesuja ja käyttöä monta kertaa kuituja pidempään säilyttäen lämpimyytensä ja huokoisuutensa. Reissun jälkeen kosteata pussia ei kannata jättää pakkauspussiin homehtumaan, sama ohje pätee myös kuitupussille.

LoRu

Ylipäätänsä makuupussia (eikä varsinkaan untuvaa) ei pitäisi jättää suojapussiin vaan säilyttää avonaisena. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti tietenkin roikkumassa, mutta kenellä on mahdollisuus roikuttaa pussiaan jossain? :shock: Itsellä pussi majailee vaatehuoneessa hyllyn päällä epämääräisenä kasana. Eipä paakkuunnu untuvat ainakaan niin kovin pahasti.Ja makuualustasta... Henk. koht. oon sitä mieltä että kaks solumuovialustaa riittää. Ilmapatjat vaan hajoilee (kolme kurssikaveria käytti kai yhteensä viisi kertaa alustansa reklamaatiossa talven aikana, vaikka varoivat alustojaan, eli eivät päästäneet puukkoja sun muita niiden lähelle) ja varmuuden vuoksi kannattaa sellaisen kaverina kantaa tavallista alustaa mukana. Tosin meillä tytöillä palelee lantion seutu helposti, oli patja millainen vaan, tämän ongelman ratkaisin laittamalla vielä untuvatakin alustan ja makuupussin väliin. Takki oli aamulla "vähän" mankeloitu malli, mutta pienellä pöyhimisellä palautui aina ennalleen. Wink

Tärkeintä ei ole voitto, vaan vastustajan täydellinen nöyryyttäminen. ;)

Mika K

Meillä säilytetään molempien talvipusseja roikkumassa varastossa ja kyllä sen huomaa ettei ne ole paakkuuntuneet ollenkaan ja tuuletus pelaa.. SmileMakuualustasta: Itsellä on ollut 5 vuotta metzelerin thermo talvialustana, kesällä riittää joku solunuovialusta tai ridgeresti. Puoliskolla Artiachin skinmat jo 3 vuotta ympärivuotisessa käytössä ilman ongelmia. Pointtina siis että kyllä se ilma-alustakin kestää kun järkevästi käyttää.

Mielenkiintoinen tuttavuus olisi sellainen uusi untuva-alusta. Kallis taitaa olla, mutta toimivaksikin on haukuttu :?:

Läskikymppi Freeride Team

Anonyymi

Quote:
- olen käsittänyt, että untuvapussia pitää huoltaa tarkemmin kuin jotain kuitua. Millaisella käytöllä sen saa varmasti huonoon kuntoon?

-Säilytys on siis tärkeä poitti, eli ei sullottuna pussiin.

-Kuivattaminen käytön jälkeen on toinen juttu, ja jos reissu jatkuu pitkään niin välilläkin. Laita pussi vaikka jokaisena aurinkoisena aamuna tuulettumukaan niin lämpimyys säilyy. Kotona anna kuivua huolellisesti ennen sinne säilytyspaikkaan laittamista.

-Lika on kolmas asia. Käytössä pussi likaantuu ja lika huonontaa lämpöeristystä. Voihan se pussin pestä untuvashampoolla ja kuivattaa kuivausrummussa tennispallojen kanssa, mutta kyllä jokainen pesukerta silti heikentää pussia. Elikkä pidä se mahdollisimman puhtaana. Itse suosin todella pieneen nyyttin menevää silkkilakanaa pusiin sisällä siksi, että se on helppo pestä käytön jälkeen ja jos kun hikisenä ja hiukset rasvaisina painelee pussiin, suurin osa liasta tartttuu lakanaan, ei pussiin.

Lisäksi silkkilakana tuo hieman lisää lämpöristystä ja tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Kuumassa tuvassa voi nukkua pelkällä lakanalla. Hyvä puolivälivaihtoehto on myös olla itse lakanan sisällä ja pitää pussi peittona, silloin kun pelkällä lakanalla ei tarkene mutta pussi on liian kuuma.-kannattaa varmistaa että et kastele untuvapussia reissussa esim. kompastuessa joen yli kahlatessa tai kun räntäsade kastelee kaikki kamat... elikkä hanki sellainen sopivan kokoinen "melontakuivasäkki" ohuesta materiaalista, jossa säilytät pussiasi. (siihen ei ehkä kannata sulloa sitä ettei säkin sulkusysteemi irtoa, vaan sulloa omaan pussiinsa ja sujauttaa sitten tuonne.) Tuollainen säkki on muutenkin erittäin monipuolinen säkki kun olet menossa tuollaiseen kouluun, sehän toimii omassa tarkoituksessaankin loistavasti eli kajakissa/kanootissa kamat pysyy pussissa kuivina. Kato täältä mitä tarkoitan: http://www.bearwater.fi/pakkauspussit.htm

Alustasta: itsellä on myös huonoja kokemuksia thermarest-ilma-alustoista vaikka niiden pitäisi olla suunnilleen parhaasta päästä ilmatäytteisista puheenollen.Suosittelisin talveksi kahta solumuovia ja kesäksi yhtä. Ensimmäinen voisi olla z-rest haitari, jonka rakenne muistuttaa munakuppeja, se on sileää alustaa pehmeämmän tuntuinen ja eristää hyvin, sitä voi kesällä käyttää pelkästään. Se on aika kapea, eli toinen alusta voisi olla hieman leveämpi talvikäyttöä varten. Hyviä alustoja toiseksi zetan kaveriksi ovat karrimatin sileät alustat extreme ja expedition, materiaali on kestävää eli ei hajoa vaikka risut raapii mutta eipä ne kovin pehmeitä ole. Ridgerest on hyvä myöskin, se on zetaa leveämpi mutta aika iso rulla.

Jos haluat viilata grammoja niin zetasta voi pätkäistä 1-2 pätkää pois, varsinkin jos olet lyhyt. Mutta kokeile käytössä ensin ennenkuin menet leikkelemään.

Sinänsä ilmatäytteinen alusta sopii parhaiten melontakäyttöön, koska se on pakattuna pieni rulla ja mahtuu kajakkiin. Tuollaista isoa ridgeresti-rullaa tai karrimat extremeä on turha alkaa kajakkiin tunkemaan.

Vaikka kyllä se meloessakin potuttaa jos alusta on tyhjentynyt yön aikana, vaikka onkin kesä.

Anonyymi

Eräs suositeltava merkki on Salewa :idea:

kantsiantsi

Kiitos kommenteista! mites tommonen mahdollinen kosteudesta aiheutuva ongelma pitemmillä reissuilla. Että jos on vaikka viikon ulkona pakkasessa teltassa sen joutsenen makuupussin kanssa yötä, niin pitäskö siihen ehdottomasti olla vielä jokin kevyt kuitupussi päälle suojaamaan kosteuden jäämistä untuvaan.. ?

kantsiantsi

nimen omaan siis suojaamaan sitä kosteutta, että se jäisi siihen untuvaan. eh. eripäin. näppis menee helposti solmuun.

Anonyymi

Talvella pakkasessakin voi pussia tuulelttaa, heitä se aamuisin vähäksi aikaa teltan katolle varsinkin jos aurinko paistaa (toimii pääsiäisen aikaan ainakin, kaamoksessa :shock: )Mutta kyllä paksu untsikka viikon reissusta selviää tuulettamattakinn ja ilman päällä olevaa kuitupussia jos et sitä erikseen kastele vaikka räntäsateessa. Minusta sen päällä olevan kuitupussin huono puoli on se, että se lyttää untuvapussia elikkä niitä untuvia. Ainakin se pitäisi olla todella löysä jos meinaat käyttää. Itselle tulee lisäksi ahtaanpaikan kammo jos kaksi makkaria olis kiristettyinä hartioista ja hupun reunasta nenään asti...

Anonyymi

Carinthia ECC 1800. Edullinen, kevyt ja lämmin untuvapussi. Hiljattaisessa Erän testissä hyvä ostos. Samaa mieltä olen itse. Ainoa haittapuoli on, että sitä on hankala saada Suomesta.

Anonyymi

:roll:Varmasti tiedätkin, mutta kannatta todella kokeilla pussia kaupassa ennen ostopäätöstä. Liian iso pussi ei lämmitä, vaikka olisi kuinka hyvä.Nim. Liian ison pussin omistaja

Anonyymi

Kuinkas helposti allergikko saa oireita esim.Joutsenen pusseista?

Anonyymi

Nalle Puhistus wrote:
Kuinkas helposti allergikko saa oireita esim.Joutsenen pusseista?
Erittäin ei-helposti. Aikanaan ainakin Joutsen -pussia ostaessani kauppias lupasi lunastaa takaisin, jos oireita. (P-aitasta ostin, Joutsenen myymälässä Bottan talossa luvattiin myös 'avokauppa')Ei oo nokka vuotanu, tälläseltä räkänokaltakaan

Retkeilijä

Osta vaan Juotsenen pussi, vaikka EXT2000 (olikohan malli oikein)... On varmasti lämmin, toisaalta hieman kallis mutta hyvällä hoidolla kestää varmasti vuosia.

- If ain't broken, don't fix it ! -