1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
vesa
Offline
Viimeksi kirjautunut: 2 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 30.07.2004 - 03:23
ebola
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 3 viikkoa sitten
Liittyi: 07.01.2011 - 19:47
pultti
Offline
Viimeksi kirjautunut: Yksi kuukausi 2 viikkoa sitten
Liittyi: 01.12.2008 - 11:20

Taas esimerkki siitä, että miten vaikea vyöryriskejä on arvioida edes paikallisten ammattilaisten, riskitaso taisi olla alueella 1-2. Eipähän kotijärven jäätilannettakaan pysty ranta-asukas aina arvioimaan.

Eero V
Käyttäjän Eero V kuva
Offline
Viimeksi kirjautunut: 14 tuntia 43 min sitten
Liittyi: 12.07.2004 - 16:28

Kuvia Jochgrubenkopf'in lumivyörystä. Huomaa että vyöry oli lähtenyt 40 asteen jyrkänteeltä:
http://lawinenwarndienst.blogspot.fi/

Herttis
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 1 viikko sitten
Liittyi: 15.01.2014 - 22:39

Niin, eipä tiedä onko sveitsiläinen opas viettänyt alueella nyt pidemmän aikaa vai ollut vain käymässä alueella. Onko oppaalla ollut esimerkiksi tiedossa tuo alkutalven heikko kerros, joka tässäkin oli yksi syy vyöryn laukeamiseen (pitäisi tottakai olla tiedossa). Kyseisellä alueella vyöryriski oli eilen 2, ja Lawinenwarndienstin mukaan kyseisen päivän ongelmana oli yli 2200 metrissä juurikin vanhan lumen heikko kerros. Vaaran paikkoina pohjoiset varjoseinät, joissa ei ole laskettu kovin paljon ja niissä sellaiset paikat, joissa on vähän lunta (laskijan paino voi vaikuttaa heikkoon pohjakerrokseen). Kuten Lawinenwarndienstin analyysikin toteaa, kyseinen paikka täytti kaikki kuvaillut vaaran merkit kyseisenä päivänä. Lisäksi yläjyrkällä on vyörylle otollinen konveksimuotokin. http://lawinenwarndienst.blogspot.fi/

La Viin
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 22 tuntia sitten
Liittyi: 06.09.2009 - 15:11
Kaitsu
Offline
Viimeksi kirjautunut: 11 tuntia 45 min sitten
Liittyi: 19.12.2002 - 10:18

"Arpa kohtalon on, aina arvaamaton, kaikki huomenna voi olla toisin", lauloi (no ainakii kirjoitti) Monosen Unto. Oli näköjään tänään Tirolissa vyöryvaara 1-2, vaaroina lawine.at:n mukaan paikat, joissa ei juuri ole laskettu. Ja toi Rendlin takaosa on kyl aika lailla rikki laskettu ja silti vyöryi.

"Jälkiviisaus on sitä imelintä lajia viisautta", sanoi puolestaan Konsta Pylkkänen. Itte alan olla näitä vyöryuutisia luettuani entistä enemmän sitä mieltä, että homma on enemmän tuurista kiinni, kuin viittitään myöntää.

P.S. http://www.tt.com/panorama/unfall/12754398-91/wieder-lawinenunglück-in-tirol-zwei-deutsche-sterben-in-st.-anton.csp

Eikös toi oo ihan siltä taka-Rendlin "turistilaskulta" ja ihan siitä alkujyrkän loppuosasta, ennen ku alkaa luruttelu kohti kauhukumpareikkoa?

aki m
Offline
Viimeksi kirjautunut: 4 kuukautta 2 viikkoa sitten
Liittyi: 04.09.2014 - 07:46

Ehkä tossa Schmirnin casessa kannattaa jättää analysointi ihan oikeille ammattilaisille joilla on oikeat faktat tiedoissa. Paikalliset asiantuntijat ovat pyytäneet uhrienkin rauhan takia paikallisissa medioissa kirjoittelemasta omia asiantuntevia faktoja niiltä, jotka eivät asiasta ihan niin paljoa ymmärrä.

Opas oli muuten -74 vuodesta alkaen tehnyt hommia ja ensimmäinen vyöyry. Oli suunnitellut reissua useita päiviä ja kysellyt tilanteesta muiltakin sekä seurannut lumitilanetta paikanpäällä useita päiviä, minimoinut mahdolliset riskit kys. reitille. Opas on kirjoittanut ski tour kirjoja jne. Sekin kertoo jostain että Itävallan Lawinenwarndienst ja Sveitsin sekä Itävallan Bergfuhrer liitto protestoi ja on tukkanuottasilla näiden vyöyryjen takia, koska Lawinenwarndienst syyttää huonosta reittivalinnasta jne. Kertoo ehkä siitä että ammattilaisillakin on hyvin vaikea välttää lopulta niitä riskejä ja joskus voi olla ihan oikeastikin huonoa tuuria. Oikea päätös olisi tietenkin olla kokonaan menemättä enää koskaan ski touraamaan, koska Tirolissa on about vuoden ympäri alkutalven heikkolumikerros.

Herttis
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 1 viikko sitten
Liittyi: 15.01.2014 - 22:39

Tuon LWD:n päivän ennusteen lukeminen ja läpikäynti ei nyt kovin syvällinen analyysi lumen turvallisuudesta ole, vaan ihan joka-aamuinen perusjuttu, jonka mukaan päivän lopullinen suunnitelma muotoutuu ja jonka mukaan päätetään, mitkä paikat ovat sellaisia, joita juuri kyseisenä päivänä kannattaa välttää Smile Tässä vuosien varrella kun on tullut huomattua, että LWD tuppaa olemaan usein oikeassa ennusteidensa kanssa.. Ja kun tässä ei tosiaan mitään ammattilaisia olla, niin kyllä itsellä ainakin on omien paikallisten havaintojen lisäksi melko suuressa roolissa tuo LWD:n ennusteiden seuraaminen, kun mietin, mihin menen ja mihin en. Olen muuten huomannut, että LWD on viime aikoina onnettomuusanalyyseissaan alkanut ottaa enemmän kantaa juuri ryhmän tekemiin reittivalintoihin yms. Surullisia juttuja nämä ovat joka tapauksessa.

DaKing
Offline
Viimeksi kirjautunut: 2 kuukautta 3 viikkoa sitten
Liittyi: 24.11.2003 - 11:01

http://lawinenwarndienst.blogspot.se/2017/03/neuerlich-todlicher-lawinen...

Tuttu paikka Rendlin bäkkärillä. Ilmeisesti tuossa on laskettu puron pohjalle ja ollaan oltu porukalla rämpimässä ylös sieltä ja toiselle puolelle, kun viimeinen laskija on laukaissut vyöryn muiden päälle(?). Saattuuhan näitä lapsuksia "kiireessä" itse kullekin, mutta jos on tiedossa, että lumet on herkässä, niin aika erikoista että ammattilainen:
a) johtaa ryhmän puron yli pahimmasta mahdollisesta paikasta
b) ei kehota odottamaan, että porukka pääsee yksi kerrallaan pois tuolta puron pohjalta ennen kuin seuraava lähtee laskemaan
Todella valitettava tapaus ja vielä valitettavampaa, jos opas on toiminut huolimattomasti. Muistuttaa kyllä siitä, että pienikin vyöry voi haudata 3 metrin syvyyteen, jos sattuu tuollaisessa paikassa.

It's good to be DaKing!

La Viin
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 22 tuntia sitten
Liittyi: 06.09.2009 - 15:11

Jonkun sortin videokuvaa vyörystä sinisessä rinteessä:

https://www.snowplaza.de/weblog/8471-video-lawine-auf-blauer-skipiste/

Rokkitapsa
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 1 viikko sitten
Liittyi: 04.07.2012 - 21:17

Lavangsdalenissa kolme autoa joutunut vyöryyn, ei henkilövahinkoja:

http://www.itromso.no/nyheter/2017/03/30/Politiet-100-prosent-sikker-p%C...

Käytiin laskemassa aamusta Smalaktindenin alaosan metsää, kun alas tullessa oli poliisi hätistelemässä alueelta pois. Koko laakso evakuoitu sittemmin.

Sivut