1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Juuso
Tunturihiihto SNS-side ja pätkäkarva

Onko porukalla kokemuksia tavallisen Salomonin Profil (SNS) -siteen laittamisesta kaposiin tunturisuksiin (vyötärö 50mm) esim. Madshus BC50 tai Voss? Tarkoituksena hiihtää päiväreissuja repulla ilman ahkiota. Onko kukaan kokeillut voideltavaan tunturisukseen murtomaahiihtopuolella nykyään yleistynyttä karvaa pitoalueella eli yleensä kaksi kaposta karvaa molemmin puolin keskiuraa? 

Raid

Lähinnä tulee mieleen, että mono sais olla kohtuullisen tukeva, koska suksi painaa normi-murtsikkaa enemmän ja teräskantti+sivuleikkaus ohjaa suksea enemmän. Mutta tuskinpa tuossa mitään ongelmaa on, lähinnä vaan se, että lötköllä monolla ei saa suksesta ominaisuuksia irti

Ns. kicker-skinejähän on käytetty tuollaisissa sivakoissa. Ei omakohtaista kokemusta, mutta nehän ei varsinaisesti ole tarkoitettu hiihtämiseen, vaan nousemiseen.

Kaitsu

Tuli juuri tiistaina terveisiä isäukolta Saariselältä. Kuulemma nuo nykyisetkään skinisukset (isällä ne Fisserin kalleimmat) eivät toimi latuhiihdossakaan lainkaan, jos on yhtään tuiskuttanut uutta pakkaslunta. Ei pitoa, uusi lumi tukkii lyhyen pitokarvan, eikä luistoa edes nimeksi. Eli latujen ulkopuolella kuivan lumen aikana ei voine hiihtämisestä puhua.

Eli ehkä pitkähköillä skineillä voi vielä laahustaa, mutta kuten Raid sanoi, eivät ole varsinaiset hiihtovälineet. (Paitsi kovilla kiskoladuilla.)

akallio

Itse olen hiihtänyt aika paljon tunturisuksilla, joissa on täyspitkät karvat. Toki välillä karvat otetaan pois, mutta aika iso osa ajasta menee karvojen kanssa kun latujen ulkopuolella ollaan. Tuntuisi, että jos vaihtoehtona olisi "pikkukarvat", niin eipä niitä koskaan tulisi käytettyä. Ladulla homma on enemmän hienosäätöä, mutta ulkopuolella olosuhteet vaihtelee paljon enemmän ja säätövarakin pitää olla isompi ja krouvimpi.

niilo

Päiväretkillä tunturissa olen hiihtänyt tavallisilla latusuksilla(siis ns. kilpasuksilla), aikaisemmin pertsoilla, nykyään pelkästään luikkareilla. En näe erityistä etua käyttää ns. tunturisuksia, pikemmin päinvastoin.

akallio

Harvoin itselleni tulee vastaan olosuhteita, joissa voi kunnolla luisteluhiihtää tunturissa. En näe erityistä etua käyttää luistelusuksia, pikemminkin päinvastoin.

pultti

Luistava suora luistelusuksi on suorastaan hengenvaarallinen alamäkeen kovassa ja epätasaisessa tunturilumessa. Itsekin hiihdän skatesuksilla melkein päivitäin, mutta kyllä puurajan yläpuolelle kunnon kanttisukset.

niilo

Kokemusta Ylläs, pallas, kilppari, saariselkä, pikkusuksi yleensä aina paras. Latuverkkoa ja kelkka/hiihtouria helppo hyödyntää, lisäksi avotunturi kantaa lähes aina. Välttelen kyllä syvintä kaamosta, kevätpuolella kantavat hankikelit yleistyvät alempanakin maastossa.

akallio

Tuossahan sinä niitä tunturisuksien etuja jo pitkän listan luettelitkin. Smile

Tunturisuksi on kompromissi tunturimaastoon. Se toimii kohtuudella melkein kaikissa olosuhteissa joissa suksi ylipäänsä toimii. Useissa olosuhteissa se ei ole paras suksi.

Luistelusukset toimivat melko kapeassa siivussa kaikkia talvitunturien olosuhteita ja liikuntatapoja. Toki ne toimivat hetket osuvat kai aika hyvin yhteen parhaiden kevään hiihtokelien kanssa.

niilo

Kaikki tunturihiihdon vaiheet läpikäyneenä, vaellushiihto rinkalla ja ahkiolla, topturtelemark, rinnetelemark jne. , olen kuitenkin pikkusukseen päätynyt. Ja siis nimenomaan päiväretkillä. Tiedän kyllä tyyppejä jotka tekevät ahkiovaelluksia skeittisuksella.

Kaitsu

Sen verran vaan, että hyvillä luistelumonoilla ja luistelusuksilla on aika helppoa laskea melko jäisiäkin rinteitä. Sen sijaan hyvillä (=notkeapohjaisilla) pertsan monoilla ja pertsasuksilla on aivan kaamean pelottavaa laskea edes kovia jyrkkiä tampattuja mäkiä.

Johtuukohan kielteiset kokemukset paskoista luistelusuksista, tai ennen kaikkea -monoista?

Tuolta löytyy vähän vinkkejä, miten luistelusuksilla voi tunturissa liikkua: https://www.freeride.se/video/24280/

niilo

^Harmittavan paljon kaikenlaista spedeilyä, pitäisi tehdä videoita peruslaskettelusta luistelusuksella (tellu/paralleeli) luonnon- ja hoidetussa rinteessä. Yllättävän moni ei ole edes tullut ajatelleeksi tätä itsestäänselvää mahdollisuutta käyttää latusuksia.