1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
elysee
Telttojen kestävyys ja elinikä

Pahoittelen hieman ehkä sekavaa aloitusviestiä, mutta en nyt jotenkin osaa paremminkaan jäsennellä tätä.

Useamman vuoden olen haaveillut uudesta telttasta.. mutta aina reissuun lähtiessä olen todennut, että nykyinen teltta kestää tulevan reissun vielä hyvin. Jotain pientä  kankaan repeämää on  liimattu ehjäksi jne. Se on ollut hyvä retkiasumus, kevyt ja pieneen pakkautuva, on kestänyt suht kovia myräköitä avotunturissa jne.. Viime vuoden syksyllä jouduin hieman tekemään omia korjauksia kaaren pidikkeisiin (rupesivat "hapertumaan"), mutta reissu meni hyvin vaikka tuulta riitti. Tänä vuonna juhannusviikon reissu Lapissa meni teltalla vielä ihan hyvin, mutta reissussa jouduin ompelemaan muutaman ompeleen. Alkoi näyttää siltä, että ompelukset rupeavat irvistelemään telttan kiinnikkeitä kiristäessä. Reissun jälkeen totesin, että metsäretkillä tämä teltta vielä menee, mutta avotunturiin en sillä enää uskalla. Myrskynkestävyys kyseenalainen.

Telttani on Vauden eli ei tietenkään ole kaikkein kallein, mutta ei kyllä halvinkaan. Se on muistaakseni ostettu 2012. On sille telttaöitä kertynyt kymmeniä per vuosi, joten tietysti kulumista tapahtunut. Mietin tässä, että oliko minulla teltan ostohetkellä odotuksia teltan eliniän suhteen. No itseasiassa oli. Jotenkin olen vaan ajatellut, että kunnon teltta kestää ainakin sen kymmenen vuotta. Toki tämä varmaan kestää vielä hyvin rauhallisen maaston käyttöä vuosia, kunhan sitä hieman korjailee tarpeen tullen.

Telttani on sellainen ultrakevyt. Sitä mainostetaan myrskynkestäväksi ja sitä se on ehdottomasti ollutkin. Mutta ovatko kaikki "ultra-" tai "superkevyet" aina heikompia? Oman telttani heikkoja kohtia eivät kuitenkaan ole olleet ohuen ohuet kankaat vaan esimerkiksi ompeleet. Eikö se mene enemmänkin työnlaadun tai käytetyn ompelulangan piikkiin? Vai onko vaan ostettava ns normipainoinen teltta, jotta saa moneksi tulevaksi vuodeksi luotettavan retkiteltan, jolla pärjää lähes missä oloissa vaan kolmena vuoden aikana.

Minkä valmistajan teltat ovat sitten kestävimpiä? Hillebergin voisin olettaa, tai ainakin omat kokemukset Hillestä lainatelttana ovat olleet vakuuttavia. Mutta entäpä Helsportin tai Fjällrävenin teltat? Onko niissä telttaa niin moneksi vuodeksi kuin Hillestä? Vai riippuuko teltan elinikä kuitenkin enemmän käytön määrästä/laadusta? Jos nyt ostatte isolla rahalla (eli sanotaanko vaikka yli 500 eurolla) teltan niin miten monta vuotta ajattelette käyttävänne sitä?

Miten kauan teidän teltat ovat kestäneet käyttöä? Paljonko käytätte telttaa vuodessa? Minkä verran olette joutuneet korjailemaan telttojanne? Oletteko vaihtaneet kaaria? Missä vaiheessa "laitoitte telttanne eläkkeelle"?

 

Korpijaakko

Luulen, että ultrakevyissä teltoissa on kohtalaisen hyvä tasapaino eri materiaalien ja osien kestävyyden välillä. Siis esim. jos saumat tekisi paljon järeämmäksi, hajoaisin kangas pian sen jälkeen kun heikommat saumat pettäisivät.

Eliniän osalta käytön laadulla (mekaaninek rasitus ja UV-säteiy) ja määrällä on väliä, samoin tietysti huollolla. Sillä on iso ero onko kymmeniä öitä vuodessa 20 vai 90 (eli kestikö teltta 100 vai 450 yötä).

Perinteisistä merkeistä itsellä on lujin luotto ehkäpä Hillebergiin. Niitä olen nähnyt useimmiten eniten käytettynä. Kavereilla oli täydessä iskussa Tarra, jossa oli asuttu vuosi (365 yötä) ja käytetty lisäksi kymmeniä öitä. Toisella kaverilla Kaitumillakin on takana satoja öitä. Se on aika haalistunut ja kuiunut, mutta toimii kuitenkin. Talvikäytössä minulla on ollut satoja öitä (ja 10+ vuotta) käytettyjä Keroneita: kuluneita ja pinttyneitä, mutta toimivia. Ja se on yleensä kovaa käyttöä. Kaaret ovat kulutustavaraa ja niitä vaihdan pääosin sitänmukaa kun särkyvät jabisoille reissuille ennakoiden. Tietysti osumaa tulee välillä ja silloin pitää korjata/korjauttaa, mutta perusrakenne on kestänyt ikää ja käyttöä hyvin.

2012 kesäkäyttöön hankkimani Anjanilla on jotain 150+ yötä takana ja se vaikuttaa uudelta hyttysverkon pientä pykimistä lukuunottamatta. Jos etsisin pitkäikäistä telttaa, katsoisin kuitenkik Black tai Red label -sarjoja. Paksummat materiaalit on kuitenkin lähes aina kestävämpiä.

Helsport tekee hyviä telttoja, mutta työnlaatu on jättäny vähän toivomisen varaa ja epäile pitkäikäisyyttä. Eniten käytetyt Helsportini ovat varmaan siinä 100-150 talviyön paikkeilla ja se näkyy jo. Toinen on itseasiassa käyttöikänsä päässä kaupalliseen käyttöön.

Jos nyt ostaisin n. 1000 euron teltan omaan käyttöön (ei siis kaupalliseen muille särjettäväksi), niin odottaisin ainakin n. 500 yön ikää eli pari euroa yö. Toki vaatii normaalin huollon ja tarvittaessa korjauksia jos töpeksii.

Tada

Mun telttakokemukset eivät ole laajoja, mutta kun erikseen mainitsit Fjällrävenin, niin meillä on niiden 80-luvulta (?) peräisin oleva senaikainen laatuteltta, joka on kestänyt edellisen sukupolven käytön ja on nyt meillä ollut reissuilla luokkaa 200 yötä (osaksi talvireissuja, toisaalta hyvillä keleillä telttaa ei ole aina tullut avattua). Ompeleita ja vetoketjuja ei ole ikinä tarvinnut korjata, mutta sisäteltasta olemme korjanneet jokusen pienen reiän ja ulkoteltassa näkyy valoa vasten jokunen ihan pieni pistemäinen vaurio, joita emme ole uskaltaneet korjata. Vedenkestävyys on edelleen hyvä muualla paitsi pohjassa, joka alkaa päästää vettä läpi, jos sataa monta päivää (joku ahkera voisi tietysti koettaa vahata pohjan). Teltta on myös niin kevyt, että uuden ostaminen kevät-syyskaudelle tai metsäisille talvireissuille ei ole houkutellut (varsinkin, kun vanhanaikaisessa pyramidimallissa ei ole kaaria vaan ainoastaan helposti korvattava keskikeppi). Uusi järeä talviteltta on kuitenkin pohdinnassa, koska pyramidi ei tunnu parhaalta valinnalta myrskyn sattuessa avotunturissa.

Nykyisen teltan perusteella uskon, että ainakin semikevyt ja silti hyvin pitkäikäinen teltta on mahdollinen. Ultrakevyet ovat sitten toinen juttu. Itse toivoisin uudelta kalliilta teltalta kestoa priimana noin parinsadan yön verran ja sen jälkeen pienempää kulumaa saa minusta jo syntyä. Eläkkeelle soisin minäkin teltan jäävän aikaisintaan 500 yön jälkeen.

elysee

Kiitos kommenteistanne!
Reilut 100 yötä omalla teltalle tullut nyt pikaisten laskujen mukaan. Nykyään kyseinen telttamalli on muuten kalliimpi (paitsi että taitaa kyllä kaikkien tuotteiden hinnat nousta vuosi vuodelta) ja näemmä sitä on päivitetty. Tiedä sitten onko kestävämpi..
Talvella tottakai järeämpi teltta, silloin ei paino niin haittaa (ahkio).
Kestävyys ja luotettavuus menevät kuitenkin nyt painon (ja hinnan) edelle, joten uusi teltta olkoon sitten järeämpää sorttia.

pultti

Halti vm 1984, mallia en muista, neljän kaaren kupoli, hintaa ostettaessa 850mk. Yövytty paljon kaikissa oloissa, edelleen käytössä, tosin viime aikoina enimmäkseen autocampingissä. Kaaren pätkiä vaihdettu ja yksi vetoketju, pitää vettä. En käytä enää erämaissa, koska kulumista jo sen verran, että ei tarvetta kokeilla mihin asti kestää.