1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
make
Offline
Viimeksi kirjautunut: 7 kuukautta 2 päivää sitten
Liittyi: 03.08.2016 - 10:34
Teltan hankinta

Terve.

Olisi aika päivittää tavaroita ja nyt vuorossa olisi teltta.

Kysyisin kokeneemmilta neuvoja uuden laadukkaan 4vuodenajan teltan valintaa joka olisi malliltaan tunneli tai vastaava isolla absidilla.

Plussaa olisi :

-Tuulettuvuus, keveys, kestävyys sekä veden pitävyys.

Olen harkinnut Hillenbergin Nallo GT3 mallia. Ajatuksia ja vinkkejä otetaan vastaan!

Mikäli itseltäsi löytyy laadukas teltta ja olet luopumassa niin laittele myös viestiä sen saralta.

jaakko
Offline
Viimeksi kirjautunut: 3 viikkoa 5 päivää sitten
Liittyi: 19.11.2013 - 09:43

Fjellun Abisko Dome 2:sta olisi myös kiva kuulla kokemuksia. siinä olis ainakin reilut absidit ja helppo kulku.

Sarekretkeilijä
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

Abisko lite 3 ainakin on hyvin kondensaatiovetinen. Enemmän kuin Skule RS3. Saumatakin pitää silikonila jumalattomasti, jos ei halua tuulettomalla rankkasateella vesisumua telttaan (yhdet saumat jäivät epähuomiossa saumaamatta). Olisikohan pitänyt ostaa teltta, joka pitää vettä ilman omaa saumatiivistystä...

cob
Offline
Viimeksi kirjautunut: 19 min 54 s sitten
Liittyi: 10.02.2015 - 21:30

Sanovatko Abisko Liten ohjeet oikeasti että sikakallis teltta pitäisi itse saumatiivistää suoraan pakasta, vai oliko tiivistys vain jätetty tekemättä tehtaalla muuten vaan? Grah.

Mainospuheet eivät vastaa todelisuutta jos Abisko Lite kondenssia kerää, ainakin mainosvideoissa hehkutettiin useita kertoja kuinka ilmastointiin on satsattu jne. Saitko Sarekretkeilijä selville miksi ilma ei kierrä vaikka tuuletusräppänää on useallakin nurkalla?

Etsiskelen itse soolokäyttöön kevyttä (muttei ultra-), 2 hengen 3 vuodenajan telttaa joka kestäisi puurajan yläpuoliset tuulet ja jossa pystyisi viettämään sateisiakin hetkiä paremmin kuin nykyisessä 1h teltassa, ja Abisko Lite2 pomppasi yhtenä vaihtoehtona esille. Ehkäpä odottelen käyttökokemuksia vielä kotvan vaikka paperilla teltta toimivalta näyttääkin.

Sarekretkeilijä
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

Kyllä Fjellun tuotteet pitää aina itse tiivistää. Olisi kai kannattanut ostaa Helsportin ultrakevyt Fjellheimen. En tosin tiedä, olisiko se tarvinnut myös tiivistää. Helsportin tuotteet on kai isompia. Tuo Lite on aika ahdas ja lyhytkin

vesa
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 päivää 22 tuntia sitten
Liittyi: 30.07.2004 - 03:23

Siiskö onko tuo totta, että kaupasta haettu teltta pitää itse tiivistää? Nehän myyvät sutta siinä tapauksessa. En ole milloinkaan tiivistänyt omia telttojani ja niissä on nukuttu kaikenlaisissa keleissä miljoonia öitä, jos vettä on tullut katon kautta niin vain vauriokohdasta. Miksi ostaa 650-800e maksava vuotava teltta kun neljäsosalla saa vedenpitäviäkin?

Sarekretkeilijä
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

On se totta. Eikä se Helsportinkaan tuote tässä kovin vakuuta:

http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=14034

kiravuo
Offline
Viimeksi kirjautunut: Yksi kuukausi 5 päivää sitten
Liittyi: 10.01.2003 - 15:01

Minulla on jonkinlainen käsitys, että tuo saumojen tiivistäminen on tuotantopuolella hintavaa. Eli logikka on jättää homma asiakkaalle ja säästää reippaasti kustannuksista.

Siis minkä tahansa tuotteen hinnan rajat ovat välillä: "hinta joka kattaa tuotantokustannuksemme" ja "hinta jonka asiakas suostuu maksamaan tuotteestamme". Joten jos valmistaja tunnistaa työnvaiheen, joka on kallis tuotannossa, mutta helppo asiakkaalle tehdä itse, se auttaa saamaan tämän yhtälön plussan puolelle.

Saumojen tiivistyksen kohdalla kyse lienee siitä, että teltta on pystytettävä, tehtävä itse litkun sörkkiminen, ja sitten annettava teltan olla pystyssä lämpimässä tilassa, josta tulee kustannuksia.

Tästä pidemmälle en tiedä, onko kyse vain jonkin laiskan amerikkalaisen mökkiyrittäjän ideasta, joka on kulkeutunut meille, vai onko kyse oikeasti merkittävästä kustannustekijästä. Itseäni ainakin ärsyttäisi jos seuraavan kerran Rollsia ostaessani minun pitäisi ruuvata se siivekäs keulakoriste paikalleen itse, mutta myös ärsyttäisi jos ruuvaamisesta valmistaja nostaisi hintaa pari kertaa päiväpalkkani verran.

kiravuo

Eemeli Komu
Offline
Viimeksi kirjautunut: 11 kuukautta 2 päivää sitten
Liittyi: 24.02.2016 - 01:01

Okei?!?
Nyt tuli itselleni ihan uutta tietoa....?
Eli pitäisikö aina uuden teltan ostaessa tiivistää saumat jollain silikoonilla?
Itselläni siis vuoden vanha Akka enduranse 2 ja kesällä käytiin 6 päivän reissulla Kolilla. Tuolloin yhtenänä aamuna odottelin hiukan teltan ulkokankaan sisäpinnan kuivumista. Kosteus sisäpinnassa minusta johtui siitä, että telttaa pystyttäessä oli kaatosade ja maa oli jo ehtinyt kastua ennen teltan pystytystä.
Muuten minulla ei ole ollut teltan veden pitävyyden kanssa ongelmia, kaatosateessakin on sisä teltta pysynyt kuivana. .
Omasta mielestäninteltta pitää vettä täysin kovassa sateessakin.
En nyt oikein ymmärrä tätä "saumojen" tiivistämistä "oletan kaarikohtien" erikseen.
Jos joku osaa kertoa kongreettisen hyödyn kyseiselle toimen piteelle, niin samalla voisi antaa vinkit tuotteista joita kannattaa kyseiseen homman käyttää.

Kiitos! Smile

kelopuu
Offline
Viimeksi kirjautunut: Yksi kuukausi 3 viikkoa sitten
Liittyi: 10.02.2006 - 11:05

Onpa varsin outo puheenaihe, että teltan saumat pitäisi tiivistää jollakin. Minulla on ollut vuosikymmeniä erilaisia telttoja eivätkä ne ole vuotaneet saumoista, tosin kaikki ovat olleet Hillebergejä, mutta Fjellu, Helsport, Marmot TNF jnejnejne, laatuteltat eivät vuoda. Konsenssivesi ja tuuletus ovat toisistaan riippuvia, siitä voi aiheutua ulkoteltan sisäpinnalle vettä, joka tihkuu pahimmillaan sisäteltan läpi. Myös vetoketjusauma voi joskus tihkua vettä, mutta ehjä ja uusi teltta ei vuoda, se on pääsääntö. Oikein paljon käytetty, siis vanha, teltta voi tietenkin tarvita jonkin pintakäsittelyn joskus. Kertokoot siitä sellainen, joka asiasta tietää, minä en ole kostealla liinalla pölypyyhintää kummoisempaa huoltoa teltalle tehnyt (ja retken jälkeen kuivannut)

kelopuu
Offline
Viimeksi kirjautunut: Yksi kuukausi 3 viikkoa sitten
Liittyi: 10.02.2006 - 11:05

Tarkoitin: Kondenssivesi ja tuuletus. Jos tuuletus ei ole hyvä (riippuu ilman kosteudesta), muodostuu ulkoteltan sisäpintaan helpommin vettä ja hätäinen johtopäätös saattaa olla, että teltta vuotaa.

kiravuo
Offline
Viimeksi kirjautunut: Yksi kuukausi 5 päivää sitten
Liittyi: 10.01.2003 - 15:01

Tuo saumojen tiivistyksen tarve riippuu teltasta. Osassa telttoja tämä on hoidettu valmistajan toimesta, osassa valmistaja jättää sen asiakkaalle ja tämä yleensä kerrotaan teltan yhteydessä. Materiaalit vaikuttavat myös, esim. puuvillalanka turpoaa kastuessansa ja saattaa siten tiivistää reiät automaattisesti (riippuen esim. siitä kuinka paksulla ja kuumalla neulalla on sauma ommeltu). Eri materiaalit tarvitsevat sitten eri tökötit, etenkin silikooninailon.

Oma tietämykseni loppuu suunnilleen tähän. Jos teltta ei vuoda sateella, niin kaikki on kunnossa, jos saumoihin alkaa ilmestyä pisaroita sisäpuolelle, kannattaa varmaan tehdä jotain. Sitten pitää ensin selvittää mitä materiaalia teltta on ja valita hoito sen mukaan.

kiravuo

akallio
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 päivä 17 tuntia sitten
Liittyi: 31.01.2013 - 17:25

Hille esimerkiksi ompelee jäähdytetyllä neulalla, joka ei tee niin isoa reikää, sekä turpoavalla langalla. Näin tulee lähes tiivis sauma ja itse en ole koskaan nähnyt vuotoja Tarrassa, mutta ainakin Anjanista olen lukenut, että saumat saattavat tiputtaa ikävästi kovalla sateella. On siis teltan rakenteesta, langasta, sauman tyypistä ja ompelutavasta kiinni, että kuinka hyvin se pitää vettä sellaisenaan. Ymmärtääkseni harva valmistaja tekee enää erillistä sauman tiivistämistä (?)

jariarkko
Offline
Viimeksi kirjautunut: 2 päivää 16 tuntia sitten
Liittyi: 13.02.2012 - 12:44

Jaa-a, on mullekin uutta tietoa. En kyllä ole ihan hirveästi sateessa telttaillut, joten omaa kokemusta ei ole.

Sarekretkeilijä
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

Kun olin ostanut 2009 Fjällrävenin Akka Skule R/S3:n, se selvästi vuosi kaatosateella, kun ei tuullut. Yläsaumoista tuli vettä pisaroina sisäkatolle ja siitä sisään Kun tiivisti saumat, ongelma ei enää vaivannut

cob
Offline
Viimeksi kirjautunut: 19 min 54 s sitten
Liittyi: 10.02.2015 - 21:30

Tarkkoja jos ollaan niin taisi MSR:ni saumatkin muutaman pisaran päästää läpi koko yön kestäneen kovan tuulen ja sateen kuluessa, yläputken lähistöltä jossa on useita saumoja ja joissa putki pingottaa telttakangasta kireälle. Joko noin, tai sitten ko. paikka keräsi sisäteltan tuuletusaukoista tulevasta lämpimästä ilmasta kondenssia. Suurista määristä ei kuitenkaan ollut kyse, onneksi.

Vetskarista tulee hieman läpi, koska MSR:ssä se on jätetty vaille myrskyläppää, mutta apsidin kangas nyt kastuu muutenkin oviaukkoa avatessa ja siitä kulkiessa.

BornBarefooted1971
Offline
Viimeksi kirjautunut: 1 vuosi 4 kuukautta sitten
Liittyi: 01.10.2013 - 14:49

XXL:ssä myynnissä oleva Helsport Fjellheimen Superlight Camp -sarjan teltta on kahden eri henkilön kanssa käymieni keskustelujen pohjalta todettu "vuotavaksi". Toisen henkilön teltta oli ostettu uutena n. 800 eurolla ja oli ensimmäistä kertaa käytössä! Molemmat henkilöt tekivät kesällä reissut Lapissa ja eivät luvanneet enää koskaan käyttää tuota telttaa. Toinen näistä henkilöistä oli eräopas ja toinen, Retki-lehden palveluksessa oleva henkilö, sanoi minulle, että "Helsportin teltta ei vuoda pohjasta, vaan katosta. Jos ulkona tulee vettä paineella, niin absidissa sataa. Pidän sitä hieman huonona ominaisuutena teltassa." Toisin sanoen, ehkä Helsport pitäisi tästä eteenpäin tuntea nimellä "Hell-sport"? Smile

BornBarefooted1971

Sarekretkeilijä
Offline
Viimeksi kirjautunut: 5 kuukautta 6 päivää sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

Öh, taisi tuo sumu ollakin sitä, että voimakas sadepisarointi pommitti kondensaatiovedestä kosteaa kangasta sillä seurauksella, että sisäpuolella ollut vesi pöllähteli sumuksi. Tämä sitten kasteli sisäteltan katon. Tosin niin, että ei tullut sisälle vettä. Siten yksi saumaus ainakin riitti tuohon uuteen telttaan. Mutta vanhassa teltassa siis ennen saumausta rankkasade alkoi tippua yläsaumasta ja vettä tuli myös sisäteltan läpi.

seikkailukutsuu
Offline
Viimeksi kirjautunut: 4 kuukautta 17 tuntia sitten
Liittyi: 19.10.2017 - 11:37

Telttoja voi vuokrata myös muilta retkeilijöiltä Jakokulmasta, jos haluat vaikka kokeilla jonkun tietyn teltan toimivuutta ennen ostamista. Smile Olen itse vuokrannut sivuston kautta ja toimi hyvin. https://www.jakokulma.fi/