1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Oskune
Pari kysymystä monoista

Kiinnostaisi tietää mitä tuo monoissa oleva flex-index tarkoittaa. Miten tämä vaikuttaa monon ominaisuuksiin ja millainen flex sopii millaiseen laskuun?

Sitten toinen: Eli ostin kauden alussa ehkä turhan hätiköiden kalliimman puoleiset Dalbello Kryptonit. Olen harrastelijatason laskija ja nyt pelkään että monot taitaa olla liian "sportit" tasooni nähden. Eli pari viikkoa sitten testasin ensimmäistä kertaa isommassa rinteessä alpeilla ja tulos oli se että reidet alkoivat hapottaa aivan jumalattomasti jo ensimmäisen laskun puolessavälissä. Seuraavana päivänä kokeilin perus vuokramonoja samassa paikassa ja laskin koko päivän vaivattomasti ilman kipuja.

Eli missä ongelma, johtuuko tämä vain siitä että monot ovat "uutuden jäykät", vai tuliko turha ostos.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Flex index viittaa monon jäykkyyteen. Minkä isompi luku, sen jäykempi mono. Karkeasti ottaen voidaan jaotella seuraavasti: Löysempi mono on mukavampi ja kova mono on suorituskykyisempi. Kovaa monoa tarvitaan, kun vahva ja taitava laskija (ns. expertti) laskee kovaa vauhtia. Silloin jäykemmällä monolla tuntuma ja ohjattavuus on parempi, meno on vakaampaa ja hallitumpaa. Suorituskyvyn hinta on yleensä mukavuus. Ainakin minä joudun avaamaan monon kaikki soljet joka kerta hissiin mennessä, muuten alkaisi ahdistaa jo tunnin laskun jälkeen.

Jos ei koe olevansa expertti eikä laske naula päässä sataakahtakymppiä mustaa rinnettä alas, voi säästää rahaa ja jalkojaan ja ostaa hieman löysemmät ja mukavammat monot. Liian jäykkä mono voi itse asiassa tehdä laskemisesta kurjaa ja hankalaa, jos voimat ja taidot ei riitä sellaisten käsittelyyn.

En tiedä virallista luokitusta, mutta äkkiseltään parin valmistajan mallistoa vilkaisten voisin heittää suunnilleen näin: naisilla mallisto näytti alkavan jostain flex 60 tienoilta ja miehillä 70-80. Noilla on aika rattoisaa lasketella. Sadan kohdalla alkaa olla jo kohtuu jäykkää, ja suorituskykykin on jo selvästi eri luokkaa. Kovimmat ei-kilpatason monot lienee jossain flex 130 tienoilla.

Sitten kysymykseesi. Et kertonut ostitko kummat Kryptonit. Molemmat vaikuttais ihan kunnon monoilta kuitenkin. On mahdollista että monot vaan on liian "proot" sulle, eli liian jäykät. Ennen kuin heität hanskat tiskiin, kannattaa kuitenkin kokeilla paria juttua. Ensinnäkin noissa Kryptoneissa taitaa olla vaihdettava etuläppä, jolla voi valita itselleen sopivamman flexin. Jos et ole vielä kokeillut, niin laita se löysempi läppä monoihin kiinni nyt alkuun.

Toiseksi voisit kokeilla varren kulman säätämistä. Pitäis löytyä sellainen ominaisuus noista. Mieti hetki, oliko laskuasento vuokraamon monoilla erilainen? Pystympi vai enemmän eteenpäin nojaava? Voi olla että sun reidet kipeytyi omissa monoissa siksi että kulma oli aggressiivisempi. Jos vartta voi nostaa enemmän pystyyn asentoon, se voi mahdollistaa rauhallisemman laskuasennon ja siten vähentää reisiin kohdistuvaa kuormitusta laskun aikana.

Toivottavasti saat monot suostumaan yhteistyöhön, talvikautta on vielä hyvän pätkää jäljellä Wink

-Tommi

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Nyt ei pysty suoraa vastausta antamaan, koska en tiedä, mutta arvata voin. "Canting" voisi viitata monon pohjan ja säären väliseen kulmaan. Siis takaapäin katsottuna. Eli voit säätää varren kulmaa sivusuunnassa sen mukaan oletko länkisääri vai pihtipolvi. Mutta tämä oli vain puhdas arvaus.

Tuon tason monoissa tuli varmaan joku ohjevihkon läpyskä mukana? Kannattaa lukaista se läpi ensin Wink Ja jos ei tullut, niin sitten vaan ihmettelemään itse. Pähkinänkuoressa: jokainen ruuvi joka näyttää siltä että se on tarkoitettu sun käytettäväksi ja että sillä ehkä voi säätää jotain, niin sitten sitä kannattaa kokeilla. Vähän aikaa monoa ajatuksen kanssa tuijottelemalla keksii miten mikäkin osa toimii.

Mikeyx

Onko mukavuuden lisäksi muita laskemiseen liittyviä riskejä, joiden vuoksi laskijan taitoihin nähden liian jäykkä mono olisi haitallinen tai jopa vaarallinen?

Kaitsu

Tavattoman huonon laskijan suora vastaus: ainakin minut liian jäykkä mono kippaa helposti takapenkille!

Mikeyx

Tuota itsekin arvelin tapahtuvan...