1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
tellu
Mihin 2019 vappuviikolla? Suomen Lappi, Riksu, Abisko?

Meni keväthankiretken suunnitelmat uusiksi ja nyt olisi kiireesti aloitettava uudelleen reissun suunnittelu.

Lapin heikohko lumitilanne nyt vähän arveluttaa että pääsekö enää toukokuun alussa laskemaan.

Riksu kiinnostaisi, kun en ole siellä aiemmin käynyt. Yksi tärkeä kriteeri on ”helppo logistiikka”. Oma auto olisi käytössä,

mutta mielummin satsaisin lentoihin, kuin ajamiseen eteläsuomesta asti. Onko mahdollisesti muita suunnittelemassa samaan aikaan reissua? 

powerskier

Riksuun kerran lentäneenä reissu on aika vaivalloinen. Kiirunaan lentää SAS ja Norwegian Stokiksesta ja viime keväänä jouduin odottelemaan aika pitkät pätkät Arlandassa mennen tullen. Lisäksi oma auto on Riksussa kiva jos haluaa päästä paremmille randoilupaikoille helposti.

pyh

Kaksi kertaa käynyt Riksussa omalla autolla, toisella kerralla yöjunalla Turusta Rovaniemelle. Lyhentää mukavasti ajomatkaa. Tosin toukokuussa reilut 1300 km menee kahdella kuljettajalla yllättävän nopeasti.
Kannattaa seurata ruotsalaisten keskusteluja Riksusta (esim. freeride.se). Tällä hetkellä alempi tuolihissi on pois käytöstä, eli hotellilta kuljetetaan laskijat Katterjåkkiin bussilla. Tavoitteena on saada hissi kuntoon pääsiäiseksi.

teha
Käyttäjän teha kuva

Muutamia kertoja paikanpäällä käyneenä otsikossa mainituista voisi Abiskon kai pudottaa "pois".

Toki riippuu perinteisesti täysin paikallisesta lumitilanteesta, mutta siellä vain tuppaa lunta tulemaan selkeästi vähemmän kuin Riksussa. Itse oon aina ollut Björklidenissä, joka oman auton käyttäjälle passeli paikka otsikossa mainittujen välissä.

Reissut oon aina tehnyt omalla autolla, mutta matka perinteisesti aina ollut pitkä. Kemissä kun asuttiin, niin kummasti lyhyemmältä se toki tuntui, niin kuin olikin Vaasan lähtöön verrattuna, mutta kohtalaisen raskaasti "kameroitettuna" yhtä tylsä pätkä.

Vaihtoehtona oon miettynyt (toteuttamatta) Luulajaan ajamista ja siitä junalla Abiskoon, Björklideniin tai Riksuun - Narvikia unohtamatta - kun sinnekin pääsee. Narvikissa olisi lähestymistä ajatellen "TULI-uusi" Gondoli, mistä sitten tuolilla kohti mörkhollaa ja siitä tepastellen edelleen Tredjetoppenille, jne.. Tästä keskuksen uusille sivuille - https://www.narvikfjellet.no/ (huom. uusi Gondolin linjaus)

https://www.snorapporten.se/ - Sivusto antanee parhaan kuvan tilanteesta laskupaikoissa. Tänään näkyy Riksu olevan ykkönen yli 3 m lumipatjoilla, Abiskossa vastoin kirjaamaani yli 2 m ja Björkiksessä "vain" reilut 120 cm ja Narvik piti perää n. 50 cm lumipatjalla.. Mutta tällä erää lunta hissitetyillä alueilla siis riittää..

Björkkiksessä oli pudoteltu Patrollin toimesta lumia Svarta Björnistä, mutta tulokset olleet laihoja. Lisäksi käytännössä "kiinni" tänään lumimyrskyn vuoksi, vain perhemäki ja lastenhissi auki.

https://bjorkliden.com/skidakning/snorapport/ ja https://www.swedishtouristassociation.com/facilities/stf-abisko-mountain... sekä https://www.svenskaturistforeningen.se/app/uploads/2015/12/nuolja-offpis... kertonee olennaisimmat asiat Björkiksestä ja Abiskon "Nuolja Offpist"-mäestä, joka on laskupaikkoja sieltä eksoottisemmasta päästä.

Nuoljalla olen käynyt vain päivän verran, mutta hupaisa paikka HYVÄLLÄ lumella. Hissi hidas, mutta matkalle saa viltin, jos sää (tai laskijan varustus) heikko. Laskuista omat lempparit 2. Lavindalen ja 5. Rithunjira - turhan steppaamisen välttämiseksi pitää vain muistaa pitää silmällä ns. "paluupolkua" hissille. Abiskon Tuoli on auki vain 2.5.2019 saakka. Björkkis on auki 12.05.2019 ja Riksu 26.05.2019 saakka. Narvik sulkenee 05.05.2019 (omalla sivulla ei mitään mainintaa, tuo kurkattu skiresort.info sivun kautta).

Täällä sivuilla myös alueen vanhoja keskusteluja, joista voi saada mainioita vinkkejä tms. Tai sitten rohkeasti vain luuri käteen ja soittelet pääkallopaikoille ja kysyt, että onko sitä lunta?

Pääasia, että on hauskaa.. =)