1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
hope
"nyrkkirauta"

:o

Tulipa tuossa hassu ajatus mieleen kun selailin sohvalla kiipeilyväline kuvastoja.. Pisti silmään sellainen reijitetty rauta jota käytetään via-ferrata reiteillä, ilmeisesti pehmentämässä lyhyeen köyteen putoamisen kovaa iskua...

Siitä ajatus...

Onko kukaan käyttänyt vastaavaa kiipeillessä, varsinkin jäällä missä se pienentäis ruuveihin kohdistuvaa iskuenergiaa... Kokemuksia...

Kiitos

Anonyymi

Tarkoittatko tällaista: http://www.kong.it/doc408.htm ? En ole kyllä koskaan nähnyt kenenkään käyttävän tuollaista muualla kuin via ferratalla (vaikkakin esim. yllä olevassa linkissä on oikein kuva miten tuollaista voisi käyttää). Sen sijaan screamereiden (http://www.yatesgear.com/climbing/screamer/screamer.htm#1) käyttö on melko tavallista kiivetessä luotaisilla varmistuksilla, jäällä tai vuoristossa.

hope

:o

Juuri tuon tapaista kuin tuo Kong on tarkoitin...

Eikös se toimis juuri noin kuin siinä kuvassa A on, elikäs siten että se rauta on valjaiden päässä...

Tuohon voisi pudota enemmän kuin kerran...

Eikös ne sellaiset slingeistä tehdyt ole kertakäyttöisiä... tarkoitan niitä sellaisia joista ompeleet repee jakaen energiaa hitaammin... jäähän siitä tietysti strutsin jälkeen normaali slingi...

Ideana kuitenkin vissiin sama...

Anonyymi

Kokeilin aikanaan tuota vimpainta, kun kaverilta sain lainaksi. Ongelmaksi osoittautui, ettei köysi (10mm) kulkenut laitteesta riittävän hyvin. Ohuempaa köyttä en iljennyt ottaa käyttöön kun ei siihen aikaan ollut ohuempia yksöisköysiä ollut olemassa. Laitteessa olisi voinut säätää liukumista pujotusmäärien avulla, mutta eipä onnistunut ainakaan omalta osaltani hienosäätö. Kokeilin sisäseinällä ja hypin melko pitkiäkin loikkia köyteen, mutta en voi sanoa että laite olisi toiminut hyvin. Välillä kulki liiankin hyvin ja välillä ei kulkenut lainkaan. Voipa olla että jotain muutosta olisi viimeiseen 5 vuoteen tapahtunut, mutta ei ainakaan silloin ollut töyssyjen keventäjäksi.

Anonyymi

Jäällä varmistuksiin on paras käyttää esim. nitroa, nitro ankkurissa

pienentää putouksessa rasitusta ankkurille jopa puolella (4m putous).

Lucifer

IANAEM (I Am Not An Equipment Manufacturer), eli tämä on vähän mutua, mutta pikkasen kokemuksellakin. SmileVia Ferratalla pudotessa varusteisiin kohdistuvat voimat saattavat kasvaa ihan älyttömiksi, ajatelkaapa seuraavaa: Pulttien väli on vaikka neljä metriä, ja juuri sillä hetkellä, kun kiipeilijä on aikeissa irroittaa toisen karabiinin ylemmällä pultilla, hän putoaa. Pudottavaa matkaa tulee tuo 4 metriä + vaikka metri sitä omaa köyttä. Tämä metrin pätkä ja muut kiipeilijällä päällä olevat varusteet ovat ainoat osat jotka joustavat. Niinpä tuollainen "reikärauta" toimii ikään kuin dynaamisena varmistajana joka päästää köyttä vähän läpi kiipeilijän pudottua. Voimat köyden vetämiseksi tälläisen jarrun läpi ovat niin suuret ettei niitä pääse todennäköisesti syntymään dynaamisella köydellä kiivettäessa ja liidisturtsin sattuessa. Ferratta vehkeissäkin on joskus suosituksia, että kaikki käytössä olleet valjaat, hihnat ja karabiinit olisi hylättävä jos tälläinen putoaminen (siis että köysi on mennyt "pohjaan" jarrun läpi) on sattunut.Nitro ja screamer on ehkä parempia valintoja.

Lux F.

Anonyymi

Ei siinä mitään äkyttömiä voimia tule jos h=5m m=80kg E=mgh =80kg x 9.81kgm/s^2(N) x 5m = 3924N eli 4KN(eli 400kg) Sen nyt kestää mikä tahansa valjas tai köysi.

Anonyymi

äkyttömiä=älyttömiä

Anonyymi

Quote:
Ei siinä mitään äkyttömiä voimia tule jos h=5m m=80kg E=mgh =80kg x 9.81kgm/s^2(N) x 5m = 3924N eli 4KN(eli 400kg) Sen nyt kestää mikä tahansa valjas tai köysi.
E=mgh antaa Jouleja - ei Newtoneita. Eli siis 3924Nm. Heitetäänpä sitten hatusta oletus että vauhti pysähtyy 10cm matkalla, kun valjaat ja köydenpätkä hieman joustavat. Siispä F = 3924Nm/0.10m = 39240N, mitä ei kestä valjaat eikä kroppa. Ei se vauhti vaan se äkkipysäys. Ja tässä oletetaan vielä hidastuvuuden jakautuvan tasaisesti koko matkalle. Todellisuudessa hetkellinen hidastuvuus on varmasti vieläkin rajumpi.

Anonyymi

Anonymous wrote:
Ei siinä mitään äkyttömiä voimia tule jos h=5m m=80kg E=mgh =80kg x 9.81kgm/s^2(N) x 5m = 3924N eli 4KN(eli 400kg) Sen nyt kestää mikä tahansa valjas tai köysi.


Nyt taas leikitään wannabeetä sillä alueella missä ei pitäisi. Tapat vielä jonkun noilla puheillasi.Tavataan nyt aluksi vaikka tätä sivua:

http://www.petzl.com/petzl/statique/sport/ENG/tech/html/shock1.html

Katso varsinkin sitä vasemmalla olevaa kuvaa missä pudotaan kaksi (2) metriä.Sitten jos haluat alkaa ihan oikeasti hiukan laskemaan, niin kannattaa siirtää se laskutikku syrjään ja kysyä opelta mikä on Youngin moduli ja kerrata integroinin perusteet.Jos et tuota hallitse niin voit luntata tästä. Kaavaa on hiukan vaikea tähän kirjoitaa mutta koitetaan:Perusteet:

80 kiloinen epeli

metri sinkkuköyttä (eli ei edes slingiä kuten Petzlin demossa)

putoamista 5m (mukana jo metrin köysi)Iskuvoima = massa x kiihtyvyys x (1+ (neliöjuuri 1+(2*f*M/m*g))f on fall factor ja M on köyden moduli (jos et jaksa laskea modulia, niin 22-25 kN on aika vakio moduli UIAA sinkulle 80 kilon kuormalla).No tuohon kaavaan kun laitetaan metri normaalia kiipeilynarua ja viiden metrin pudotus niin saamme maksimikuormaksi noin 14.5 kN (noin 1450 kiloa). Tämä kuorma siis silloin kun se metrin köysi on venynyt maksimiin. UIAA pitää muistaakseni 11 tai 12 kilonewtonia jonain maagisena rajana ehjänä pysymisen rajana.Maksimikiihtyvyydenkin tuosta voi pyöräyttää samaa modulia käyttäen ja se on noin 18.5G. Saa olla melkoinen hävittäjälentäjä, että säilyy luut ehjänä.Nyt kun on kaavat esillä, niin pistetäänkin siihen slingi köyden tilalle. Normislingi mikä kestää 22kN ja venymä ehkä noin 0.5 prosenttia.Hupsista. Maksimikuorma hiukan vajaa 36kN. Ne eihän se ole kuin noin 3600 kiloa. Kyllähän Rakkawannabee tuollaisen kestää, pitää vain tilata rakkavaljaat jostain. Ai niin, tuo slingi kesti vain 22kN. Sehän menikin poikki.

Alppipässi

--

Ole mies, toteuta haaveesi.

Anonyymi

No joo. Sori väsyneenä unohtui hieman tärkeähkö seikka. Olisihan sse nyt pitänyt huomata että siitä tulee J yms. Ei kannata pudota tai kuolee... Sad

hope

:o

Entäpä sitten tuo Cassinin shock absorber (tuote nro 427 kuvastossa)...

Siinä olisi tuollainen slingistä tehty... jonka voi "ladata" uudestaan eli ei ole kertakäyttöinen niin kuin sellaiset joissa ompeleet repee...

Onko kellään tuosta käyttökokemuksia??

Anonyymi

Jos jääkiipeilyssä käytetävien varmistusvälineiden muuttuminen käyttökelvottomaksi sturtsin jälkeen tuntuu jonkinlaiselta ongelmalta, suosittelen kyllä lämpimästi mitä tahansa muuta harrastusta. Säilyy henki pidempään.