1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
AK 88
vaateet makuupusissa?

eli joku sanoo että "laita märät vaateet makuupussiin niin ne kuivuu yön aikana ruumiin lämmöllä".jotenkin mua epäilyttää homma ja en ole sitä kokeillut mutta nyt rupesi homma kiinostamaan,eli onko tossa mitään järkeä?musta ainakin tuntuu että ei ne kamat kuivu ja jos kuivuu niin kosteus on makuupussissa joka kuivuu vielä hankalammin.ja untuva pussi on kai kostealle arempi kuin kuitu.

Anonyymi

toimii sukilla yms. pikku sälällä

zorro

Mulla nyt on makuupussissa nukkuessa aluskerrasto päällä ja sukat jalassa. Hien kosteuttamat vaatteet kyllä kuivuu kun ovat ihossa kiinni, eikä makuupussi ole liian kuuma (eli aiheuta lisää hikoilua nukkuessa). Kuorivaatteita nyt ei kuivaks tarvii saadakkaan, joten ne voi jättää vaikka teltan eteiseen etteivät kastele makuupusseja ja sisätelttaa. Kosteat hanskat säilön kyl makuupussiin (huom. kosteat, ei märät!), etenkin pakkasilla, koska jäisenä niistä on vielä vähempi iloa aamulla. Makuupussi kannattaa tietenkin ravistella kunnolla aamulla, jos vaatteet on nukkumaan mennessä olleet märkiä/kosteita.

Sata kertaa helpommalla pääsee kun ei päästä vaatteita kastumaan! Sitä varten on kuorivaatteet ja oikeista materiaaleista koostuvat välikerrastot.

Älä siis laita makuupussiin liikaa liian kosteita vaatteita.

Iines Ankka

Lähde tuohon tietoon on ainakin Olli Aulion "suuri retkeilykirja" vai mikä sen nimi onkaan.Ihan mielenkiintoinen teos muttei tosiaankaan kannata lukea kuin raamattua, monet asiat on vanhentuneita tai muuten vaan omituisia, eli jos luet niin ajattele asiat läpi ennenkuin uskot mitä siinä sanotaan.. Kyllähän tuo jossain oloissa toimii, kun ei laita paljoa märkää vaatetta ja ei ole pitkä reissu ja ehkä kuitupussilla tosiaan paremmin.Mutta eipä taida olla uudempaakaan suomenkielistä retkeilyopasta olemassa? Eli tavallaan kuitenkin suosittelen kyllä opuksen tonkimista kirjastosta ja lukaisemista niille henkilöille ketkää etsii tietoa retkeilystä.

On se järkevämpi teos retkeilystä kiinnostuneille kuin noi survival-oppaat joita on käännetty useitakin.

muumi

Vaatteiden kuivatus makuupussissa on ihan kuolleena syntynyt ajatus -vähän kuin kusisi pakkasella housuihin. Ainakin jos samassa makuupussissa pitää viettää useita öitä. Yhtä märässä pussissa paleltua yötä vastaan olen vaikka viikon päivät liikkeellä märissä vaatteissa. Äärimmäisessä aamuhorkassa auttaa kun ottaa märät päivävaatteet hetkeksi makuupussiin sisään ennen niiden pukemista mutta välttää loppuun saakka pussin kostuttamista näinkin. Itselläni ei ole supergoreuntsikkatms. pusseista kokemusta mutta en usko niidenkään olevan koskaan sopivan viileitä Wink kastuttuaan.

T. Salama

No kokeilemallahan tuo selviää. Itse testasin armeijassa, ja hyvin toimi. Esim. läpimärät villakäsineet kuivuivat hyvin makuupussissa yön aikana, ilman että makuupussi olisi kastunut huomattavasti. Sitä paitsi, talvipakkasilla pidän mielelläni kuivia käsineitä.. Olisihan noita voinut kamiinan vieressäkin kuivata, mutta tulipahan tämäkin tapa kokeiltua. Yleinen keino tuo tuntuikin olevan.

muumi

Se makuupussi kuivaa ja lämmittää totaalisen erilailla sisälämpötiloissa kaminan vieressä kuin teltassa sateisessa metsässä. Pahimmillaan olen nukkunut kastuneen makuupussin ulkopuolella mieluummin kuin sen sisällä totaalisessa horkassa -ja kironnut läpi yön tuota vaatteidenkuivatus-perinnetietoutta.

Ankkapina

Herra SalamaHarrastin itsekin auvoisina armeija-aikoina pussikuivausta, mutta olen vakuuttunut, että tälläkin tavalla toimittaessa kamiinalla on olennainen osa. En siis suosittelisi harrastamaan rauhan aikana. Paitsi jos hankittuna on Hillebergin uusi, kamiinalla varustettu malli.

Ei se ny niin vakavaa oo.

Rauno

muumi wrote:
Vaatteiden kuivatus makuupussissa on ihan kuolleena syntynyt ajatus -vähän kuin kusisi pakkasella housuihin.
Käytännössä vain talvella on pakko ottaa ne märät vaatteet mukaan makuupussiin. Muutoin on kiva sitten aamulla yrittää keittimellä sulatella jäätyneitä hanskoja tai sukkia kun ne pitäisi pukea päälle.Kosteat kuorivaatteet voi tosiaan jättää absidiin, niinkuin zorro sanoi, koska niistä pystyy aamulla ravistelemaan jäät pois, mutta on vähän hankalampaa jos hanskojen eristykset pääsevät jäätymään.Tietenkin järjen käyttö on taas sallittua, eli illalla, jos on aikaa, kannattaa virittää ne märät vaihtohanskat ja -sukat telttaan pyykkinarulle kuivumaan ja keitin hetkeksi tohottamaan. Mutta ei niitä keittimellä riittävän kuivaksi saa, on ne silti otettava makuupussiin mukaan.Makuupussi kostuu joka tapauksessa. Sitä on joko päästävä jossain välissä kuivattamaan, tai sitten siinä pitää olla riittävästi reserviä kostua.

Ei siinä enää parit sukat ja hanskat missään tunnu. Alusvaatteet, välikerrasto ja taukotakkihan on jo muutenkin päällä makuupussissa, muutenhan on turhan järeä pussi mukana.

lakso

Ota vaellukselle mukaan riittävästi paperipusseja joihin pistät vaatteet yön ajaksi, kun otat tämän makuupussiin kosteus tiivistyy paperiin eikä makuupussiin ja voit käyttää pussia myöhemmin nuotion sytytykseen. Pussi on myös helpompi kuivattaa seuraavaan käyttökertaan.

Mr C

Jos makuupussi kastuu niin se ei lämmitä. :!:

Eli märillä vaatteilla sitä ei kannata ylimääräistä kostuttaa. Pussi kostuu jo normaalista aineenvaihdunnasta tarpeeksi.Tietysti jos kantaa turhan järeätä (+10 asteessa ei tarvita -40 tarkoitettua pussia) makuupussia niin siinä on kostumisvaraa.

Mutta myös turhaa painoa paljon. Ja liian lämpimänä se aiheuttaa hikoilua, joka kostuttaa pussia. :shock:Nykyiset (vaate) materiaalit kuivuu päällä ollessa, sinä aikana ei mennä makuupussiin. Eli jos sattuu urheilukerrasto ja mahdollinen powerstretch-asu kastumaan, niin ne päällä teltan sisällä keitellään ruoat ja tehdään askareet, jolloin kuivuvat. Siis sateella näin, jos sade lakkaa niin tehdään verryttelykävely leiripaikan lähellä jolloin verenkierron vilkastuminen lämmittää mikä haihduttaa kosteuden nopeammin vaatteista.Pakottavasta syystä, esim talvella jäätyisivät, voi kosteat vaatteet ottaa makuupussiin suojattuna, EI PÄÄLLÄ. :idea:Paperipussit ei auta koska kosteus menee niistä läpi. Märät vaatteet tms. on pakattava vesitiiviisti, esim kanoottipussiin tai muovikassiin.

Silloin märät vaatteet pysyy lämpiminä, eikä kastele makuupussia.Vaatepussin voi laittaa myös makuupussin ja makuualustan väliin, esim jalkopäähän tai tyynyksi pään alle. Koska makuupussista tapahtuu eniten lämpövuotoa maahanpäin (eristeiden painuessa kasaan) niin viileällä säällä sekin riittää.Aamulla saa sitten laittaa kosteat ja lämpimät vaatteet päälle kuivumaan ja makuupussin kuivaamiseen riittää nomaali tuuletus, ei tarvita viiden tunnin kaminakuivatusta. Biggrin