1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Nordsee
advanced elements

Onko kenelläkään kokemuksia advanced elements ilmatäytteisistä kajakeista. Itseäni kiinnostaisi lähinnä convertible malli. Kokemuksia on jonkin verran lasikuitu/muovi kajakeista, mutta en ole vannoutunut harrastaja.
Mitä maksaa ja mikä siinä maksaa? Erämessuilla tuli hypisteltyä.
Kannattaako hankkia ensimmäiseksi omaksi kajakiksi? Käyttöä olis yksin ja kaksin. Mitään koskenlaskua en aio puuhastella. Peilityynellä kesäiltana merellä ja lapin komeilla järvillä. Kaikki kokemukset tervetulleita...

Tintti


Että sattuikin  :). Juuri eilen ja tänään pyörittelin samaa kysymystä. Itselläni ajatuksena ostaa Airframe1. Hintaa
kysyin Intersportista - noin tuhat euroa/paketti. Paketti pitää sisällään kajakin lisäksi kelluntaliivit, aukkopeitteen, melan...

Ajatuksena olisi pitää kajakki autossa josta sen saa kätevästi napattua kun sopiva vesistö osuu kohdalle. Lähinnä
Lapin järvet ja joet.

Kuulisin siis minä myös mielelläni kommentteja ja kokemuksia.

**Pisteet kerää kokonaan se, joka sekoittaa yhteen hyödyn ja huvin**

Tintti


Jaahas... tästä on keskusteltu aiemminkin

http://www.relaa.com/index.php?topic=10661.0

**Pisteet kerää kokonaan se, joka sekoittaa yhteen hyödyn ja huvin**

Nordsee

Eipä taida olla monella omakohtaista kokemusta..... Arveluttaa vaan kajakissa se,että kestääkö venttiilit vielä muutaman vuoden käytön jälkeen kun takuutki ummessa. Kangas taitaa kestää auringon säteet ku oikeilla aineilla hoitaa. Hankintahinta taitaa mennä päälle tonnin... 

OS

Olen kyllä hieman epäileväinen näiden ilmatäytteisten kajakkien suhteen. Jos on rahaa tonni tai vähän enemmänkin, niin miksei ostaisi kerralla kunnon paattia. Ei tarvitse pelätä reikiintymistä eikä venttiilien toimintaa eikä muutakaan tämmöistä melontaan kuulumatonta. Ja mitä sitten, jos mahdollisella retkellä sattuu pahat kelit ja pois olisi päästävä, kuinka "merikelpoisia" nämä paatit loppujen lopuksi ovat, tietenkin myös melojan kokemus vaikuttaa. Ei oikeallakaan kajakilla pärjää huonossa kelissä, jos ei ole tarpeeksi kokemusta ja tottumusta tuuli- ja aallokkomelonnasta. Meloja-lehdessä 4/2005 esitellään tätä ilmakajakkia, tekstissä mainitaan mm: "Istuimen alaosa liikkuu pohjalla vapaasti, mutta kun sen päälle istuu ja nojaa taaksepäin, selkänoja on kohtuullisen tukeva." Yleinen ohje melonta-asennosta on, että kajakki ei ole mikään lepotuoli, jossa nojaillaan taaksepäin tukevaan selkänojaan, vaan melonta-asennossa vartalo nojaa hieman eteenpäin, jolloin selän lihaksia voidaan ja myöskin pitää käyttää. Oikea melonta-asento vaikuttaa myös siihen, että selkä ei väsy niin helposti, eikä tarvitse "nostaa jalkoja reunaponttoonien päälle ja rentoutua", kuten Meloja-lehden artikkelissa mainitaan. Mutta itse kukin liikkuu sellaisella paatilla kuin haluaa, se on kuitenkin mukavaa, että vesille tekee mieli.

Tintti


Ok, eli pientä skeptisyyttä havaittavissa... Omaan mielenkiintoon liittyy nimenomaan kajakin mukanakuljetettavuus helpommin
kuin "normaali" kajakki. Kun ei ole tarkoitus pitää kajakkia vajassa ja viedä se erikseen pisteeseen A tai B retkelle lähtöä varten
vaan pitää kajakki melkein aina mukana. Ja kun sopivia vesistöjä osuu vahingossakin kohdalle niin ei kun vesille.

Siinä mielessä en ainakaan itselleni ilmatäytteistä ostaisi vars retkiä varten tai merelle. Niihin tempauksiin voisin sitten vaikka
vuokrata kajakin jostain muualta. Tuo huono melonta-asento pisti kyllä mietityttämään...

**Pisteet kerää kokonaan se, joka sekoittaa yhteen hyödyn ja huvin**

lumikuru
Käyttäjän lumikuru kuva

[quote author=OS link=topic=13439.msg89973#msg89973 date=1141664231]
Meloja-lehdessä 4/2005 esitellään tätä ilmakajakkia, tekstissä mainitaan mm: "Istuimen alaosa liikkuu pohjalla vapaasti, mutta kun sen päälle istuu ja nojaa taaksepäin, selkänoja on kohtuullisen tukeva." Yleinen ohje melonta-asennosta on, että kajakki ei ole mikään lepotuoli, jossa nojaillaan taaksepäin tukevaan selkänojaan, vaan melonta-asennossa vartalo nojaa hieman eteenpäin, jolloin selän lihaksia voidaan ja myöskin pitää käyttää.Jos oikeaan melontatekniikkaan ei kuulu nojaaminen selkänojaan, niin asia on helposti korjattavissa: jättää nojaamatta.

Nordsee

Hankintahinnalla saapi varmasti ihan hyvän "oikean" retki/merimallin kajakin, mutta se mikä itseäni innosti ilmatäytteisissä on nimenomaan tämä Convertible malli. Sen pystyy helposti muuntamaan kaksikosta yksiköksi penkkiä siirtämällä ja ostamalla aukkopeitteen. Ja täytyy myöntää että myös se säilytys-->menee pieneen tilaan. Talveksi voipi nakata varastoon. Lisäksi auton perässä kulkeepi nätisti, kun vaellukselle/kalastusreissulle lähden.
Miten on muuten lasikuitu/muovi kaksikoissa yksinmelominen. Istutaan takana ja jokin paino tasapainottamaan menoa eteen...?

:?:

Nordsee

Kattelin vähän hintoja maailmalta ja näyttäs siltä, että Suomessa osaavat ainakin pyytää reippaasti. Saksassa pari-kolmesataa eur edullisemmat, mut alle tonnin menee kuiteski.
eBay: sta kattelin niin puoleen meni hinnat mitä suomessa, tietysti tulee verot ja rahtikulut. Myyvät esim. pakettiratkasua

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7218741591&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcY_BIN_Stores_IT

Lukas

Viime kesänä tuli minua vastaan joku juuri tuollaisella paatilla. Meno oli tosi naurettavan näköistä puolelta toiselle vaappumista, eikä kaukalo näyttänyt pysyvän lainkaan suunnassa. Keulan edessä oli vielä sellainen puoli metriä korkea jarruaalto, mutta käyhän se ainakin hyvästä kuntoilusta, eikä tarvi lähteä pitkälle lenkille kun meno on niin hidasta ja raskasta.

Itse en ikimaailmassa sijoittaisi tuollaiseen senttiäkään, kalareissuille pieni kumivene on paljon parempi ja halvempi ratkaisu, vauhdissakaan ei nähdäkseni ole eroja.

lumikuru
Käyttäjän lumikuru kuva

[quote author=Lukas link=topic=13439.msg90065#msg90065 date=1141750779]
Viime kesänä tuli minua vastaan joku juuri tuollaisella paatilla. Meno oli tosi naurettavan näköistä puolelta toiselle vaappumista, eikä kaukalo näyttänyt pysyvän lainkaan suunnassa. Keulan edessä oli vielä sellainen puoli metriä korkea jarruaalto, mutta käyhän se ainakin hyvästä kuntoilusta, eikä tarvi lähteä pitkälle lenkille kun meno on niin hidasta ja raskasta.

Itse en ikimaailmassa sijoittaisi tuollaiseen senttiäkään, kalareissuille pieni kumivene on paljon parempi ja halvempi ratkaisu, vauhdissakaan ei nähdäkseni ole eroja.Mm. näin kuitenkin Melojassa (4/2005) Janne Pyykkö ja Mika Sigvart:

"NOPEA JA SUUNTAVAKAA

Heti liikkeelle lähdettyä totesimme
AirFramen vauhdin,
kun se tuppasi karkaamaan
Gumotex Palavalta. 6–7 km/
h matkavauhtia voi ylläpitää
pitempään, kunnosta riippuen
tietenkin. GPS:llä mittasin
maksiminopeudeksi 9,5
km/h. Keskivertokajakkeihin
tottuneelle mainitut nopeudet
eivät ole paljon, mutta
molemmat yhtä kaikki noin
kilometrin enemmän kuin
Gumotexilla.
Toiseksi kiinnitimme huomiota
AirFramen suuntavakauteen.
Se ei pyörähdä ympäri,
kun lopettaa melomisen.
Se on paljon sanottu kumikajakista,
sillä kaikki tähän
asti kokeilemani kumikanootit
vaativat melojalta valppautta
suunnanpidossa. AirFrame
jatkaa eteenpäin tai puoltaa
vain kohtuullisesti.
On vaikea kuvitella, että
AirFrame kaatuisi. Sen leveys
87 cm on selvästi enemmän
kuin tavallisessa retkikajakissa.
Leveyden haittapuoli
on, ettei melaa tahdo
saada kovin pystyyn meloessa,
kun mela jo ottaa reunaan
kiinni. Tähänkin saattaisi
korotettu istuin auttaa.
Kajakin erikoisrakenteinen
alumiinivahvisteinen keula
halkaisee aaltoja kuten esite
lupaa. Kokeilematta jäivät
kovemmat kelit ja missä vaiheessa
aallot alkaisivat lyödä
kannen yli. Arvatenkin
hiukan myöhemmin kuin tavallisella
kajakilla, sillä ilmakammiot
antavat kajakille
nostetta."

Oletkohan varmasti nähnyt Advanced Elementsin  AirFrame 2 Convertible -kajakin? Kysypä seuraavalla kun se näkemäsi vastaan tulee, mistä kajakista on kysymys! Ei tarvitse sitten täällä hm. muunnettua totuutta viljellä....
 

OS

Kyllä on ihme paatti kulkemaan tämä Air Frame. Lähes metrin levyinen ja ilmatäytteinen. Istuin niin alhaalla, että mela vastaa laitoihin, joten ilmeisesti täytyy meloa varsin pitkällä melalla. Lisäksi istuin liikkuu pohjaa vasten, joten melojan pitää nojata taaksepäin saadakseen istuimen tukevoitumaan, eli melonta-asento on varsin huono. Ja näistä huolimatta kajakki kulkee jopa 9,5 km/h. Olenkohan koskaan minkäänlaisella kajakilla melonut tällaista vauhtia? Mutta se taitaa vain johtua näistä naruista, jotka olkapäistäni roikkuvat.

eks

Keskisellä oli tuon ykkösen hinta 699, convertible ja kaksikko 999. Muistaakseni. Pakettiin kuului mela ja pumppu.

Lukas

Oli ainakin aivan saman näköinen kuin tuo AirFrame, varma en voi olla, mutta meno oli oikeasti kovin vaikean näköistä ja meloja istui vielä melko syvällä ja hiki virtasi koskena kaverin yläkropassa kun yritti näyttää meille melomisen mallia.
Tokihan jokainen voi laittaa euronsa mihin lystää, mutta tällainen näköhavainto minulla on viime kesältä. Jos tuollainen laite tuntuu sopivan juuri sinulle, niin miksi et silloin sellaista laittaisi.

Wiggin

Minä tilasin tuon kaksikon. Mukana aukkopeitteet ja mahdollisuus käyttää yksikkönä. Tällä viikolla pitäisi tulla, joten sen jälkeen tuntemuksia.

kapi

Minulla on melontakokemusta neljä metrisellä advanced elementsillä n. 100 km verran (10 matkaa). Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen ominaisuuksiin: todella vakaa ja turvallisen tuntuinen, matkanopeus riittävä (aloittelijan hartijoilla kuusi km/h, ehkä karvan alle)
        Kankaiselle etukannelle kertyy vettä, mikä pyrkii vuotamaan vetoketjusta sisään.Tämän olen eliminoinut pitämällä lattian ja kannen välissä juomapulloa kohottamaan kantta kuperaksi. Jokin poikittaisruoto ponttoonien päälle kohottamaan kantta pitäisi vissiin viitsiä värkätä.
        Istuinta olen korottanut Motonetistä ostamallani remonttimiehen/multasormen n.30 milliä paksulla solumuovisella polvialustalla (3,90 e). Nyt on parempi asento meloa eikä persaus kastu, jos sattuu olemaan patjalla muutama tippa vettä.
        Jos kajakin aikoo pakata tiukasti kassiin (voi  jäädä monelta hätäiseltä onnistumatta) useiksi päiviksi, kannattanee sisään joutunut kosteus kuivata huolella. Tämä vaatii hiukan vaivaa ja hiukan aikaa.
    Maahantuojan mainoksen mukaan nelimetrinen painaa 16 kg, valmistajan sivujen mukaan 19 kg, mikä lienee oikea lukema.
    kokemuksien jälkeen: Ostaisin uudestaan!

kapi

Jäi kommentoimatta edellisessä viestissäni siitä, kun joku väitti, ettei istuin kestä paikallaan. Omassani ainakin pysyy hyvin, sillä alaosan liepeet ovat puristuksissa sivuponttoonien ja pohjapatjan välissä ja selkänoja kiinni säädettävillä remmeillä  sivuponttooneissa.

xjapa

Moro, jep, kokemuksia on, viime kesänä hommaattiin Convertible2, Vantaan Tammiston Budget Sportista. Kyllähän tuolla vempeleellä hintaa on, 1200 e maksoi kajakki, kaksikko ja yksikkö kannet, liivit ja melat.

Jos tarkoituksenasi on säilyttää kajakkia omassa pihassa tai esim. kerhon vajassa ja lähteä joka kerta samasta pisteestä melomaan ja palata samaan pisteeseen, tai jaksat/pystyt sen auton katolla kuskaamaan, osta normaali kajakki.

Mutta jos vastaus noihin on ei, vaan haluat hypätä kajakin ja kamojen kanssa bussiin/junaan, tai mennä uuteen paikkaan omalla autolla kajakki kivasti takakontissa ja lähteä melomaan, päätyä johonkin ja hypätä siellä bussin kyytiin ja palata kotiin/autolle kajakin kanssa, osta Advanced Elements. Se nimittäin kulkee ihan kivasti mukana, ei toki pitkiä matkoja kantaen, yhdellä kädellä ei tosiaankaan liikahda, mutta itse olen sitonut sen pieneen kärryyn, sen kanssa se kulkee parikin kilometriä.  Ja jos lisäksi haluat samassa paketissa yksikön ja kaksikon, Advanced Elements Convertible2.

Ja ihan kivasti se kulkee vesilläkin. Ei varmasti yhtä sutjakkaasti kuin tavan kajakki, mutta omasta mielestäni riittävän hyvin edellä mainitut edut huomioiden. Retkikajakkihan tämä on, ei mikään vaellus- tai urheilukajakki. Jos jollakulla on sen kanssa ollut meno vaikean näköistä ja tekee puolen metrin keula-aallon, kyseinen henkilö ei ole sitä kunnolla kasannut. Ei ole laittanut keulan alumiinirankoja tai ponttooneita kohdalleen, ei ole pumpannut tarpeeksi täyteen, ehkä jopa jättänyt pohjan ilmapatjan kokonaan pois, ei ole suoristanut evää ennen lähtöä tms. Nämä pitää muistaa katsoa kuntoon, ennen lähtöä. Kieltämättä se herkästi puoltaa vähän jompaankumpaan suuntaan, varsinkin sivuaallokossa, mutta meloo sitten toiselta puolen vähän voimakkaammin.

Aloittelijalle ja vaikka perheelle tai lapsille sopii hyvin vakauden takia. Emännän 130 kg veli, vaimo ja kaksi lasta (5 ja 7 v) meni mökillä sillä oikein kivasti ilman kantta parin-kolmen tunnin lenkin. Kaatumaan en ole saanut edes yrittämällä.

Jalkatukea ei tosiaan oikein ole, siihen koitan kehittää jonkin systeemin, esim. laittaa jalkalenkit samoista kiinnikkeistä, joihin penkit tulee kiinni. Ja edestä vetoketju vuotaa vettä sisään, jos sitä ei korota, mutta tosiaan tuommoinen poikittaisruoto voisi olla hyvä idea. Istuma-asentoa olen nostanut laittamalla vesitiivissä kassissa olevat varavaatteet tai ilmapussin ahterin alle. Tämä on hyvä tehdä siksikin, että takana (vai oliko se edessä) käsi tahtoo osua kajakin reunaan, koska kajakki on niin leveä.

Aallokossa pärjää, omien kokemuksieni mukaan ainakin esim. ämpärimuovi-kaksikon yli pyyhkäisee veneiden peräaallot herkästi yli ja sen saa pyörähtämään ympäri, mutta tämä epeli joustaa aalloissa juuri sen verran, että aallot menee huomaamatta. Myrskytuulella ei ehkä pääse kunnolla eteenpäin, en tiedä, mutta eipä kukaan tällä lähtisikään myräkässä keskelle ulappaa melomaan.

Onhan siinä oma hommansa kantaa, kasata ja taas laittaa takaisin kassiin, mutta uskon että pienempi, kuin normo kajakin kantamisessa, kattotelineiden asentamisessa, kajakin katolle nostamisessa ja kiinnittämisessä, lisäilmanvastuksen aiheuttamissa bensakuluissa ja katolta alas ottamisessa.

Vanhuksilla oli kajakki mukana kuukauden matkailuauto-reissulla, käyttivät sitä aika paljon ja tykkäsivät. Katolle eivät olisi sitä millään voineet nostaa. Vuokrata olisi tietysti voinut aina eri paikoissa, mutta siinäkin on oma ruljanssinsa...

Melonnat kajakilla rajoittuu alle kahdeksan tunnin retkiin. Kahden hengen pitkän reissun kamat kyytiin ei mahtune, jos teltta sun muut on mukana. mutta ajattelin yksikseni lähteä viikonlopuksi melomaan joku kerta, kokeilen että kyhään vain kajakin ylle pressukaton ja nukun kajakissa (sen hyvin kuivattuani).

Tyytyväinen olen. Jos jotain lisävinkkiä tai ohjeita joku kaipaa, voin niitä kirjoitellakin.

kapi

Tänään testasin neljä metrisen yksikköni matkanopeuden: lenkin pituus oli 10,4 km ja keskinopeudeksi tuli 6,3.  Pari kertaa pysähdyin tuulen vietäväksi räpläämään navigaattoria, mikä laski nopeutta  ehkäpä yhden kymmenyksen verran.
        Osalla matkaa "melkein navakan" tuulen takia oli reisu melkoisen tehokas kuntolenkki.

lumikuru
Käyttäjän lumikuru kuva

Sulla on siis se kevympi ja kalliimpi LITE-yksikkö. Mulla on nyt kolmas kesä menossa Airframe 2:n kanssa, joka on varmaan kansirakenteita lukuun ottamatta tismalleen sama kuin tämä Convertble-yksikkö/kaksikko. (Ja joka muuten taitaa siis olla poistuva malli.)

Kahden varttuneen henkilön rauhallisesti "vauhdittamana" kajakki kulkee tuommoista reipasta kävelyvauhtia (ilman näitä geepeessiä määritetty!).  Päiväretkien suunnittelluun riittää aivan hyvin tuommoinen -sopivasti pyöreä lukukin- osviitaksi ja siis 5 km:n /t vauhti (12 min per km). 

kapi

Ei ole tullut harrastettua vielä pitempiä retkiä. Semmoisilla  vitosen vauhti on varmasti Litelläkin just sopiva.