Ensisijaiset välilehdet

Käytätkö kypärää?


Vapaalaskija Niklas Hollsten käyttää laskiessaan aina kypärää. (Kuva: Arttu Muukkonen)
 

Michael Schumacherin valitettava onnettomuus on herättänyt keskustelua kypärän käytöstä. Schumacherin onnettomuus sattui rinteiden ja ruuhkien ulkopuolella. Jotkut käyttävät kypärää vain rinteissä ruuhkien, hyppyreiden tai reilien vuoksi. Jotkut taas käyttävät kypärää vain vapaalaskussa rinteiden ulkopuolella.

Miten sinä siis käytät laskettelukypärää? Valitse parhaiden omaa kypäränkäyttöäsi kuvaava vaihtoehto.

MPK
Käyttäjän MPK kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Käytän

Markku Jussila
Re: Käytätkö kypärää?

Taidan olla aika leppoisa jyrkkien ja jäisten välttelijä kun en ole enää viime aikoina kypärää offareilla käyttänyt. Eikä ole onneksi puuterin alta osunut kiviä oman pään kohdalle.

Tosin mulla on sellainen Burtonin pehmustettu pipo mutta se toimii lähinnä excusena kypärättömyyttä selitellessä.

Mikko Piironen
Re: Käytätkö kypärää?

Kyllä: rinteissä ja offareilla sekä hiihtokeskuksiin autoilleissa mikäli soratie (erityisesti Jeron pikataival).

Kerran kypärä on pelastanutkin vähintään kuolemalta, kun kolme metrinen ja 200 kiloinen teutooni kääntyi hissijonossa sukset olkapäällään ja kajautti ne täysillä mun kupoliin. Pari kaveria on onnistunut ihan itse laskemalla hajottamaan kypäränsä. Kiipeilykypäriähän sitten on mennyt enempikin.

P-tex
Käyttäjän P-tex kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Kerran kun on kypäränkäyttöön tottunut niin se on vähän samanlainen asia kuin turvavöiden kanssa autoillessa - ei paljon tee mieli vetää ilman.

Four and a half feet Red Mountain!

PeeTee
Re: Käytätkö kypärää?

"Kerran kun on kypäränkäyttöön tottunut niin se on vähän samanlainen asia kuin turvavöiden kanssa autoillessa - ei paljon tee mieli vetää ilman."

Se on sama toisin päin. Kun on vuosien jälkeen laskenut yhden päivän ilman kypärää niin ei sitä kohloa jaksa sen jälkeen enää ollenkaan kantaa mukanaan.

Tare76
Re: Käytätkö kypärää?

Jep! Päässä on, rinteessä ja offarilla. Ikävä jättää kausi kesken, jos pamauttaa puuhun tai kiveen.

jeppe jääkarhu
Re: Käytätkö kypärää?

Rinteissä ja offareilla aina päällä vaikka alunperin käyttöön otinkin vasta kun reissut suuntautui enemmän pois rinteistä. Halpa henkivakuutus ja pelkästään jo näin viikon Levin reissulla kaveri säästyi aivotärähdykseltä kypärän ansiosta! Vahinko ei tule kello kaulassa niin kuin viisas sanonta kertoo ;)

Madsen
Re: Käytätkö kypärää?

En käytä. Harvoin se mälli kunnolla päähän kohdistuu. Varmaan kannattaisi, mutta en pyöräillessäkään käytä. Alamäki pyöräilyssä kylläkin.

Pitäisi varmaan lähteä ostoksille. Toisaalta tuntuu että enemmän jytkyjä tulee ammattilaskijoille, jotka vetävät lujaa. Itse jarruttelen kun alkaa vauhti kiihtyä. Sama offarilla että rinteessä. Ja vapaampi fiilis yksinkertaisesti.

Berg Baron
Re: Käytätkö kypärää?

rinteessä ja offilla juu, skitourilla ei, paitsi joskus keväällä kiipeilykypärä, jos karwendelin kalkkikivikuluaari näyttää siltä että siellä ropisee enemmänkin kiviä.

P.s. muistan vielä hyvin kun ostin ekan kypärän about y2000. Kypärä aikuisen päässä oli vielä suht harvinaista ja sitä sai usein kuulla rivouksia tuolihissistä, jos vain sattui laskemaan hissilinjaa pitkin tai sen poikki, Giro nine (tsm.) oli ainoa mikä kaupan nurkkahyllystä löytyi. En edes oikein tiennyt onko se hiihtokypärä vai mikä, kun ei oikein ollut reffiä ; )

jaaskmi
Re: Käytätkö kypärää?

Nuorempana (ja tyhmempänä(?)) ei kypärää käytetty kun kukaan muukaan ei käyttänyt. Noin 5 v takaperin Skimbat siipipurjeharjoittelussa meren jäällä "pommeja" tehdessä meni kypärä ostoon ja sen jälkeen käytetty aina lasketellessakin.
ps. GPS näytti max. nopeudeksi purjeella 89,7 km/h tasaisella jäällä. Mielestäni tuntui kovemmalta vauhdilta kuin sama rinteessä :-)

Elämäni on alamäessä; Praxis Powder Board

Shrek
Re: Käytätkö kypärää?

Kun venäläiset ihmisohjukset ilmestyi Rukan rinteille niin minäkin aloin käyttämään kypärää.

f-setä
Re: Käytätkö kypärää?

Aina kypärä sekä selkäpanssari. On ollut käyttöä...
On amatöörille turvallisempaa.
Vastaavat releet niskassa myös kesällä, mopoillessa :)

mtb-lohja.com

Rosu
Re: Käytätkö kypärää?

Ehottomasti! Suosittelen kaikille! En olis tässä huutelemassa enää jossen olisi käyttänyt.

ptuhka
Käyttäjän ptuhka kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Kyllä! En laskisi enää ilman.

Mountains speak. Wise men listen.

Markku Jussila
Re: Käytätkö kypärää?

Itse siis käytin kypärää 10 vuotta kaikessa laskemisessa. Sitten alkoi jostain syystä leppoisimpina randopäivinä huvittaa kypärän skippaaminen. Ja kun huomasi että ilman kypärääkin on hauskaa niin sen jälkeen kypärä alkoi unohtua yhä useammin.

Nykyään olen sitä mieltä että kypärää korostetaan vähän liikaa ja kypärättömyyttä mustamaalataan. Oikeasti ilman kypärääkin pysyy laskemaan hyvällä fiiliksellä ja turvallisesti. Haittapuolena kypärän ylikorostamisessa on se että kypärä omalta osaltaan edesauttaa laskemisen muuttumisessa entistä suorituskeskeisemmäksi ja itsekkäämmäksi. Kaipaan itse lasketteluun muutenkin enemmän sellaista "pulkkamäkimeininkiä" missä tärkeintä on vilpitön yhteisöllinen hauskanpito. Eikä siellä pulkkamäessä juuri kypäriä näe. Ja lisäksi pulkkamäessä säilyy edes jonkinlainen etiketti ja rakentava ilmapiiri jossa ei lasketa toisten päälle ja ristiinrastiin miten sattuu. Siihen verrattuna laskettelukulttuurissa ja laskettelukeskuksissa on nykyään "sokka irti" ja sitä sitten vaan kompensoidaan kypärillä.

Fillaripuolellahan on paljonkin tutkimuksia siitä miten kypärän korostamisesta saattaa kaupunkiliikenteessä olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun laitetaan vaarassa oleville kypärät päähän niin vaaran aiheuttajat ja kokonaisuudesta vastuussa olevat voivat paremmin sulkea silmiään monilta turvallisuuteen liittyviltä epäkohdilta. Esim. pyörien ja autojen törmäyksistä uutisoitaessa kypärä nousee keskeiseen asemaan. Jos kypärää ei loukkaantuneella ole ollut niin se mainitaan uutisessa takuuvarmasti. Ja se vaikuttaa automaattisesti mielikuviin kun lukijat miettivät syyllistä tapahtuneeseen. Kypärättömyys nousee välillisesti syypääksi loukkaantumiselle vaikka oikeasti kyse on siitä että auto ja fillari törmäsivät eikä kypärällä itse törmäyksessä ollut roolia.

Sama saattaa päteä laskutouhuissakin? Monessa loukkaantumisuutisessa korostetaan kypärää. Sen sijaan syy kaatumiseen tai törmäämiseen jää lehdissä analysoimatta ja vastaavien kaatumisten tai törmäysten välttämisen ennaltaehkäisy jää käsittelemättä. Riittää kun kirjoitetaan kypärästä.

lvirkki
Re: Käytätkö kypärää?

Suosittelen aiheeseen liittyen dokumenttia nimeltä The Crash Reel. Löytyy ainakin Netflixistä.

Markku Jussila
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=lvirkki]Suosittelen aiheeseen liittyen dokumenttia nimeltä The Crash Reel. Löytyy ainakin Netflixistä.[/quote]

Kerro ensin onko kyseessä pro kypärä dokkari vai kypärää kyseenalaistava dokkari.

akim257
Re: Käytätkö kypärää?

^ ei tuossa dokkarissa taidettu ottaa kantaa suuntaan tai toiseen.

lvirkki
Re: Käytätkö kypärää?

Dokkari käsittelee Kevin Pearce nimistä lumilautailijaa ja siinä samalla muita päänsä loukanneita (ja myös Kevinin toipumisen aikana menehtyneitä) laskijoita. Jenkkidokkariksi erittäin hyvin tehty eli suosittelu ihan ylipäätään - ei pelkästään tähän aiheeseen liittyen. Tähän aiheeseen tuon sitoo vamman laatu eli aivovauriot- ei niinkään se onko käytetty kypärää vai ei.

Hyde
Re: Käytätkö kypärää?

Käsiä ja jalkoja kasvaa aina uusia - tyhmiä päitä ei.

diki fin
Re: Käytätkö kypärää?

Aikoinaan n. 10-15 vuotta sitten en käyttänyt kypärää laskiessa. Nykyään kypärä kuuluu vakiovarusteisiin. Pitää paremmin lämpöä kuin pipo ja viimalla voi vain laittaa tuuletusaukkoja alaspäin.

Viime vuonna ostin lisäksi vielä selkäpanssarin, jota en aina muista ottaa mukaan rinteeseen. Unohdusta tulee sitten harmiteltua rinteen reunalla.

jaakko
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=diki fin]Aikoinaan n. 10-15 vuotta sitten en käyttänyt kypärää laskiessa. Nykyään kypärä kuuluu vakiovarusteisiin. Pitää paremmin lämpöä kuin pipo ja viimalla voi vain laittaa tuuletusaukkoja alaspäin.

Viime vuonna ostin lisäksi vielä selkäpanssarin, jota en aina muista ottaa mukaan rinteeseen. Unohdusta tulee sitten harmiteltua rinteen reunalla.[/quote]

njoo, kypärä kyllä tuli mukaan kun aikoinaan telluilla opetellessa tuli vetäistyä pari rivakampivauhtista flipanderia liikkeen suuntaan päälleen alarinteeseen.. mutta tuota selkäpanssaria en kyllä ihan osta.. mun mäkiini. ehkä parkissa tai sitten sellaisilla offareilla jossa on vaarana osua kallioon tai puustoon?

Olof
Re: Käytätkö kypärää?

Mielenkiintoisia mielipiteitä kyparattomilta hiihtelijøilta. Itse oon saanut tällejä päähän niin.laskiessa ja.pyöräillessä. Ilman pyöräily kypärää olisin.varmasti nyt koomassa... Mun.mielestä on aika turhaa inttää kypärøiden haitoista.. Mm. Tuo schumi lasketteli ihan leppoisasti rinteen vierestä. Naps suksi kiveen ja lähti hanskassa. Ja sitten.oltiin koomassa..
Ite suosittelen.kypärän käyttöä kaikille. Halpa henkivakuutus. Eikä pakkasella,ja vinkassakaan tuu kylymä. Asenne kysymys. Kaikkia muuttujia kun ei voi sillä leppoisallakaan rando reissulla itse hallita ;)

Powder to the people

TimothyRyder
Re: Käytätkö kypärää?

Mielestäni mielipiteet ovat ihan yhtä mielenkiintoisia (not) suuntaan ja toiseen. Itse en käytä kypärää laskiessa, enkä pyöräillessä, enkä ole koskaan saanut ns. "hittiä nuppiin" niitä harrastaessani. Kypärää käytän jääkiekkoa pelatessa ja moottoripyörällä ajaessani, koska on pakko. Olen siis vanha umpiluupää jolla on vahvat mielipiteet. Olen myös saanut sakon "vaarallisella kypärällä" (lue: ei eu-hyväksyntää) ajamisesta. Poliisin perustelu oli se että päässäni ollut munankuori vaaransi yleistä liikenneturvallisuutta?;o)

Itse olen sitä mieltä että liian moni korvaa harkinnan, järjen, sekä etiketin ja liikennesäännöt turvavarusteilla. En halua kieltää kypärän, selkäpanssarin, polvi- ja kyynär- yms. suojien käyttöä keneltäkään, joka tuntee ne tarpeelliseksi. Itse pyrin kuitenkin pitämään etäisyyttä kaikkiin pottapäihin, sillä heidän toimintaansa on minun kokemukseni mukaan usein ennalta-arvaamatonta ja irrationaalista.

Yllä oleva teksti on vain oma henkilökohtainen näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä/enemmistön näkemystä. Sinulla on oikeus olla kanssani eri mieltä. Pidätän itselläni oikeuden muuttaa käsitystäni.

Loppuun linkki artikkeliin, jossa linkataan myös ihan oikeaan tutkimukseen aiheesta. Tähänkin voi jokainen suhtautua haluamallaan tavalla: http://www.nytimes.com/2014/01/01/sports/on-slopes-rise-in-helmet-use-bu...

PeeTee
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=TimothyRyder]Kypärää käytän jääkiekkoa pelatessa ja moottoripyörällä ajaessani, koska on pakko.[/quote]
Vieläkö Amerikassa saa joissakin osavaltioissa ajella Harley-Davidsonillakin ilman kypärää?

_Henkka_
Re: Käytätkö kypärää?

TimothyRyderin teksti olis voinut olla kuin omasta näppiksestäni. Fiilis on jotta viime vuosien paukkureput, potat, sondit, piipperit yms. pelastusliivit luo keinotekoista turvallisuuden tuntua ja ollaan valmiita ottamaan omaan taitotasoonsa nähden uskomattomia riskejä. On tullut omakohtaisesti oltua muutaman kerran sellaisessakin laskuporukassa jotta värkit ja vermeet on viimeisen päälle mutta se oleellisin, eli HYVÄ laskutaito puuttuu. Sinne offille on silti pakko päästä kun sen autuutta joka puolella niin hehkutetaan. Syynä on toki myös välineiden kehitys, omassa nuoruudessani ainoa hyväksytty ja mahdollinen syvän lumen käännös suksilla tapahtui polvet yhdessä tasajalkaa pomppien (mikä olikin yhtenä syynä lautaan siirtymiseeni ja siinä pysymiseen jo aikoja sitten). Tasajalkapomppujen opiskeluun meni useampi talvi, nyttemmin touhu lie luonteeltaan lähempänä vesihiihtoa?

Itseltänikin 10 vuotta sitten joulupukin tuomana potta kyllä löytyy mutta aika harvoin tulee kuitenkaan käytettyä. Pipo mukavampi ja käytöllisempi ja ainakin toistaiseksi järki ja temppujen taantuminen on estänyt kolhaisemasta päänupppia pahemmin 30+ vuotta kestäneen lasku-uran aikana. Jäiseen paippiin sen kyllä laitan mutta muun ajan koputtelen puuta.

Mopoilussa kypärää käytän lähinnä koska laki niin määrää. Tuossa takavuosina tuli asuttua eräässä ameriikan ihmemaan osavaltiossa missä laki taas ei pakota prätkäillessä pottaa pitämään (toim.huom: näitä osavaltiota löytyy myös edelleen), enkä sitä sitten kimppa-ajeluilla HD-körmyjen kanssa leppoisasti kruisaillessa aina pitänyt. Suomeen muuton jälkeen jatkoin hyvällä alulla ollutta mopoharrastustani ja osallistuin erään nimettömänä pysyvän mopopalstan kimppa-ajeluihin. Vauhti oli reittivalintaan nähden aivan posketonta eikä kauaa kestänyt kun ensimmäinen hayabusa-kuski oli pöpelikössä kontallaan. Kaverilta löytyi kyllä kumipukua ja kevlaria mutta ajotaitoa ei sitten näemmä sen vertaa että tiellä olisi pysynyt. Tai sitten vetomies on vetomies vaikka shortseissa ajelisi...

Tulipahan vuodatus, lumettomuus vaivaa.

Arttu Muukkonen
Re: Käytätkö kypärää?

Kun lasken kameran kanssa, en aina käytä kypärää. Luulen ainakin laskevani silloin niin rauhallisesti ja lähinnä kuvauspaikkoja etsien, että en koe tarvitseni kypärää, vaikka se matkassa sinänsä aina onkin. Kuvatessa myös etsin osuu nopeasti kypärään ja koko kuvaustilanteeseen kuluu niin paljon aikaa, että jotkut kuvat saattaisivat jäädä laiskuuttaan ottamatta.

Mutta silloin harvoin kun lasken vain omaksi huvikseni, käytän melkein aina kypärää. Niitä päiviä vaan on hyvin harvoin nykyään.

Suksi49
Re: Käytätkö kypärää?

Käytän kypärää pyöräillessä ja laskiessa ja siksi tässä vielä kirjoittelenkin ja lasken.
Henkalle siitä suksilla pomppimisesta (?) sen verran, että kyllä se laskeminen, syvän tai rinteen on ollut ja tulee olemaan tasapainoista seisomista suksilla painoa vaihdellen. Olisit vain opetelut sen kolmannenkin talven niin ei olisi tarvinnut vaihtaa lautaan. Just 50 vuotta laskua takana. Osaamisen ensisijaisuudesta ja varusteiden kaikkivoipaisuuden ylikorostuneisuudesta täysin samaa mieltä Henkan ja Timothyn kanssa. - Kari

matti
Re: Käytätkö kypärää?

Hyvää argumentointia!

"ei ole koskaan sattunut mitään..." tuntuu aika huonolta perustelulta kypärättömyydelle - ei niitä päälleen tömähdyksiä niin usein tule, että oma kokemus niiltä säästymiseltä tekisi ketään immuuniksi.

Mulla ei ole kuin yksi ajatteluun kykenevä pää.

Eräs näkökohta, jota ei vielä ole esitetty on kypärien kehitys: toistakymmentä vuotta sitten (parin itseaiheutetun mällin kannustamana) hankittu kypärä on kulkenut päässä hissirinteillä ja offareilla. Viime ski expossa kysyin myyjältä, miksi mun pitäisi vaihtaa uuteen. Samalla vedin esitellyn kypärän päähäni ja välittömästi totesin, että kypärät OVAT kehittyneet ainakin käyttömukavuuden ja keveyden suhteen huikeasti. Jos olet kypärävastainen kymmenen vuotta vanhan kokemuksen perusteella ja haluat pitää mielipiteesi, älä sovita uutta :-).

amos
Re: Käytätkö kypärää?

Käytän aina kypärää niin rinteessä kuin offarillakin ja selkäpanssaria, jos ei ole reppua selässä. Välineet ovat kehittyneet yli 40 vuoden harrastusaikana huimasti lähtien suksista, siteistä ja monoista. Kun kerran hankitaan uudet ja ajanmukaiset laskuvermeet, niin kyllä niihin kuuluvat myös kypärät. Turvallisuus ei kovin paljon lisäänny välineillä, jos ei ole taitoa eikä kykyä arvioida omia taitojaan ja ympäristöä missä viilettää. Vauhti karkaa rinteessä, taidot loppuvat ja ympäristöä ei osata "lukea" eikä ymmärtää offareiden vaihtelevissa oloissa. Piipparit, lapiot ja sondit eivät estä lumivyöryjen laukeamista eikä kypäräkään suojaa päätä kaikilta kolhuilta.

jariarkko
Re: Käytätkö kypärää?

Itselläni tulee kyllä pääsääntöisesti käytettyä kypärää ja välillä selkäpanssariakin. Jälkimmäistä käyttäisin enemmänkin, jos iso reppu selässä ei tekisi tuosta hyvin hankalaa.

Normilaskettelujutuissa minusta kypärästä on pelkästään etua. Mukana aurinkolippa, yleensä paljon lämpimämpi kuin pelkkä pipo, jne. Toki ylös skinnatessa kypärä siirtyy roikkumaan reppuun.

Tokihan on niin, että taitoa ja varsinkaan järkeä ei mikään lisälaite korvaa. Mäissä näkee ihan liikaa abs-piipperi-lapio-kypärä-gopro -jengiä (johon siis toki itsekin kuulun). Toivottavasti osaamistaso ja turvallisuus on myös hanskassa. Ainakin itsellä tiedän, että noissa on parantamisen varaa.

Mutta en silti ole sitä mieltä, että välineet ovat turhia. Toki välineilläkin on merkitystä. Jotenkin veikkaan, että kukaan tässä ketjussa kirjoittanut ei hiihdä niin hitaasti, ettei kaatuminen vaikkapa kiveen olisi vakava asia. Ja kuka tahansa voi kaatua - vaikkapa nyt sen Schumin tapauksen kaltaisesti lumen alla olevaan esteeseen.

Kohto
Re: Käytätkö kypärää?

Olen itse sen ikäinen kaveri, kuten myös Jari Arkko, että minun nuoruudessani kypärälle olisi naurettu. Itse pidin kypäriä epämukavina, mutta pari vuotta sitten kokeilin kaverin kypärää ja ostin melkein heti itsellenikin kypärän.

Kypäräthän ovat nykyään hyvin keveitä ja kylmällä säällä ne suojaavat erinomaisesti tuulelta ja viimalta. Ainakaan itselläni ei ole koskaan ollut niin hyvää lakkia kuin nykyinen kypäräni on. Lisäksi tietenkään turvallisuutta ei sovi unohtaa tavallisessakaan laskettelussa. Itselleni kävi viime talvena niin, että ihan normaaliin ankkurihissiin mennessä olin hieman huolimaton ja ankkuri kopsahti kaaliin. Vaikka kypärä oli päässä isku tuntui melkoisesti. Ilman kypärää olisi tuntunut varmasti erittäin pahastikin.

Ainoa haittapuoli kypärästä on tietenkin lämpimillä keleillä hieman voimistunut hikoilu, sekä se, ettei ääniä esimerkiksi puhetta kuule aivan yhtä hyvin kuin ilman kypärää.

Henkka
Re: Käytätkö kypärää?

Vanhaan JoFaan luotin varmaan toistakymmentä vuotta, mutta sitten tuli kokeiltua sitä uudempaa ruotsalaista tuotetta ja onhan sitä kehitystä tapahtunut. Toki JoFakin pelasti parilta aivotärähdykseltä ja lievitti yhtä.

HannuV.
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=TimothyRyder] Loppuun linkki artikkeliin, jossa linkataan myös ihan oikeaan tutkimukseen aiheesta. Tähänkin voi jokainen suhtautua haluamallaan tavalla: http://www.nytimes.com/2014/01/01/sports/on-slopes-rise-in-helmet-use-bu...
[/quote]

Ja tässä saman lehden juttu tammikuulta: http://well.blogs.nytimes.com/2013/01/30/wear-a-helmet-when-hitting-the-...

Ja jos joku jaksaa kahlata läpi niin laaja kypäräjuttu Outsidessa: http://www.outsideonline.com/fitness/injury-prevention/After-the-Crash.html

Cooler
Re: Käytätkö kypärää?

Omalla kohdalla on ollut aikasen huonoa tuurilla potalla ja ilman. Aikanaan pikkuveijarina sain ekan aivotärähdyksen kaatumalla ihan normaalissa pyöräilyssä. Hauskaa tässä on se että sen jälkeen keksin alkaa harrastaa alamäkipyöräilyä, jossa ei sitten tullut yhtäkään päähän osunutta iskua kymmenen harrastusvuoden aikana. Mutta aina lenkillä potta päässä nykyäänkin.

Tuossa viitisen vuotta sitten heitin lipat suksilla "täydestä laukasta" ja alastulo suoraan kypärälle suorin vartaloin, mitään ei käynyt, kamat kasaan ja taas mentiin. Tästä löytyy tuurilla valokuva kun kaveri joka kuvasi sattui jäämään katsomaan luukku-auki-sormi-laukaisimella-mitä-tässä-tapahtuu tilannetta.

Mutta eipä tarvinnut mennä kuin seuraavaan vuoteen kun vähän puolivillaisesti laskettu keväthanki tarjosi yllätyksen ja tämä setä lähti "puolivahingossa" pakkarille suksilla ja siitä takaraivolleen. Tämähän johti suoraan aivotärähdykseen, vaikka oli kypärä päässä. Mitä olisi käynyt ilman kypärää? Sitä en lähde arvailemaan, mutta sitä on ruvennut nyt kolmekymppisenä jonkun verran arvostamaan tuota suojavarustusta, varsinkin kun lähipiirissä on sattunut näitä isompia vahinkoja, joista osa on lehtiinkin asti päässyt.

Kannatan kypärää, mutta jokainen on vastuussa omasta päästään tehkööt sille mitä lystää. Käyttäköön vaikka vasarana tai ovenmurtajana jos siltä tuntuu.

Kerran luulin olevani väärässä - Erehdyin

jaakko33
Re: Käytätkö kypärää?

Hyvin olen välttynyt kypärän käytöltä, vaikka se on nykyään aina päässä.

matti
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=HannuV.][quote=TimothyRyder] Loppuun linkki artikkeliin, jossa linkataan myös ihan oikeaan tutkimukseen aiheesta. Tähänkin voi jokainen suhtautua haluamallaan tavalla: http://www.nytimes.com/2014/01/01/sports/on-slopes-rise-in-helmet-use-bu...

[/quote]

[/quote]

Kiitos Hannu/Timothy, hyviä linkkejä! Tuo sun linkittämä eka tutkimus päätyi jahkailemaan onko syynä vakavien aivovammojen määrän lisääntymiseen samaan aikaan kun kypärien käyttö on yleistynyt se, että kypärät olisivat syynä vammautumisiin tai lisääntyneeseen riskinottoon, vai se, että vapaalasku on nyt vain lisääntynyt niin huikeasti. Toivoisin seuraavaksi tutkimukseksi simppeliä vertailua siitä, kuinka "suojaamattomien alueiden" - esim jalat, polvet, kyynärpäät tms. vammojen esiintyvyydelle on käynyt samana aikana. Jos vakavien päävammojen osuus kaikista vakavista vapaalaskuvammoista on lisääntynyt sinä aikana kun kypärien käyttö on yleistynyt, on meillä käsissä iso ongelma.

Keppo
Re: Käytätkö kypärää?

Vaikka vakavat päävammat olisivatkin lisääntyneet verrattuna muihin vammoihin, voi syynä olla hyvin joku muukin kuin kypärien käyttö tai varsnainen riskinoton lisääntyminen. Esim. rinteessä käytetty aika ei enää ole vain lanattujen rinteiden laskua, vaan aika paljon vietetään aikaa parkeissa, jossa on metaliputkia ja varsin suurikokoisia hyppyreitä. Tällainen laskutapojen muutos vaikuttaa varmasti myös vammatyyppien osuuksiin. Lumilautailun yleistyessä taisi rannevammojen osuus ponkaista hyvinkin reippaasti ylöspäin.

Taitaa vain olla hyvin vaikea tutkimusmielessä erotella kaikki mahdolliset samanaikaiset muutokset toisistaan niin että saisi kiistattomia todisteita suuntaan tai toiseen.

KalleW
Re: Käytätkö kypärää?

Käytän ja saatuani yhden suksijunnun selkään, myös panssaria. Omasta laskutaidosta (?) ja "rauhallisesta" vetämisestä ei ole paljon iloa kun suurin riski rinteessä on toiset laskijat; varsinkin eteläisellä hiihtoaluella (Apeilla). Offari saattaakin olla tilastollisesti turvallisempaa.

Markku Jussila
Re: Käytätkö kypärää?

[quote=KalleW]Käytän ja saatuani yhden suksijunnun selkään, myös panssaria. Omasta laskutaidosta (?) ja "rauhallisesta" vetämisestä ei ole paljon iloa kun suurin riski rinteessä on toiset laskijat; varsinkin eteläisellä hiihtoaluella (Apeilla). Offari saattaakin olla tilastollisesti turvallisempaa.[/quote]

Allekirjoitan täysin sen että ruuhkassa muilta suojautuminen jopa turvavarustein on usein tarpeellista. Samasta syystä käytän itse pyöräilykypärää kaupunkifillaroinnissa aktiivisimmin kesällä. Syksyllä, talvella ja keväällä pyöräteillä vallitsee riittävä rauha, mutta kesällä on välillä aika hektinen meno.

Ja vastaavasti turvavyö autossa pelastaa useammin kahden auton törmäyksessä kuin oman auton tieltä ajamisessa. Ja kahden auton törmäyksessä se syy on ihan aina siinä toisessa. Samoin rinteessä.

powerskier
Re: Käytätkö kypärää?

Käytän sekä kypärää ja selkäpanssaria. Käyttäminen lähti aikoinaan hiihtoa opetettaessa (= esimerkin voima) ja nykyään en näe yhtän syytä olla ilman.

Ihmettelen oikeastaan vain lajimme osaajien ja esikuvien näkymistä filmeillä ja kuvissa ilman kypärää. Se imago kun on niin tärkeä??? Eikö olisi tärkeämpää olla turvallinen esikuva? Samalla tavalla kypärävalmistaja maksaa sponssirahaa kuin pipokauppiaskin...

kalamies135
Re: Käytätkö kypärää?

Laskiessa käytän kypärää aina. Tulee alaston olo jos sitä ei ole. Useamman kerran on leiventäny iskua könytessä. Maaliskuussa kypärä pelasti kaverin hengen ku löi päänsä kallioon ja kypärä meni pirstaleiks. Päähän tuli kova aivotärähdys ja kymmeniä tikkejä.

MarSir
Käyttäjän MarSir kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Päässä aina alaspäin hiihtäessä. Viimeksi kun skinnailin kammattua rinnettä ylös, en jaksanut kaivaa kypärää repusta ja päätin laskea (huimat 98m verttiä) alas. Meinasivat aivot kylmettyä ja muutenkin oli orpo tunne päässä. Seuraavalla laskulla päätä komistikin tuttu ja turvallinen päähine KYPÄRÄ.

ylläsjari
Re: Käytätkö kypärää?

Haastava juttu. Hiihtokoulu hommisa pakko käyttää, samoin kuin chopper-ajeluilla kesällä.. mutta jos saan valita niin... : inhoan peritaatteesta holhousta, vapauderiistoa ja turhaa paheksuntaa. Eli oma pää se on, oli kuinka terävä tahansa. Jos laki sallisi, niin kauniina kesäpäivinä jäisi mopokypäräkin pois päästä. Samoin kevätrinteissä suksilla. Ja ihan fiilispohjalta, järkeä tässä kommentissa ei ole, eikä tule.

Kun kerta joskus saa vielä jollain välineellä vetää fiiliksellä, täysillä ja siis ilman kypärää, niin näin tulee käymään. Mutta pääsäääntöisesti (ja esimerkin vuoksi) kypärä päässä ;) Offareilla, varsinkin metikössä ja jyrkissä, potta kyllä löytyy päähän ;)

b3
Re: Käytätkö kypärää?

Aina ja metässä selkäpanssaria myös.
Kerran lähti metsikössä takaside auki kun hyppäsin parimetriä kiveltä alas=> ihan suoraan pää edellä kuusta päin. Niska oli noin 3 kuukautta kipeä. Ilman kypärää olisin varmaan kuollut.

MagicMullet
Re: Käytätkö kypärää?

6-vuotiaana aloitin lumilaudalla 24 vuotta sitten. Viime kaudella laskin Ylläksellä parkkia ja huomasin, että enhän mää osaa laskea enää yhtään! Sen jälkeen on ollu potta päässä. En edes kaatunu tai mitään, tuli vaan sellanen tunne.
Ylläsjarin kanssa samoilla linjoilla silti. En paheksu enkä jaksa moralisoida ketään. Ymmärän täysin, jos joku ei halua kypärää käyttää.

matti
Re: Käytätkö kypärää?

Huitaisin vähän sinnepäin tilastoa edellä olevista kommenteista:
Omakohtaisista tai läheiselle laskukaverille sattuneista pääkolhuista tai vammoista raportoi 14 kirjoittajaa; näistä kaikki ilmoittivat käyttävänsä kypärää. Niistä 7:stä, jotka mainitsivat, että eivät olleet saaneet päävammoja, 5 ei käytä kypärää, 2 käyttää.
Pitäisikö tää tulkita niin, että suomalainen ei usko ennenkuin näkee/kokee, mutta sitten kun kokee niin kerrasta uskoo :-)

ecky
Käyttäjän ecky kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Kypärä on paitsi turvallinen, myös lämmin, eikä siitä tuule läpi. Ihan mukavuustekijöiden vuoksikin pidän kypärää talvella. Ja kyllähän se suojaa päätä. Ainakin sellainen ranteenpaksuinen oksa tekee ihan kelpo klommon kypärään kun ei muista kumartua tarpeeksi. Mielummiin sen klommon ottaa kypärään kuin omaan nuppiin.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

ecky
Käyttäjän ecky kuva
Re: Käytätkö kypärää?

Kaikenlainen varovaisuus rinteissä on ihan turhaa. Vai kuinka?

http://www.youtube.com/watch?v=CwoBkec9VZA

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Mikko Piironen
Re: Käytätkö kypärää?

Edellinen video nyt ei varsinaisesti liity ollenkaan aiheeseen, mutta kyllä siinä on aidosti aihetta Darwin Awardiin.

Kypärä ei tosiaan aina pelasta. Reilu viikko sit teinipoika otti Skiweltissä (rakka.nettiläiset tuntee Söllinä!) 15 metrin lennot rinteen reunasta ja törmäsi puuhun. Lopputuloksena oli fataali aivotärähdys.

http://www.merkur-online.de/lokales/muenchen/stadt-muenchen/pfanni-enkel...

Sivut