1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Vapaalaskijan vakuutukset (Keko)

Relaassa on keskusteltu paljon vapaalasketteluun sopivista vakuutuksista. Tässä Keko-yhteenvedossa tietoa suomalaisista matka- ja tapaturmavakuutuksista sekä muista vaihtoehdoista (ÖAV, IHI, Skipassi,...).

Keko: Vapaalaskijan vakuutukset

 

tpls

Niin, tarviiko tuonne Ruotsin/Norjan suuntaan erillistä offivakuutusta vai eI?

juska-

Riippuu vahvasti siitä ootko menossa rinteiden ulkopuolelle laskemaan vai et.

Dr.Snuggles

[quote author=Markku Jussila link=topic=39120.msg199760#msg199760 date=1327336402]
Onko niin, että Regan järjestämät ulkomaankuljetukset (siis Sveitsin ulkopuolella) tarjotaan vain Regan sveitsiläisille jäsenille?Oli miten oli, mutta näin on. Kun siis joulun alla kyselin asiasta. Eli jos tulloo iso osuma ja Sveitsiläisen sairaalan katto alkaa tympimään niin kantsii olla sairaskuljetuslennon kattava vakuutus muualta.

Dr.Snuggles

Juuri näin. Ei muutaku Sveitsin passia hakemaan.

****
1. Switzerland and the Principality of Liechtenstein
 Rescue flights and flights undertaken for medical reasons to the closest suitable hospital
 Rescue operations conducted by rescue teams of the Swiss Alpine Club SAC
 Search operations in cooperation with the police and other competent organisations, as
long as there is reasonable hope that help can be given to the missing persons
 Evacuations and preventive missions in case of danger to life and limb
 Flights to recover dead persons after consultation with the competent authorities
 Flights to rescue injured, sick or dead cattle to the next location that can be reached
with another means of transport, provided that the owners of the animals are natural
persons and family patrons

2. Worldwide
 Advice in case of medical problems abroad provided by Rega’s emergency operations
centre
 Medically indispensable repatriation flights to Switzerland for patrons resident in
Switzerland or in the Principality of Liechtenstein as well as for Swiss nationals living
abroad

****

Maco

[quote author=Markku Jussila link=topic=39120.msg199745#msg199745 date=1327320098]

Hienoa, jos joku IHIn asiakas saisi lisävahvistuksen tuohon IHIn uuteen Mountaneering-lajirajoitukseen!

Mie kyselin viime talvena IHI:ltä, että mitä eroa on mountaineeringissä ilman spesiaaleja välineitä ja mitä se on niiden kanssa. Vastaukseksi sain pyynnön laittaa retkikunnan tiedot, että mihin tarkoitus kiivetä ja mitä reittiä sekä käytetäänkö kantajia, lisähappea yms. Miun piti laittaa heille esimerkkitapauksena joku päiväretki jäätiköllä ja vähän korkeammalle kukkulalle alpeilla, mutta jäi tekemättä. Tein kuitenkin itse sen johtopäätöksen, että perus randohiihtely alpeilla on korvattavien piirissä. Eivätkä kyselly sen enempää, kun laitoin lekuri- ja röntgen yms. laskuja kevään pikku mällistä heille. Pääsin kyllä itse yhdellä jalalla ala-asemalle baarin ottamaan eka pari bissee kipuun ja vi...kseen, ennen ku kaveri heitti sairastuvalle.

Maco

[quote author=Markku Jussila link=topic=39120.msg210913#msg210913 date=1354701189]
Nyt tuntuu että eletään välivaihetta, jossa vakuutusyhtiöillä on vielä vähän sekaisin käsitteet ja pakka vapaalaskun osalta.

On erittäin järkevää, että vakuutusyhtiöt tiukentavat linjaa lumivyöryjen osalta. Lumivyöryn kuuluukin olla pitkälti asiaa, jota varten ei vakuutusta oteta vaan lumivyöryt vältetään omalla asiantuntemuksella, harkinnalla ja ammattioppaiden käyttämisellä. Jos taas asiantunteva laskija tarkan harkinnan jälkeenkin lumivyöryriskittömissä oloissa joutuu yllättäen lumivyöryyn, niin kyseessä on jonkinlainen luonnonkatastrofia muistuttava tilanne eikä mikään vapaa-ajan harrastetoimintaan liittyvä tilanne.  Luonnonkatastrofeja varten pitää olla omat vakuutukset. Ei ole mitään järkeä että ennakoimattomia luonnonkatastrofeja alettaisiin vakuuttaa vapaa-ajan harrastetoimintaan tarkoitetuilla vakuutuksilla.
lumivyöryonnettomuuksia.

Mikä on lumivyöryriskitön olosuhde ja kuka on tälläinen asiantunteva laskija? Ja kuka sen määrittelee?

Hyde

Hiihtokaudesta selvittiin. Vaan tulipa testattua vaihteeksi julkisen terveydenhuollon palvelut. Kesäkaden alkajaisiksi onnistuin rikkomaan muutaman luun kädestä ja kyljestä. Lompsin terkkariin pyöräilyvermeissä turvonnutta kättä pidellen. Jonottelun jälkeen eivät ottaneet terkkarissa potilaaksi koska olin ulkokuntalainen. Autoilin sitten kotikaupunkiin ja siellä arvauskeskukseen. Jonottelin somppujen seurassa lääkäriajan sujuvasti tunnin päähän. "Onko sinula vakutus?" oli venäläisittäin suomea puhuvan lääkärin ensimmäinen repliikki. Selvitin että on laajennettu tapaturmavakuutus mutta että halusin nähdä ja kokea miten julkisella puolella hoito pelittää. "Tämä röntgen kestä kauan. Sinä mene nyt lääkäriasema". Että semmosta. Julkisen puolen terveyspalveluissa seikkailu katkesi siihen. Diacorissa laittoivat rähinän päälle ja tutkimukset, röntgenit ja kipsaukset saatiin toimitettua saman päivän sisälle. Kipsikädellä on paha vääntää nimmaria joten Fennia saa vielä muutaman viikon odotella kuitteja.

Hiihtotuttu odottelee paraikaa parkissa pannutetun polven magneettikuvausta. Julkisella kuulemma 3kk jono. Vakuutuksen kanssa olisi kuvattu ja leikattukin jo.

Vapaa-ajan tapaturmien osalta näyttää olevan edelleen tätäpäivää ettei niihin näytä saavan hoitoa julkisista terveyspalveluista edes kotimaassa.

Hyde

[quote author=luminen link=topic=39120.msg210262#msg210262 date=1353652349]
Viime talvena tuli lisälauseke, että korvaa jos offareilla on noudattanut tarvittavaa huolellisuutta eli tarkoittaa kuulemma käytännössä sitä, ettei sinne lähdetä jos lumivyöryvaroitus on luokkaa 4-5 ja olosuhteet muutenkin yleisesti riskaabelit.


Viime vuosien kehitys Keski-Euroopassa on kulkenut sitä latua että vastuita on ryhdytty oikeusteitse sälyttämään ulkoilijoille itselleen. Esimerkiksi onnettomuustilanteessa porukan kokenein voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen tai perikunta joutuu maksumiehiksi. Ilmeisesti vakuutusyhtiöille myös Suomessa on tullut vakuutusten kattavuudesta siinä määrin kyselyjä että on herätty tarkentamaan soppareita. Tuo pohjolan rajaama lumivyöryvaara 4-5 on linjassa Alppilan yleiseen käytäntöön. Esimerkiksi Davosissa toimivassa lumi- ja lumivyörytutkimuskeskuksessa  SLF:ssä vieraillessani kerrottiin että laitoksen tutkijat eivät työssään saa liikkua alueilla jossa on vyöryvaara on 4-5. Näin siis paimennettiin kokeneita ammattilaisia jotka työkseen tutkivat lumivyöryjä! Tavalliselle Resortti-Taunollekin on helppo iskostaa kaaliin ettei vakuutukset ole voimassa jos ruutulipun liehuessa ja majakan vilkkuessa lasket narun ali. Itse näkisin että tämä selkeyttää pelisääntöjä ja että linjauksella on myös ohjaava ja vyöryonnettomuuksia ehkäisevä vaikutus.

ÖAV vakuutusehdot selviää AWS Leafletista. Hyvä pelastusvakuutus vaikka juurikin Össeihin suuntaavalle, jos haluaa varmistaa kopterikyydin. Mutta kannattaa huomioida että ÖAV vakuutus kattaa rajoitetusti vain pelastuksen, välittömän hoidon ja kotiutuksen sekä vastuut. Mittavammat korvausvelvollisuudet, lääketieteellinen jälkihoito ja kuntoutus jää tämän ulkopuolelle ja on edelleen hoidettava muulla tavalla, esim. vastuu- ja tapaturmavakuutuksin.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

[quote author=luminen link=topic=39120.msg210262#msg210262 date=1353652349]
Meikäläisellä on vakuutukset Pohjolassa vai mikä OP se nykyään on, ja joka vuosi olen ottanut offarivakuutukset = laajennettu urheiluvakuutus. Viime talvena tuli lisälauseke, että korvaa jos offareilla on noudattanut tarvittavaa huolellisuutta eli tarkoittaa kuulemma käytännössä sitä, ettei sinne lähdetä jos lumivyöryvaroitus on luokkaa 4-5 ja olosuhteet muutenkin yleisesti riskaabelit.


Mulla sama juttu - keväällä laittelin viestiä Pohjolaan että tuo on  täysin päin mäntyä lausuttu yleistys, mutta että jotenkin asioita tarkentamalla vakuutusyhtiön ja vapaalaskijan intressit on taatusti sovitettavissa yhteen, eihän kai meistä nyt kukaan tietoisesti ja vakuutuksen toimivuutta testatakseen täysin päättömiä juttuja tee. Sain ystävällistä palautetta, josta jotenkin johduin (erehdyin????) ajattelemaan että joku  siellä miettiikin asiaa Smile Saapa nähdä.

Tietty tuo ÖAV:n tyyppinen systeemi voisi olla hyvä jos on joku  sitä puuhaamaan....