1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
5480
Backcountry-suksien leveys?

Olen hankkimassa ensimmäisia backcountry- suksia. Käyttötarkoitus on 1/3 hiihto/upottava lumi, 1/3 hiihto/kova lumi (hanki) ja 1/3 hiihto/pehmeä mutta kantava lumi. Tunturihiihtoa kerran vuodessa (päivämatkoja). Laskettelu on poikkeus. Askarruttaa tuo suksien leveys. Yksillä suksilla ei saa kaikkea koska umpihankeen ja ladulle ei ehkä pääse samoilla vehkeillä. Erä-lehti testasi 60-70mm suksia, Retki-lehti 50-60mm suksia mutta olen vielä hieman sekaisin leveyden suhteen.

Retki-lehti sanoi että:

- 54mm sukset ovat liian kapeat pehmeässä lumessa

- 54-60mm suksilla kelpaa mennä tuiskujenkin jälkeen

- min 68mm sukset uppohankeen

Erä-lehti sanoi että:

- paras kompromissi on 65mm

- 68mm suksilla saatiin hyvät pisteet uppohangessa, mutta silti metsäsuksien jäljessä (esim Ylönen)

Mitä mieltä olette?

akallio

Yleinen viisaus on, että kantavuuden kannalta enemmän merkitystä on suksen pituudella. Siis umpihankihiihdon vaatiman kantavuuden. Ja ihan yleisenä kommenttina ehkä, että ei silla leveydellä nyt niin valtavaa merkitystä ole, vaan se on vaan yksi piirre muiden joukossa. Pituus ja jalkavuus ainakin ovat yhtä tärkeitä, tai varmaan tärkeämpiä.

Sporten Ranger on yksi suksi tuosta kokohaarukasta:
http://old.sporten.cz/eng/catalog/nordic-skis/backcountry/571-ranger.html

Se on kohtuullisen jalkava suomusuksi, omassa tapauksessa 190 cm ja 68-60-65. Minä olen 176 cm ja 64 kg.

Ranger menee tavalliseen latu-uraan, mutta ei kunnolla, eli mutkissa vähän hankaa reunoja. Oikein kunnon umpisessa, siis metsämaastossa ja pehmeässä umpihangessa ilman mitään pohjia, se voi upota aika pahasti. Yleensä vain jonkin verran, eli eteneminen on hidasta mutta ihan sujuvaa nousukarvojen avulla. Ilman karvoja todennäköisesti aika tuskaista. Avoimemmissa maastoissa, myös vähän ylempänä metsissä, ongelmia ei ole ollut. Ja tietysti avotunturissa kantaa aina. Suksi on jalkava ja siksi sujuva hiihtää myös kovalla alustalla. Mutta toisaalta laskettelu ei ole helppoa, koska löysällä monolla sitä ei paljon saa kääntymään.

Jos upottava lumi on kolmasosa kaikesta hiihdosta ja laskuominaisuuksilla ei ole niin väliä, niin vähän epäilen, että backcountry-suksi ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Joku 250 cm eräsuksi voisi olla parempi. Jos ottaa backcountryn, niin sitten ihan pisimmästä päästä. Oma paino vaikuttaa tietysti paljon.

Korpijaakko

Olisin nimim. akallio:n kanssa samoilla linjoilla. 5-10mm erot leveydessä eivät vaikuta kauheasti kantavuuteen ja leveyden lisäksi käyttökelpoisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös pituus, jalkavuus ja myös sivuleikkaus (voimakkaampi leikkaus kääntyy herkemmin, mutta on myös siksi levottomampi hiihtää).

Hiihto tunturisuksilla upottavassa lumessa on kovaa hommaa, mutta tietysti mahdollista. Pito auttaa, niin kuin edellä kirjoitettiin. Oma järkeilyni menisi tässä, että...
- Jos aikoisin hiihtää myös latu-urilla, etsisin jalkavan max. 60mm leveät sukset. Pituutta voisi ottaa vähän reilummin kantavuuden parantamiseksi, kunhan paino/potku riittää pidon saamiseen kovalla alustalla.
- Jos en aikoisi hiihtää lainkaan latu-urilla harkitsisin myös metsäsuksea. Jotain pituusluokassa 220-250cm ja niihin vaan vähän napakampi ja hiihdettävämpi side ja mono kuin perinteinen eräside ja kumppari. Nämä tekisi pehmeän lumen hiihtämisestä juhlaa kun kovan lumen käyttöä olisi vain kolmannes.
- Ja jos kuitenkin pitäisi ostaa tunturisukset, niin katselisin leveämpiä (70+mm) ja pitkiä, jotta olisi kantavuutta. Ja mahdollisimman maltillinen sivuleikkaus (enemmän kantavuutta, parempi suuntavakaus) Ja jos olet kevytrakenteinen, niin kuitenkin tarpeeksi löysät, että saat potkittua pitoa.

Nämä ajatukset 186cm/96kg hiihtäjältä, joka liikkuu pääasiassa tunturisuksilla avotunturissa ja urilla, mutta välillä kun joutuu oikomaan koivikossa tai jossain Pudasjärven tykkykuusikoissa, niin on ollut metsäsuksea ikävä. 280cm Lapponiat on kuitenkin hyvin vähällä käytöllä kun ovat hankalat kuljettaa ja harvoin tulee tehtyä vain pehmeän lumen retkiä.

5480

Kiitos vastauksista.

Olen ehkä kallistumassa kaksien suksien puolelle, eräsukset (metsäsukset) sekä kapeammat tunturisukset.

1. Erä-lehti testasi 12/2013 eräsukset. Yksi oli yli muiden. Muistaako kukaan mitkä ne olivat?

2. Voiko eräsuksiin kiinnittää Rottefellan NNN BC-siteitä? Onko suositeltavaa?

Purre
Käyttäjän Purre kuva

Kyllä nuo BC-siteet tuntuu pelittävän ihan hyvin ainakin Peltosen Metsä-suksissa pituudessa 250cm.
Mulla on tunturisuksissa (Fischer e99) normaalit BC-siteet ja noissa Peltosissa se leveämpi BCX-malli.
Sama BC-mono käy siis molempiin siteisiin.