1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
teesaa
Reykjavik jouluna

Sain sitten perheen houkuteltua Islantiin tulevaksi jouluksi lupaamalla Blue Lagoonia, kalastusta ja ratsastusta. No...ilmeisesti kalastus on aika himmeätä talviaikana tuolla, onneksi nuo kaksi muuta täyttävät ohjelmaa pariksi päiväksi. Ehkä joku ammattikalastaja ottaa gastiksi päiväreissulle mertoja nostelemaan.

Mutta arvon foorumilaiset - mitä tuolla oikeasti voi tehdä sellaista, joka ei ehkä ole niin turistico-akselilta. Tietty ehkä se bussisightseeing on pakollinen...kun nyt tuonne matkustellaan. Siis ihan konkreettisia neuvoja ja kenties kontaktejakin.

Kämppä on ihan keskustassa Air B'n'B kautta. Meitä siis kaksi seksi-ikäistä vanhempaa ja 4 lasta tasaisin välein 15-8.

Mikael

Asuin siellä aikoinaan puoli vuotta ja ollut sen jälkeen maassa muutaman kerran. Viimeksi 2 vuotta sitten koko konkkaronkan kera (vaimo + 2 lasta). Paljonkin voi tehdä. Siellä on paljon pientä ja isompaa nähtävää.

Lapsille Reykjavikin ulkouimalat ovat aika pop. Halpoja ja lämmintä vettä keskellä talvea. Oikeastaan paljon kivempiä kuin tuo Blue Lagoon kun niihin voi vain pistäytyä milloin vaan.

Mutta jos haluat lisävinkkejä, laita viestiä. 

Hercules

Parasta mitä Iskä siellä voi tehdä on vuokrata kunnon maasturi ja sitten vaan kohti saaren keskustaa. Ja saa sillä viisiin koko perheellekin vähän seikkailua. En ole talvella ollut, mutta ainakin kesäaikaan oli ihan ehdoton, että pääsi 'mestoille'.

 

Porcus se movet

Korpijaakko

Blue Lagoon on ehkä ilmiönä kokemisen arvoinen paikka, mutta nuo kaupungin maauimalat on tosiaan parempi vaihtoehto. Kaupungin kulttuuritarjonnasta olen tsekannut vain valas- ja viikinkimuseot, ei iskeneet kauheasti, mutta sadepäivän ohjelmana ihan ok. Lähtisin itse pois kaupungista. Vuokra-auto alle ja ihmettelemään vaikka etelärannikon nähtävyyksiä. Ja jos ne pakolliset nähtävyydet haluaa tsekata niin miksei bussin sijaan ajaisi itse maasturilla? En ole kokeillut, mutta uskoisin paljon hauskemmaksi (varmaan myös lapsille kiinnostavampaa). Tuttu on tuossa firmassa oppaana ja ainakin hänen palveluitaan voin suositella.

j-j

Periaatteessa kaikki helposti lähestyttävät (eli ilman kunnon maastoautoa) paikat on enemmän tai vähemmän turismin valtaamia, mitä ei toisaalta kannata pitää esteenä kaikissa tapauksissa (ja talvella on joka tapauksessa hiljaisempaa). Vuokra-auto ehdottomasti alle, suosittelisin esim. seuraavia kohteita (kahden reissun perusteella, tosin molemmat alkukesästä) talvella:

- Snæfellsjökull (jäätikölle ja sisälle puistoon päässee talvellakin paikalliskuljetuksen kyydissä jos auto ei ole riittävää kaliiberia viemään perille asti), länsirannikolla, muutaman tunnin ajomatka.

- Jökulsárlón (talvella ei palveluita ja mm. kumivenekierroksia, mutta lienee hieno laguuni jäävuorineen silloinkin)

- Vestmannaeyjar ja Vik (matkalla edelliseen, yöpymispaikkaa en osaa suositella).

- Skaftafell kansallispuisto (myös etelärannikolla, yhdistettävissä edellisiin)

Talvella on toki liikkuminen hieman rajoitetumpaa eikä kaikkiin kesällä suositeltaviin kohteisiin pääse edes operaattoreiden kautta. Jos Reykjavik on tarkoitus pitää pääasiassa tukikohtana, on juuri tuo länsi- ja etelärannikko hyviä kohteita, saaren ympäri kulkeminen talvella onkin sitten jo hieman aikaavievämpi hanke ja poikkeamiset kehätieltä haastavampia (tai yksinkertaisesti mahdottomia olosuhteiden vuoksi).

Mikael

Juu, ei sinne tarvi maasturia jos ajaa vain niitä pääteitä. Niille highland reiteille taas ei ihan millä  tahansa vuokranelivedollakaan voi mennä ihan vakuutusehtojen takia. Jos oma tai tutun neliveto alla, sitten ei ongelmaa.

Eli kultainen kierros omalla autolla ei vaadi kummempaa vuokra-autoa. Se geysir on kyllä hieno, vaikka turistinen. Blue Lagoon IMO keskinkertainen, sinne ei kannata koko päivää uhrata vaan esim tullessa lentokentältä  pysähtyy sinne ennen kaupunkiin menoa.

Jos tykkää kuntoilusta, siellä  on kaksi hienoa kivikasatunturia lähellä Reykjavikia. Esja, korkeuseroa n 780 metriä. Todella hyvät näkymät. Sitten lentokentän  lähellä semmoinen tosi hassu pienempi kivikasa kuin Keilir (korkeuseroa lienee 200-300 metriä). Se maisema on todellakin kun kuusta kun kävelee laavakenttien yli.

Hveragerdin lähellä on ylempänä ns tuntureilla kuumia lähteitä missä voi ihan omin nokkineen käydä uimassa (ilmaiseksi), näitä ei hirveästi mainosteta vaikka löytyvät  kartoista.

Maksullisista harrastuksista ratsastus on kaikista hauskinta. Suosittelen sellaista tallia kuin Laxnes jos Reykjavikin lähellä haluaa olla, tosi kivat maisemat myös aloittelijoille

Sisämaahan en kyllä suunnittelisi lähteväni jouluna.

teesaa

Kiitos kaikille jo tässä vaiheessa - viikkoa täyttyy jo lupaavasti.

Wannabe mies monessa lajissa!

Mikko Piironen

No tuskin siellä jouluna mitään turistiryntäystä on nähtävyyksilläkään. Oma reissu aikoinaan osui toukokuulle ja silloinkaan ei ollut ongelmaa väkimäärien suhteen.

Maauimalat on kyllä ihan kivoja ja halpoja, mutta ei ne kuitenkaan ole ihan hirveän erilaisia kuin muuallakaan. Eksoottistahan se tietysti varmasti jouluna on olla ulkona pimeydessä uimassa, mutta kyllä mä satsaisin ennemmin siihen siniseen laguuniin, vaikka se saaren suurin turistikohde onkin. Ja en mä ehkä jäisi ison konkkaronkan kanssa suoraan lentokoneelta siihen, ei se kuitenkaan niin kaukana ole kaupungista etteikö sinne voisi tehdä puolen päivän retkeä muulloinkin. Mutta kukin tyylillään ja riippuuhan se vähän siitä paljonko on aikaa käytettävissä.

Ejsa oli tosiaan aika helposti saavutettavissa oleva kivikasa, mutta maisemista en osaa sanoa mitään kun ei näkynyt mitään. Kirkontornista nähtiin kuitenkin kaupungin yli. Vikin täysin musta hiekkaranta oli aika jännä, mutta kyllähän se alkaa olemaan jo aika kaukana päiväretkelle kun ottaa huomioon, että se päivä on tosiaankin aika lyhyt. Tiet on hyviä, mutta nopeusrajoitukset alhaisia. Matkalla on muutama ihan hieno vesiputous, mutta mitenhän lie vedenmäärän kanssa talvella. Tuolla jo aikaisemmin mainittuun Skaftafelliin asti ei ajettu, ehkä ensi kerralla sit. Mutta me ei kyllä mennä jouluna! Wink

Maaseudulla matkaillessa huomattiin, että toukokuussakin monet paikat olivat vielä kiinni ja toisinaan tilat olivat esimerkiksi koulujen käytössä.

Korpijaakko

Sellainen huomio turistien määrästä, että mitä juttelin toukokuussa tuon tutun jeeppikuskin kanssa, sanoi viime talven olleen heillä jopa kesää vilkkaampi. Revontuliturismi alkaa ilmeisesti löymään läpi ja varsinkin aasialaisia käy paljon (siis ainakin suhteessa aikaisempaan). En tiedä miten näkyy katukuvassa, mutta voi olla muutosta jo muutamankin vuoden takaisesta. Mutta kyllä sinne sekaan mahtuu eikä varmasti olla vielä samalla tasolla kuin Napapiirillä Rovaniemellä.

jariarkko

Noi Mikaelin mainitsemat kivikasat kuulostavat hyviltä. Onko muuten jollain jotain kokemusta laskemisesta Islannissa. Varmaan voi itse skinnailla ylös ja laskea, mutta eikös Islannissa ollut myös joku laskettelukeskus?

Mikael

Onhan siellä useampikin laskettelukeskus. Parhaimmat pohjois-islannissa. Onhan siellä monikin suomesta käynyt laskemassa. Toissatalvena suomalainen Rasse Krogerus veti ainakin yhden vaellusviikon siellä. Viime talvena ei vissiin saatu kasaan tarpeeksi isoa lössiä

(kts www.pureisland.se)

Touring on kyllä se juttu Islannissa. kts myös tämä sivu:

http://www.bergmenn.com

Siellä on etelässä jollain sorakasoilla jotain semmoisia kämäisiä pieniä hiihtokeskuksia, jotka ehkä jariarkko olisi sun makuun. Smile

teesaa

Reissu tehty - kiitos kaikille vinkeistä.

Reykjavik sinänsä on nähty parissa päivässä mukaanlukien kylpylät, joissa kävimmekin lojumassa ahkerasti. Oma suosikkini oli korttelin päässä sijaitseva Sundhöllin, sellainen todella old-skool mesta, jossa ei juurikaan ulkomaalaisia. Lasten suosikki taasen oli Laugardalslaug, jossa pääsi halutessaan jäätyneeseen liukumäkeenkin. Lapsilta sisään noihin mestoihin 1 € ja aikuisilta 6 €.

Kalastusta ei saatu järjestymään edes rahalla, ratsastamaan pääsi lähitalleille todella hyvin. Pakettiin kuului nouto ja palautus kotiovelle.

Autoon saimme upgraden ja alle sijoittui Fordin tuliterä Explorer, jossa kaikki herkut ja 300 islanninhevosvoimaa, neliveto ja isot renkaat. Sillä sitten Golden Circleä ympäriä, turistikohteita lähes kaikki - joissa siis kävimme. Geysirikin (Strokkur) tuli nähtyä, joka oli sellainen lifelong dream, ja jota ei jostain syystä haalistanut edes 40 orientaalituristia ympärillä. Kaikesta huolimatta niissä kahdessa päivässä, jotka autolla suhailimme, emme juurikaan off-roudanneet vaan ihan teitä pitkin. Lunta ei ollut nimeksikään.

Itse joulu meni leppoisasti, pukki oli älynnyt vierailla myös Islannissa - vaikka siellä ehkä enemmän vaikuttaa 13 joulutonttua (Lihakoukku on allekirjoittaneen suosikki, kuopuksen suosikki tietysti Kulhonnuolija). Äitimuori on ilkeä ja itse pukki-isä on laiska. Koko Reykjavik kokoontui aatonaattona keskustaan "bilettämään", aivan älytön ruuhka - ja todella hyvä meininki samalla. Yhtään humalassa olevaa ihmistä ei näkynyt koko reissulla, jos isäntää ei lasketa joulupäivänä iltapäivänä omassa kotonaan. Saimme kuulla paikallisia oopperadiivoja, nähdä katutaiteilijoita ja niin eespäin.

Paikallinen alko eli Vinbudin muistutti ensimmäisiä suomalaisia itsepalvelualkoja. Kohtuullinen hanapunervo maksoi 5500 kr eli noin 40 €, ei paha. Mäyris (12 tlk) Tuborgia maksoi 18 €, eli saman kuin Är-kiskassa. Ei paha. Ravintoloissa annokset 14-30 € ja iso tuoppi noin 8 €. Ihan normia siis.

Keli oli viimeistä päivää lukuunottamatta onneksemme kuiva.

Kaupungissa pari isoa ja hyvää ostoskeskusta, joista toiseen jaksaa jalankin (Kringla) ja toiseen ei (Smaralind). Suosittelemme. Hyviä mestoja myös ruokailla.

Kämppämme oli ihan avaruussukkulan (Hagrimmsin kirkko) kupeessa. AirBnB linkki https://www.airbnb.fi/rooms/6700386 ja oli ihan maineensa veroinen. Kolme sopivaa makkaria ja kööki + oleskelutila. Kämppä sopii kuudelle, olohuoneessa oli myös sohvasänky, jota ei ehkä kannata ottaa laskuun. Kämpän kanssa meni kuin Strömsössä - voin lämpimästi suositelle Rakelia ja Juliusta. Kirkolle matkaa noin 200m ja pääostoskadulle saman verran. Sundhöllin uimalaan sen 100m. Ihan kunkku sijainniltaan.

En ole sen ihmeemmin laskenut kokonaiskuluja, mutta oisko lentoineen, asumisineen ja kaikkine ohjelmineen ja autonvuokrauksineen mennyt lapsiperheeltä 2+4 hlö yhteensä sellainen 5k€.

Islanti on kyllä pahasti turistiutunut ja suunta lienee pahempaan. Kuilu tehdastuotetun elämyksen ja "oikean" elämyksen välillä on suuri. Kilometri tiestä ja olet omillasi. Eli todellinen trekking, vaellus, kiipeliy, kalastus ja elämysmaa - jos vain jaksaa ja viitsii itse säätää. Muuten olet laumassa.

Wannabe mies monessa lajissa!

jariarkko

Kiinnostava matkaraportti, kiitos! Olisi hauska joskus päästä tuonne...

Sakke

Tää Reykjavik jouluna ei oo kyllä paha idea! Lueskelin tätä ketjua niin alkoi syntyä ajatus päähän meidän perheen ensi joulusta! Biggrin Iso kiitos ideasta!
Jos jollakulla vielä lisäideoita tonne, niin kertokaa! Mistä muuten varasit lennot teesaa? Saitko yhtään alennusta mitään kautta? Mää yritän aina saada kaikkai tarjoukset alennukset (http://alennusmatkat.matkablogeja.fi/netista-huippualennuksia-matkoista/) , meidän matkabudjetti on pienempi ku teidän, pitäs päästä sellaisella 4000 eurolla koko reissu. Voidaan mennä myös joulun jälkeen, kun hinnat laskee lennoissa aika lailla.

Sokosti Suomujoki

Sinne lentää Suomesta suoraan Icelandair ja välilaskun/vaihdon kanssa Norwegian. Vissiin jostain menee myös Wow. On vähän nihkeät hinnat molemmilla, ei oikein tule alennusta mistään kun vehkeet on aina täynnä.