1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
smo
Luistelujäät 2014

Missä jäitä? Mökkijärvellä ja lähijärvillä Tammelan järviylängöllä upeita jäitä nyt kun lumi sulanut ja pinta jäätynyt, isommilla selillä heikkoa. Nyt ennustaa lumisadetta, katsotaan. 

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Kiitos hyvästä avauksesta. Meiltä oli jo toivottukin tällaista ketjua!

Jos on ollut tuulisia kelejä, niin laittakaa raportteihin mahdollisuuksien mukaan tietoa minkä puolen rannoilla ollut hyvää (esim. etelän puolen rannat lumettomia ja vahvoja tms.). Sitä on joissakin toiveissa toivottu.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

tapvi

Tuusulanjärvi oli eilen lauantaina priimakunnossa, tänäään lienee jo pienen lumiharson peittämä. Nuuksion pikkujärvillä on jo luisteltu jo kolmisen viikkoa, kuten myös muilla Uudenmaan järvillä.

Parhaiten näistä saa selvän liittymällä Suomen Retkiluistelijoihin, joiden verkkosivuilla jäätiedoista raportoidaan. Jäsenmaksu on naurettavan halpa, olisiko nyt 25 e/vuosi. Sen myötä voi lähteä luistelemaan seuran retkillä (aina turvallisempaa) ja saa kaikki Suomen Ladun jäsenedut. Yhden illan teoriaosa ja koulutusretki on suoritettava ennen jäsenyyttä.

http://www.skrinnari.fi/

 

Markku Jussila

Onko veden lämpö järvissä niin nollarajalla että viikonloppuna on odostettavissa nopeasti luistelujäitä Etelä-Suomessa?

Harmi luistelujäiden kannalta jos nykyennuste toteutuu ja heti pakkasten mukana tulee eteläisimmässä Suomessa luntakin.

niilo

^Päinvastoin, näyttää että etelään napakkaa pakkasta ilman sateita, vkonlopun jälkeen maanantaina pitäisi etelässä olla pikkujärvissä kantavat priimajäät, nythän ovat täysin sulat.

http://www.foreca.fi/Finland/Espoo/tenday

niilo

Ei tullut ihan alkuun niin kylmää kuin oli luvattu, täytyy myöhentää ennustetta parilla päivällä, eli huomenna/ylihuomenna alkaa pikkujärvet kantaa pks:lla.

PeeTee

Merenlahdet alkanu jo jäätyä. Sääennuste näyttää niin hyvältä että tänä sunnuntaina ja ensi viikolla voisi jo parhaat suojaisat merenlahdet olla luistelukunnossa?

Ensimmäistä kunnon lumisadetta ei ennusteissa edes näy joten luistelukelit voisi pysyä pitkäänkin hyvinä.

niilo

Näillä keleillä etelässä tulee semmoset 4cm jäätä vuorokaudessa, eli jos nyt lahdella ohut jää niin kantaa ylihuomenna.

Markku Jussila

Ei ollut vielä pilkkijät esim. Hakaniemessä. Ja ne konkarit tuntevat alueen jäät todella hyvin. Ovat joskus osanneet jäällä hiihdellessä kertoa tarkasti esim. virtauskohdat, sadevesiviemärien kohdat ja viimeisten jäistä siirrettyjen veneiden reitit.

En siis vielä tänään menisi vaikka Töölönlahdelle, Hakaniemeen, Vanhankaupunginlahdelle tai Lapinlahdelle.

Mahkut saada Helsinkiin kuitenkin esim. noihin paikkoihin aika ainutlaatuinen luistelusää loppuviikolle. Lahdissa ja rantojen tuntumassa voisi luistella hokkareilla ja kaunoluistimillakin. Rusettiretkiluistelua!!!

Pitää vaan toivoa ettei taivaalta tipahda missään välissä liikaa lunta tuohon jään päälle. Reilun sentin lumikerroskin tekisi jo pahaa hokkari- ja kaunoluistinretkeilyyn koska tuulee navakasti ja tuuli kinostaisi vähäisenkin lumen inhottavasti. Mutta joka tapauksessa retkiluistinkelpoista on aika takuuvarmasti koko loppuviikon ja viikonlopun.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Ei ollut lumi vielä pilannut luisteluolosuhteita vaan jopa hokkarit ja kaunoluistimetkin luistavat upeasti. Testattu on!

http://www.relaa.com/toimituksen-blogi/helsinki-nyt-puuteriluistelun-par...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

niilo

^jep nyt etelässä harvinainen supersesonki luonnonjääluistelussa, käytännössä kaikki sisälahdet kantavassa jäässä ja saaristokin jäätymässä hyvää vauhtia, samaten lähes kaikissa järvissä loistavat jäät, viikonloppua kohden vain paranee ja mulla tietty flunssa, epistä.

powerskier

Käykääpä immeiset seuraamassa Tuusulanjärven tilannetta:

http://tuusulanjarvi.blogspot.com

teleandtrout

Onko tietoa mikä tilanne on Bodomilla ?

Korppari

Meinattiin kaverin kanssa sunnuntaina pyyhkästä Lahti- Jyväskylä väli. Onko kenelläkään tietoja jäätilanteesta Päijänteen selillä? Onko muita käytännön vinkkejä kyseiselle reissulle?

Petteri
Käyttäjän Petteri kuva

Nuuksion pitkäjärvi suht hyvässä luistelujäässä tänään.

niilo

[quote=Korppari]

Meinattiin kaverin kanssa sunnuntaina pyyhkästä Lahti- Jyväskylä väli. Onko kenelläkään tietoja jäätilanteesta Päijänteen selillä? Onko muita käytännön vinkkejä kyseiselle reissulle?

[/quote]

Tuulen suunta kannattaa huomioida, siis myötätuuleen, taitaa pohjoisenpuolen olla vallitsevia, siis nykäskylä-chicago luonteva suunta.

SampoJ

Bodom kohtuullisen hyvä pinta, kiersin ympäri 15.1. ap. Jää 6-8 cm. Nyt varmaan jo yli 10 cm.

Nuuksion pitkäjärvelle tarkoitus mennä huomenna 18.1 , onko tietoa jään laadusta?

Markku Jussila

[quote=svjm48]

Nuuksion pitkäjärvelle tarkoitus mennä huomenna 18.1 , onko tietoa jään laadusta?

[/quote]

Samaa kamaa kuin Bodom.

lego
Käyttäjän lego kuva

Tuusulanjärvellä n.15cm jäätä. vähän röpöä Halosen niemen kohdalla, muualla hyvä jää ja porukkaakin kiitettävästi jäällä..

kilpuri

Katajanokan edessä ja Tervasaaren ympärillä oli kiitettävästi luistelijoita. Kiva nähdä kerrankin esimerkiksi seurueita joissa yhdellä retkiluistimet ja toisella tavalliset miesten luistimet. Kaunoluistimia ja perinteisiä pikaluistimiakin tuli bongattua. Ei jäänyt tänään välineistä kiinni jäistä nautiskelu.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Nuuksion Sahajärvellä vielä tänään hyvät jäät, alkuviikon kuuratupsut ovat peittyneet kevyellä pallerojäkäläkuorrutuksella, ei hidasta luistinta juuri lainkaan; paikoin sentin-parin paksuista kinosta, jossa siellä täällä jäätynyttä sohjoa, siinäkin pystyi pitämään vauhdin kohtalaisena. Purojen lasku- ja lähtökohdat sulia, muutoin teräsjää toistakymmentä senttiä.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Lauttasaaren edustalla retkiluistelija tippui jäihin rannan tuntumassa. Olkaa varovaisia. Normaalit haasteet kuten esimerkiksi tuuliavannot tai jäiden liikkuminen tuulilla kannattaa muistaa. Kovakaan pakkanen ei poista niitä.

http://www.hs.fi/kaupunki/Retkiluistelija+putosi+j%C3%A4ihin+Helsingiss%...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

niilo

^Noin käy kun ei piikkaamalla varmista jään kantavuutta, joskus voi käydä vaikka piikkaisi, mutta tuossa laajempi heikon jään alue joka olisi tutkimalla selvinnyt.

tapvi

Noin käy myös silloin, kun lähtee ylipäätänsä yksin luistelemaan. Se ei ole ihan sattumaa, että alan ainoa seura Suomessa, Suomen Retkiluistelijat, ei viikonlopun yli kahdellakymmenellä retkellään mennyt Lauttasaaren eteläpuolelle, jossa ko. pulaus tapahtui. Joihin paikoille ei vain vielä kannata mennä.

Jos jääturvallisuus ja porukassa luistelu kiinnostaa, niin Retkiluisteluiden peruskurssi on ehdoton ja välttämätön valinta. Eikä ole hinnalla pilattu (eikä jäsenmaksukaan). Tänä vuonna kiinnostus on ollut niin kovaa, että kuun lopussa järjestetään vielä ylimääräinen kurssi Vantaalla tämä viikon perjantaina. Eli: Jos tämän talven jäille hinguttaa, niin yksi ilta Vantaalla (ja toinen puolipäivä tulokasretkellä ) avaa oikotien:  (linkki ei taida avautua explorerilla):

http://www.skrinnari.fi/skridskonet/artikel/?artikelID=16176

niilo

Yksinkin voi toimia fiksusti, riskit toki ovat hieman suuremmat. Tosin Ruotsin pahin useamman kuolonuhrin vaatinut retkiluisteluturma sattui suurelle johdetulle ryhmälle. Jos jäille menee yksin pitää olla henkisesti valmistautunut plutaamaan ja myös selviytymään omatoimisesti tilanteesta, jos ei näitä reunaehtoja hyväksy ei pidä mennä.

Markku Jussila

Eikös Lauttasaaren etelä- ja lounaisreuna ole melkein koko Helsingin huonojäisin paikka?

Tämänkin yksittäisen tapaturman viestinnässä käy helposti sama kuin esim. lumivyöryviestinnässä. Yleislehdistö ei osaa tai malta kertoa "oikeita faktatietoja" jolloin päädytään sellaiseen yleispelotteluun. Lukijoille jää vain fiilis että luistelu on pelottavaa eikä jäälle uskalla vielä missään mennä. Lukijoiden fiilis olisi aivan toinen jos jutun yhteydessä olisi jotenkin mainittu vaikka että "onnettomuus sattui vaikeista ja vaihtelevista jääolosuhteista tunnetulla aluella." Mutta kun ei.

Suomen Retkiluistelijoilla on tavallaan hyvä linja kun korostavat kursseja. Mutta tavallaan heidän toiminnassa välillä vähän aliarvioidaan ihmisiä. Minusta kurssin käyminen ei saisi olla mikään oletusarvoinen vaatimus ja tunnusmerkki fiksulle varovaiselle luistelijalle. Vähän liikaa Retkiluistelijat antaa sitä ymmärtää.

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole! Tuolla jäällä liikkuu satoja aktiivisia, osaavia ja varovaisia retkiluistelijoita jotka eivät ole käyneet mitään kurssia vaan hankkineet tiedon ja osaamisen ihan omatoimisesti. Omatoimisuus on kuitenkin nykyaikaa joten sitäkin pitäisi tukea ja ymmärtää.

Onko suomenkielistä "opaskirjaa" retkiluistelusta ja retkiluistelun turvallisuudesta? Vapaa Luistelu ois paikallaan koska Tieto-Finlandiakin jaetaan joka vuosi Smile .

tapvi

Toki jäällä voi yksin - ja on myös pirun hauskaa - liikkua. Silloin pitää kyllä tiedostaa riskit harvinaisen hyvin. Minä suosin kyllä silloin puolikuivapukua. Eipä tarvitse huolehtia niin paljon kastumisesta ja kylmettymisestä. Sen sijaan lätäköstä ylös nouseminen on yhä yhtä vaikeaa yksin. Tai jos esim. kaatuu railoon ja teloo jalkansa.

Lumivyöryvertaus on ihan hyvä. Itse voi hyvin oppia, mutta henttosen et all kurssit ja yhdessä tekeminen opettaa parhaiten.

powerskier

Tampereen seudulla Saarikylien rata avattu, tällä hetkellä n. 3 km rata aurattuna. Aamulehdessä oli viikonloppuna juttua luisteluretkestä Näsijärvellä, onko kellään tietoa missä päin Nässyä reitti men i?

Entä Pyhäjärvi Tampereella, mistä pääsee parhaiten jäälle ja mitä paikkoja pitäisi varoa?

 

Mikael

Täällä Porvoon edustalla näin sunnuntaina jonkun aika ison lössin kurssilaisia tms jotka olivat tulossa rantaan. Sumpussa. Ei siinä mitään, jää siinä kohti olisi kestänyt traktorin, mutta oon nähnyt ennenkin isoja lössejä ryhmässä vähän liian pienellä alueella... Jokainen tyylillään mutta Niilolla on kyllä minusta pointti.

Mutta asiaan: täällä Porvoon saaristossa on yllättäen myös aika hyvät jäät tällä hetkellä. Ja koska esim Porvoonjoki ja siitä lähtevä merenlahti on aika "syvällä" kuten muutkin lahdet täällä niin paljon saaristosta on sisäsaaristoa jossa tällä hetkellä paksut jäät. Eikä ole paljon ihmisiä kun menee tarpeeksi ulos. Hamarissa oletettavasti tulevat viikonloput on aika paljon kaksi ja nelitahtibensiinin hajua ilmassa et sieltä kannattaa pysyä poissa.

Ulkosaaristosta ei ole tietoa, viime viikonloppuna en jaksanut luistella niin kauas että olisi avomeri näkynyt. Oletettavasti Emäsalon eteläkärjen ympärillä ei vielä kannata luistella, vai onko muilla parempaa tietoa?

Markku Jussila

Helsingin ytimen kuntoluistelijat:

Kruununhaan/Tervasaaren ja Kalasataman/Korkeasaaren välissä olevaa väylää EI kannata lähteä nyt ylittämään. Eikä välttämättä edes viikonloppuna 26.-27.1.

Hiililaiva tuli tuomaan lisää kivihiiltä taivaalle tuprutettavaksi tänään to 23.1. Hiililaiva lähtee takaisin ehkä vasta pe 24.1., joten väylän jäätyminen hyväksi saattaa mennä viikonlopun yli.

Tuota väliä näyttää kulkevan niin kävelijöitä, hiihtäjiä kuin luistelijoitakin. Nyt ei siis vanhoihin väylää kohti meneviin jälkiin kannata luottaa. Toki väylät jäätyy näillä pakkasilla nopeasti, mutta varovaisuus kannattaa aina.

Tada

Yle uutisoi, että merenpinnan pitäisi laskea Helsingin suunnalla 60 cm ensi yön aikana:

http://yle.fi/uutiset/varoitus_epatavallisesta_ilmiosta_merivesi_laskee_...

Onko kellään kokemusta, että miten tuollainen vaikuttaa luisteluun rannassa? Oli tarkoitus kokeilla huomenna töihin luistelemista Laajalahden yli rantoja mukaillen.

Sivut