1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Artturi Kröger
Norjalaiset parkkisakot - löytävätkö perille, aiheuttavatko toimenpiteitä?

Onko kokemusta Norjan retkiltä saaduista parkkisakoista Suomi-kilvillä? Ilmeisesti yhteispohjoismainen tietojen vaihto toimii varsin saumattomasti, ja sakko löytää postitse kotiin Härmässä? Ja jokin viranomainen seuraa kannustavaan sävyyn sen maksamisenkin?

Wolmari

Ainakin maksamattomat tietullimaksut löytävät aika nopeasti perille... Smile

Kiqer

Juhannuksena oli ilmeisesti unohdettu joku tulli maksaa niin kotiin tuli 5,5 € lasku :) 

Maksamisen seuraamisesta en tiedä mutta kyllä nuo sakot ovat löytäneet tehokkaasti perille ja ne ollaan aina kiltisti maksettu.  

 

- Kiqer

-kivi-

Vajaa kymmenen vuotta sitten unohtuneet tietullimaksut kiersivät Ison-Britannian kautta pienellä korotuksella: hinta 40€ / unohtunut tulli. Aikaa meni vuosi ennenkuin tuli perille.

b3

Virosta parkkisakko & Sveitsistä ylinopeus- sakko ainakin löysivät perille. Maksoin molemmat, siinä sveitsin sakossa oli kannustava kirje mukana jossa oli jotain vankilasta, minkä siitä ranskasta sain selvää.

Sokosti Suomujoki

Ruotsissa on promilleraha 0,2 ja kaveri autoili siellä 0,33 maistissa, joten kortti lähti saman tien hyllylle. Suomessa sitten soitto paikalliselle poliisiasemalle jonne tre kronor kytät oli kortin lähettäneet. Suomen poliisi tuumi, että noilla promilleilla ei ole rikottu Suomen lakia (0,5) joten kortin voi hakea käyttöön saman tien.

Muutaman kuukauden päästä tuli sitten Ruotsista kirje, jossa pyydettiin omaa vastinetta tapahtuneesta, ja selvitystä ajokortin tarpeesta oikeuskäsittelyä varten. Kaveri ei juurikaan hallitse ruotsin kieltä joten naputtelin sitten hänen puolestaan sinne kirjeen, jossa selvitin tämän asuvan syrjäseudulla ja tarvitsevan autoa kauppa-asiointiin. Samalla kirjoitettiin, että kaveri haluaa olla paikalla oikeuskäsittelyssä (siihen lienee laillinen oikeus ja matkakulut korvataan kuten Suomessa) ja mahdolliset sakot hän haluaa suorittaa rahattomana sakkovankeudessa.

Sen jälkeen tuolta ei kuulunutkaan sitten enää mitään. Ehkä siellä laskettiin, että jatkamalla tämä tulisi jo matkakuluilla mitattuna kalliiksi ruotsalaisille veronmaksajille.

KAP

[quote=Sokosti Suomujoki]Samalla kirjoitettiin, että kaveri haluaa olla paikalla oikeuskäsittelyssä (siihen lienee laillinen oikeus ja matkakulut korvataan kuten Suomessa) ....

[/quote]

Eihän Suomessa "syytetyn" matkakuluja kukaan korvaa, vaan ne on itse maksettava?! Vai joko tämä kommarisysteemi on mennyt siihen että veronmaksajat maksavat rikoksen tehneen matkakulut oikeuteen (ja vielä päivärahat päälle)?

Markku Jussila

Aikaisemmin parkkisakot tulivat Suomeen paljon harvemmin kuin muut sakot. Parkkisakot ovat kuitenkin usein osittain paikallisen kaupungin/kunnan asiaa eivätkä samanlaista poliisiasiaa kuin muut sakot.

En siis vetäisi parkkisakkojen osalta johtopäätöksiä muiden sakkojen kokemusten perusteella.

Vielä 10 vuotta sitten sekä Norjan isojen kaupunkien että Ruotsin isojen kaupunkien parkkisakot jäivät aina tulematta. Perheenjäsenen asuessa Tukholmassa siellä ravattiin perheestäni jatkuvasti. Parkkeeraminen oli autolla menijöille yllättävän helppoa kun lopulta huomasivat tuon.

Rengaslukot auttavat varmaan isommissa kaupungeissa tässä aika paljon. Ei tarvita kalliita käytäntöjä laskutuksiin ja perintöihin kun jokainen maksaa ihan mielelllään samantien sen parkkirikkeensä vaikka Visaa vingauttamalla heti kun löytää lukon renkaastaan.

Pasik

Kyllä viimevuonna tuli Tromssasta parkkisakko ihan kotiosoitteeseen, meni useampi kuukausi. Maksoin pois, oli niin hauska päivä että ei edes sakko harmittanut autolle saapuessa Smile

b3

Satunnaisen matkailijan laiton vinkki. Ota parkkisakko naapuriautosta ja laita se omaan ikkunaan. Ne ei sakota autoja joissa on jo lappu.

Artturi Kröger

Tromssassa toukokuussa saadun parkkisakon muistutuslasku löysi suomalaiseen osoitteeseen heinäkuussa. Lasku unohtui/katosi/tms., toinen muistutus tuli perässä elokuussa. Selvällä suomella, ylänurkassa "Tromsö parkering" -logo, ja laskun saajana Euro Parking Collection plc. Sen verran hyvin tuntuu systeemi toimivan, joten en jäänyt odottelemaan perintäfirmalta postia seuraavaksi. Maksuun meni, korotettu summa 140,03 e, stana. Tunturipujottelu on kallis harrastus.

KAP

Siinä on taas joku nilkki keksinyt perustaa firman, joka perii eri maista tulevia parkkisakkoja toisessa maassa. Olisi tietysti kallista katsoa pitääkö nuo maksuvaateet oikeudessa. Nilkin firma tietysti lähettelee lappuja, mutta on epävarmaa lähtisikö ulosotto perimään saatavaa.

Suomessa ei taida olla lakia, jonka mukaan ulkomainen saatava voidaan periä Suomessa. Varsinkin kun Norja on EU:n ulkopuolella.

Hobgob

Heh
luotappa siihen mutuusi sit
Biggrin

(Älä oikeasti luota...)

KAP

Heitin aiheesta kysymyksen, jos sinulla on asiasta tietoa puoleen tai toiseen, niin kerro ihmeessä (hehettelyn sijaan). Laita postiisi myös mielellään linkkejä lainsäädäntöön tai ennakkotapauksiin, jotka tukevat kertomaasi.

[quote=hobgob]

Heh
luotappa siihen mutuusi sit
Biggrin

(Älä oikeasti luota...)

[/quote]

Hobgob

Minkäslainen mutu sulla on?!
"Saakohan Naapurivaltio, jonka kanssa meillä on ollut yhteistyötä ennen kuin EU:sta on kuultukkaan, periä laillisesti maastamme sakkoja" Miltä tuntuu; ihan niinqu lonkalta..

"Ei, koska se ei ole EU jäsen."
Mitä vittua?! Kuinka sun oikeustajusi oikein nakuttaa!
Kokeile ihmeessä. Olen helvetin yllättynyt, jos eivät saa periä!
Biggrin

(Ainakin 5 € tietulli kuulemma napsahtaa perintään tyylikkäästi suomalaiselle firmalle. Voihan se tietenkin olla laitonta, koska Norja ei ole EU jäsen- TAI SIT EI!)

mehtanuppi

Ikkunaan ilmestyneen tiketin jätin maksamatta. Muutaman kuukauden päästä kotia saakka löysi maksukehoitus. Arvelimpa että en maksa, mutta aika pikaseen tuli uusi reilusti korotettu maksukehotus. En kehdannu enää kokeilla, että tulisko kolmas kehoitus vaiko mitä? Perijänä oli tosin joku Lontoolainen putiikki, ja toimeksiantaja oli Norjan parkkipirkkoseura.

M L

Sieltä se löytyy mistä tällaista kannattaa hakea, oikeusministriön sivuilta:

" Pohjoismaisen yhteistoimintalain 1 §:n mukaan Islannin, Norjan, Ruotsin tai Tanskan tuomioistuimen antama tuomio tai päätös, jolla joku on tuomittu sakkoon tai uhkasakkoon, voidaan pyynnöstä panna täytäntöön Suomessa. Vastaavasti tällainen Suomessa annettu tuomio tai päätös voidaan jättää pantavaksi täytäntöön muissa Pohjoismaissa. Mainitun lain 32 §:n mukaan tuomiolla tarkoitetaan myös sellaista muun viranomaisen kuin tuomioistuimen antamaa päätöstä tai määräystä, jolla asianomaisen valtion lainsäädännön mukaan on sama vaikutus kuin tuomiolla. Suomen järjestelmän osalta tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi rikesakot ja syyttäjän vahvistamat rangaistusmääräykset voidaan jättää pantavaksi täytäntöön toisessa Pohjoismaassa. "

jaakko

en tunne norjalaista käytäntöä mutta suomessa epäonnistuneesta pysäköinnistä ei yleensä saa sakkoja vaan pysäköintivirhemaksun.. eli kysymys mun ymmärtääkseni oli saako norjasta pysäköintisakkoja vai virhemaksuja, ja jos jälkimmäisiä niin ovatko ne suoraan ulosottokelpoisia suomessa ilman oikeuden päätöstä? juristit korjatkaa jos meni väärin..

vesa

Miksipä ette maksaisi sakkojanne, jos on varaa ajaa sinne...
Siellä viranomaiset sadattelee idästä tulevia tyyppejä jotka pysäköi minne tahansa ja liukenevat asioitaan hoitamatta. Itäturisteja kahdesta maasta...