1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
jared
Millainen makuupussi on riittävä?

Olen lähdössä syksyllä n. viikon vaellukselle ja käsivarren erämaassa saattaa öisin olla muutama astetta pakkasta tuolloin elokuun lopulla. Tarkoitus on yöpyä teltassa ja siksi nyt teiltä kokeneemmilta kysynkin, että millainen makuupussi on riittävä telttayöpymiseen?? Itseltäni löytyy kuitupussi, jossa extreme-lämpötila -10´C. Onko se riittävä vai tuleeko sellaisessa kylmä teltassa??

akallio

Se on varmaan suunnilleen puolitoistakiloinen pussi? Riittää kyllä, ellet ole aivan poikkeustapaus.

 

Korpijaakko

Nimim. Jared lienee mies? Naiset tuppaavat tarvitsemaan enemmän eristettä, mutta miehelle uskoisin extreme -10C makuupussin riittävän. Lisäksi mukaan lämmin (ja kuivana pidettävä) vaatekerta nukkumiseen ja asiallinen alusta, niin eiköhän sillä pärjää. Jos sääennuste lupaa kovin kylmää vaellusviikolle, niin ehkä ohut fleece-sisäpussi tai vastaava matkaan? Mikä teltta ja montako siinä majoittuu? Tämä vaikuttaa myös tarkenemiseen.

kiravuo

Itse ottaisin vastaavalle reissulle kilon painoisen untuvapussini ja varalle fleece-pusakan ja pipon. Olen kohtuullisen norminukkuja. Tuo extreme -10 C tarkoittaa "pysyt hengissä", mukavuusalue tulla pussilla lienee jossain muutaman pakkasasteen maisemissa. Teltta lisännee eristystä sen verran että pysytään plussan puolella, joten tuon pussin pitäisi riittää.

Pussin tehoa voi parantaa tavallisin keinoin: lämmin aluskerrasto, löysät villasukat, pipo tai huppu, lämmintä juotavaa ja kroppa lämpimäksi esim. kävellen ennen nukkumaan menoa ja tietenkin alle kunnon makuualusta.

kiravuo

Plo

750 grammaa laadukasta untuvaa. 500 grammaa on kokemukseni perusteella liian vähän, tuli paleltua ja niin monta kertaa, että aloin tehdä syysreissut talvipussilla, koska välimallia ei ollut. Ostin siis heti alkajaisiksi liian kevyen pussin.

Katso pussin kyljestä en-standardin mukainen mukavuuslämpötila. Kun se on -10 astetta, niin tarkeneminen ei jää pussista kiinni uupuneenakaan. 

Katso tuolta Inari Saariselän kohdalta.

http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu

akallio

Itse ottaisin tuolle reissulle 800 gramman untuvapussin (untuvaa taitaa olla 400-500 grammaa), jossa nukkuisin villakerrasto päällä. Tarpeen vaatiessa avittaisin pussia untuvatakilla tai muilla vaatekappaleilla, mutta todennäköisesti sille ei elokuun lopulla olisi tarvetta. Foorumeja lueskellen on tullut sellainen kuva, että keskivertovaeltaja ottaisi enemmän, eli sen kiloisen untuvapussin tai puolitoistakiloisen kuitupussin, noin suunnilleen.

mtvester

Minulla oli viime syksyn ruskavaelluksella mukana Cumuluksen Alaska 1100 -pussi, jossa comfort-lämpötila on -26. Kylmin yö oli -5, joten kuumahan tuossa tuli... Ottaisin siis ennemmin makuupussin, jossa comfort-lämpötila (eli se, jossa nukut yösi vielä hyvin) on siinä -5 asteen paikkeilla, ja lisäksi huovan tms. Makuualustan eristävyyteen kannattaa ennemmin panostaa. Vähintään muutaman sentin paksuinen solumuovikerros riittää kyllä tai hyvä ilmatäytteinen alusta.

"Herra Kääkkä, pelastuksen enkeli!"

Plo

[quote=akallio]Itse ottaisin tuolle reissulle 800 gramman untuvapussin (untuvaa taitaa olla 400-500 grammaa), jossa nukkuisin villakerrasto päällä. [/quote]

Jos pääsee tuollaista pussia eri lämpötiloissa kokeilemaan, kannattaa kokeilla, mutta sellaisen ostamista ilman perusteellista kokeilua ei kannata kenellekään suositella. Minä olen juuri tällaisen suosittelun uhri.

Ostin suosittelujakin lämpimämmän pussin ja mikäs siinä. Yleensä sillä pärjäsi. Mutta mitä pitemmälle syksyyn reissut venyivät ja mitä enemmän pussi keräsi kosteutta reissussa, sitä kylmempi se oli. Loppujen lopuksi vietin lukemattomia öitä unen ja valveen rajamailla kaikki vaatteet niskassa etsien asentoa, jossa saisi kroppaansa sen verran lämpöä, että voisi edes torkahtaa.

Makuupussi ei ole se väline, jossa kannattaa viilata viimeisiä grammoja, koska sen merkitys retkeilymukavuuteen on suuri. Viilattava on syytä etsiä jostain muualta. Reissu ei siihen kaadu, jos makuupussi painaa 500 grammaa enemmän ja on varmasti lämmin.

Suoraan sanoen minua ärsyttää keveyden ideologinen tuputtaminen silloin, kun edes valintaan vaikuttavat muuttujat eivät ole selvillä. Ihmiset ovat kylmänsiedoltaan erilaisia ja liikkuvat erilaisissa lämpötiloissa. Vuodetkaan eivät ole samanlaisia keskenään. Siksi tympii, kun jengille tuputetaan mallia, että vedä kaikki vaatteet niskaan niin ehkä tarkenee. 

akallio

[quote=Plo]Jos pääsee tuollaista pussia eri lämpötiloissa kokeilemaan, kannattaa kokeilla, mutta sellaisen ostamista ilman perusteellista kokeilua ei kannata kenellekään suositella. Minä olen juuri tällaisen suosittelun uhri.[/quote]

Minulle ei käynyt selväksi, että ajattelitko minun suosittelevan 800 gramman untuvapussia. Jos tällainen käsitys on syntynyt, niin luepas uudelleen viestini. Erityisesti se kohta, jonka tiputit pois lainauksestasi.

Jos taas spontaanisti ärsyynnyit keveyden ideologian tuputtamisesta, niin mikäs siinä. Itsekään en ole grammaaja, vaan aikalailla päinvastoin.

PeeTee

[quote=Plo]

Katso tuolta Inari Saariselän kohdalta.

http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu

[/quote]

Itsellä vastaavia syksysuunnitelmia. Kiitos tuosta linkistä! Minusta pussivalinnat ja vaatevalinnat on paljon helpompi tehdä kun näkee kunnon käppyrästä mitä viime vuonna on ollut.

Yhditäisin tuohon edellisen vuoden tilastoon nämä:
http://ilmatieteenlaitos.fi/aiemmat-syyskuut
http://ilmatieteenlaitos.fi/pitkan-ennusteen-seuranta

Viime vuotta ja aiempia vertaamalla huomaa jos viime vuosi olisi ollut jotenkin poikkeuksellinen. Poikkeusvuosi olisi huono lähtökohta.

Pitkän ennusteen avulla taas voi vähän jo kamoja hankkiessa aavistella tuleeko tästä syksystä poikkeuksellinen.

Kun noiden sääfaktojen pohjalta voi aavistaa millaisiin lämpöihin on oikeasti menossa, niin kamat voi valita vähän omien mieltymystenkin mukaan vastaamaana juuri niitä oikeita lämpöjä. Ja voi miettiä kuinka ison riskin oikeasti ottaa jos valitseekin kevyemmän pussin.

Plo

[quote=peetee]Minusta pussivalinnat ja vaatevalinnat on paljon helpompi tehdä kun näkee kunnon käppyrästä mitä viime vuonna on ollut.[/quote]

Perustason näkee, mutta paikalliset vaihtelut ovat suuria. Talvisin puolitoista kilometriä matkassa voi nostaa tai laskea lämpötilaa yli 15 astetta, jos korkeus muuttuu.

aku_

Joo,

Untuvan määrän lisäksi pussin lämpimyyteen vaikuttaa untuvan laatu ja pussin rakenne.

Halvat pussit ja kesämallit on yleensä läpitikattu eli siinä kohdassa missä untuvaosastot kohtaavat ei ole mitään eristettä kankaan lisäksi. Kalliimmissa untuva on osastoissa joissa on tavallaan välilevy tai miksikäs sitä sanoisi. Tossa on hyvä artikkeli joka voi auttaa makuupussin valinnassa ja siitä löytyy myös piirros makuupussin rakenteesta.

http://www.outdoorgearlab.com/Backpacking-Sleeping-Bag-Reviews/buying-ad...

Itselläni on yleensä nalgene tms. juomapullo mukana jonka voi täyttää kiehuvalla vedellä ja ottaa makuupussin sisään jos on kylmä, toimi aika hyvin.

Mulla on myös semmonen tuntuma että laadukkaammat valmistajat tuppaavat ilmoittamaan comfort lukeman alakanttiin, ja mun kohdalla ainakin niihin on vähintäänkin pystynyt luottamaan. Naiset ja hintelät miehet sitte erikseen, kandee hommata paksumpi pussi tai noudattaa niitä naisille tarkotettuja comfort lukemia jotka yleensä ilmoitetaan erikseen pusseille vaikka olisivatkin miesten tai sitte ns. unisex malleja.

Ja kyllä mä ainakin suosittelen kevyitä kamoja niin voipi sitte kantaa mukaan enemmän ruokaa ja virvokkeita.

jared

 

Kiitos kaikista tähän mennessä tulleista vinkeistä. Olen selvittänyt noita puuseja ja tällä hetkellä päätymässä johonkin pussiin, jonka comfort-arvo olisi +2´C __ -2´C välillä. Arvostan myös keveyttä, en siksi että olisin jokin gramma-hifistelijä vaan siksi, koska selän kanssa on hieman ongelmia.

Kaupoissa ei ole juurikaan kuin kesäpusseja tällä hetkellä (esim. paikallinen partiovaruste ja urheiluliikkeet), joten en ole päässyt tarkemmin näitä katsomaan ja parin viikon sisällä pitäisi pussi kuitenkin hankkia. Vaikea päättää, minkä hankkisi, eikä mitään ole suljettu pois, mutta tässä tämän hetkiset ykkös-vaihtoehdot:

Haglöfs Zensor 3S

Haglöfs Slumber 2S

The North Face Aleutian

Haglöfs Zensor 2S

The North Face Blue Kazoo

 

Korpijaakko

Nuo taitavat olla kaikki kuitupusseja, eli painoa tulee väkisinkin untuvaa enemmän.

Itse olen käyttänyt aika plajon Haglöfs Zensor -kuitupussia (olisiko vanha nimeltään Zensor Pro 3) ja voin kyllä suositella. Uusissa ilmeisesti vähän niukempi leikkaus, mutta lämpöarvot tuntuvat pitävän paikkansa. Jos et aio talvella käyttää pussia, niin Zensor 2S riittää sinulle varmasti.

Jos taas mielit untuvan keveyttä, mutta budjetti rajoittaa, niin kannattaa katsoa laatuvalmistajien pusseja käytettynä esim. täältä Relaasta (untuva kestää käyttöä ja kuohkeutuu hyvin pesemällä/pesettämällä). Tai sitten Cumulukselta esim-. Mysterious Traveler 500 tai vastaava. Edullisia, mutta erittäin laadukkaita.

jared

 

Mysterious Traveler 500 vaikutti todella pätevältä tarpeisiini. (Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla käyttöä talvella.)

Tuolta linkin eli valmistajan nettisivulta sitä ei voi kuitenkaan Suomeen tilata. Onko tietoa mistä näitä voisi tilata vai myydäänkö peräti Suomessa jossain Cumuluksen makuupusseja??

akallio

Eikös ne tältä EU-saitilta myy:

www.sleepingbags-cumulus.e

Jos Cumuluksen pussi on sopivan hintainen, niin osta se. Kuitupussit on halvempia, mutta helposti jää tavallaan tarpeettomaksi välivaiheeksi, jos myöhemmin ostaa untuvapussin.

 

jared

Cumuluksen pussi vaikuttaa hyvältä, mutta lähtö on tasan 3 viikon päästä. Onko kokemusta, että missä ajassa tilaus tuolta tulee??

Hei muuten, tuo Zensor  2s on mielestäni huonompi kuin Slumber 2S Haglöfsiltä. Slumber 2S olisi muuten todella hyvä minulle, mutta tuo Cumulus olisi kaksi kertaa kevyempi. Huh, onko tuo cumuluksen pussi tosiaan vain 880g.

aku_

Mulla on Cumuluksen panyam450, on erittäin lämmin eli toi -7c comfort lukema pitää ainakin mun kohdalla. Tuli alle viikossa tilauksesta, kannattaa mainita tilauskaavakkeella että on kiire, ovat palveluhenkistä porukkaa.

jared

 

Tiedoksi, kun kerran apujakin kyselin, että ostin Cumuluksen Lite Line 300. Tuli postissa kolmessa päivässä. On ainakin kevyt. Leikkaus tekee pussin hieman ahtaaksi, mutta mielestäni minulle (180cm) vielä ihan ok. Kohta pääsee onneksi jo testaamaan.

Korpijaakko

[quote=jared]

Tiedoksi, kun kerran apujakin kyselin, että ostin Cumuluksen Lite Line 300. Tuli postissa kolmessa päivässä. On ainakin kevyt. Leikkaus tekee pussin hieman ahtaaksi, mutta mielestäni minulle (180cm) vielä ihan ok. Kohta pääsee onneksi jo testaamaan.

[/quote]

 

Pitää tuleville makuupussin ostajille vahvistaa yllä oleva kun en tajunnut sitä aluksi mainita:
- Mielestäni Cumuluksen nukkujan maksimipituus (yleensä 190cm) on n. 5cm liioiteltu jos hupun haluaa vetää kunnolla kiinni. Itse olen 186cm ja pussit tuntuvat vähän naftilta, järeää talvipussiini otin 15cm pidennyksen, niin mahtui vähän kamojakin jalkopäähän.
- Lite Line pussit on leikattu hyvin niukasti. 186cm/100kg korstona en itse mahtunut Lite Line 300 -pussiin ja palautin sen tehtaalle (onneksi olivat unohtaneet tehdä tilaamani 15cm pidennyksen, niin oli syykin palauttaa).

m_kinnunen

Asiasta kolpakkoon, Haglöfsin Slumber 2s oli Ideaparkin Budget Sportissa tarjouksessa 50€. Taisi ollla kahta pituutta, 183 cm ja 200cm.

OttoP

Kysyn täällä, kun makuupussitietäjiä näkyy olevan ja vaikkei ihmetykseni ihan erämaavaelluksen makuupussihankintaa koske.

Minkähänlainen makuupussi sopisi muutaman yön maastopyöräreissulle suopeissa kevät-kesä-syys-keleissä? Muuna majoitteena kiinteät laavut reitin varrella, tai retkiriippumatto/loude.

Ajatuksena olisi, että yöpymisromppeet mahtuisivat 33 litran pyöräreppuun muiden kamojen kera. Kulkevatko keveys ja tiukkaan pakkautuvuus yhtä matkaa? Näistä jälkimmäinen lienee tärkeämpi.

Pyörään ei siis huvittaisi ripustaa kuormaa. Mahdankohan olla asiassa harhojen vallassa. Tattis!

akallio

Untuvapussi on kevyempi, mutta erityisesti paljon pakkautuvampi (pienempi). Se olisi varmaan sinulle paras valinta.

Untuva ei tykkää kosteudesta, joten louekäyttöön saattaisi vedenpitävä suojapussi olla hyvä lisä.

Korpijaakko

Kuten akallio jo totesi: Untuva on kevyempää, mutta erityisesti pakkautuu vielä pirusti pienempään tilaan.

Jos on budjetin kanssa liikenteessä, niin kannattaa katsella käytettyjä tai Cumuluksen tai Alpkitin tarjontaa. Katselisin itse pussia, jossa Tlim 0C tai vähän pakkasen puolella. Tällä pärjää mielestäni hyvin Etelä-Suomen keväästä syksyyn. Ihan kesäkuumilla tulee toki kuuma jos nukkuu pussi kiinni, mutta silloin suosittelen kevyttä hyttysverkkoa/rankista ja pussia päälle peitoksi tarpeen mukaan.

Itse olen nukkunut aika vähän avomajoitteissa untuvapussin kanssa, mutta en näkisi sitä ongelmaksi jos loue on riittävän syvä, että säältä pääsee suojaan. Maavaate tai pinta-alaltaan iso makuualusta suojaamaan maakosteudelta ja ei muuta kuin hyviä unia! Smile

jared

 

Tulin juuri vaellus-reissulta, ja käytin juuri hankkimaani Cumuluksen Lite Line 300 -pussia. Pussi oli minulle sopivan kokoinen ja todella kevyt. Siinä oli myös hyvä nukkua, kun ulkolämpötilat öisin olivat 4-7´C. Yhtenä yönä tuli tosin kylmä, kun ulkona oli about +2C..+4C. Nukuimme teltassa joka ja sinä yönä oli todella kova tuuli ja myrsky koko yön. Vähän harmittaa, sillä pussille oli luvattu comfort-rajaksi -2C, ja minä en muutenkaan ole mikään vilukissa.

Telttana oli Halti Trek2. Meneekö se niin, että kovalla tuulella teltassakin on sitten vaan viileämpää ja se tuuli lisää kylmyyden purevuutta teltassakin??

Korpijaakko

[quote=jared]

- -

Telttana oli Halti Trek2. Meneekö se niin, että kovalla tuulella teltassakin on sitten vaan viileämpää ja se tuuli lisää kylmyyden purevuutta teltassakin??

[/quote]

 

Sanoisin, että ns. wind chill -efektiä teltassa ei pitäisi syntyä, eihän ilma siellä liiku samaa vauhtia kuin ulkona. Mutta tyynemmällä  säällä ilma teltassa vaihtuu hitaammin ja ehtii lämmetä asukkaiden "hukkalämmöstä". Kovalla tuulella taas ilmanvaihto pelaa ehkä liiankin hyvin ja sisäilma ei ehdi lämmetä kun ulkoa puskee tilalle kylmää ilmaa. Tällöin myös teltassa on viileämpi. Tietyt telttamallit voivat myös olla ihan rehellisesti vetoisia kovalla tuulella ja esim. nukkuessa kasvoilla tuntuu tuulenvire. Tällöin tietysti tulee mukaan myös tuo ns. wind chill -efekti.

Harmi, että Cumuluksen pussi ei ollut niin lämpimän tuntuinen kuin luvattiin. Asiaan voi koettaa vaikuttaa vaatetuksella tai lisäämällä eristettä: esim. kuoritakki pussin jalkopään päälle, jne. Ja pakkaskeleille tuo on erinomainen sisäpussi kun päälle hankkii sopivan tukevan kuitupussin.

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Paleluun on muitakin syitä, kuin suorat vallitsevat olosuhteet: väsymys, ravinnon puute ja viluisuus ennen makuupussiin kömpimistä.

Itse olen suosinut syksyisillä vaelluksilla varsin paksua untuvapussia juuri näistä muista syistä.

jared

^tuo pitää kyllä paikkansa ja mikään noista ei ollut minulla kyllä kunnossa pussiin kömpiessä.

Sellainen yleinen kysymys pussi-nukkumisesta, että miten siellä pussissa pitäisi/kannattaisi olla? Itse nukun yleensä aina vain alushuosusillani, mutta tuona yönä kun tuli kylmä, niin heitin pitkää kalsaria ja fleeceä päälle, mitkä auttoivat samantien. Olen kuitenkin kuullut joskus viisauden, että pussissa olisi lämpimintä ilkosillaan. Eli miten on, miten siellä kannattaa nukkua?

Korpijaakko

[quote=jared]

^tuo pitää kyllä paikkansa ja mikään noista ei ollut minulla kyllä kunnossa pussiin kömpiessä.

Sellainen yleinen kysymys pussi-nukkumisesta, että miten siellä pussissa pitäisi/kannattaisi olla? Itse nukun yleensä aina vain alushuosusillani, mutta tuona yönä kun tuli kylmä, niin heitin pitkää kalsaria ja fleeceä päälle, mitkä auttoivat samantien. Olen kuitenkin kuullut joskus viisauden, että pussissa olisi lämpimintä ilkosillaan. Eli miten on, miten siellä kannattaa nukkua?

[/quote]

Tuo vanha viisaus on oikesti suuri kusetus, jolle ehkä tietyissä yhteyksissä on perusteet, mutta yleensä ei. Karkeasti ottaen: makuupussissa oleskelussa voi lisätä vaatetta niin paljon kuin itsensä ja pussi väliin mahtuu puristamatta pussin eristeitä kasaan. Aina paras tapa hyödyntää mukana olevia varusteita lämmön lisäämiseksi ei kuitenkaan ole pukea niitä päälle normaaliin tapaan. Esim. kuoritakki voi auttaa enemmän makuupussin jalkopään ulkopuolella kuin normaaliin tapaan päälle puettuna. Untuvaliivistä voi saada hyvän peiton pussin sisälle, joka toimii kylmän alueen (itsellä usein reidet/lantio/pakarat) kohdelämmittimenä, jne. Myös kuumavesipullo mukaan pussiin on hyvä kikka.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

[quote=jared]

--- Yhtenä yönä tuli tosin kylmä, kun ulkona oli about +2C..+4C. Nukuimme teltassa joka ja sinä yönä oli todella kova tuuli ja myrsky koko yön. Vähän harmittaa, sillä pussille oli luvattu comfort-rajaksi -2C, ja minä en muutenkaan ole mikään vilukissa.---

[/quote]

 

Tulikos tässä keskustelussa vielä esiin käyttämäsi makuualusta? Makuualustalla on suuri merkitys lämpimänä pysymisessä. Ei hyväkään makuupussi pidä sua lämpimänä lähellä nollakeliä, jos lämpö johtuu huonon alustan läpi maahan. Silloin tulee kylmä.

Markku Jussila

[quote=jared]

Olen kuitenkin kuullut joskus viisauden, että pussissa olisi lämpimintä ilkosillaan. Eli miten on, miten siellä kannattaa nukkua?

[/quote]

Tästä oli vähän aikaa sitten Relaassa keskustelua jossain toisessa ketjussa.

Pussi eristää ihan samalla tavalla ja samalla teholla kaikenlaisia lämpötilaeroja. Pussissa on vain yksi eristyksen tehotaso, eristys on aina täysillä. Alaston iho on noin 37 astetta. Makuupussissa mahdollisesti pidettävien vaatteiden pinta taas on varmaankin jotain 25-35 astetta. Makuupussi on niin tyhmä ettei se edes tuota eroa edes tajua. Se vain eristää ihan samalla tavalla ja samalla täydellä teholla.

Eli vaatteet on siellä makuupussissakin aina lisäeristettä siihen kokonaiseristykseen. Jos siis on kylmä niin tietysti vaatetta päälle.

Miksi sitten usein suositellaan olemaan mahdollisimman kevyillä vaatteilla tai alasti?

Yleinen syy on lämmön tasaisuus. Yöksi on vaikea pukea vaatteita tasaisesti. Yksi kohta jäisi helposti huonommin puetuksi. Silloin se yksittäinen kylmempi kohta korostuu, tuntuu tosi kylmältä ja häiritsee lepoa melkein enemmän kuin auttaa.

Toinen tärkeä syy on kuumuus. Jos johonkin kohtaan tulee liikaa vaatetta niin hikoilee. Hiki ja kosteus taas pilaa nopeasti lämpöeristystä ja mukavuutta.

Kolmas syy voisi olla edellä mainittu puristus. Teoriassa joku voisi pukea niin paljon vaatetta pussiin että pussi menisi jo rypyille ja painuksiin joistakin kohdista. Silloin pussi ei enään eristäisi. Vaikea kuitenkaan oikeasti kuvitella että joku pukisi pussiin niin paljon toppaa päälle että pussikin jo puristuisi sisältä päin.

Makuupussiin voi ja kannattaa siis kylmissä olosuhteissa pukea jotain jos on mahdollisuus pukea tasaisesti ja niin ettei tule varmasti hiki mistään kohtaa. Makuupussi ei onneksi osaa pukeutumisen takia kytkeä lämpöeristystään pienemmälle teholle.

Sivut