1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
jared
Urho Kekkosen Kansallispuiston reittejä

 

Suunnitelmissa on vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa. Alustavana ajatuksena on käydä Luirojärvellä ja Sokostilla.

Millaisia reittivaihtoehtoja tuolla UKK-puistossa on? Olisiko jollain siellä käyneellä vinkkejä?

Mikä olisi nopein reitti Sokostille?

Tarkoituksena tehdä rauhallinen vaellus koiran kanssa. Onko tuolla paljon isojen jokien ylityksiä?

Sokosti Suomujoki

Tässä on yleistä löpinääni aiheesta: http://sokosti.wordpress.com/2012/07/14/kokemuksiani-ukk-puistosta/

Sitten muutama reissukohtainen kokemus:

http://sokosti.wordpress.com/2014/04/02/ruuhka-aikaan-luirolla/

http://sokosti.wordpress.com/2014/02/20/syyskuinen-ukk-puisto/

http://sokosti.wordpress.com/2014/02/15/kiilopaalta-sokostille/

http://sokosti.wordpress.com/2014/02/23/aittajarvelta-etelaan/

http://sokosti.wordpress.com/2014/02/12/tallustelua-raututuntureilla/

Nopein reitti Sokostille on ajaa autolla Aittajärvelle, josta kävelee Luirolle/Sokostille päivässä. Sillä matkalla on Aittajärven kahlaamo Suomujoen yli. Onnistuu hyvin niin isännältä kuin Koiraltakin. Vettä on about polveen syvimmillään.

Yhtä nopea on tulla Luirolle Orposesta, siitä välistä minulla ei ole kokemuksia, mutta siellä lienee mm. suota... joku muu voinee valaista sitä reittiä?

Kiilopään suunnasta tultaessa täytyy ylittää mahdollisesti Suomu, jos tulee Lankojärveltä Palovankan kautta, muualla on sillat. Joka tapauksessa sieltä päin tullessa täytyy ylittää Luirojoki. Minulla on videot molemmista ylityksistä:

http://sokosti.wordpress.com/2014/04/13/kahlausvideoita-luirojoki-ja-suo...

jared

 

Kiitos hyvistä jutuista, Sokosti.

Nimimerkistä päätelleen, taidat olla tuon alueen melkoinen asiantuntija.

Mites nuo Luiro- ja Suomujoki syksyllä. Saattaa olla, että lähdetään tuonne vaellukselle vasta syyskuussa. Onko noissa joissa siihen aikaan yleensä paljon vettä? Verrattuna esim. noihin Sokostin videoihin? (koira on hieman arastellut jokien ylistyksiä)

Millaisia etäisyydet tuolla alueella ovat? Montako kilometriä on esim. Aittajärvi-Luirojärvi?

Sokosti Suomujoki

Varmasti löytyy minuakin kovempia asiantuntijoita, monet ovat retkeilleet tuolla viidelläkin eri vuosikymmennellä, itse vasta kahdella.

Aittajärven ja Luiron välimatka on noin 23-25 km, riippuu vähän polun mutkista ja käykö Pälkkimäojan laavulla tauolla.

Nuo videot on tosiaan korkean veden aikaan, toukokuun lopussa heti lumien lähdön jälkeen. Syyskuussa, jos ei ole satanut mahdottomasti, esim. tuon Luirojoen yli olen kävellyt korkeavartisilla vaelluskengillä ilman, että ne hörppäsivät vettä.

Suomujoesta pääsee yli Aitaojan, Kotakönkään ja Porttikosken siltojenkin kautta, mutta tuo Lankojärven kahlaamokaan ei ole paha.

Kiilopään suunnasta nimenomaan Kotakönkään sillan ja Tuiskukurun tuvan kautta tuleva polku Luirolle on suorin reitti. Eli about näin, http://aijaa.com/pe7ZYA

Tuolla alueella on käytännössä vain pari jokea, jotka ovat hankalampia ylittää. Lutto lähellä Raja-Jooseppia ja Muorravaarakanjoki alajuoksulla.

jared

 

ok, nyt alkaa saada jo vähän parempaa käsitystä alueesta.

Pari kysymystä vielä; mites Sokostin huiputus Luirojärveltä. Kuinka pitkä matka ja paljonko kannattaa varata aikaa? Entä osaako joku mahdollisesti sanoa, että onko huiputus liian kivikkoinen koiralle? (mulla on lähes 50kg Rottweiler)

Ajatuksena oli tehdä neljän päivän vaellus, jossa päivämatkat ~15km-18km. Tällä kertaa siis vähän kevyempi vaellus, matka-kaverin toiveesta johtuen.

Onko jotain ehdotusta rengasreitiksi? Jos esimerkiksi menisi Sokostille Kiilopäältä, niin millaista reittiä olisi hyvä tulla takaisin, jos ei halua samaa reittiä talsia?

 

Tura

Kiilopäältä Sokostille, jos haluaa leppoisia lyhyitä päivämatkoja, ei onnistu neljässä päivässä. Itse varaisin retkeen aikaa vähintään viisi päivää, esim. Kiilopää-Suomunruoktu-Tuiskukuru-Luiro/Sokosti-Lankojärvi-Kiilopää.

Sokostin huiputus on jokusen tunnin urakka. Vertikaalista nousua on n. 430m. Matkaa Luiron autiotuvalta huipulle on muutama kilometri.

4lbert

Täältä löytyy myös vaelluskaverina rottweiler uros. UKK:ssa ollaan koiran kanssa käyty useamman kerran viime vuosina. Viime kesäkuussa mentiin aittajärveltä pälkkimäojan laavulle yöksi. Seuraavana päivänä käveltiin luirojärven kautta sokostin huipulle. Siitä matka jatkui paratiisikurun kautta sarviojan tuvalle yöksi. Kolmantena päivänä sitten takaisin aittajärvelle.

Se oli pikareissu mutta pidempiäkin on useasti tullut tehtyä. Ikinä ei ole koiran kanssa ollut ongelmia. Kyllä koira yli tulee joesta kun tarpeeksi kannustaa. Jos virta on liian voimakas koiran uida, olen laittanut valjaisiin ja uittanut koiran valjaista kiinni pitäen joen yli.

Sokosti Suomujoki

[quote=jared]

Pari kysymystä vielä; mites Sokostin huiputus Luirojärveltä. Kuinka pitkä matka ja paljonko kannattaa varata aikaa? Entä osaako joku mahdollisesti sanoa, että onko huiputus liian kivikkoinen koiralle? (mulla on lähes 50kg Rottweiler)

[/quote]

Olen käynyt itsekin tuolla Luirojärveltä koiran kanssa ja siellä ylhäällä on kyllä kivikkoa, mutta koira pärjää ihan ok. Siellä on kuitenkin sen verran pienempää kiveä, että pahimmat lohkareikot voi kiertää.

[quote=jared]

Ajatuksena oli tehdä neljän päivän vaellus, jossa päivämatkat ~15km-18km. Tällä kertaa siis vähän kevyempi vaellus, matka-kaverin toiveesta johtuen.

Onko jotain ehdotusta rengasreitiksi? Jos esimerkiksi menisi Sokostille Kiilopäältä, niin millaista reittiä olisi hyvä tulla takaisin, jos ei halua samaa reittiä talsia?

[/quote]

Kiilopäältä Kotakönkäälle, jossa yötä (1. yö). Sieltä Tuiskukurun kautta Luirolle (2. yö). Seuraavana päivänä Sokostilla käynti ja lepoa (3. yö). Luirolta Lankojärvelle suhteellisen helppoa kulkua (4. yö). Lankojärveltä sitten Kiilopäälle.

Toinen vaihtoehto Kiilopäältä Lankojärvelle (1. yö), sieltä Luirolle (2. yö), Sokostin huiputus ja 8 km päälle Tuiskukuruun (3. yö) ja Tuiskukurusta Niilanpäälle (4. yö). Niilanpäältä on enää 4 km takaisin autolle.

Tuon Sokostin huiputtaa helposti Kiilopäältä neljässä päivässä noilla asettamillasi päivämatkoilla. Aittajärveltä vielä nopeammin: Aittajärveltä Pälkkimäojalle (1. yö), Pälkkimäojalta Sokostin huipun kautta Luirolle (2. yö) ja Luirolta Aittajärvelle (3. yö). Tosin osittain samaa polkua, ellei kulje ekana päivänä Siliäselän kautta avotunturia myöten. Maantiekurun tosin näkee molemmin päin.

 

 

jared

 

ok, kiitoksia hyvistä vastauksista ja reittivaihtoehdoista. Sellaisen käsityksen sain, että neljässä päivässä Sokostilla ja Luirojärvellä käyminen onnistuu.Ja koirankin kanssa vielä ilmeisen kivasti, jos kerran syksyllä on vähemmän vettä.

Nyt pitäisi vain miettiä lähtöpaikkaa; Kiilopää vai Aittajärvi. Aittajärven puolesta puhuisi se, että tällöin saisi lyhyempiä päivämatkoja (tällä kertaa tarkoitus olla kevyt vaellus). Onko sinne Aittajärvelle jotenkin hankala ajaa, onko tie hyvässä kunnossa ja löytääkö sinne helposti? Entä onko Kiilopäässä ja Aittajärvessä jotain eroja, voiko auton jättää molempiin turvallisesti?

akallio

Aittajärvelle joutuu ajelemaan ihan jonkun matkaa huonompia teitä, mutta ei siinä niin kauheasti aikaa kulu. Itse tykkäsin siitä lähtöpaikkana, koska heti alkuun on joen kahlaus, eli hupimatkailijat jäävät toiselle rannalle. Kyllä se niin on, että kun lähden valloittamaan koskemattomia erämaita, niin ei sinne makkaranpaistajia kaipaa. Smile

Ei ole kokemusta koirien kanssa liikkumisesta ja en tiedä kuinka suvereeni vesipeto sinun koirasi on, mutta kahlaus voi kyllä tulla ongelmaksi. Siinä menee apuvaijeri yli.

 

jared

ai siinä on heti alkuunkin jokin kahlaus. Onko se oikein leveä joki, jossa vesi virtaa kunnolla, jos kerran on apuvaijeriakin?

Koirani tykkää kyllä uida järvissä ja lammissa, eikä siis pelkää vettä, mutta virtaava vesi on eri juttu. Sitäkin voisi kyllä harjoitella tässä tulevan kesän aikana.

akallio

Siinä on tosiaan ihan heti alkuun Suomujoen ylitys. Ylitys on pitkä, mutta sen ansiosta myös aika matala eli normaalin veden aikaan polveen tai alle. Ylityspaikan kohdalla menee vaijeri korkealla joen yli ja siitä roikkuu narulenkkejä, joita voi vetää mukanaan ylittäessä. Apuvälineen hyöty on ehkä vähän kyseenalainen.

Syksyllä ei pitäisi olla suuria ongelmia vedenkorkeuden kanssa - kokeneemmat kertokoot paremmin.

 

Sokosti Suomujoki

Se Aittajärven tie on oikeasti paremmassa kunnossa kuin moni maaseudun sorateistä. Jostain syystä netissä on viljelty uskomusta, että siellä särkee autonsa, ja että tie on tosi kehno. Luultavasti näitä juttuja siksi, että halutaan estää muita pääsemästä näille pelipaikoille pelottelemalla. Alkuosan tiestä ajaa semmoista 60-80 km/h vauhtia ja vain lopussa on viimeinen pätkä noin 40-50 km/h taivalta.

Se kahlaus näkyy tässä:

http://sokosti.files.wordpress.com/2014/02/img_00771.jpg

http://www.puijonlatu.fi/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_...

http://www.stranded.to/wp-content/uploads/2012/10/IMG_8719.jpg

Kuten kerrottua, vettä on noin nilkkaan saakka ja virtaus ei ole kovin suuri. Tuo vaijeri on vähän humpuukia, sillä paras reitti joen yli menee eri kautta, kuin vaijeri. Tuossa viimeisessä kuvassa, joka on otettu eteläpuolelta jokea voidaan paras reitti kuvata näinnikkäästi: Ensin tuolta vastarannalta tuohon oikealla kuvassa olevaan saareen ja sitten saaren oikeasta kulmasta tuohon kuvan vasempaan kulmaan ja siitä maalle. Oikein matalalla vedellä korkeavartinen vaelluskenkä riittää tuolle matkalle!

Koira menee tuosta yli, että heilahtaa, varsinkin jos isäntä menee edeltä.

Aittajärven parkkipaikka lienee turvallinen, mutta toki rosvolle otollinen tyhjentää iso määrä autoja kerralla. Kiinnijäämisen riski on kuitenkin suurehko, sillä 35 km matkalla saattaa yölläkin olla vastaantulijoita ja monelle itse mukaanlukien on nykyään dashcam, johon rosvon rekkari voi päätyä... Kiilopäällä taas joutuu pysäköinnistä maksamaan Suomen Ladulle, jos Kiilopään kolhoosi on auki. Lappi kun on sen verran pieni paikka, ettei sinne saa parkkipaikkoja sopimaan...

Saariselälle pitää tehdä useampia reissuja. Kun on lähtenyt Orposesta, Kiilopäältä, Saariselältä, Aittajärveltä, Raja-Joosepista, Kemihaarasta ja Marivaarasta, on nähnyt paljon. Itse olen vasta puolivälissä...

jared

 

Mikä kartta sopii parhaiten tuolle alueelle?

Ja me tulemme varmaankin kävelemään pelkästään polkuja pitkin, ja siksi kysynkin, että onko tuolla miten selkeät polut ja opasteet?

akallio

Minusta paras on Koilliskaira ulkoilukartta 1:100 000.

Satatonninen on hyvinkin riittävä tuonne. Me selvittiin viikon reissusta samalla A3-kopion lehdellä.

Sokosti Suomujoki

Kartaksi joko tuo satatonninen tai sitten pari 50-tonnista.

Polut ovat selkeät tupien ja muiden käyntipaikkojen välillä, mutta opasteet eivät välttämättä. Ne näyttävät kyllä suunnan, mutta polkujen haarat opasteiden jälkeen voivat aiheuttaa ongelmia. Siksi kannattaa vilkaista karttaa, kun lähtee opasteelta eteenpäin. Opasteet ovat lähinnä vain tupien yhteydessä. Mitään maastoon merkittyjä reittejä ei kuitenkaan ole.

Tomi M

Onkos Sokosti joku must? Mene Raja-Jooseppiin ja tee retki sieltä. Silta Luton yli, leppoisaa Kiertämäjärvien kautta vaikka Harripäiden yli Kuikkapäälle. Sitten Anterinmukkaan saunaan ja Kielitunturi-Vongoiva-Vuomapää. Lepoa Hammaskurussa tai jossain mukavassa paikassa. Vuomapään juurella on mansikkapaikka telttailla. Sitten vaikka Muorran kautta palaillen leppoisia polkuja kohti pohjoista. Eikä tuo Sokostikaan niin kaukana ole noilta reiteiltä jos menohaluja piisaa. Toisaalta onhan heti Kiilopäältäkin upeat maastot vaikka ei Luirolle asti kulkisikaan.
Tätä varmaan lukevat kohteesta kiinnostuneet, niin viime viikon su-to RJ-Kiilopää (yöt Anterinmukka, Hammaskuru at, Luiron Hilton ja Suomun ruoktu). Nähtiin 17 hlöä ennen Niilanpäätä. 2 maastossa Anterilla, 10 Luiron tuvilla, 3 Anterilla ja kaksi Suomulla. Tosin kuljettiin ei niin tavallisia reittejä. Pääsiäisviikko ei siis ole mikään ruuhkaviikko. Ainakaan näin myöhäinen pääsiäinen. Uudessa Latu&polku-lehdessä hyvä Jouni Laaksosen juttu alueesta.

Sokosti Suomujoki

Tomin reitiltä on helppo huiputtaa Sokosti. Akahärkäkurusta vasempaan ja ennen Sokostia on tulipaikka puron varressa. Harmi vaan siellä ei ole kirvestä eikä sahaa tallessa. Sokostilta sitten Muorravaarakan tuvalle.

wizardd

Muista sitten pitää se koira kiinni kytkettynä, kun liikutaan kansallispuistossa ja 1.3-19.8. välisenä aikana muutenkin.

 

jared

tarkoitus mennä syyskuussa, ja kyllä mulla on aina koira kytkettynä.

wizardd

Joo kato mä vaan aina jaksan muistuttaa noista säännöistä. Nykyään kun tuntuu, ettei kukaan edes lue kansallispuistojen järjestyssääntöjä ennen puistoon lähtöä...

 

Sokosti Suomujoki

Ehkä hieman myös siitä syystä, että osa niistä säännöistä on järjenvastaisia. Ja samalla kun MH rajoittaa esim. pyöräilyä selvällä tiellä, niin se suunnittelee hotellia yhdessä Enontekiön kunnan kanssa Käsivarren erämaahan.

Maalaisjärki on parempi ohje erämaassa kuin metsähullutuksen Helsingissä laatimat asiapaperit.

 

wizardd

Maalaisjärki. Heh. Uskonto kymppi, matikka nelonen.

 

Sokosti Suomujoki

Kirjoitin aikoinaan blogiini mielipiteeni miten absurdia mh:n toiminta tuolla puistossa on sääntöjen suhteen:

http://sokosti.wordpress.com/2013/05/07/moottorikelkkasafareita-ukk-puis...

Seida

Olemme matkustamassa syyskuussa Inariin ystävien luokse, mutta samalla reissulla olisi kiva tehdä lyhyt yhden yön vaellus UKK:n puistossa. Osaatteko neuvoa jonkin tällaisen reitin? Päivämatkojen ei tarvitsisi olla kovin pitkiä.

Korpijaakko

[quote=Seida]Olemme matkustamassa syyskuussa Inariin ystävien luokse, mutta samalla reissulla olisi kiva tehdä lyhyt yhden yön vaellus UKK:n puistossa. Osaatteko neuvoa jonkin tällaisen reitin? Päivämatkojen ei tarvitsisi olla kovin pitkiä.[/quote]

Se on iso puisto, yhdessä yössä ja lyhyillä päivämatkoilla ei pitkälle ehdi. Lähtisin itse Kiilopäältä (on myöskin matkan varrella eikä tarvitse koukata pitkälle itään). Yöksi joko telttailemaan Rautulammelle tai sitten Suomunruoktun tuvalle/tupaan tai Suomunlatvan laavulle. Tuonna kauemmas joutuu polkuja pitkin  kulkemaan vähän edestakaisin, mutta jos suunnistus sujuu, niin voi kulkea omia polkujaan. Hienoa avotunturia Kiilopään lähistöllä ja Suomulle mennessä on jo vähän metsää ja jokivarttakin.

Tai sitten Nattasten suuntaan, mutta siellä en ole itse käynyt...

PS. Löytyisi ylimääräisenä hyväkuntoinen Sompio-Kiilopäää 1:50000 ulkoilukartta. Voin myydä kohtuuhintaan. Laita YV:tä jos kiinnostaa. Wink

Corvus

Mitä sanotte kun ollaan tämmönen 15km päivässä -porukka, niin kuinka lepposasti ehtii Aittajärveltä poikkeamaan Vongoivalla kuuden päivän vaelluksella? Näyttäis ihan mahdolliselta mutta yritetään välttää ahnehtimista ettei mene juoksenteluks.

Pääkoppa lepää kun kilometrin säteellä ei kasva mitään polvee korkeempaa.

Sokosti Suomujoki

Aittajärvi - Vongoiva on semmoinen 90 km lenkki, jos menee Aittajärvi - Luiro - Hammaskuru - Vongoiva - Anterinmukka - Muorravaarakka - Jyrkkävaara - Aittajärvi. Eli sellainen 15 km päivässä. Yöpymiset katsoen menisi ehkä seitsemään paremmin, mutta reittivaihtoehtoja on lukuisia!

Onkos porukalla syyskuulle suunnitelmia UKK-puiston suhteen?

Tonppa

Syyskuun puolivälin tienoilla pitäisi käydä maalintumettällä Lokalla, samalla haluttais käydä sokostilla. Aikaa olisi 3 yötä ennen kuin lintuluvat alkaa. Perusleiri on Lokalla Piettämäjokisuussa, ja siitä tietenkin autolla niin lähelle kuin pääsee ja sitten jalan Sokostille. Onko neuvoja tuolta suunnalta lähestyttäessä? Yleisestihän sokosti valloitetaan pohjoisesta päin. Paljonko tulee matkaa ja onko maasto pelkkää jänkää? Repoaavan eteläpuolelle taitaa joutua jättämään auton.

Sokosti Suomujoki

Sinne menee Marivaaran tie juuri tuon Repoaavan eteläpuolelle.

Sieltä on noin 5 km Irtonais-Auhtin kömmänälle ja 12 km Siulan autiotuvalle. Siulasta noin 10 km Hammaskurun tuvalle, josta voikin sitten Sokostin käydä huiputtamassa. Noin 10 km suuntaansa.

Suota on siellä Marivaaran päässä vähän mutta muuten on hyvää kulkumaastoa lähes koko matkan.

Jos on kuntoa niin päivässä kävelee Marivaarasta kompassisuunnalla Hammaskuruun, toisena päivänä se huiputus ja kolmantena takaisin autolle. Repoaavan itäpuolelta, Kirakkavaaran yli tulee matkaa vain joku 17 km Hammaskuruun.

Tonppa

Reissu tuli heitettyä ja sinne kyllä palataan vielä monesti uudestaan. Sokosti jäi valloittamatta, mutta vuomapäälle sentään kiikuttiin.

Onko kokemusta hiihtovaelluksesta tuolla seudulla? Marivaarantietä ei varmaan aurata, mutta miten Kairijoentie?

Hammaskurun kämpän kun varais pariksi yöksi ja vetelis ahkiossa laskukamppeet tuonne, meneeköhän päivässä mettäsuksilla?

Sivut