1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
cob
Nikka - Vistas - Nallo - Sälka - Tarfala

Kuva kertoo enemmän kuin sanat: mitä kuvan reitillä pitäisi varoa, tai onko reittivalinnoissa jotain parantamisen varaa elokuun alun yksinvaellukselle? Olen googlannut laajasti varsinkin Kaskasatjåkkan alueen laaksoista ja niiden reiteistä, mutta päädyn aina ruotsalaisille foorumeille joita on haastavaa lukea joko suoraan, tai translaattorin kautta... 

Tarkempia kyssäreitä:

- onkohan Kiiruna - Nikkaluokta -bussilla pysäkkiä VIstasvaggen suulla, paikassa mistä reitti lähtee kohti Vistasstugaa, tai onko joku saanut kuskin tekemään välistoppia? Säästö on pari kilsaa vrt. NIkkaluoktasta takaisinpäin kävely.

- kuinka karmeaa kivikkoa Vistas - Nallo - Sälka on? Ilmeisesti kuitenkin helpompaa kulkea kuin Unna Reaiddvaggi?

- onko Gaskkasvaggi mielekkäämpää kulkea kuin Guobirvaggi (tähän käsitykseen jäin itse)? Missä laakson varrella on järkeviä telttapaikkoja - vasta polkujen risteyksessä Kaskasatjåkkan juurella, vai jo matkan varrella lännessä?

- kuinka riskaabeli pätkä on Gaskkasvaggista Tarfalaan,  parin solan ylityksineen?

- olisiko Tarfalan majalta jotain fiksumpaa reittiä Nikkaluoktaan kuin moneen kertaan nähty valtatie Nikka - Kebnen hotelli? Osun ko. pätkälle pahimmillaan Fjällräven Classicin alun kanssa samaan aikaan, ja suunta on just väärä ("hej...hej...hejhej....").

Kuvat: 
Sarekretkeilijä

Vistas-Nallo-Sälka on erittäin helppokulkuista maastoa. Tunturinummea ja polkuhan tuolla menee. Ei se Unna Reaiddakaan paha ole. Länsiosassa kiveä, mutta monet kulkeneet ja sielläkin on kivikasoja polun merkiksi ja monien kulkema reitti ja kivikko-osuudet muistaakseni melko helpot. Veikkaan tuota Vistaksen osuutta haastavimmaksi. Ainakin tylsää alhaalla koivulaaksossa kai, vaikka polku onkin. Makuasia tietty. Itse kuljin Sälkalta Nallolle ja teltta oli Reaiddajärvellä, josta tein päiväretken Unna-Reaiddaan. Nallolta kävelin Vistakseen ja sieltä Kaskasvaggeen. Unna Reaiddan suulla oli teltta ja kävin sen itäosassa päiväretkellä putoukselle asti, josta nousin Reaiddatshokalle.

Olen itse tullut idästä Kaskasvaggen ja Guobirvaggen "solaan". Olihan se rinkan kanssa melko ähellystä, mutta siinäkin kivikasat kulkureitin merkkinä. Lasku Guobirvaggeen vastaava jyrkähkö. Ei siinä ongelmia, mutta saa varoa, että ei jalka katkea (Guoperin puolella enemmän kiveä ja vähemmän lunta). Guoperista Tarfalaan on helpompaa. Merkattu polku, jossa kivikot ovat asettuneet kulkukelpoiseksi. Melkein sama, kulkeeko Guobervaggea. Tosin Kaskasvagge on komea juuri tuossa kohtaa. Talvista lumikenttää paljon heinäkuussakin. Ainakin siis idästä tullessa. Ainakin itäpäässä telttapaikkoja riittää pitkälle ja Nipalsin altakin löytyy yksi. Sinähän tulet lännestä. Eihän tuossa ole matkaakaan paljoa ja muistaakseni laakson suulla on jo komeat telttapaikat kirjojen mukaan. Olen tutustunut vain Sälkan ja Signin kiertäen valtaväylään tällä puolen Kaskasvaggea.

Tarfalastahan on reitti "oikotietä" muistaakseni oikein kartassakin, mutta joutuu aluksi taas nousemaan. Edit: Eipäs olekaan kuinnousu, mutta minun 2004 kartassani on epäselvän polun merkki noususta Cievrragårssan reunalle, jota (siis reunaa) pitkin päässee menemään. Yksi mahdollisuus on ohittee heiheit lentämällä väli kopterilla hotellilta Nikkaluoktaan.

Yksi vaihtoehto on lähteä joko Orusjohkasta tai Pirttivuopiosta tai myöhemmin ylös ja mennä paljakalla tai Leavasjohkan reitillä Leavasbahtan kautta Mohammarjäätikön luokse polulle ja ylittää Vassjabahta ja tulla Vassalomjärven kautta Vistakseen. Näin välttyisi koivikko-osuudelta. Yksi ruottalainen oli tehnyt helkutin hienon reissun Leavasbahtalta Bealzzacorrun länsipuolelta Ruohketshokkan luota ja siitä etelän harjanteita pitkin ilmeisesti muistaakseni idemmälle helikopterikentälle. Leavasbahtalta ei tarvi laskeutua kuin vähän, 1100 metrissä alkaa olla jo telttailupaikkoja blogin mukaan (on utsidanissa joko tänä vuonna foorumilla tai sitten linkattu tänä vuonna kevään lopulla tällaiseen tarinaan kuvien kera)

PS, Kaskasvaggesta ei pääse suoraan Vistasvaggeen, mutta tätähän et yritäkään. Kodalta alkaa hirmuinen kuru, jonka joku Relaan tai Vaellusnetin tyypeistä on henkensä kaupalla mennyt. Gårssat kannattaa muutenkin välttää eli kulkea reunoilla tai kauempana.

cob

Kiitos taas kommenteista sarekretkeilijä, olet auttanut ennenkin Smile Noin muuten mitä kerroit ei näyttäisi aiheuttavan muutoksia reittiin, mutta paluuta Tarfalasta Nikkaluoktaan pitää hieman harkita. Orusjohkasta lähtö tuo aika paljon lisämatkaa ja vie ehkä vähän liian kauas merkittyjen polkujen ulkopuolelle.

Näen myös yo. kartassani nousun tarfalasta ylös, mutta en mitään reittiä ylhäältä itään kohti Nikkaluoktaa. Yksi vaihtoehto toki on kulkea mainitsemaasi Cievrragårsaa, mutta koska sinne ei oltu merkitty mitään polkua niin epäröin yksinvaeltajana hieman; korkeusviivat ovat sen verran lähellä toisiaan että laakso näyttää jyrkältä. Tuo reitti olisi ehkä fiksuinta tehdä kävelemällä Tarfalasta lähelle Kebnen hotellia, ja nousemalla sieltä lähtevää polkua Kekkonen-toppenin eteläpuolelta, ja poikkeamalla jossain vaiheessa itään kohti Cievrragårsaa. Kartalla näyttäisi tulevan vastaan polku Cievrrajohkan itäpuolella ja sitä pääsee sitten laskeutumaan Nikkaan vievälle pururadalle.

Olen myös jostain lukenut aikanaan kommentteja siitä että pururataa voisi vältellä kulkemalla kohti Nikkaluoktaa hieman pohjoisempana ilmeisesti talvikelkkareittiä. Sieltä saattasi löytyä telttapaikkakin koska joutunen yöpymään lähellä Nikkaluoktaa viimeisen yön. Pururadan varrella telttapaikat ovat ryteikön vuoksi tosi rajallisia ja kaffekåtankin luota järven rantapaikasta joutuu maksamaan. Voi myös olla että se on kesäaikaan karmeaa ryteikköä, ainakin kartalla on metsäsymbolia pitkälle Cievvracohkkan rinteille asti.

Sarekretkeilijä

Joen länsipuolelta nousevaa ja joen länsipuolelta lähtevää polkua Nikaluoktasta päin tarkoitin, jos sitä on. Joka tapauksessa siis sillalta nousee. Parempi on kai tulla ehdottamaasi suuntaa alaspäin sinne. Ja siis Gårssan reunalla eikä gårssassa. Etelä-länsipuoli näyttäisi olevan matalampikin kuin kurun pohjoispuoli. Saattaahan se olla ihan paskakin reitti. En ole kulkenut. Muistaakseni joku siitä on mennyt. Toisaalta muistan jotain ikävääkin kuvausta jostain tuolta.

Unnareaiddan itäpää on mainiota kävellä ja siellä on metsäpolku. Pitää vain kahlata pari puroa suulla ja sitten se jäätikköpuro vesiputouksella. Hyvä polku jatkunee aina puoliväliin laaksoa, jossa on suuri harppaus ylös. Siinä voi olla jyrkkää, mutta toisaalta kaikki siitä painavat. Helppo kviosuus tulee sitten länsipäässä.

cob

Laitetaanpa kartta tuosta Tarfala - Nikkaluokta -pätkästä näkyviin tännekin kun netistä jonkun käyttämän reitin löysin:

Kuvat: 
cob

Keikka heitetty. Reitti oli tasan ekan kartan mukainen, eli palasin Nikkaluoktaan sittenkin normaalia lenkkipolkua koska sääennuste oli sen verran karski ettei Cievvracohkkan ylätasanteelle tehnyt mieli lähteä koettamaan onneaan.

Vistas - Nallo - Sälka oli tosiaankin helppokulkuista ja mukavaa käveltävää, varsinkin kun ko. päivälle sattui aurinkoinen keli.

Kaskasavaggeen nousu lännestä eli Sälkasta päin ei ollut erikoisen hankalaa, mutta väsyttävää ja aikaavievää koska matka oli suurelta osin huonosti polkumerkein merkittyä kivikkoa. Tämä on Jojo-ledenille eli Guobirvaggeen ja Tarfalaan jatkaville merkittävä tieto, koska solien ylitykseen lähtiessä on jo useampi tunti kivillä ja välillä vetisessä järvenpohjassa pomppimista takana. Itse pääsin hajanaisessa sateessa Guobirvaggen pohjalle vasta n. klo 17 iltapäivästä vaikka starttasin Sälkasta heti ysin jälkeen (lounastauko + useampi puhallustauko mukaanlukien). Guobirvaggen pohjalla näytti olevan tasan yksi valmisteltu suojamuurin omaava telttapaikka joka ei järin viihtyisä ollut, eli senkin takia kannattaa jättää riittävästi aikaa Tarfalajärvelle asti kävelyyn. (Saa sinne teltan hätätilassa muutenkin, mutta märkää ja tuulista saattaa olla.) Guobirvaggeen laskeutuessa saa tosissaankin olla varovainen ja kovalla sateella kaksinverroin, mutta tämän näkee toki jo kartasta. Tosin tapaamani ruotsalaisvaeltaja tuli Unna Reaiddasta ja sanoi että Pyramidenin ohi menevä ylitys oli vielä raskaampi. Maisemat Kaskasavaggessa olivat kyllä komeat Pyramidenin juurella, eli ainakin sen kannalta reittivalinta oli parempi kuin Guobervagge.

Lopuksi sitten muisti teki tepposet, eli telttapaikkoja oli sittenkin koko nikka - tunturihotelli -väli pullollaan kun vähän piti silmät auki niille vievien pikkusivupolkujen varalta, sekä kaffekådankin lähellä löytyi paljon paikkoja. Nikkaluoktaa ja hotellia lähellä olevat toki täyttyvät illan mittaan, mutta laddujavren keskipaikkeilla oli valita asti. Ehkäpä edellisillä kerroilla ohimennessä olin niin väsynyt tai kiireinen että suuri osa vähän syrjempänä olevista jäi huomaamatta.

cob
jaksu

kiitos! hienoja kuvia ja hyvää tarinaa.