1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Roninmäki
Kiipeiluykypärä; miksi kuin "bobby"-kypärä

Isopäisenä suomalaismiehenä tuntuvat ja näyttävät kokeilemani kiipeilykypärät enemmän tai vähemmän lontoolaispoliisien "bobby"-kypäriltä.

Mikä on peruste sille, että kiipeilykypärät pään päälle korkeita mutta sisäosiltaan matalia ja kypärät eivätkä tule yhtään alas pään sivustoille?

Itse ajattelisen (näin maallikkona), että esim. skettikypärä olisi parempi suoja siinä tilanteessa, jos on kalliokiipeilemässä ja otteen irtoamisen takia sivuttain iskeytyy kallioon.

Olisiko multisport-kypärä hyvä valinta? Käyttö kotimaassa ja satunnaisesti via ferrata-tyyppisessä vuoristokäytössä.

Oma kypärä on edelleen kaupassa.

Korpijaakko

"Olisiko multisport-kypärä hyvä valinta? Käyttö kotimaassa ja satunnaisesti via ferrata-tyyppisessä vuoristokäytössä."

Oma kokemukseni on rajoittunut, mutta valitsin omaan käyttööni Petzl Meteor III+:n. Se on speksattu niin kiipeilyyn, koskimelontaan kuin fillarointiinkin (ja voi sopia johonkin muuhunkin), joten kattaa omat kypärätarpeeni. Tuntuisi istuvan vähän alemmas kuin jotkut muut kokeilemani kiipeilykypärät, mutta ei sekään mikään skeitti/lautailukypärä ole malliltaan. Ilmeisesti ei sitten tarvitsekaan olla?

Artturi Kröger

Kiipeilykypärä on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä ensisijaisesti ylhäältä tulevilta iskuilta, kuten putoavilta kiviltä. Siksi se ei istu sivusuunnassa samaan tapaan kuin kaatuilulajien kypärät - mutta tarjoaa silti riittävän suojan mitä erinäisimmissä rievahtelutilanteissa.

Tuo Boundin mainitsema Petzl Meteor III+ on oiva valinta isompaankin kuulaan (tietty rajansa kaikella, hehe...). Kevyt, hyvin ilmastoitu, monipuolinen, ja istuvuus ok. Menee ainakin mun jättipääkaverille ok. Varmaan muitakin väljempiä vaihtoehtoja on.

 

Berg Baron

Sama juttu täällä. 59-60 pää ja suurin osa kypäristä jää armotta liian ylös.  Itsellä ollut nyt kolmisen vuotta juuri tuo Meteor 3. Sen on ihan ok, mutta jättää vieläkin hieman ihmettelynvaraa, että miksei kiipeilykypärää voisi tehdä vähän syvemmällä istuvaa.  Olisi myös parempi myös rando hiihtohommiin.

Mutta ei hätää; tämänvuoden uutuus: Black Diamond Vapor (L) vaikuttaa 'uppoavan' parhaiten isoon päähän. Kandee kokeilla, jos budjetti riittää, ja värit mielyttää.

Berg Baron

Niin,  ja sitten talvella pitäs vielä mahtua pipo väliin.

 

Kuvassa Cold Thistle bloggaaja Dane. Näyttääkö tutulta - siis toi kypärän sopivuus ?

Näyttääkö tutulta ? 

Korpijaakko

Näyttää tutulta! Myös fiilis välittyy. Omankin pää on tuossa 60cm luokassa ja välillä on vaikeaa...

Roninmäki

[quote=Mojo] Näyttääkö tutulta - siis toi kypärän sopivuus ?[/quote] Juuri noin käy kiipeilykypärien kanssa.

Artturi Kröger

Pienipäisiä daameja puolestaan tuntuu korpeavan kiipeilykypärissä se, että kypärä isouttaan hulahtaa takaraivolle tai ihan vinoon... "Älä ota kuvaa, näytän ihan tyhmältä tää kypärä päässä!" Biggrin

Tästä pitäisi varmaan panna fotosäie pystyyn: säälittävimmät kypäräkuvat. Melkein voisin luvata, että jos saadaan kauhugalleriaan 15 tai enemmän itsensähäväistyskuvaa, niin Relaa.com arpokoon osallistujien kesken... Uuden kiipeilykypärän!

akallio

Uusimmassa Climbing-lehdessä (nro. 317) oli muuten juttu tästä aiheesta. Perusviesti oli, että kiipeilykypärät tehdään kansainvälisten standardien mukaan, ja niitä ei taas ole päivitetty juurikaan viimeiseen 30 vuoteen. Standardit huomioivat lähinnä ylhäältä tulevat iskut, eli kaikenlaisen tippuvan roinan - ovat siis jossain määrin vuori- ja jääkiipeilyn näkökulmasta tehty.

Valmistajilla, ainakin amerikkalaisilla sellaisilla, ei kuitenkaan ole tahtoa tai mahdollisuuksia kauheasti parantaa vaatimuksista. Siksi kehitys on pitkälti keskittynyt tekemään mahdollisimman kevyitä kypäriä, jotka yhä täyttävät vaatimukset.

Nykyspeksien puutteet ovat sivuttaissuojassa ja "rajun pään pyörähtämisen" suojassa, joista jälkimmäinen kai on yleinen syy aivotärähdyksille. Näiden parantaminen ei kuitenkaan tekisi kypärästä tavallaan yhtään parempaa, koska ei ole ylimääräistä standardia, joka silloin täyttyisi. Ja valmistaja ei taas kai kovin helposti uskaltaisi luvata, että esim. "suojaa sivuttaisiskuilta". Koska eihän se aina suojaisi ja sitten oltaisiin oikeudessa, ilman standardin antamaan suojaa. Eli parempaa kypärää ei uskaltaisi myydä parempana, mutta se olisi kuitenkin kalliimpi ja painavampi.

Kiinnostava tieto oli myös, että Metolius oli suunnitellut boulderointikypärää. Siitä kuitenkin luovuttiin juridisten riskien vuoksi. En tiedä millainen se olisi ollut. Voisi ajatella, että rugby-kypärän kaltainen saattaisi olla toimiva boulderoinnissa. Jos tuollainen olisi, niin itse kyllä varmaan käyttäisin.

 

Roninmäki

Suomalaisten kypäräongelmiin tuli tieteellinen todiste

http://yle.fi/uutiset/thl_suomalaiset_ovat_erittain_isopaista_porukkaa/7258992
Alkaneelle ulkokaudelle ajattelin ostaa skatekypärän, mutta niissä loppuu sentit yleensä 58cm:iin.

 

 

JM

Pläräsin ketjua läpi ja akallion viesti kiinnitti huomioita. Fillarikypärissähän on ihan sama tilanne, se peruspotta ei ole kehittynyt 40 vuoteen, tossa on artikkeli aiheesta http://www.bicycling.com/senseless/index.html

Sama juttu, ei ole intoa kehittää, koska standardi ei vaadi, toisaalta standardi mittaa aika vääräntuntusia asioita, esim toi fillarikypärien standardointi on lähteny siitä että kypärä estää kallon halkeamisen. Ihan hyvä lähtökohta sinänsä, sehän on aika fataali juttu, mutta harvemmin ne pannut on sitä luokkaa että kallo ois halki. Tähtiä kyllä näkyy ja pää on helkkarin kipeä. Itseasiassa musta on vähän hassua että kypärä ei välttämättä mene rikki, mutta pää on helkkarin kipeä. Nyt on sitte tullu MIPSsiä ja muuta, jotka ees yrittää. Jengi on sitte sopivasti nuivaa uusille innovaatioille, meilläki lenkeillä porukalla on alla 4k€ fillareita ja mips teilattiin useammastakin suusta markkinamiesten keksinnöksi. Tosi omituinen näkökulma noin 40€ lisävarusteeseen* joka suojaa korvaamattoman arvokasta pääomaa *sad*  Samaan aikaan päässä voi vielä olla joku 150€ POC joka on kuitenkin vaan läpässy ihan saman standardin kuin 20€ Prisman potta. Nojoo, se on kyllä totta että kalliimmat sopii päähän paremmin, halvat on tehty tahallaan muodottomiksi, ihan niinku halvat monot ja laskukengätkin. Enkä mäkään tietysti lähtis ton takia mitään vastikään hankittua kypärää vaihtamaan, mutta toi 8 vuotta täyttäny laskupotta joutas jo ja pyöräilykypäräkin meni pari viikkoa sitte halki. Mutta uutta hankkiessa toi ei oo paha lisähinta. Saatavuus tosin tuntuu olevan haaste. 

Mulle on oikeastaan ihan sama mikä toi hyöty MIPSistä on, toivon että ostamalla sellaisen annan valmistajalle indikaation että mua kiinnostaa maksaa turvallisemmasta kypärästä, tosin ei ylihintaa. MIPS ei varmasti oo se the end of it all solution, mut hei, se on alku kehitykselle.

Kiipeilykypärät on kyllä jotenkin surkuhupaisia, kaikista uskomattominta on että niitä näkee aina sillon tällön jengillä päässä laskiessa (etelämpänä enemmän). Se joka käyttää perinteistä** kiipeilykypärää laskettelukäytössä, ei ehkä ole ihan sisäistänyt sen kypärän funktiota. Eihän se suojaa sivulta tulevissa iskuissa mitenkään.

*Scotilla näemmä ei-mips versiot noin 40€ halvempia kuin mipsilliset.. 

**ei koske multisport kypäriä.

la.te

Mulla on jo pyöräilykypärä, skedekypärä, lätkäkypärä, wakekypärä ja laskettelukypärä, enkä välttämättä haluais lisää. Onko ihan ok käyttää esim skedekypärää tai wakekypärää kiipeilyssä, jos käyttäisin siinä kypärää? Ihan harrastelijan puuhastelua on toistaseksi taso.

jeppe jääkarhu

Ei kai tuohon harraste puolelle ole kukaan sääntöjä laatinut. Vaikka lähtisi se lätkäkypärä päässä boulderoimaan Wink Tosissaan sanottuna, jos tulee kolhuja kohti päätä niin kaikki materia piposta lähtien on parempi kuin ilman kypärää, mutta yleensä lajiin suunniteltu toimii parhaiten.