1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Hemppa
Erä-lehti: Hyttyskarkote tuhoaa kalliin kalvovaatteen

 

http://yle.fi/uutiset/era-lehti_hyttyskarkote_tuhoaa_kalliin_kalvovaatte...

[quote]

Erä-lehti: Hyttyskarkote tuhoaa kalliin kalvovaatteen

Erä-lehden testissä paljastui, että hyttysmyrkyt ovat hyttysten lisäksi myrkkyä myös kalvokankaille. Kalliiden kalvovaatteiden vedenpitävät ja hengittävät kalvot tuhoutuivat täysin kun niitä altistettiin karkotteille. Syyllinen löytynee hyttyskarkotteiden sisältämästä DEET-ainesosasta.

Erä-lehden testissä (8/2013) paljastui, että DEETiä sisältävät hyttyskarkotteet tuhosivat teknisten vaatteiden kalvon, kun karkotetta joutui kankaalle. Tulos yllätti myös testiryhmään kuuluneen Roosa Krogeruksen.

- Aluksi ajattelimme, etteivät ne mitään vaikuta, mutta tulokset näkyivät heti kun kangasta altistettiin hyttysmyrkylle. Kankaan kalvo tuhoutui täysin.

Kun tutkijat katsoivat kangasta mikroskoopilla näkyivät vaikutukset selkeästi. Kankaaseen laminoitu kalvo oli sulanut kokonaan pois.

- Silloin se vaate ei ole enää vedenpitävä. Siinä on vain kangasta jäljellä, Krogerus toteaa.

Testissä oli mukana kolme eri kalvokangastuotetta. Hyttyskarkotetta siveltiin ja sumutettiin muun muassa Air-Tex ja Air-Tex2-kalvoille. Sillä, oliko kalvo laminoitu kankaaseen vai ei, ei ollut vaikutusta.

- Meidän testauksessa kävi ilmi, että heti kun hyttyskarkotetta laitettiin testattavaan kankaaseen, niin vaikutukset näkyivät heti. Tuho ei tarvinnut aikaa tapahtuakseen.
Onko yli 50-vuotias ainesosa syypää?

Dietyylitoluamidia eli DEETiä löytyy melkein kaikista hyttyskarkotteista. Suomessa myytävien karkotteiden DEET-pitoisuus ei saa kuitenkaan ylittää 50-prosentin rajaa. Esimerkiksi OFF! Punkki ja mäkärä ja Jaico Punkkiässä sisältävät kumpikin puolet DEETiä.

Testin perusteella yli 50 vuotta sitten kehitettyä hyttysten torjunta-ainetta ei pidä yksistään syyttää, vaikka näytöt ovatkin vahvat.

- Se jäi auki, että onko hyönteiskarkotteissa muitakin syövyttäviä aineita. Tutkinnassa oli myös 100-prosenttista DEETiä, joka tuhosi näytteitä samanlailla kuin muutkin. Emme testanneet karkotteita, joissa ei ollut DEETiä, valottaa Krogerus.
Vaatevalmistaja yllättyi tuloksista

Vaatevalmistaja Haltilla ollaan yllättyneitä lehden testituloksista. Vaikka testattujen kankaiden joukossa ei ollut Haltin Drymaxx tai Sympatex-kankaita, testiin suhtaudutaan silti vakavasti.

- Jos testi pitää paikkansa, niin sen tulokset tuhoavat teknisten vaatteiden ajatuksen. Periaate kaikilla kalvokankailla on sama. Jos karkote tuhoaa yhden, niin luultavasti vaikuttaa kaikkiin, toteaa Haltin Senior Vice President Ari Virtanen.

Haltilla aiotaankin reagoida tuloksiin nopeasti. Tehtaalla testataan nyt muun muassa hyttyskarkotteiden vaikutukset omissa testeissä.

- Testaamme kaikki meidän materiaalit. Lisäksi lisäämme varoitukset nettiin ja tuotannossa oleviin tuotteisiin, jos hyttyskarkotteet vaikuttavat kalvovaatteiden vedenpitävyyteen. Myös uusien tuotteiden materiaalivalinnoissa mahdolliset ongelmat täytyy sulkea pois, Virtanen listaa.

 

Tuomas Keränen
 Yle Helsinki[/quote]

Torben Korben

Hmm... mielenkiintoista ja hyvä tietää, olikohan testeissä mainintaa miten nämä uudemmat tehoaineet kuten ikaridiini (esim. Autan karkotteissa) reagoivat kalvovaatteiden kanssa ?

Karkotteiden tehosta on näemmä tehty ihan tieteellistä tutkimustakin : http://entomology.ifas.ufl.edu/capinera/eny5236/pest2/content/14/22_mosq... Smile

Markku Jussila

Tosiaan kiinnostaa muiden kuin DEETin vaikutus kalvoihin.

Eri vaikuttavista aineista oli juttua Relaan vanhassa hyttysmyrkkyketjussa ja siellä todettiin Ikaridiini ja IR 3535 "kangasystävällisiksi":

 

[quote=Markku Jussila]

[quote=Markku Jussila]

Vaikuttavia aineita eli tehoaineita on siis ilmeisesti vähemmän kuin brändejä/tuotemerkkejä kaupan hyllyllä:

- DEET (50-luvulta)
- Ikaridiini (90-luvulta)
- IR 3535 (00-luvulta)

Pitäisi saada jonkinlainen taulukko eri merkeistä/brändeistä/malleista, jossa olisi jokaisesta listattu vaikuttava tehoaine, kyseisen tehoaineen määrä jotenkin suhteellisesti ilmoitettuna ja sitten lisätietona muut olennaiset tekijät. Jaksaisiko joku vääntää tuollaisen taulukon?

[/quote]

Yhteenvetoa vastaan tulleista merkeistä ja tehoaineista:

DEET: OFF, HyttysÄssä, PunkkiÄssä
Ikaridiini: Autan, PunkkiStop
IR 3535 (etyyli butyyliasetyyliaminopropionaatti): Aco Etono, Free

Tämän ketjun ja mainosten perusteella ainakin minulle on muodostunut seuraava käsitys noista aineista:

DEET: Tuttu ja tehokas, mutta aika tujua tavaraa iholle, kankaille, muoveille,...
Ikaridiini: Modernimpi ja tehokas. Iho- ja kangasystävällinen.
IR 3535: Kuten ikaridiini, mutta ihmiselle täysin hajuton.

Ainakin mainosten mukaan kaikki nuo aineet tehoavat myös punkkeihin. Jostain syystä punkeille silti myydään omia karkotteitaan. Ilmeisesti punkkikarkotteet ovat samaa kamaa, mutta vähän väkevämpiä seoksia ja siksi vähän kalliimpiakin. Eli Ikaridiini- tai IR 3535-punkkikarkote voisi olla tosi varma vaihtoehto?

[/quote]

Matts

Tuliko tämä asia jollekkin yllätyksenä :D?

Meinaan että ainakin itelle jo muksuna sanottiin (vaikken mikään kalamies ole) ettei siimaa saa koskea sääskimyrkkysillä käsillä. Samoin tuolla purkki-offilla sai sulatettua kivasti vaikka pikkuautosta lasit. Suurennuslasin, ilotulitteiden ja bensan jälkeen hauskinta leikkikalujen tuhoamismatksua.