1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
matlis
Kattiloista - uusia pinnoitteita yms.

Pitäisi hankkia uudet kattilat retkikeitinten kaveriksi. Lähinnä keittelen vm 90 Trangian 25-x rungolla + kaasupolttimolla ja pocket rocketilla. Trangian alkuperäiset alumiinikattilat ovat päivittyneet titaanikattiloihin ~2002 ja Teflon-kattilaan 2-3 vuotta sitten. Titaanikattiloiden pohjat on kupruilla huolimattomasta lumen sulattamisesta johtuen ja teflon on kulunut melkein kokonaan pois huolellisesta käytöstä huolimatta.

Onko kattiloissa jotain uusia innovaatioita? duossal, kova-anodisoitu, joku muu kuin Teflon non-stick pinnoite ? mitkä pinnoitteet kestää? Vai kestääkö esim. MSR:n teflon paremmin?

Koot 1,75l ja 1,5l on osoittautunut hyväksi yhdistelmäksi. Kattilat voivat olla jotain muutakin kokoa, kunhan istuvat Trangian kehikkoon.

Hyvä hinta-laatusuhde olis tietty iso plussa.

Onko teillä suositella jotain?

 

hehautal

Jos haluaa ettei soppaan liukene ja lohkeile mitään ylimääräistä niin silloinhan teräs ja titaani ovat ainoat vaihtoehdot. Ohuen titaanin saa ankaralla käytöllä toki kupruilemaan, mutta onhan se kevyt vaihtoehto. Jos ei tarvi olla se kaikista kevein niin keskipainoisista löytyy sitten kestäviä teräskattiloita.

Pinnoite on aina pinnoite ja mikrometripaksuiset pinnoitteet kuluu aina nopeammin puhki kuin paljas metallipinta. Jos kokki polttaa paistokset herkästi pohjaan niin vielä herkemmin ne palaa siihen kuluneeseen tefloniin kuin rasvapoltettuun metalliin.

-Heikki

Kaitsu

Mikä vika on alumiinikattiloissa?

kiravuo

Alumiinikattiloissa on ainakin se vika, että ne naarmuuntuvat helposti.

Itse olen päätynyt Trangian kanssa linjaan, että iso kattila on Duossalia (kestävä teräs sisäpuolella, lämpöä johtava alumiini ulkopuolella) ja sillä sulatetaan lumet, keitetään riisit ja pastat yms. Pieni kattila on sitten Teflonia tms. ja se uusitaan kymmenen vuoden välein. Paistinpannu on myös Teflonia ja uusitaan vähän useammin. Ja teevettä varten on vesipannu.

Tämä melontaan, jos joudun kantamaan roippeita, vaihdan kevyempään kattilasettiin, jossa pikkukattila ja paistinpannu non-stickiä, iso eloksoitua alumiinia.Tuulisuojaksi makaronivuokaa. Jos käyttää kattiloita muun kuin Trangian päällä, kannattaa hiven pohtia miten hyvin kattilan pohja pysyy keittimen päällä, mulla on setti, jossa mukavat puolen millin urat helpottavat pysymistä.

Titaani olisi tietenkin hienoa, mutta alumiinistakin tulee aika kevyitä kattiloita, siinä tulee grammalle hintaa, kun vaihtaa titaaniin. Halvemmalla keventää vaikkapa kännykästä tai vaihtaa windstopper-fleecen villapaitaan (kaveri punnitsi joskus ja havaitsi vastaavan villapaidan kevyemmäksi kuin fleecen).

kiravuo

Kaitsu

Jaa. Mun Trangian alkuperäinen alumeenisetti on kestäny reilut parikyt vuotta, käyttöä ei kyl oo ku muutamanakymmenenä päivänä vuodessa.

matlis

[quote=kiravuo]Pieni kattila on sitten Teflonia tms. ja se uusitaan kymmenen vuoden välein. Paistinpannu on myös Teflonia ja uusitaan vähän useammin. [/quote] Mulla lähti Trangian teflon-kattilasta pinnoite jo noin 2-3 vuodessa. käyttöpäiviä vuodessa noin 15. Ei tällä käytöllä pitäisi vielä hajota. Ehkä pitäisi reklamoida valmistajalle. [quote=kiravuo] vaihdan kevyempään kattilasettiin, jossa pikkukattila ja paistinpannu non-stickiä, iso eloksoitua alumiinia. [/quote] Onko tuolle pinnoitteelle joku tuotenimi? minkä valmistajan kattila+pannu?

Korpijaakko

[quote=kiravuo]

- - vaihtaa windstopper-fleecen villapaitaan (kaveri punnitsi joskus ja havaitsi vastaavan villapaidan kevyemmäksi kuin fleecen).

kiravuo

[/quote]

Niin, vähän niin kuin silkkinen kauluspaita on kevyempi kuin melonta-anorakki. Mutta ei ne välttämättä aja samaa asiaa.

Ja itse aiheeseen: Trangian Non-stick pinnoitteet on kestäneet omassa käytössäni tosi huonosti. Sama ainakin yhdellä reissukaverilla (harvalla noita on). En tiedä mikä on syynä, mutta 2-3 vuotta tuntuu olevan ihan maksimi käyttöikä. Nykyisellään suosin Trangian Duossal-kattiloita (ei enää valmisteta), joten ruostumaton teräs vaan herättää luottamusta ja lisäksi reuna on erinomainen nesteen kaatamiseen. Pienempänä vaihtoehtona ei-Trangia-yhteensopivat titaanikattila (Evernew) ja non-stick alu (Edelrid). Jälkimmäisen vaihdan jossain välissä vastaavan kokoiseen titaaniseen. Kestävät paremmin ja voi huoletta vaihtaa metalliseen lusikkaan, joka kestää merkittävästi muovisia paremmin.

Kaitsu

Mitä ihmettä työ oikein teette niillä kattiloillanne? Titaanikattila? Nyt joku kyllä taitaa koijata vanhaa! Alumiinikattilat kestää kyllä ihan ravintolakäytössäkin vuosia, vaikka niitä käytetäänkin joka jumalan päivä vuoden ympäri. (Ja samahan se on paistinpannujen kanssa. Tefloneilla on ihan kiva lämmittää pinaattilettuja, mutta rautapannulla on parempi paistaa lettuja, pihvejä  ja muikkuja.)

Korpijaakko

[quote=Kaitsu]

Mitä ihmettä työ oikein teette niillä kattiloillanne? Titaanikattila? Nyt joku kyllä taitaa koijata vanhaa! Alumiinikattilat kestää kyllä ihan ravintolakäytössäkin vuosia, vaikka niitä käytetäänkin joka jumalan päivä vuoden ympäri. (Ja samahan se on paistinpannujen kanssa. Tefloneilla on ihan kiva lämmittää pinaattilettuja, mutta rautapannulla on parempi paistaa lettuja, pihvejä  ja muikkuja.)

[/quote]

Paistaminen ja kovat aterimet tuntuisivat tappavan non-stick pinnoitteen. Arvaukseni on, että paistettaessa, kun koko pinta-ala ei ole peitossa, nousee pintalämpötila liian kuumaksi ja se lyhentää elinikää. Myös kovamuoviset aterimet (esim. Spork) tuntuisivat kluluttavan nonstick-pinnotteita. Ehkä puiset olisivat parempia...

Alumiinikattilat kestävät kyllä käyttöä, ottavat lähinnä fyysistä osumaa titaania helpommin. Yhdet Trangian alumiinikattilat kyllä pilasin käyttämällä niitä "uunina", alumiini pehmeni lähes tulkoon käsin muotoiltavaksi, ei oikein toimi käytössä enää...

Teräs ja titaani tuntuu kestävän parhaiten. Näistä kahdesta titaani on paljon kevyempää, joten sitä kiitos. Ja jos siitä välittää, niin lisäksi kumpaankaan ei ole edes liitetty väitteitä terveyshaitoista (toisin kuin alumiiniin ja nonstick-pinnoitteisiin).

Valurautaa viitsii kantaa harvemmin tunturiin, joskus lähiretkillä ja kanootilla liikkuessa sitäkin on toki mukana. Parasta paistamiseen.

Kari Kossila
Käyttäjän Kari Kossila kuva

Trangia duosal kattilat ruuanlaittoon. Talvisin on myös primuksen Eta power kattila mukana, mutta vain lumien sulatukseen. Jet Boilin teflon pinnoitteista kattilaa ole myös käytellyt,  mutta näyttäis se pinnote siitäkin kuluvan. Titaani on muuten mukava, mutta johtaa huonommin lämpöä. Retki lehti on muistaakseni alkuaikoina testanneet eri kattiloiden tehoja. 

matlis

Koitin etsiä duossaleita veppikaupoista ja en löytänyt.

näyttäisi setteinä myytävät kattilat olevan joko ultra light alumiini, non-stick ja hard-anodized alumiini. mitä nuo sitten lieneekään. ja irtona löytyy ultra light alumiini ja non-stick. ei sanaakaan duossalista, pelkästä titaanista tai teräksestä, joita yllä on mainittu. enkö vaan osaa etsiä?

ja mitä oikeastaan on hard-anodized alumiini? onko se hyvä? onko samaa muilla merkeillä, mutta eri tavaramerkillä? myydäänkö irtona? 

 

matlis

onko tästä jotain omia kokemuksia? Primus LiTech Super Set - Kevyt kattilasarja kova-anodisoidusta alumiinista, sisäpinnat tarttumatonta titaanipinnoitetta. Setissä kaksi kattilaa, kansi, paistinpannu kahvalla ja erillinen kahva kattiloille. 

http://www.partioaitta.fi/Retkiruokailu_ja_juomahuolto/Kattilat_pannut_ja_kahvipannut/Primus_LiTech_Super_Set

voiko näitä EtaPower kattiloita käyttää Trangian kaasupolttimolla, MSR Pocket Rocketilla?

http://www.varuste.net/Primus+EtaPower+Pot+2.1+L

 

Korpijaakko

[quote=matlis]

Koitin etsiä duossaleita veppikaupoista ja en löytänyt.

näyttäisi setteinä myytävät kattilat olevan joko ultra light alumiini, non-stick ja hard-anodized alumiini. mitä nuo sitten lieneekään. ja irtona löytyy ultra light alumiini ja non-stick. ei sanaakaan duossalista, pelkästä titaanista tai teräksestä, joita yllä on mainittu. enkö vaan osaa etsiä?

ja mitä oikeastaan on hard-anodized alumiini? onko se hyvä? onko samaa muilla merkeillä, mutta eri tavaramerkillä? myydäänkö irtona? 

[/quote]

Duossal-kattiloiden valmistus on lopetettu joitain vuosia sitten. Syynä muistaakseni materiaalin saatavuuteen liittyvät ongelmat. Jostain voi vielä tuurilla löytää vanhoja varastoja tai käytettyjä.

Hard-anodized aluminium on siis alumiinia, jossa on tavallista kovempi anodisoitu pintakerros. Pitäisi kestää paremmin naarmuuntumista ja niin kauan kuin ei naarmuunnu, niin myös palaa vähemmän helposti pohjaan. Tuota ei aina erikseen mainita tuotekuvauksessa, mutta kyllä niitä on muillakin kuin Trangialla.

PS. Ainakin vanhan mallinen (ei koteloitu lämmönvaihdin) Primus Etapower 2,1L kattila sopii 25-sarjan Trangiaan. Se on erittäin tehokas kiitos lämmönvaihtimen. Pocket Rocketin päälle se voi olla turhan iso (kattilan kannakkeet eivät riitä). Uuden mallisista kattiloista (lämpörivat koteloitu) en ole varma.

kiravuo

[quote=matlis]Onko tuolle pinnoitteelle joku tuotenimi? minkä valmistajan kattila+pannu?[/quote]

Kävinpä katsomassa, näyttä olevan "Optimus Terra" niminen setti. Suunnilleen tuollainen: http://www.optimusstoves.com/seen/optimus-products/products/katadynshopc... mutta ilman lämpöripaa.

Ymmärtääkseni alumiinille on tällä hetkellä tarjoilla kahta päällystettä. Anodisointi eli eloksointi on käsittely, joka paksuntaa alumiinin päällä olevaa kovaa oksidikerrosta ja siten lisää kulutuskestävyyttä ja vähentää tarttumista, kun pinta ei kulu naarmuille. Non-stick on yleisnimi Teflonin kaltaisille pinnotteille, Teflonhan on DuPontin tavaramerkki, mutta sen patentti on vanhentunut kauan sitten. En tiedä miten tämä tarttumaton pinnoite saadaan tarttumaan paistinpannuun, erään tarinan mukaan Teflon on määritelty aineeksi, joka tarttuu ainoastaan paistinpannuihin. Non-stick pinnotteiden ongelma on se, että retkeilykäytössä ajan kanssa ne kuluvat ja irtoavat, jolloin pitää hankkia uusi pannu tai kattila. Toinen ongelma on että ainakin Teflon muodostaa korkeassa kuumuudessa palaessaan hyvin ikäviä kaasuja ja siten non-stick pinnotteita ei kannata polttaa pohjaan.

Tässä ymmärrykseni, veikkaan että tarinassa on enemmänkin yksityiskohtia vielä.

kiravuo