1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
karumaa
Kalsarikeskustelu

Kerään lehtijuttua varten kokemuksia ALUSHOUSUISTA retkikäytössä.

Onko mielestäsi väliä mitä alimmaksi jalkoväliä vasten pukee? Mitä mallia, stringiä tangaa vai bokseria? Villaa, Windstopperia, nylonia vai puuvillaa? Mitä haittoja huonosta valinnasta on seurannut: rakkoja, hajua, pukamia, kavereiden pilkkaa? Olisiko antaa suosituksia parhaista retkikalsareista?

 

T. Anton

Börje

Teku-bokserit kyllä ihan ehdottomasti (eli siis teknistä kangasta), esim. Under Armourit on viti hyvii. Tosin käytössä on myös merinovillaiset bokserit, mutta ne on talvikäyttöön ja laskuhommiin. Tekniset kuidut tunnetusti haisee aika kuolemalle kolmen päivän hikoilun jälkeen, eli viikon reissulle kahdet. Jos yksin on liikkeellä, niin ei kai ole hajulla väliä.

Puuvillaiset aiheuttaa nivusiin (sisäreisiin) niin pahoja hiertymiä, että niiden käytöstä on luovuttu aikapäiviä sitten.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Varmaan kannattaisi tältä porukalta kysyä spesifimpiä kysymyksiä: Millaiselle retkelle? Siis tunti-viikko/kesä/talvi/hiihto/kävely/juoksu/fillari/kajakki/kanootti/ratsastus/triathlon-tyyppinen vapaaaretkeily/kiipeily. Sitten ei tule turhaa juupas-eipäs säkätystä.

Asiasta samoilla linjoilla Börjen kanssa: keinokuitua; vapaalaskureissulla mulle riittää useimmiten pitkä aluskerrasto, niiden päälle pikkkupakkasella etupuolelta tuulenpitävät bokserit, pakkasella fleeceä.  Mun nenä menee solmuun jo kaksi päivää käytetyn teknisen alusasun hajusta, ja käsittääkseni alusasu myös menee "tukkoon" jos on hikinen ja likainen; ei siis hoida lämmönsäästöä ja kosteudensiirtoa kunnolla. 

Korpijaakko

Muut ovat väärässä! Eihän bokserit toimi aktiivisessa ulkoilmaelämässä, rullautuvat nivusiin jah iertymiä tulee. Ja onhan ne epämukaviakin. Wink

Brief-malliset alushousut on passelit myös ulkoilmaelämään. Jos aikoo kastua (esim. melonta lämpimällä säällä tai vaellukset ilman sadehousuja), niin keinokuitua. Viikon reissussa hyvä pestä kerran, muttei välttämätöntä. Jos ei aio kastua tai on kovin talvista tai pesumahdollisuutta ei ole yli viikkoon, niin merinovillaa. Samoilla kalsareilla menee kaksi viikkoa hiihtovaeltamista ihan hyvin, mutta kyllä merinovillakin siinä vaiheessa alkaa haista. Nyt poistunut Icebreaker Beast Brief oli hyvä malli. Uusi hakusessa...

Ja alle vuorokauden reissuissa (tai parin jos olosuhteet suotuisat) puuvillakin käy. Vielä ei ole koitunut kuolemaksi. Edes talvellakaan.

Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

Tiukat lyhytlahkeiset (tyttöjen) boxerit, mieluiten keinokuitua. Tiukat, jotta pysyvät paikoillaan, ja lyhyet lahkeet samasta syystä. Silloin ei myöskään ole mitään saumoja takaliston alla jos vaikka istuu kajakissa pidemmän aikaa. Liikkuessa (vaeltaessa) eivät myöskään karkaile kinkkujen väliin ja aiheuta epämukavuuksia. Keinokuitua, jotta kuivuvat nopsaan jos kastuvat tai tulevat pestyiksi. Tuntuvat myös mukavammalta iholla kuin merino- tai puuvilla. Nuo viimeksi mainitut materiaalit tuntuvat löystyvän enemmän käytössä ja se taas aiheuttaa helpommin hiertymiä.

karumaa

Ajattelin lähinnnä alushousujen käyttöä suomalaisissa oloissa, eri vuodenaikoina vaeltaessa, metsästyksessä ja kalstuksessa. Sen tarkemmin en halua eritellä käyttötarkoitusta. Esim jos joku harrastaa leijahiihtoa, tuskin hän hirveän erilaisia kalsareita käyttää kuin muutkaan talvioloissa retkeilevät. Tai ehkä käyttääkin? Onkohan Musi Musinen nainen vai mies? Kiinnostaa siis, että onko miesretkeijöillä tapana käyttää enemmänkin naiste alusvaatteita.

Vääräjalka2

Hyvät oli 1/3 (tai 1/4, ei muista niin tarkkaan) pituset kalsarit eli tohon reiden puoleenväliin ja kohtuu istuvat reidestä. Eivät nouseet ylös ja jättivät nivuset rauhaan. Kovilla helteillä eivät tietysti toimi, mutta lämpötilan pomppiessa 10C kohilla ihan jees.

Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

[quote=karumaa]

Ajattelin lähinnnä alushousujen käyttöä suomalaisissa oloissa, eri vuodenaikoina vaeltaessa, metsästyksessä ja kalstuksessa. Sen tarkemmin en halua eritellä käyttötarkoitusta. Esim jos joku harrastaa leijahiihtoa, tuskin hän hirveän erilaisia kalsareita käyttää kuin muutkaan talvioloissa retkeilevät. Tai ehkä käyttääkin? Onkohan Musi Musinen nainen vai mies? Kiinnostaa siis, että onko miesretkeijöillä tapana käyttää enemmänkin naiste alusvaatteita.

[/quote] Musi Musinen on nainen Smile Epäilisin että nuo tyttöjen boxerit ei ole kovin suosittuja miesten keskuudessa, luulisin niiden olevan liian piukat etupuolelta. Voin toki olla väärässä.

akuusist

Tärkeä juttu Karumaa, hyvät alushousut on yksi aliarvostetuimmista, (ja hyvä kuoritakki yksi yliarvostetuimmista) retkeilykamppeista.*

Keinokuituiset ja ihonmyötäiset minulla. Nuo voi pestä reissussa riittävän usein. Pesemättömyys ei ole vain hajuhaitta, kyllä sinne merinoonkin suolaa ja töhnää jää hiertämään herkkää hipiääni. Keinokuitu ei rupea kostuessaan löystymään ja menemään ryppyyn. En kuitenkaan ole harrastanut pitkiä talviretkiä, joilla pesu on hankalaa.

Newlinen Brief-malliset sileäpintaiset coolmaxit kun löysin vuosia sitten poistorekistä niin kävin ostamassa maahantuojalta loppuvaraston, joka valitettavasti oli vain neljä kappaletta. Alkavat olla tiensä päässä. Puuvillasloggejakin on ihan tyytyväisenä tullut käytettyä silloin tällöin. Viimeisin hankinta alalla on naisten ratsastusalushousut (olen mies). Viileämmällä kelillä ihan jees.

* Vapaasti muunneltu Otaniemen vessakirjoituksesta jossa vertailtiin sänkyyn ja pönttöön liittyviä nautintoja. Se on hyvä tässä Marimekkokohussa muistaa lähdeviitteet.

 

Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

Nuo ratsastusalushousut näyttää tosi hyviltä (tai ainakin se boxerimalli minkä löysin) myös naisnäkökulmasta, kiitti vinkistä! Jostain syystä tollasia on ollu vaikea löytää, tähän asti käytössä on ollut vaan kauan aikaa sitten lahjotuksena saadut syöksylasku-alkkarit. Nyt tiedän mistä etsiä. Thanks!

karumaa

Mielenkiintoista. Miksi ratsastushousut on hyviä?

Aries

Kommentti +40 vaellusvuoden kokemuksella:

puuvillaisillakin pärjää, jos parempia ei ole (sekä kesällä että talvella). Talvella tosin pitää sitten olla kunnon villahousut, jos hikoaa tai muuten kalsarit kastuu. Lahkeelliset housut ovat oma suosikkini kaikissa vuodenajoissa, kalsareiden takia ei ole koskaan tullut hiertymiä. Märät puuvillakalsarit ei telttaoloissa kuivu kuin nuotiolla/kaminan lämmössä, joten niitä pitäisi olla monet mukana ja kylmän tappajan maine ei myöskään ole liiottelua puuvillan osalta kylmään aikaan muutenkaan.

Nykyään käytän lämpimään aikaan joko Ex officio give'n go tekokuituboksereita (kuivuu salamannopeasti päällä) tai intin sekotekuituboksereita. Kylmemmällä kelillä merinovillabokserit ja tarvittaessa merinovilla  long johnit siihen päälle. Näillä pärjää vaelluksilla helposti jonnekin -20 seutuville. Sitten alkaa kaivata jotain toppaa tai paksumpaa villaa myös alakertaan. Periaatteessa yhdet merinot riittää pitkällekin matkalle, yleensä pidän varalta toista kerrastoa mukana kastumisen varalta. Villa on toki lämmintä märkänäkin, mutta kuivuu tosi hitaasti. Pitkän päivän jälkeen on aivan luksusta vetää kuiva kerrasto päälle. Aamulla kestää ankeutta vähän paremmin varsinkin kun tietää, että kulkiessa tulee lämmin. Voi siis laittaa sen edellisen päivän jäljiltä kostean villakerraston päälle.

Aivan huippu omiin tarpeisiini oli Devoldin Across Canada -mallisto, mutta sitä ei tehdä enää.

Oikein kylmässä vedetään sitten untuvahousut jalkaan ja karvakengät jalkaan, mutta tällä ei taida olle enää paljoakaan kalsarikysymyksen kanssa tekemistä.

akuusist

[quote=karumaa]

Mielenkiintoista. Miksi ratsastushousut on hyviä?

[/quote] Ei saumoja kriittisillä alueilla. Omani ovat Funky Ladysta (45e, mutta mitäpä ei alapään hyvinvoinnin eteen tekisi. Kaikki uudetkin jäsenet ovat varmaan lukeneet Rakka/Relaan Night of the Living deathin?)

joneksi

Olen mennyt 100% puuvillaisilla Dresmannin MAN UNDERWEAR -boksereilla. Tiedän, että ei mikään oppikirjaratkaisu, mutta tuntuvat hyviltä eikä ole ollut ongelmia. Näillä menty myös ne pienet talvireissut joita tullut tehtyä.

Harza

Pitäisiköhän varoittaa Funky Ladyn väkeä, voivat hämmentyä kun ovesta alkaa enemmänkin lappamaan karskia ulkoiluväkeä alushousuostoksille. 

Artturi Kröger

[quote=Harza79]

Pitäisiköhän varoittaa Funky Ladyn väkeä, voivat hämmentyä kun ovesta alkaa enemmänkin lappamaan karskia ulkoiluväkeä alushousuostoksille. 

[/quote] Ihan hyvin ovat suhtautuneet, ehdottivat myös saumattomiin matchaavaa toppia.

Henkka

Näin vanhemmiten nousee esiiin tuo "man boobs" kysymys. Ehkäpä Funky Lady tuo siihenkin (viehättävän) ratkaisun. Näemmekö heidän bannerinsa piakkoin Relaan-pääsivulla?

Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

[quote=karumaa]

Mielenkiintoista. Miksi ratsastushousut on hyviä?

[/quote] Ei turhia saumoja, ovat keinokuitua, omaavat kunnolliset lahkeet (vaikkakin lyhyet) ja tarpeeksi korkean vyötärön. Tosi monet tarjolla olevat naisten boxerit on puuvillaa, niissä on olemattomat lahkeet ja vyötärön kuminauha liian matalalla, samalla korkeudella rinkan lantiovyön kanssa.. Mua kiinnostaisi kyllä se, että miksi juuri naisten ratsastusalkkarit on miestenkin mielestä niin hyviä, miksei miesten vastaavat ole yhtä hyvät? Mä olisin kuvitellut että naisten alkkarit puristaisi miehiä nivusista mutta ilmeisesti eivät.