1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
PeeTee
Mikä on paracord-naru?

Relaan tietäjiltä voisi löytyä vastaus (työtoverit eivät tienneet):

Mikä on ihme on paracord-naru? Onko sillä jokin hyvä käyttötarkoitus retkeilyssä, kiipeilyssä tai vuorilla?

Alkoi ihmetyttää kun joka paikassa tuntuu olevan nyt myynnissä paracord-rannekkeita ja paracord-vöitä ja vastaavia.

akallio

Laskuvarjonarua, Google kertoo lisää.

Itsekin olen ihmetellyt niitä rannekkeita, varsinkin 20 euron malleja. Paljonkohan tuollainen narunpätkä lämmittää hätätilanteessa...

Voihan siitä jotain askarrella, mutta noissa rannekkaissa taitaa narua olla aika vähän vaikkapa lautan rakentamiseen, tai edes raajan lastoittamiseen. Ainoa käyttö mikä tulee mieleen lyhyelle pätkälle on prusik-solmu, mutta sitten tietysti pitäisi olla vielä se varsinainen köysi mukana.

 

Markku Jussila

Paracord-naru on stadardsoitua erittäin hyvää narua. Niin hyvää narua että materiaalina sillä on käyttökohteita varmaan rajattomasti.

Mutta nuo rannekkeet ja vyöt ovat sitten ihan eri asia. Niistä sanoisin että ne ovat 2010-luvun Rambo-puukkoja. Käyttökohteina teoriassa "survival". Käyttökohteena käytännössä taas ei vissiin oikein mikään. Lämmittää siinä survivalia vaativassa hätätilanteessa yksinään yhtä paljon kuin se Rambo-puukkokin.

Mutta kyllähän nuo rannekkeet näyttää ranteessa paremmilta kuin Rambo-puukko vyötäröllä. Ja ranneketta voi pitää konttorillakin viestimässä omasta extreme-survival-kiinnostuksesta. Rambo-puukko ei koskaan ollut samalla tavalla konttorikelpoinen koru.

Korpijaakko

Parachute cord, paracord, p-cord, 550 cord tai siis laskvarjopunos tai -naru... Hyvää nylon narua jossa manttelin sisällä punos ohuempia lankoja. Noita on useampaa eri versiota, mutta tuo 550-vahvuinen (murtolujuus 550lbs) taitaa olla suosituin.

Käy hyvin kaikkeen sitomiseen, johon 4mm paksuinen nyöri sopii, mutta joustaa hieman. Käyttökohteita: kengännauhoiksi, lastoitukseen, varusteiden kiinnitykseen, kiinnityspisteiden lisäämiseen (sitomalla lenkeiksi hihnoihin, purjerenkaiden läpi, jne.), teltan tai tarpin naruiksi, vaelluksella hajoavien kengänpohjien paikalleen sitomiseen, lumivarmistusvälineisiin niiden hangesta poistamiseksi, jne. Monikäyttöisyyttä lisää se, että narun voi purkaa sopivan kokoisiksi komponenteiksi (itse käytä paljon pelkkää manttelia esim. vetoketjujen vetimenä).

Rannekkeet näkisin lähinnä koriste-esineiksi ja asusteiksi, mutta onhan niissä narua jos sellaista tarvitsee. Itse otan pidemmille reissuille maastoon mukaan yleensä n. 10m laskuvarjonyöriä ilman sen ihmeellisempää punomista. Kyllä sille on käyttöä ollut. Usein sellaista pientä mukavuutta lisäävää virittelyä, mutta joskus on tosiaan sidottu kiinni irtoavia kengänpohjia...

Sepe

Eroaako paracord jollain oleellisella tavalla muista nylon varustenaruista, esim. http://www.varuste.net/Mammut+Accessory+Cord+4+mm+naru? Itse en heti ainakaan keksinyt miten toinen olisi jollain tapaa ylivoimainen.

Hannu Karvonen

Ainakin yhden ohjeen mukaan rannerenkaaseen tulee 3m pätkä narua. Eli aika pieneen menee ihan OK määrä jonninmoiseen tarpeeseen. Vyöhön sitten menee melkopaljon enemmän. Ihan mukavaa iltapuhdetta tosi-tv kokkiohjelmien lomassa.

 

akallio

Aika paljonhan noihin rannekkeisiin sitä narua tosiaan meneekin. Naimakan rannekkeessa on 240 cm. Sillä tekee hätätilanteessa jo jotain, tosin vähän se kyllä yhä on. Ja tuleehan siinä narulle metrihintaa, 25 euron rannekkeessa.

Jos kelloon tekisi rannekkeen tuolla tyylillä, niin siinä alkaisi olla jo ehkä itua.

 

tuhir

Paracordissa on tosiaan sisällä seitsemän ohuempaa narua, joten tuommoisen 3 merisen rannekkeen purkamalla saa 21 metria narua (24 metriä jos kuori lasketaan mukaan). Survival-tilanteessa tuosta voi punoa vaikka verkon jota käyttää esim. eläinten tai kalojen pyydystämiseen tai kantolaitteena.

Markku Jussila

[quote=tuhir]
Paracordissa on tosiaan sisällä seitsemän ohuempaa narua, joten tuommoisen 3 merisen rannekkeen purkamalla saa 21 metria narua (24 metriä jos kuori lasketaan mukaan). Survival-tilanteessa tuosta voi punoa vaikka verkon jota käyttää esim. eläinten tai kalojen pyydystämiseen tai kantolaitteena.[/quote]

Nuo ohuet narut eli se ranneke 20 metriseksi purettuna ei taida enään suoraa vetoa kestää kuin jotain alle 50 kg? Ei sillä pitkäksi purettuna siis esim. kaveria nostella syvän rotkon tai railon pohjalta.

Mutta onhan nuo hyvää narua ja käyttökohteita punontaa ja solmuja osaavalle lähes loputtomasti. Silti en laittaisi paracordia rannekkeena käteeni konttorille. Mutta pienimpäänkin EA-pussukkaani voisin pistää jatkossa 3 metriä paracordia ranneketta vastaavana tiiviinä pakettina.

Korpijaakko

[quote=sfagerlu]

Eroaako paracord jollain oleellisella tavalla muista nylon varustenaruista, esim. http://www.varuste.net/Mammut+Accessory+Cord+4+mm+naru? Itse en heti ainakaan keksinyt miten toinen olisi jollain tapaa ylivoimainen.

[/quote]

Tuskin mitään merkittävää eroa, paitsi että jostain voi saada edullisemmin jos käy tuuri. Tavallista phutta tarvikenyöriä siis, mutta sellaisena varsin monikäyttöistä.

tuhir

Jep, eihän tuo purettuna enää mitään supernarua ole, mutta varmasti moneen käyttöön ihan riittävän vahvaa. Jos tuollaisen rannekkeen haluaa, niin kannattaa ostaa Varustelekasta. Maksaa 4€.

herra nylppy

[quote=tuhir]

Jep, eihän tuo purettuna enää mitään supernarua ole, mutta varmasti moneen käyttöön ihan riittävän vahvaa. Jos tuollaisen rannekkeen haluaa, niin kannattaa ostaa Varustelekasta. Maksaa 4€.

[/quote]

Niin mut kun "Naimakka - Paracord Bracelet" maksaa esim. Outnorthilla 24,90 egee, niin onhan se oikeesti parempi, onhan??? (Nimi ainakin kiehtoo ja luo mielikuvia.)

No joo, eipä toi paracorddi mitään sellaisenaan ihme nyöriä ole, mutta kyllähän sillä miehen puuhun ripustaa, jopa DX:n superhalpiskiepillä, jota itse käytän. Mutta, mutta, jos oikeesti kaipaa narua auton kiskomiseen ym., niin kantsii minkään retkeilytarvikehypetysstoren sijaan poiketa rautakaupassa - voi yllättyä.

 

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

herra nylppy

Ai niin, ja tosiaan... Muitakin naruja voi purkaa. Paracordin kestävyys tai rakennekaan ei ole mitenkään ylivoimainen tai ainutlaatuinen missään suhteessa. Ja miksei sitten kunnolla dyneemaa?

Sori skeptisyys, mutta mulle ei tämän paracordin autuus ole selvinnyt, vaikka itse sitä aktiivisesti käytänkin (muiden vastaavien ohella).

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

kiravuo

Narua on hyvä olla retkellä mukana, mutta käytettävässä muodossa, ei rannekoruna. Sitä narua kun kuluu hissuksiin erilaisiin korjauksiin: vetoketjun vetimiksi, karkuremmin korvikkeeksi, kaman kiinnitykseen, teltan liepeen suksilenkkeihin jne.Itselläni on yleensä 5-10 m 3-4 mm narua, joka toimii pressun kannattimena, pyykkinaruna yms. tilanteen mukaan. Pienempiin korjauksiin on pari metriä 1 mm nyöriä.

Tuo paracord on suhteellisen hyvälaatuista ja käyttökelpoista ja kevyttä narua. Mutta ei siinä mitään maagista ole. Jotain tuon tapaista on kulkenut pari viimeisintä vuotta pyykkipoikapussissa melontaretkillä. Kannattaa ottaa kirkas väri, etteivät ihmiset leirissä kompastele tai hirttäydy niin paljoa.

Survival-varusteena en keksi oikein syytä kantaa narua ranteessa, sen enempää kuin rambo-puukollekaan. Suomen puitteissa sanoisin että henkiijäämiselle tärkeimmät varusteet ovat: kännykkä kuivapussissa, oma järki ja osaaminen, tulentekovarusteet, kuivat vaatteet, kartta ja kompassi, ruoka ja juoma. Varusteille pitää olla käyttö ja useimpien kohdalla sitä käyttöä on harjoiteltava. Esim. koska en osaa saada kalaa normaalitilanteessakaan, en usko saavani sitä survival-tilanteessa. Ja kun en näe luonnossa lintuja läheltäkään, tuskin pystyn pudottamaan niitä ampumalla käpyjä rambo-puukon ritsalla. Vastaavasti, mitä teen narunpätkällä, jos minulla ei ole kuin vaatteet päälläni? Jos minulla on rinkka, voin pitää narun siellä rinkassa.

Survivalismi on toki ihan kiva oma harrastuksensa, mutta se ei lähde siitä, että hankitaan esineitä, vaan että pohditaan henkiinjäämistä eri tilanteissa ja varustaudutaan siihen. Survivalisti esim. saattaa kantaa avaruushuopaa taskussaan ja narulle on suunniteltu käyttö kun siitä tehdään majoite tai heijastin nuotion viereen.

Mutta itse kannan kamat mieluummin rinkassa ja en keksi lonkalta miten joutuisin rinkastani eroon meidän olosuhteissa, rinkka kelluu vedessä ja meillä ei ole pitkiä koskia, pöpelikköön sen toki voi hukata jos lähtee tauolla tallustamaan, mutta itse olen pikkutarkka. Joten voin laskea pysyväni hengissä sen varassa mitä rinkassani on. Meloessa on vähän toinen juttu, mahdollisuus kipata ja katsoa miten tuuli vie paatin, on realistinen. Tässäkään en keksi käyttöä narunpätkälle ranteessa, parempi on pitää kännykkä kuivapussissa liiveissä kiinni (ja tarkistaa pussin kunto säännöllisesti). Pari hätärakettia ja soihtu liivintaskussa ei ole myöskään hassumpi idea. Vielä fiksumpaa on liikkua ryhmässä.

kiravuo

Samu Koski
Käyttäjän Samu Koski kuva

[quote=herra nylppy]

Ai niin, ja tosiaan... Muitakin naruja voi purkaa. Paracordin kestävyys tai rakennekaan ei ole mitenkään ylivoimainen tai ainutlaatuinen missään suhteessa. Ja miksei sitten kunnolla dyneemaa?

Sori skeptisyys, mutta mulle ei tämän paracordin autuus ole selvinnyt, vaikka itse sitä aktiivisesti käytänkin (muiden vastaavien ohella).

[/quote]

Dyneema tulee loppupeleissä helvatan kalliiksi kaikenmaailman mac gyverismiin. Paracord on maagista superlankaa koska jenkkiarmeijan laskuvarjoissa on jotain suunnilleen samanpaksuista nylonlankaa ja siitä joku noheva sotapoika sitten kerran teki kengännauhat ja telttanarun. Ja koska kaikki mitä armeijasta löytyy on aina parasta mahdollista, varsinkin pyyhe ja kenttälapio, niin tämäkin naru on nyt sitten sitä parasta mahdollista.

Kaitsu

[quote=tuhir]

Paracordissa on tosiaan sisällä seitsemän ohuempaa narua, joten tuommoisen 3 merisen rannekkeen purkamalla saa 21 metria narua (24 metriä jos kuori lasketaan mukaan). Survival-tilanteessa tuosta voi punoa vaikka verkon jota käyttää esim. eläinten tai kalojen pyydystämiseen tai kantolaitteena.

[/quote]

On jätkil jutut! Jos luulee, et pyyntihommiin joutuu, ni ostaa suosiolla Honkkarista 27-millin verkon, jo saa syyäkseen hauenpulikoita tai lokkeja. Tollanen 30-metrinen verkko maksaa reilun kybän...

Ahone

Joo seitsemästä narusta punottua köyttä on tämä Paracord. Nimi tulee ilmeisesti siitä, että sitä on perinteisesti käytetty laskuvarjoissa toimintavarmuutensa / kestävyytensä takia. Suomessa sitä saa halvimmillaan 0,29 € / metri ainakin pakkaustukusta.

http://www.pakkaustukku.fi/tuotteet.html?id=14/167

 

Jumi-Jakke

Selvittelin asiaa hieman, markkinoilla näyttää olevan paljon erilaisia naruja, surkeista parempiin. Jenkki selviytyjät näyttävät käyttävän näitä jopa rappelointiin (hullun hommaa mun mielestä). Tilasin Amazonin kautta seuraavan nartsan, pitäisi olla yksi parhaimmista versioista (arvostelut Amazonissa hyvät):

http://www.5col.net/750-Paracord-MIL-C-5040h-PIA-C-5040-Parachute/dp/B00...

Naru pääsee kevyenä repun pohjalle rando ja retkeilykeikoille. Saa rakennettua ainakin hätäahkion jne.

Onko porukoilla kokemuksia ko. nartsojen käytöstä ns. vaativimmissa tilanteissa ?

Hobgob

[quote=Bound]Parachute cord, paracord, p-cord, 550 cord tai siis laskvarjopunos tai -naru... Hyvää nylon narua jossa manttelin sisällä punos ohuempia lankoja. Noita on useampaa eri versiota, mutta tuo 550-vahvuinen (murtolujuus 550lbs) taitaa olla suosituin.[/quote]

Ei pakkaamissani varjoissa ole ollut manttelillista narua. Ne on tosin olleet pelastusvarjoja, joten voihan noita olla manttelillisiakin.

Kelponaruahan se on; pehmeää &yleisnaruxi pätevää esim. vaelluksille, mutta ei se ihmekamaa ole. Telttan varanaruixi paranaru on turhan paksua (1- 2mm oranssi nylonnaru on kevyempää, halvempaa, menee pienempään tilaan &kestää varmasti sen viikon tai 2 varanaruna). &rinkka tjsp. korjaantuu nippusiteillä helpommin. Jos taas kaveria pitäis rotkosta tai railosta kiskoa, niin paranaru on melko huono vaihtoehto. Sitä kun ei ole tarkoitettu kestämään hankausta, joten pehmeänä naruna leikkaantuu nätisti pikku kallionyrhäisystä, jos on pingoitettu edes puoleen murtolujuudestaan. Kuorellinen varustenaru kiipeilystä kestää paljon enemmän kaikkea.

Luulen paracord rannekkeiden olevan hieman kuin kahvipakkauskäsilaukut, tölkinavausrenxukorut jne. Lasku- tai pelastusvarjo, kun menee poistoon, niin pari tusinaa 5-x metristä narua menee haaskuuseen myös. Niistä voi väsäillä lippuja kuuhun &paranarurannekkeita uuvateille iltapuhteina. Arvatkaa kuinka monta projektia on rahoitettu moisella toiminnalla...

kiravuo

[quote=hobgob]Ei pakkaamissani varjoissa ole ollut manttelillista narua. Ne on tosin olleet pelastusvarjoja, joten voihan noita olla manttelillisiakin.[/quote]

Tuo maaginen 550-nyöri lienee puoli vuosisataa vanha speksi, joten oletettavasti polymeeriteknologia on kehittynyt tuona aikana. Yritin vähän googlata, mutta en löytänyt suoraan tietoa siitä, mitä naruja käytetään laskuvarjoissa nykyään.

Sivumennen sanoen, mitä hyötyä narusta, jos ei osaa solmuja? Yleinen solmutaito on nykyään sangen heikko, puolet ihmisistä ei osaa edes solmia kenkiänsä niin että rusetti ei aukea, kun eivät tiedä ämmänsolmun ja merimiessolmun eroa. Minulta on joskus kysytty onko jotain helppoa tapaa oppia solmuja ja valitettavasti ainoa tuntemani tapa on tehdä paljon solmuja, eli harjoitella. Tein joskus ohjeenkin tästä, http://www.kiravuo.net/Melojan-solmuopas.pdf suosittelen ottamaan pari metriä paracordia tai muuta narua ja treenaamaan illalla TV:n ääressä pöydänjalan ympärille. Sitten ei tarvitse ostaa Nite Izen solmunkorvikkeita.

kiravuo

hvesalai
Käyttäjän hvesalai kuva

[quote=kiravuo]Yleinen solmutaito on nykyään sangen heikko, puolet ihmisistä ei osaa edes solmia kenkiänsä niin että rusetti ei aukea, kun eivät tiedä ämmänsolmun ja merimiessolmun eroa.[/quote]

Jos kuuluu yllämainittuun ryhmään (tai muuten haluaa katsoa miten innostunut ihminen puhuu asiasta) , kannattaa katso http://www.ted.com/talks/terry_moore_how_to_tie_your_shoes

Hobgob

[quote=kiravuo]Tuo maaginen 550-nyöri lienee puoli vuosisataa vanha speksi, joten oletettavasti polymeeriteknologia on kehittynyt tuona aikana. Yritin vähän googlata, mutta en löytänyt suoraan tietoa siitä, mitä naruja käytetään laskuvarjoissa nykyään...

kiravuo

[/quote]

http://extremesports.about.com/od/skydiving/a/What-Every-Skydiver-Needs-...

Tuostapa löytyy