1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Windywalk
Hillebergin teltat

Olen lukenut aika paljon teltoista, ja hillebergin teltat on usein mainittu kuuluvan "aivan omaan luokkaansa" erityisesti ulkomaisilla keskustelupalstoilla. Osaisiko joku kertoa mikä niistä tekee niin ainutlaatuisia verrattuna muihin telttoihin (paitsi hinta Biggrin )
Ilmeisesti laatu on ainakin kohdallaan ja ovat suhteellisen kevyitä, mutta laadukkaita ja kevyitä telttoja on paljon muitakin.

kiravuo

Viime vuosituhannen puolella Hillebergit olivat aikalailla omassa luokassaan. Muut hyvät teltat taisivat olla enimmäkseen geodeettisia ja amerikkalaiseen tyyliin sisäteltta ensin pystytettäviä. En ole yrittänyt pystyttää varsinaista geodeettista telttaa kovassa tuulessa, mutta olen käyttänyt joskus tunnin elämästäni saadakseni Tenan Master 3:n pystyyn lumimyrskyssä ja homma otti päähän. Hillebergin tunnelirakenne ja kiristettävät holkit olivat tosiaankin omassa luokassaan tuolloin. (Esim. Fjällrävenin Akkasta ainakin yhdessä vuosimallissa taisivat kaaret olla juuri sen pituisia, että kaaren saaminen pieneen reikään vaati paljon voimaa ja käden ottamisen tumpusta ulos.)

En tiedä tämän hetken markkinatilannetta, mutta ymmärtääkseni esim. Helsportin tunnelit ovat samaa luokkaa. Kaverille löysin pari vuotta sitten 300 eurolla Fjällrävenin kupolin melontakäyttöön, joka ei olennaisesti paljoa eroa Hillebergin 800 euron vastaavasta. Toki ohuemmat materiaalit yms., mutta kesäkäyttöön yhtä hyvä.

Sanaa kevyt en kyllä yhdistäisi Hillebergiin. Ne on tehty kestämään, mikä tarkoittaa reippaita materiaalivahvuuksia. Laadukkaita ne toki ovat, kun avaan teltan oven ja käärin sen kasaan, löydän kiinnitysnipsun siitä minne luonnollisesti ojennan käteni. Mutta eivät täydellisiä, melontakupolin pussissa asuu muutama pyykkipoika, joilla viritän oviaukot optimaalisesti ilmanvaihdon ja auringonsuojan näkökulmasta.

kiravuo

Sokosti Suomujoki

Näissä on mukana aika paljon ns. hintamielikuvaa ja brändilisää. Vastaavia ratkaisuja löytää huokeammallakin. 

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Yksi Hillebergin teltta on kaapissani odottamassa mahdollista käyttöä. Tosin yksinkertaisemmat majoitteet ovat vieneet Hillebergin paikan repussa.

Ehkä Hillebergin teltat ovat hyviä ja huolellisesti mietittyjä, ostamisen arvoisia jos noita ominaisuuksia arvostaa.

Olen tainnut vähän kuolla ominaisuuksille -kunhan on sateelta ja tuulelta suojassa, niin se riittää. Kesä- ja syysretkeilyssä en näe asumusta kovin tärkeänä retken onnistumisen kannalta.

Matwe

Minulla on ollut kaksi Hillbergin telttaa: Nallo 2 (v.2003-2009) ja nyt Nallo 2 GT. Möin tuon kakkosen vuonna 2009 pois käytettynä ja sain siitä vielä muistaakseni 300 euroa.  Maksoin mielestäni reilusti alle 500 eur v. 2003. Nallo 2 GT:n ostin 2009 ja maksoin 590 euroa. Sittemmin hinnat nousseet, mutta tarjouksia on joskus. Harkitsin ulkomaista nettikauppaa, mutta sain Suomesta melkein samaan hintaan, joten päädyin takuu- ym. asioiden hoidon takia aitoon "Suomi"-kauppaan. Jouduinkin asioimaan takuuasioissa, kun yhdestä kaaresta halkesi holkki reissussa (kesti kuitenkin reissun ajan). Korjattiin takuuseen.

Olen ollut tyytyväinen, on kestänyt erittäin kovat tuulet Sarekissa jne. Mutta Helsport ja muutkin merkit varmaan yhtä hyviä. Itse harkitsin jopa Mckinleytä tms. Olisi varmaan välttänyt, mutta päädyin Hillebergiin mm. keveyden vuoksi. Jos hinta eroa on esim. 150-200, niin se ei vuosien saatossa paljon paina. Halpaa yöpymistä kuitenkin maastossa, kun ei tarvitse hotelli/motellimajoitusta maksaa Wink Kevyt teltta mielestäni, pakkauspussi reilu (ei tarvitse survoa) ja kaikki yksityiskohdat mietittyjä.

 

 

Windywalk

Katselin että löytyykö Hillebergejä halvemmalla ulkomailta, mutta näyttää että hinnat ovat samoissa maassa kuin maassa. Mistähän jenkeistä saa tilata retkeilyvarusteita? Tai löytyykö esim. Saksasta kauppaa joka toimittaa ulkomaille? Jenkkien sivuilla tosi monissa paikoissa ei tavaraa toimiteta ulkomaille.

Lukemiseni perusteella Hillebergin kahden hengen teltat alkavat olla kevyitä, yhden hengen teltat taas ovat normipainoissa. Kovasti haaveilin ton Anjan 2 gt:n perään, mutta hinnat oli sitä luokkaa ettei ollut mitään saumaa lähteä sellaista ostamaan. Löysin kuitenkin ihan hyvän tunnelin muualta.

Nyt yritän löytää jostain kahden hengen kupolia jossa olisi se kolmas kaari sijoitettu niin että tulisi vähän sitä eteistilaa lisää. Ovat vaan kovin painavia, ja se kolmas kaari näyttää kaikissa laadukkaammissa malleissa kulkevan "puolesta välistä" telttaa, sen sijaan että etukaarien kohdlta, kasvattaen teltan vahvuutta, eikä eteistä. Yllättävän vaikea löytää niinkin simppeliä telttaa.

Ensimmäiset vuodet vaelsin freetimen pikkukupolilla, jossa oli juuri se kolmas kaari tekemässä eteis tilaa. Maksoi muistaakseni 25 euroa. Nyt se 10v:n jälkeen ei enää pidä vettä, ja turhan painavakin on yksikerroksiseksi teltaksi (2.8kg), joten etsin vastaavaa mallia, mutta kahdella kerroksella, ja painoa ei saisi olla sitä 2,8kg enempää. Ideoita otetaan vastaan!

Joelle

Vähän vertailua:

Vaihdettiin kahden hengen Fjällrävenin Akka Hillebergin Allakiin lähinnä siksi, että pitkälle nukkujalle Akkan sisäteltta oli liian lyhyt. Pussi kastui kostealla kelillä jalkopäästä, jossa viisto sisäteltan jalkopään kangas painui makuupussia vasten. Allakin epäsymmetrinen kupoli / geodeettinen muoto toimii tässä paremmin koska sisäteltan seinä laskeutuu jyrkemmin, mutta toisaalta jäimme kaipaamaan Akkan absidia. Allakissa on nukkujien sivuilla kaksi vinokolmion muotoista absidia, mikä on toisaalta käytössä kiva kun molemmat pääsevät vaikka makuupussista kiinni vieressään olevan rinkkansa taskuihin. Toisaalta absidit ovat ahtaat. Lisäksi sateella ulkoteltan ovi aukeaa siten, että sade pääsee suoraan absidiin.

Ehkä tilavuus/paino -suhde ei ole Allakissa aivan Akkan luokkaa, mutta geodeettinen rakenne kestää esim. suuntaansa vaihtavan tuulen paremmin kuin tunneli. Muistan, kun muutama vuosi sitten Pöyrisjärven Pappilanhaminassa tuuli kääntyi yöllä ja iski sisään Akkan liian ylös jäävän absidin helman alta sisään niin, että meni sisustus uusiksi.

Ja kehuja: Allakin geometria on käsittämättömän hienostunutta, ja sen venttiilijärjestelmän avulla teltan saa ilmastoitua tarkkaan pahimmasta myrskystä keskipäivän helteisiin. Pystyttäminen on kovassakin kelissä helppoa, koska teltta "nostetaan" tukevilla hakasilla kiinni kaariin. Hyvällä kelillä teltta ei tarvitse naruja, ja sen saa pystyyn vaikka kalliolle. Oviaukot ovat nukkujien sivuilla, joten käynti teltaan ja teltasta on todella helppoa verrattuna tunneliteltaan ryömimiseen. Materiaalit ovat parasta, mitä veronmaksaja rahalla saa.

Sokosti Suomujoki

Hillebergit maksaa joka paikassa saman, niissä taitaa olla valmistajan sanelema hintapolitiikka. Valmistajan ja kauppiaan katteet ovat varmasti kunnossa. Kiinnostaisi tietää mitä virolainen ompelija saa teltan teosta, tuskin kovin paljoa.

Saksalaiset kaupat toimittavat melkein pääsääntöisesti ulkomaille. Itsellä on kokemuksia esim. Globetrotterista ja Outdoorfairista. Pääsääntöisesti Saksasta saa esim. makuualustat Suomea huokeammin. Esimerkiksi oma Therm-a-Rest on germaanian kaupasta. Takuuasiat hoituvat kokemukseni mukaan paremmin Saksassa kuin Suomessa, sillä siellä kuluttajansuoja on meikäläisiä parempi ja saksalaisella jämpiydelläkin on osana. Suomalainen taas on useammin potentiaalinen kusettaja.

Jenkkilässä moni ei edes tiedä, missä Eurooppa on, ja kotimaan markkinoillakin elää - ei ole kiinnostusta myydä ulkomaille, paitsi Kanadaan. Lisäksi jenkkilän postimaksut ulkomaille ovat monesti tosi kalliit. Tähän on toisaalta helppo ratkaisu. Hankit itsellesi osoitteen USA:sta ja tilaat tavarat sinne maan sisäisesti. Sieltä osoitteesta ne sitten välitetään Suomeen pääasiassa laivarahtina, omasta mielestä edulliseen hintaan. Itselläni on tämmöinen järjestely Kaliforniassa.

Minulla on muuten tuommoinen kolmen kaaren isolla eteisellä oleva teltta Biltemasta, sitä mallia ei vaan enää taideta myydä ja se on aika arvokas.

Onko nyt siis hakusessa alle 2,8 kg:n kaksikerrosteltta (mielellään kupoli?) yhdelle henkilölle?

akallio

Hilleberg on ollut yleiseltä laadultaan paras omistamistani hyvistä teltoista (Hilleberg Tarra, Fjällraven Akka, Exped Pegasus). Esim. narut lukkoineen ovat omaa luokkaansa ja teltan suunnittelu viimeistellyin. Hillebergit ja ehkä skandinaaviset teltat ylipäänsä ovat aika pelkistettyjä, mikä on minusta pääasiassa hyvä asia.

Hinta niissä on kuitenkin kova. Ainoa tapa saada Hilleberg halvemmalla on käytettynä tai esittelykappaleena. Omani oli esittelykappale Trekistä.

 

vesa

[quote=karskinen]

Olen tainnut vähän kuolla ominaisuuksille -kunhan on sateelta ja tuulelta suojassa, niin se riittää. Kesä- ja syysretkeilyssä en näe asumusta kovin tärkeänä retken onnistumisen kannalta.

[/quote]

Sama juttu, kait se kokemuskin vähentää varustelukierrettä. Just tein talvisen keikan avotunturiin 30 euroa merketissa maksaneen teltan kanssa.

akallio

[quote=vesa]Sama juttu, kait se kokemuskin vähentää varustelukierrettä. Just tein talvisen keikan avotunturiin 30 euroa merketissa maksaneen teltan kanssa.[/quote]

Kuinka paljon tuulta tuo teltta kestää? Itsekin tein juuri talvisen keikan avotunturiin, enkä oikein usko että ihan halvin teltta olisi tullut ehjänä takaisin.

Vähän oudoksuttaa, että varustelukierre mainittiin tässä jotenkin negatiivisena asiana. Smile Mutta joo, pärjää sitä halvemmallakin.

Windywalk

SS kahden hengen kupolia etsin tuolla painolla. Ei tarvitse kestää mitään extreme sää olosuhteita. Ihan suomi mettään ja saaristoon olis sen kanssa tarkoitus mennä, ja kun maa on usein ollut aika kallioista, niin säästyisi tunneliteltan virittelyltä. Aina ei viitsisi pistää tuntia sen säätämiseen.

Ja juuh, halpateltat voi olla oikein hyviä ja kesäkäyttöön riittävät varmasti. Vettä taitavat pitää lähes kaikki tänä päivänä. Sellaiselle reissulle missä saattaa olla rajummat sääolosuhteet otan kuitenkin paremman teltan. Viimeisissä tuulissa olin siitä päätöksestä äärimmäisen kiitollinen Biggrin

Yudi

Itsellä on ollut Tenan, Haltin, Fjellun, MSR:n, GoLite:n ja Hillen telttoja aikojen saatossa. Hille on kallis ja en tiedä ehkä siinä on vähän "EU:ssa tehty" lisää hinnassa, mutta Hillellä on ainakin minun mielestä paras kokonaisuus tarjolla monipuoliseen ja pitkäaikaiseen käyttöön.

Hillen telttoihin saa osia helposti, kaaria löytyy useammasta kaupasta(eri paksuisina), sisä- ja ulkoteltat voi ostaa varaosina ja samoin moniin telttoihin saa kesähelteitä varten erillisen verkkokankaisen sisäteltan. Kaikkiin malleihin on saatavana irtopohjakankaat. Korjaus/muutosspalvelukin on tarjolla useammassa maassa. Hillessä melkein kaikki yksityiskohdat on mietitty, tuuletuksia saa auki monesta kohtaa kun vetoketjuissa on riittävästi vetimiä(Esim. Hellsportissa ei ole), tuuletusaukoissa("talviteltoissa") on useampi kokonaan avattava kangasläppä, ovet saa kokonaan sivuun, jne, jne. Hillet on helppo pystyttää talvellakin käsineet kädessä.

Omaa telttavalikoimaa olen "standardisoinut" Hillebergeiksi, niin kaikki toimii samoilla periaatteilla niin ei tarvitse aina pohtia miten tämä teltta saatiinkaan kasaan. Smile

Kevyt retkeilyyn esim. GoLite on kevyempi ja Tarp:kin toimii hyvilä keleillä kivasti.

Ebayssä yksi firma myy Saksassa Hillen telttoja "tee tarjous" kauppana ja siltä kauppiaalta saa noin 10-15% listahinnasta pois. Tuo kauppias on virallinen Hillen jälleenmyyjä.

Sokosti Suomujoki

Olen tykästänyt myös nykyisellään kupoleihin seuraavista syistä:

- Se on yhtä altis tuulelle, vaikka tuuli kääntyisi. Liian monta kertaa tunnelin kanssa on tuuli kääntynyt ja sitten saa yöllä jännittää kaaret pinkeänä mitä tapahtuu.

- Tilaa on monesti enemmän suhteessa painoon, mitä tunnelissa. Tämä voi olla harhaakin.

- Vapaastiseisovuudesta on oma hyötynsä. Esimerkiksi viime kesänä Islannissa tuli huomattua, että tuhkaan pystytettäessä kiilat eivät juurikaan pidä. Monella tunneloitsijalla oli tuulessa ongelmia ja pitkän matkan päästä roudattiin laavakiviä narujen päälle.

Muutama sananen evoluutiostani: http://sokosti.wordpress.com/2012/03/12/telttojani/

Lähes kaikki teltat pitävät vettä, mutta marketeissa myyty Kuru Inari ei, älkää semmoiseen sotkeutuko.

Biltemasta saa 17 euron kupolin, joka painaa speksien mukaan 1,5 kg. Se on minun seuraava hankinta, ja tässä on muutama muukin budjettijuttu ostoslistalla Biggrin

Jos tinkaiset jonkun muun tavaran painosta 200 grammaa pois, niin tämä voisi olla ihan sopiva vaihtoehto: http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Asuminen-ja-nukkuminen/Teltat/K...

Tuosta vanhemmalla versiolla olen ollut avotunturissa asti ja kestää. Kotipihalla, joka sattuu olemaan aika tuulinen paikka, Haltin teltta hajosi myrskyssä, mutta tuo kesti. Mutta Haltin laadun nyt tietää jokainen, joka on joutunut siitä kärsimään.

Kaikkiaan näyttäisi siltä, että 2-3 kg kupolitelttaa on vaikeampi löytää kuin 1-2 kilon tunnelia.

Tässä vielä jokerit: https://www.globetrotter.de/shop/eureka-keego-2-217035/ ja https://www.globetrotter.de/shop/marmot-limelight-fc-2p-216710/

vesa

[quote=akallio]

Kuinka paljon tuulta tuo teltta kestää? Itsekin tein juuri talvisen keikan avotunturiin, enkä oikein usko että ihan halvin teltta olisi tullut ehjänä takaisin.

Vähän oudoksuttaa, että varustelukierre mainittiin tässä jotenkin negatiivisena asiana. Smile Mutta joo, pärjää sitä halvemmallakin.

[/quote]

Joo ei se teltta paljon kestäkään, mutta kun suojaa lumella niin pärjää, 10min keskiarvotuuli oli samaan aikaan 25ms (ilmatieteenlaitos). Minullakin on kyllä parempaa telttaa, mutta välillä on todella mukava mennä ulos niin, että joutuu ajattelemaan mitä tekee. Se näkemys, että hyvät varusteet suojaavat kaikelta saa ihmiset joskus tekemään todella tyhmiä juttuja, siis hyvät ominaisuudet "ulosmitataan" esim laittamalla hyvä teltta huonoon paikkaan suojaamatta.
No tietysti hyvä teltta on parempi ja käyttöikäänsä nähden ei edes sen kalliimpi.

Yudi

Kyllähän harrastukset menee monesti varustelukierteeksi, kun uusi roina on kivaa ja sitä on mukava hypistellä, tuota ei kai kukaan rehellinen voi oikein kieltää. Biggrin

Toisaalta kun kerran ostaa "kunnollisen" niin se kestää sitten vuosia/vuosikymmeniä. Ainakin talviretkeilyssä rikkoontuva varuste on aika ikävä ja joskus jopa turvallisuusriski.

Kupolit on siinäkin mielessä hyviä, että sitä saa siirreltyä pystytettynä helposti ja huvällä kelillä sen pystytykseen ei tarvitse kuin muutaman kiilan. Hille kupoleissa on myös se hyvä puoli talvikäyttöä ajatellen, että niissä on avattava tuuletusaukko katossa niin höyryt/kosteus ja palokaasut tuulettuvat hyvin tyynelläkin ilmalla.

akallio

Toisaalta jos 30 euron teltta kestää ehkä 3 vuotta, niin "vastaavan" 900 euron Hillebergin pitäisi kestää sitten melkein sata vuotta.

Itse ainakin perustelen näitä telttahankintoja vaivattomuudella ja asumismukavuudella, tietysti sen lisäksi että teltat ovat aika jänniä. Hintaero halpaan telttaan tasoittuu jonkin verran kun miettii koko elinkaarta, mutta taitaa silti jäädä isoksi.

Mikäli aktiivisesti hakeutuu erikoisiin, maisemallisiin ja näin ollen vaativiin paikkoihin telttailemaan, niin silloin laadukas geodeetti on kyllä hyvä teltta.

 

Sademaa
Käyttäjän Sademaa kuva

[quote=Sokosti Suomujoki]

Olen tykästänyt myös nykyisellään kupoleihin seuraavista syistä:

- Se on yhtä altis tuulelle, vaikka tuuli kääntyisi. Liian monta kertaa tunnelin kanssa on tuuli kääntynyt ja sitten saa yöllä jännittää kaaret pinkeänä mitä tapahtuu.

- Tilaa on monesti enemmän suhteessa painoon, mitä tunnelissa. Tämä voi olla harhaakin.

- Vapaastiseisovuudesta on oma hyötynsä. Esimerkiksi viime kesänä Islannissa tuli huomattua, että tuhkaan pystytettäessä kiilat eivät juurikaan pidä. Monella tunneloitsijalla oli tuulessa ongelmia ja pitkän matkan päästä roudattiin laavakiviä narujen päälle.

Muutama sananen evoluutiostani: http://sokosti.wordpress.com/2012/03/12/telttojani/

Lähes kaikki teltat pitävät vettä, mutta marketeissa myyty Kuru Inari ei, älkää semmoiseen sotkeutuko.

Biltemasta saa 17 euron kupolin, joka painaa speksien mukaan 1,5 kg. Se on minun seuraava hankinta, ja tässä on muutama muukin budjettijuttu ostoslistalla Biggrin

Jos tinkaiset jonkun muun tavaran painosta 200 grammaa pois, niin tämä voisi olla ihan sopiva vaihtoehto: http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Asuminen-ja-nukkuminen/Teltat/K...

Tuosta vanhemmalla versiolla olen ollut avotunturissa asti ja kestää. Kotipihalla, joka sattuu olemaan aika tuulinen paikka, Haltin teltta hajosi myrskyssä, mutta tuo kesti. Mutta Haltin laadun nyt tietää jokainen, joka on joutunut siitä kärsimään.

Kaikkiaan näyttäisi siltä, että 2-3 kg kupolitelttaa on vaikeampi löytää kuin 1-2 kilon tunnelia.

Tässä vielä jokerit: https://www.globetrotter.de/shop/eureka-keego-2-217035/ ja https://www.globetrotter.de/shop/marmot-limelight-fc-2p-216710/

[/quote]

 

Yritetäänhän suosia Suomalaisia kauppoja että tulevatkin retkeilijät saa palvelua suomeksi omassa kylässä. Jos hinta on suht sama niin itse ainakin mielummin ostan Partiovarusteesta. Marmot siellä meinaa halvempi kun kyseisessä linkissä

http://www.scandinavianoutdoorstore.com/teltat-ja-majoittuminen/vaellust...

VIKA ON HARVOIN VÄLINEISSÄ

Sokosti Suomujoki

En ole miettinyt aikajännettä teltan ostossa, sillä varusteet kehittyvät niin nopeasti, että 90-luvun rojut ovat jo museokamaa. Toki näkeehän tuolla välillä talebaaneilla kasaritelttojakin. Pisimpään mukana on ollut tuo Bilteman kupoli, 14 vuotta. Kustannus on 4,2 euroa per vuosi. Mutta nykyisellä mittapuulla se on painava (3 hengen, 4 kg).

Mielenkiintoinen huomio, että Marmot on halvempi Härmässä.

Windywalk

Tuo bilteman kevon on juurikin sitä mallia mitä etsin. Vähän on painavan puoleinen, ja loppu kaupasta. Hinnan puolesta olisin voinut harkita kuitenkin.

Mulla oli pystytettynä huhti-lokakuun McKinleyn kolmen hengen kupoli isolla eteisellä tuolla maastossa, hyvin auringolle, tuulelle ja sateelle alttiilla paikalla. (köyhän kesämökki). Kaksi kesää se kesti, mikä antoi sille elinpäiviä n.300.

Mielestäni aivan loistava teltta, aina se oli kuiva kun sinne meni, vaikka välillä hieman jännitti kun oli niitä rajuja tuulia pitkin kesää, että onko se vielä paikoillaan. SIelä se kuitenkin odotti pystyssä viikosta toiseen.

Kangas haurastui (veikkaan että pahin tappaja oli aurinko) ensimmäisen kesän aikana niin että kun toisena kesänä sen railakkaasti pystytin, tempasin yhden kaaren suoraan kankaasta läpi, mutta onneksi vaan sille tarkoitetun tunnelin kankaan läpi, ei itse teltan, ja se pysyi ehjänä sinne syyskuulle asti, kun eteiseen tuli reikä (saattaa johtua siitä että puusta oli pudonnut sen päälle joku oksa niissä tuulissa). Lokakuussa kuitenkin majailin siellä vielä muutamaan otteeseen kun olin paikannut reiän jeesusteipillä ja maalarinteipillä ja muilla vastaavilla erityisesti telttakankaan paikkaamiseen suunnitelluilla materiaaleilla Biggrin

Sokosti Suomujoki

Tuosta Bilteman Kevonista saat riipaistua muuten sen 200 grammaa pois, kun hommaat siihen lasikuituisten tilalle alumiinikaaret. Toki ne ei ole sitten ilmaiset nekään.

kiravuo

Muistaessani totean, että vapaastiseisovat kupolit kannattaa kiinnittää edes yhdellä narulla johonkin tukevaan. Nimim. teltta kerran järvestä uimalla haettu.

kiravuo

Windywalk

Heh, oliko vesi lämmintä?! Pitäisikö siis uutta telttaa ostaessa panostaa kelluvuuteen...

Mulla on kerran teltta löytynyt n. 20m päästä ison kiven päältä. En tähän päivään mennessä ole keksinyt miten se sinne joutui, kun mielestäni olin kyllä kiinnittänyt sen kiiloilla maahan... sitä en muista missä ne kiilat loppuen lopuksi olivat.

Ainoa selitys minkä keksin oli että joku hirvi oli närkästynyt ja päättänyt poistaa sen kulkureitiltään. Sen verran oli papanoita maastossa...

Windywalk

Piti kysyä niistä telttakaarista, mistä niitä yleensä voi tilata? Tekevätkö mittatilauksena ja mitä sellainen maksaa?

Yudi

Kaaria on valmiiksi tehtyinä, monissa kaupoissa jopa varastotavarana. Ainakin Trekkillä oli varastossa. Varmaan partiokaupoista löytyy tai tilaavat niitä maahantuojalta. Samoin varmaan muiltakin Hilleberg:n jälleenmyyjältä niitä pitäisi saada. Tosin moni kauppa ei saata olla kiinnostunut tilaamaan yhtä kaarta...

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Kannattaa kurkistaa myös shelby.fi:n tarjonta: Retkeilytarvikkeet>Majoittuminen>Telttakaaret

Sokosti Suomujoki

Shelbyllä alumiinikaari 22 euroa metri. Ebayssä 360 cm pitkä alumiinikaari 15 euroa kotiin kannettuna. Eli Ebay ja hakusanaksi alloy (tai aluminum) tent poles. Ebaysta on mulla pelkästään hyviä kokemuksia (ja Shelbystä toki myös).

Windywalk

Se bilteman kupoli oli siis kaupasta loppu. En löytänyt mistään vastaavaa. Kaivoin siis kaapistani Easy campin 3 hengen teltan, ja tilasin siihen alumiinikaaret ebaysta.

Kun vielä vaihdan vähän kevyemmät kiilat, niin teltta painaa alle 3kg. Kokoisekseen suhteellisen kevyt, ja koska teltta on suunniteltua isompi, ei sitä eteistäkään tarvitse niin kiperästi kun rinkka mahtuu sinne sisälle.

On sitten tullut hommattua neljä telttaa tänä keväänä, jokohan se riittäisi? Smile

Cooler

[quote=kiravuo]

Muistaessani totean, että vapaastiseisovat kupolit kannattaa kiinnittää edes yhdellä narulla johonkin tukevaan. Nimim. teltta kerran järvestä uimalla haettu.

kiravuo

[/quote]

Kyllä juuri näin... Suosittelen muutoinkin samaa kikkaa kuoritakille jos sen ottaa pois päältä kovalla tuulella syystä tai toisesta.

Näiden mokien myötä on tullut opeteltua kikka jos toinenkin. Esim, telttapussissa sojottaa kaksi kiinnityslenkkiä jotta voi kiinnittää suoraan maahan ennenkuin ottaa ulos kuljetuspussista. Muutoinkin pari kiilaa kulkee erillään sivutaskussa, jos tarvii esim. kuumalle kattilalle laskupinnan rutikuivalla pellolla, tai juuri kiinnittää takki maahan.

Nimimerkillä: Kerran talvella pitkin jäistä peltoa takin perässä juosseena.

Kerran luulin olevani väärässä - Erehdyin

Korpijaakko

Ensimmäisen viestin kysymykseen komppaisin muitakin Hillestä tykkääviä vastaajia:

- laadukkaat materiaalit (erityisesti telttakangas on PALJON parempaa kuin monissa edullisemmissa teltoissa)
- hyvä ja laadukas työnjälki
- hyvin mietityt yksityiskohdat ja rakenne
- varaosien ja korjauspalvelun (nykyään virallinen taho myös Suomessa)

Edellä mainitut näkyvät hinnassa, mutta tietysti siinä on myös brändin tuomaa lisää. Mutta vanhan sanonnan mukaan tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa. Eikä aina maksajakaan, jos maksaa siitä mitä tarvitsee. Eivät kaikki Hilleä kaikkeen käyttöön tarvitse, mutta tietynlaiseen käyttöön sieltä löytyy yhdet parhaista vaihtoehdoista.

Itselläni on tällä hetkellä neljä Hillen telttaa (joista kolme Keron 3 GT:itä). Olen ollut tyytyväinen, vaikka toki parannettavaakin olisi. Harvoinpa kaupasta saa mitään varustetta juuri sellaisena kuin tahtoo vaan aina pitää vähän itse tuunata tai sitten tehdä kokonaan itse ja kun taidot ei riitä vaatimukset täyttävän teltan tekemiseen tyydyn ostamaan ja tuunaamaan. Vanhin teltta taitaa muuten olla 90-luvun lopulta (tai 2000 alusta) ja on ollut varsin kovassa käytössä toistakymmentä vuotta. Yhä toimiva peli. Reikiä ja paikkoja toki on ja sisäteltan kuminauhat olen vaihtanut, samoin kaaria, mutta edelleen toimiva kokonaisuus ja kangaskin on vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Ja muuten, oman käsitykseni mukaan jälleenmyyjien katteet eivät ole Hillejen kohdalla järin korkeat, se lienee osasyynä yhtenäiseen hintaan ja maahantuojien laskevaan kiinnostukseen. Hillellä itsellään on varmasti katteet kohdallaan ja sinänsä hyvä niin, jotta toiminta voi jatkua.