1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Windywalk
Lämpimistä vaatteista...

Olisiko suositella mahdollisimman lämmintä väliasua. Siis lämpöalusasun päälle. Monet fleece väliasut ovat olleet pettymys. Kukahan tekisi oikeasti lämpimiä fleece asuja? Myydäänkö tänä päivänä missään villahousuja. En itse ikävä kyllä osaa kutoa. Uskon että villa olisi kuitenkin kaikkein lämpimin vaihtoehto.

Ja toinen kysymys villapaidoista. Mikä villapaita olisi lämpimin ja mukavin vaellukselle. Käytössä on ollut armeijan perus villapaita jossa on vahvistetut olat ja kyynärpäät, mutta koen sen aika kömpelöksi ja tilaa vieväksi. (talvi untuvapussi + tämä villapaita = rinkka täynnä) Löytyykö jostain kevyempiä ja parempia vaihtoehtoja?

Jokke

Oon huomannut että perinteisillä markkinoilla on villahousujen, sukkien ja paitojen myyjiä. Epäilen kyllä niiden toimivuutta vähänkään liikunnallisissa harrastuksissa, ovat paksuja ja aika painavia kuten oot siitä intti villapaidasta huomannutkin. Oman kokemukseni perusteella villa kyllä toimii, mutta vain merinotyyppisenä ja alusvaatteena. Ootko kokeillut jo kahta väliasua, ensin mikrofleece ja sitten paksumpi päälle. Myös fleecekanakan tyyppillä on iso merkitys, laatuun kannattaa satsata. Ja onhan sekin mahdollisuus että käyttää kuoritakin alla kevytuntuvatakkia väliasuna.

Mikael

Noita merinovillaisia alusasuja tehdään paksummasta ja ohuemmasta kankaasta. Esim Ortovoxin 240 "sarjan" villasta tehdyt paidat ovat suht lämpimiä ja paksuja. Jos sen alle tai päälle laittaa vielä ohuemman paidan, kyllä sillä aika kylmässä pärjää. Ihan omaan kokemukseen perustuen....

Hercules

Likkeessä tarkenee, kun on merinoalusasu alla ja jotain kuorta sen päällä, joka pysäyttää tuulen vielä -30*c. Sitten untuvatakki taukotakiksi, niin avot! 

Perusjutut:

1. liikkeelle lähtiessä saa olla vähän vilu. Jos meinaa tulla hiki, pitää keventää tahtia tai avata ventilaatioita. Ja sitten tauolla lämmintä kunnolla päälle. 

2. Eniten haihduttaa pää ja kaula, eli kunnon kauluri ja pipo/huppu on melkein tärkeämpiä kuin alusasut.

 

Alusasuissa oon ite siirtynyt seuraavaan: reikäkalsariasu (esim. Finnsvala) ja siihen päälle oikein kylmällä merinot. Jättää hyvät lämpötaskut ihoa vasten ja hengitys toimii paremmin kuin pelkällä merinolla. Lisäksi tuo reikäkalsariviritys toimii hyvin myös makuupussissa, niin välttää vähän aamuhorkkaa jos nukkuu taivasalla.

Porcus se movet

Korpijaakko

[quote=Hercules]

Likkeessä tarkenee, kun on merinoalusasu alla ja jotain kuorta sen päällä, joka pysäyttää tuulen vielä -30*c. Sitten untuvatakki taukotakiksi, niin avot!

- -

[/quote]

Voi olla, että olen vilukissa mutta kun mittari näyttää about -30C ja alle ja tuulee, niin ei tule kuuloonkaan, että pärjäisin yhdellä aluskerrastolla (vaikka olisi aluskerrastoksi paksukin) ja kuorilla (itsellä yleensä paksua Gore Proshelliä), kyllä silloin on väliasu paikallaan ja tarvittaessa vielä lisää muita lämmönsäätelykerroksia (esim. untuvaliivi kaiken päälle). Tietysti voi pärjätä jos oikein kovaa rehkii, mutta sitten tulee hiki ja jossain vaiheessa väsy. Jos sellaisella tasaisella 100-120 sykkeellä työstää, niin ainakin itse kaipaan enemmän vaatetta noin kylmässä.

Verkkoalusasu saa kyllä minultakin ääniä jos riskinä on, että joutuu hikoilemaan. Itse käytän Acliman merinoverkkoa ja siihen päälle sitten lisää kerroksia olosuhteiden mukaan.

Mielestäni ketjun aloittaja vähän oikoo kysymyksessään. Tietysti jos tietää, että lämpimämpi fleece tai villapaita on se, mitä tarvitaan, niin sitten sellainen pitää löytää. Mutta sen lisäksi tai sijaan voi olla muitakin ja ehkä parempiakin ratkaisuita riippune käytöstä ja tarpeesta. Kaikeasta päätellen käyttö on talvella kylmässä rinkkaselässä liikuttaessa. Tarvitaanko asua liikkumisen ajaksi/jatkuvasti vai tauoille ja leiriin? Pitääkö olla nimenomaan väliasu, eikö esim. untuvaliivi kuoren päällä kävisi? Millainen alusasu/alusasut on käytössä välikerroksen alla? Asiat ei aina ole niin yksinkertaisia kuin mitä kaupan/Goretexin/muun markinatahon kerrospukeutumisesite antaa ymmärtää. Tai on ne sinänsä, mutta makuja on monia.

Jos se lämpimämpi välipaita nyt kuitenkin on varmasti paras ratkaisu niin... Villaa ei saa pakkautumaan erityisen pieneen tilaan, joten siellä ei ole voittoja. Jotkut villat ovat toisia lämpimämpiä, esim. myskihärkä, angora, jne. Eli niistä saattaa saada ohuemmalla kerroksella saman lämmön. Itse kuitenkin kallistuisin fleeceen, paksu villa ei ole ystävä maasto-oloissa kastuttuaan. Fleecen puolelta Polartecin 300-painoiset paksut perusfleecet ovat muistaakseni lämpimimpiä, mutta taas paksuja möykkyjä. Erilaiset pörröiset fleecet ovat lähes yhtä lämpimiä, mutta pakkautuvat pienempään tilaan. Ja sitten jos kuori ei ole 100% tuulenpitävä, niin tuultapitävillä fleeceillä voi saada enemmän lämpöä, esim. Polartecin Windbloc-fleecellä. Se pitää tuulen lähes 100%, mutta ilman kalvoja eli hengittääkin.

akallio

Oma ratkaisu villapuseron suureen kokoon oli kevytuntuvatakki ilman huppua. Voi pitää kuoren alla tai päällä. Pakkautuu ainakin tosi pieneen, eikä nykyään enää maksa niin paljon. Jos pakkautuvuus on tärkeää, niin kyllä sen sitten melkein pitää olla jollakin höttömateriaalilla täytetty takki, ei kai mikään yhtenäisestä materiaalista tehty vaate pakkaudu erityisen hyvin.

Suomen armeijan villapusero on kyllä oma suosikki sinänsä, onhan sellainen mukavampi pitää kuin takki. Mutta jos vaihtoehdot on untsikka repussa tai villapusero kotona komerossa, niin...

b3

Käytän fleesivälihousuja ja yläosassa ohuempaa tai paksumpaa merinovilla aluspaitaa. On pikkasen nihkeä jos kastuu hiestä kunnolla. Repussa paksu untsikka, jos tuulee siihen päälle kuoritakki. Kyllä se villapaita olisi kiva vaikka Norjalainen mutta kun ei se mahdu mukaan. Kesällä käytän aika usein villapaitaa T- paidan päällä, vähän viileämmillä keleillä ihan kelpo ratkaisu eikä ole liian kuuma.

beisik

Mites muuten untuvahousut, niistä kuulee harvemmin käytettävän, mutta eikö ne sopisi hyvin untuvataukotakin pariksi. Ja jalkaan kävellessä powerstrech housut esim. ne on pikkaisen lämpimämmät kuin normilämpökerraston housut. Katselin netistä että kevyimmät untuvahousut on jotain 250grammaa tms. (Miksi niitä ei käytetä yleisemmin? Suomen kaupoissa noita ei hirveästi näy)

Windywalk

Kiitoksia vinkeistä. Ja siis vähän tarkennusta.

En ole mihinkään koviin pakkasiin nyt menossa, vaan vuoristoon jossa sää vaihtelee. Tuuli on ehkä suurempi viilentäjä kuin pakkanen. Mutta olen äärimmäisen palelevainen ihminen.

Villapaita etsintä liittyy puhtaasti taukoihin ja illalla istuskeluun vaelluksen jälkeen. Sen ei siis tarvitse olla mikään Super mukava liikkumiseen vaan lähinnä kevyt, lämmin ja pakattavaa kokoa. Kevyt untuvatakki olisi varmasti hyvä vaihtoehto, mutta sen hinta nousee kyllä reilusti villapaidan yläpuolelle, ja yritän jollain tapaa pitää kustannukset nyt matalampina, kun on tullut tässä vuoden aikana tehtyä niin paljon investointeja muihin varusteisiin Biggrin

Fleeceä nyt suunnittelin väliasuksi, koska en keksinyt muutakaan. Alusasuja on Haltin, Raiskin lämpöalusasut (en tiedä millä nimellä kulkee, mutta pehmeät sisäpuolelta ja sileät ulkopuolelta. Ne ovat lämpimämpiä kuin mikään fleece tai merinovilla kerrasto mitä omistan.

Välikerros siis puuttuu lisäämään lämpöä vaeltaessa, ja tällä hetkellä omistamani fleecet eivät ole lämpimiä. Takki on täysin tuulenpitävä. Ei varsinainen vaellustakki, lähinnä kait purjehdukseen suunniteltu, mutta koska pitää hyvin vettä ja tuulta, niin sopii tällä hetkellä tarkoitukseen ok.

Kaitsu

Ihan suomalaisia villahousuja myydään markkinoilla toreilla. Isä-Seppo, 81 v., hiihtää reilun tuhat kilsaa talvessa, päivittäin kolmen neljän tunnin lenkkejä, kun matka ei enää hirviän nopiasti etene, oli pakkanen mikä hyvänsä, ja aina on villavälihousut yllä. Hyviä halpoja täysvillaisia paitoja saat Dressmannista. Ittekin käytän kylmimmillä keleillä vielä fliissin päällä, sekä hiihdellessä että pilkillä.

akallio

Meillä on "untuvahousut" käytössä taukotakin kanssa, tosin ovat keinokuitutäytteellä, mutta sama ajatus. Pitää olla ylös tai jopa kokonaan avattavat lahkeet, niin saa puettua hiihtohousujen päälle. Kun on taukotakissa huppu päällä ja maski naamalla, niin sillä varustuksella pitää taukoa tai väsää leirissä jo melkoisissakin olosuhteissa.

Windywalk, ei ne kevytuntuvatakit niin mahdottoman kalliita ole. Jo 50 eurolla saa.

 

b3

Mulla on milletin untsikka, vähän kallimpi, mutta kestää kauan. -20 pakkasella menee pelkän aluspaidan kanssa koiran ulkoilulenkillä.

panuj
Kaitsu

[quote=panuj]

http://www.patagonia.com/us/product/mens-nano-air-hoody?p=84260-0

[/quote]

 

No miksei tää: http://www.bogner.com/de-de/sport/herren/ski/skijacken/daunenjacke-ashto...

 

Nyt ihan oikeesti: kaikki ei oo niin vitun rikkaita! Minust kolmesataa egeä jostain toppatakista on ihan älyttömän paljon, vaik käynkin töissä. Jos massii on ihan vitusti, ni mikäs sitte. Tässä ketjussa oli kyl kysymys jostain viksummasta.

Hobgob

Kaitsu eix sua yhtään sureta eläinten kidutus.. Kato, jos ostaa tonnin haahkan untuvarotsin, niin se on luomua, eikä siinä ole tapettu montaa haahkaa, koska haahkan untuvaa tarvitaan paljon vähemmän. Vaikka ostais Fjellun tai Patagonian halvemman rotsin, niin silloinkin on PAREMPI ihminen, kuin ne, jotka on köyhiä, koska Fjellun &Patagonian rotsien untuva ei ole peräisin elävänä kynityistä hanhista. Jokeista pätsiä kohti on siis kasvatettu OMA hanhikanta, jonka kinukit ovat sitten toimittaneet jenkkeihin hanhipurilaisten raaka-aineexi. Yhtä, ehkä jopa vapaana viipottanutta, untuvahanhea kohtaan tarvitaan varmaankin ainakin 3 tehotuotantoteurashanhea, jos ei enemmän &tämä on ekologiaa, koska:

A) 1 hanhi kärsi viittä kertaa vaan 3 hanhea teurastetaan kerran KIVUTTOMASTI.
B) jenkit lihoivat hieman lisää tai
C) tehotuotetut eläimet pierivät hiilidioxidia ilmakehään ainakin kaksinkertaisen määrän &söivät rehua enemmän.

F) (=failure) Ei mikään edellisistä, koska Patagonia &Fjellu on selkärangattomia viherpeseviä populistifirmoja... Unohtamatta pikku juttua; toisen kyninnän untuvat ovat parempi laatuisia kuin ekan, mutta kuka voisi ITKEMÄTTÄ pukeutua rotsiin, jonka takia hanhet on kärsineet!

kiravuo

Ostin pari vuotta sitten Patagonian "Nano Puff" pusakan ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen.Pakkautuu taskuunsa pieneksi ja on lämmin mutta kevyt. Ja keinokuituisena ei välitä pienestä kosteudesta. Ei kaikkein halvin, mutta hyvästä kannattaa maksaa, tuo pusakka on päällä suunnilleen ensimmäisenä kun tulee vähän viileä olo.

http://www.patagonia.com/eu/enFI/product/mens-nano-puff-pullover?p=84021-0

Toinen suosikki on norjalainen villapaita, sellainen klassinen mustaruutuinen valkoisella pohjalla. Ilmava ja löysä, hengittää hyvin ja muuttu lämpimäksi kun heittää tuulikerroksen päälle. Minulla oli joskus sellainen militäärityylinen paita, mutta se tuntui aina painavalta ja jotenkin ahdistavalta. Villapaita sopii muuten hyvin esim. konevoimalla lasketteluun, ylös mennessä hississä se lämmittää ja alas mennessä kun kroppa tuottaa lämpöä, viima pääsee paidasta läpi.

Pusakka ja villapaita -kombo toimii hyvin tyynynä melontaretkellä. Taittelen villapaidan kotona huolellisesti tasapaksuksi ja työnnän sen retkityynyliinan sisään ja käytännössä paita ei tule tyynyliinasta ulos, ellei tule tosi kylmää säätä, toimien siis erinomaisena varavaatteena. Nukkumaan mennessä sullon vielä Patagonian pusakan tyynyliinan sisään, niin että korvani ei joudu nojaamaan tiiviimpään villapaitaan, vaan saa maata untuvanpehmeän keinokuitutäytteen päällä. Meillä ei retkellä kärsitä.

Kysyjälle en osaa antaa tarkkoja neuvoja, itselläni on urheilukerrasto, sen päälle mikrofleece ja kuori päällimmäiseksi riittänyt ulkona liikkumiseen kovimmillakin pakkasilla ja tauolla tulee sitten tämän päälle untuvatakki ja/tai -housut. Sulan maan aikaan sitten mikrofleecet jäävät kotiin ja untuvien sijalle tulevat tuo pusakka ja/tai villapaita. Hommassa auttaa se, että on harrastanut useamman vuosikymmenen ja tehnyt hankintoja silloin kuin löytää hyvän tarjouksen. Esim. untuvahousut löytyivät Haltin outletistä satasella ja ovat paksut kuin pääministerimme selfie-kansio. Alle 20 asteen pakkasella en voi edes käyttää niitä samaan aikaan untuvatakin kanssa, joka sekin saa Michelin-ukon vaikuttamaan anorektikolta.

Fleecejen suhteen olen muuten pettynyt windstopperiin. Painaa, hengittää huonosti ja toiminta tuulella on vähän kyseenalaista, kun eriste on tuulisuojan ulkopuolella.

Untuvista tuli muuten juuri kuunneltua podcast: http://www.theoutdoorsstation.co.uk/2014/01/no-366-down-insulation-the-f... ei mitään järisyttävää uutta tietoa, mutta jos aihe kiinnostaa, tuossa haastatellaan takki- ja makuupussivalmistajaa.

kiravuo

Korpijaakko

[quote=Mirawalk]- -

Fleeceä nyt suunnittelin väliasuksi, koska en keksinyt muutakaan. Alusasuja on Haltin, Raiskin lämpöalusasut (en tiedä millä nimellä kulkee, mutta pehmeät sisäpuolelta ja sileät ulkopuolelta. Ne ovat lämpimämpiä kuin mikään fleece tai merinovilla kerrasto mitä omistan.

Välikerros siis puuttuu lisäämään lämpöä vaeltaessa, ja tällä hetkellä omistamani fleecet eivät ole lämpimiä. Takki on täysin tuulenpitävä. Ei varsinainen vaellustakki, lähinnä kait purjehdukseen suunniteltu, mutta koska pitää hyvin vettä ja tuulta, niin sopii tällä hetkellä tarkoitukseen ok.[/quote]

Jos kerran aluskerrastot ovat lämpimämpiä kuin mikää fleece tai merinovilla, niin eikö en kävisi myös välikerrokseksi? Itse ainakin käytän usein kahta ohutta "aluskerrastoa" päällekäin, ja joskus taas yhtä oaksua fleeceä suoraan iholla. Olosuhteiden mukaan.

Jos rahat on tiukassa, niin kannattaa katsella nykyaikaista armeijaylijäämää. Löytyy hyvää kamaa kohtuullisella hinnalla. Esim. keinotoppaa välikerrokseksi tai paksua pörröfleeceä.

Untuvahousuihin: Mielestäni untuvahousut ovat usein tarpeettoman järeät jopa kylmissä oloissa. Päivän aikana lyhyillä tauoilla pärjää ilman, jos pitäisi pukea, riisua ja pakata vielä untuvahousutkin, niin siinähän se tauko menisikin (ja minulla on ollut housut täyspitkillä "irtoavailla" sivuvetskareilla). Leirissä taas ollaan usein joko tulilla, lämpimässä teltassa tai lämpimässä tuvassa tai ainakin voi verhota jalkansa muutenkin mukana olevaan makuupussiin. Joskus toppahousuille toki on käyttöä, mutta silloin jo ihan "intersporttien perustoppahousuilla" saa paljon lisää lämpöä.

Housujen sijaan yllättävän pätevä varuste on toppahame irtoavalla vetskarilla. Helppo pukea ja riisua vaikka sukset jalassa (käyttöajatukseltaan samantyyppinen kuin toppaliivi) ja lämmittää herkästi paleltuvia ruumiinosia. Ja koska skotitkin käyttää kilttiä, niin miehekkyys ei voi olla esteenä. Biggrin

Mava

Aihetta sivuten: http://ainaylamaki.blogspot.fi/2014/11/talviretkeilyn-abc.html

Mitään asiallista lisättäväähän mulla ei tietenkään ole. Hyrr.

lavitsa

Tämä ei suoranaisesti liity alkuperäiseen avaukseen, mutta:

Useampi vuosi sitten vetäisin toppahousut jalkaani eikä entiseen ole sen jälkeen ollut paluuta. Housut maksoivat noin neljäkymppiä ja niissä on täysipitkät vetskarit. Täyte mitä lie perusvanua, merkki muistaakseni Dobsom. Enää ei ahkio liikahda ilman että housut ovat mukana. Jos olisin grammari luonteeltani, Korpijaakon mainitsema hame olisi varmasti kova juttu.

Keinokuitutakkeja on ollut käytössä pari. Niiden ongelma on lyhyt käyttöikä. Kuitu painuu kasaan ja parin kolmen talven jälkeen takki käy kylmäksi. verrokkina on untuvatakki, jonka hankin ennen ensimmäistä kuitutakkia. se on toki rähjäinen, mutta lämmittää lähes yhtä hyvin kuin uutena.

 

marita

Villapaidoista itselläni on kokemus, että islanninlampaan villasta tehty paita pesee suomiversion. Tilaa vie rinkassa kumpikin, mutta islantilainen versio on paljon kevyempi ja pehmeämpi päällä = käyttömukavuus parempi. Saattaa olla myös lämpöisempi, tähän minulla ei ole laittaa tieteellisiä faktoja, mutta oma käyttökokemus on ollut tämä:)

Paita voi olla vähän haasteellinen ostettava, en tiedä. Mutta olen kuullut että lankoja ainakin saisi suomestakin. Eikun puikot heilumaan Wink

 

 

Highlander

Pääseepä aineskin asian kanssa Islantiin Wink

vesa

[quote=lavitsa]

Tämä ei suoranaisesti liity alkuperäiseen avaukseen, mutta:

Useampi vuosi sitten vetäisin toppahousut jalkaani eikä entiseen ole sen jälkeen ollut paluuta. Housut maksoivat noin neljäkymppiä ja niissä on täysipitkät vetskarit.

 

[/quote]

Komppaan täysillä. Minä kans hankin takavuosina toppahousut täyspitkillä vetoketjuilla hintaan 30e. Todella hyvä ostos, ei tarvitse hikoilla liikkuessa kun on kevyemmät housut jalassa ja sitten lämpöä tarvittaessa nykäisee repusta topat ja vetäisee jalkaan vaikka sukset jalassa ja taas pois kun matka jatkuu.