1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Peksi
Vesipelastustarvike lumivyöryssä

Toimiskohan tämmöinen lumivyöryssä yhtään ABS tyyliin? ?

HannuV.

Tarkoitatko sitä tummabikinistä vai valkopilkkuista?

Henkka

Kannattaa ehdottomasti kokeilla.

hvesalai
Käyttäjän hvesalai kuva

[quote=Peksi]Toimiskohan tämmöinen lumivyöryssä yhtään ABS tyyliin? ?[/quote]

Hyvä kysymys, mietitäänpä.

Nestemäisessä aineessa kellukkeen toiminta perustuu nosteeseen. Nosteen suuruus saadaan, kun tunnetaan kellukkeen syrjäyttämän veden massa ja kellukkeen oman massan erotus. Veden ominaispaino on 1000kg/m3, eli 1kg/litra, joten 50 litran kelluke syrjäyttää noin 50 kg vettä ja sen noste on siis vastaava määrä (eli 50 daN).

Jos lumivyöryssä liikkuvaa lunta ajattelisi nesteenä, voisi yrittää laskea mikä on saman kellukkeen antama noste siinä. Lumen ominaispaino on vettä pienempi, joten vastaavasti kellukkeen noste on siinä pienempi. Hyvin asettunut, painava lumi voi painaa esim. 300kg/m3, eli 300g/litra. 50 litran kelluke syrjäyttäisi siis 15kg lunta ja noste vastaavasti 15daN. Kevyt pakkaslumi on vielä tätäkin paljon kevyempää. Kelluke ei siis toimisi kovin hyvin.

Lumi ei kuitenkaan ole neste, joten noste ei yksinään selitä sitä, miten lumivyöryssä kierivä ihminen kulkeutuu joko pinnalle tai pohjalle. Lumivyöryssä lunta voi myös ajatella ikään kuin leegopalikoina. Vaikka kaikkien leegopalikoiden ominaispaino on sama (ne ovat samaa ainetta), silti pienet palikat painuvat pohjalle ja suuret jäävät pinnalle kun leegolaatikkoa ravistelee.

Näistä kahdesta syystä lumivyöryrepun ilmatyynyjen tulee olla paljon suurempia, kuin vedessä käytettävän kellukkeen. Lisäksi lumivyöryrepun ilmatyynyillä on päätä suojaava vaikutus.