1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
J-N
BC-mono, BC-side ja luisteluhiihto

Olen miettimässä uusia luistimia retkiluisteluun. Pitäisi saada irtokantainen luistin ja vesitiivis mono. Retkiluistelupuolella ensimmäisenä vaihtoehtona on BC-siteet ja -monot. Siteet joutuvat tuossa touhussa välillä aika koville ja BC-monoissa löytyy vettä pitäviä vaihtoehtoja.

Samalla tekisi mieleni siirtyä perinteisen hiihdosta luisteluhiihtoon. Tähän touhuun en millään raaskisi ostaa monoja erikseen eli pitäisi pärjätä samoilla kuin jäällä luistelussa.

Mitenköhän nuo BC-monot ja BC-siteet soveltuvat luisteluhiihtoon?

akallio

Onhan ne BC-monot tyypillisesti melkoisen järeitä luisteluhiihtoon. Ongelma saattaa olla tuo vedenpitävyys, koska kevyemmät monot ei ole vedenpitäviä. Mietin myös, että saako BC-sidettä luistelusukseen leveyden puolesta?

Monet retkiluistelee luisteluhiihtomonoilla, mutta ne on toki aika hanurista retkiluisteluun, jossa paino on sanalla retki.

Timoa

"Mietin myös, että saako BC-sidettä luistelusukseen leveyden puolesta?"

Salomonin luistelusiteissä, bc, ja rottafellan vastaavissa reijät on yhtä leveällä toisistaan joten saa kiinni.

niilo

Olen retkiluistellut varsin aktiivisti 30v. Salomonin SNS luisteluh.monoilla ja SNS-profil-siteillä, ei mitään huomautettavaa setin toimivuudesta, kilpamallin monoissa vedenpitävää rakennetta on varsin korkealle kohti nilkkaa. Profil-side on mielestäni parempi kuin Pilot, koska pilotissa on vikaantumisherkkä päkiälinkku. En lähtisi BC-kamoihin ollenkaan, ei oikein mitään etua.

akallio

Oman käsityksen mukaan luisteluhiihtomonot ovat kömpelöitä ja todella liukkaita kävellä, kun taas BC-monot ovat talvivaelluskenkiä. Etu on selvä, jos yhtään pitää kävellä, kuten retkiluistellessa helposti on. Vai onko niitä vaelluskengänkin veroisia luikkamonoja?

niilo

Retkiluistelussa kävelytarve on yleensä vähäinen, ja esim. lumisessa metsässä noilla kilpamonoilla kavelee ihan näppärästi, kovemmilla alustoilla aikamoiset kopukat mutta onnistuu. Lisäksi kilpamonot tietysti loistavat siihen toiseen lajiin, luisteluhiihtoon. En tosiaan ole edes harkinnut BC:tä vaikka noita maileja kankussa riittävästi.

niilo

Viele senverran kysyjälle että BC ei todellakaan sovellu luisteluhiihtoon varsinaisilla luisteluhiihtosuksilla.

akallio

Kirjoitit tuossa aiemmin, että BC-kamoista ei ole mitään etua retkiluistellussa, noin niinkuin yleisenä totuutena. Ja sitten toteat, että retkiluistelussa kävelytarve on yleensä vähäinen. Selvästikin sinun retkiluistelusi on aika erilaista kuin vaikkapa minun retkiluisteluni, eivätkä sinun kokemuksesi välttämättä yleisty ihan kaikkeen.

Omaan retkiluisteluun liittyy välillä paljonkin kävelyä, johon BC-monot ovat huomattavasti paremmat. Ne ovat myös mainiot kun pysähdytään pidemmällekin tauolle. Omat monot ovat aika järeät ja vedenpitävät (Crispi Stetind), mutta silti ne ovat myös oikein hyvät luistella. Ei ole tullut koskaan mieleen, että tarvitsisi vaikka toiset luistimet luisteluhiihtositeillä tietynlaisia olosuhteita varten.

Itse käytän kaksia jalkineita talviulkoilussa: BC-monoja ja luisteluhiihtomonoja. Luikkamonoja käytän pelkästään luisteluhiihtoon ja BC-monoja kaikkeen muuhun: kävelyyn, tunturihiihtoon, metsähiihtoon, retkiluisteluun, rautojen kanssa vuorilla ja lumikenkäilyyn. Ovat kyllä harvinaisen monikäyttöisiä nuo BC-vehkeet. Toki vanhan mallin telemark-monot ovat sitä myös.

niilo

Tässähän oli alunperin tarkoitus yhdistää retkiluistelu ja luisteluhiihto samoilla välineillä, tällöin ainoa vaihtoehto on luisteluhiihtovarustus.

niilo

Luistelukausi alkaa etelässä muuten juuri nyt, kävin tänään tsekkaamassa Matalajärven, hieman vajaat neljä senttiä kävelijää kantanutta lumetonta teräsjäätä, huomenna meinaan käydä terien kanssa. Myös Nuuksion pikkulammilla näyttäisi onnistuvan.